Newsroom

Newsroom

Ολόκληρη η απολογία Βαξεβάνη στη δίκη με τον Βγενόπουλο

«Ζούμε μια λογική και νομική αντίφαση. Ενώ δικάζομαι για μια συκοφαντική δυσφήμηση, την ίδια ώρα ο κ. Βγενόπουλος διώκεται για πράγματα των οποίων τον πυρήνα έχω δημοσιεύσει».

57ceea521dc524b4078b4697

Αυτό ανέφερε κατά την απολογία του στη διάρκεια της δίκης μετά από μήνυση που έχει καταθέσει σε βάρος του ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο Κώστας Βαξεβάνης, ενώ αναφερόμενος στο γιατί το Hot Doc έγραψε όσα έγραψε τόνισε: «αν δεν σου μυρίζουν τα βοθρολήμματα, μπορεί να έχεις γίνει ένα με τον βόθρο». «Η ένταση με την οποία γράφουμε παράγεται από την ίδια την πραγματικότητα», σημείωσε.

«Την ώρα που ο κ. Βγενόπουλος με οδηγεί στο δικαστήριο αυτό, ο πυρήνας των όσων έχω γράψει έχει οδηγήσει σε μια κατηγορία για τον κ. Βγενόπουλο, επίσης όσα έχω γράψει και αρχειοθετήθηκαν εξετάζονται εκ νέου από την Εισαγγελία Διαφθοράς» σημείωσε για να υπενθυμίσει ότι «ο κ. Βγενόπουλος ελέγχεται επίσης για φοροδιαφυγή 200 εκατ. ευρώ και οι Αρχές έχουν εισβάλλει στην οικεία του για έλεγχο, η Εισαγγελία τον ερευνά για μια σειρά συνομιλιών στις οποίες εκείνος και συνεργάτες μιλούν ολοκάθαρα για ξέπλυμα χρήματος. Στην ίδια εισαγγελική έρευνα οι συνεργάτες του κ. Βγενόπουλου προσπαθούν να βρουν τρόπο μη ορθόδοξο ώστε να συμμετάσχει σε ΑΜΚ. Ενώ λοιπόν δικάζομαι για συκοφαντική δυσφήμιση, υπάρχουν νομικές διαδικασίες και διώξεις οι οποίες επιβεβαιώνουν αυτά τα οποία έχουμε γράψει».

«Δικάζομαι, ενώ όσα έχουμε γράψει, έχουν κινητοποιήσει τις Αρχές Ελλάδας και Κύπρου»

Πέρα από την νομική πλευρά που αφορά το κατηγορητήριο, υπάρχουν μια σειρά από θέματα τα οποία εκ των πραγμάτων θα αναπτύξω, όσο το δυνατόν πιο σύντομα και περιληπτικά. Θεωρώ ότι αυτή την στιγμή ζούμε μια λογική και νομική αντίφαση. Τι εννοώ. Εννοώ ότι εγώ δικάζομαι για μια συκοφαντική δυσφήμιση σε αυτή την αίθουσα, την ίδια ώρα που συμβαίνουν τα εξής σημαντικά πράγματα στον αντίποδα αυτής της μήνυσης. Δηλαδή, ο κύριος Βγενόπουλος διώκεται στην Κύπρο για πράγματα των οποίων τον πυρήνα έχω δημοσιεύσει, δηλαδή για μια υπόθεση η οποία δεν είναι μια υπόθεση διαφθοράς μόνο που αφορά τον κύριο Ζολώτα, αλλά είναι μια υπόθεση που σχετίζεται με τα δημοσιεύματα και με τα δάνεια και με το ένα κομμάτι της κατηγορίας, κατά πόσο δηλαδή ο κύριος Βγενόπουλος δανειοδοτούσε δικούς του ανθρώπους, φίλους του, επιχειρηματίες συνεταίρους του κλπ., στην συγκεκριμένη περίπτωση, του δανείου του κυρίου Ζολώτα, δανειοδοτούσε (..) τον εαυτό του, γιατί ο κύριος Ζολώτας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο των Κυπριακών Αρχών, της αρμόδιας Εισαγγελίας, ήταν ο ίδιος ο κύριος Βγενόπουλος, για αυτό και παραπέμπεται. Η δωροδοκία στην υπόθεση διαφθοράς την έχει κάνει ο κύριος Ζολώτας, αλλά παραπέμπουν τον κύριο Βγενόπουλο, γιατί υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, αποδείξεις λένε οι Κυπριακές Αρχές, ότι πρόκειται για τον κύριο Βγενόπουλο. Άρα λοιπόν, την ώρα που ο κύριος Βγενόπουλος με οδηγεί στο δικαστήριο αυτό, με τον τρόπο που με οδηγεί, έχοντας κάνει άλλες 26 μηνύσεις…

Ενώ λοιπόν εγώ δικάζομαι για συκοφαντική δυσφήμιση, ο πυρήνας των όσων έχω γράψει, έχει οδηγήσει σε μια κατηγορία για τις 30 Σεπτέμβρη για τον κύριο Βγενόπουλο στην Κύπρο. Το σύνολο των πραγμάτων τα οποία έχω γράψει, το οποίο αρχειοθετήθηκε από την κυρία Τσατάνη, εξετάζεται εκ νέου από την Εισαγγελία Διαφθοράς, από 2 Εισαγγελείς, τον κύριο Ελευθεριάνο και τον κύριο Δραγάτση. Επίσης, ο κύριος Βγενόπουλος, κατά τη διάρκεια αυτής της δίκης, δέχτηκε επίσκεψη στο σπίτι του από ερευνητική ομάδα, από τον Εισαγγελέα και στο γραφείο του. Επίσης, ο κύριος Βγενόπουλος ερευνάται, η ερευνά ξεκίνησε κατά την διάρκεια της δίκης, με εντολή του Εισαγγελέα, του κυρίου Αθανασίου, για φοροδιαφυγή 200.000.000, τώρα συνέβησαν αυτά. Επίσης, ο κύριος Βγενόπουλος, είδατε ότι κατά την διάρκεια της δίκης επίσης, ένα δημοσίευμα του περιοδικού, του περιοδικού μου, του Hot Doc, το οποίο δεν δέχτηκε το δικαστήριο να αναγνωριστεί, να μπει στα αναγνωστέα, ωστόσο η ουσία είναι μια, ότι η Εισαγγελία ερευνά τον κύριο Βγενόπουλο, γιατί σε νόμιμες καταγραφές, οι οποίες περιήλθαν στην κατοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υπάρχει μια σειρά από συνομιλίες, στις οποίες συμμετέχει και ο κύριος Βγενόπουλος και οι κύριοι-, και οι συνεργάτες τους, στις οποίες ολοκάθαρα μιλάνε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για το πώς θα φέρουμε από την-, πώς θα φέρουν από το Λονδίνο 150.000.000 σε βαλίτσες. Μάλλον, έχουν φέρει 150.000.000 σε βαλίτσες και έχουν κουραστεί, λέει ο συνεργάτης του κυρίου Βγενόπουλου, ο κύριος Φόλε, στην αγαπητή συνεργάτιδα του ότι «έχω κουραστεί τόσο καιρό να μεταφέρω 150.000.000 σε βαλίτσες από το Λονδίνο. Στην ίδιες-, στην ίδια εισαγγελική έρευνα και στις συνομιλίες που εξετάζονται, οι συνεργάτες του κυρίου Βγενόπουλου προσπαθούν, κι εδώ πάμε πάλι στο κατηγορητήριο, να βρουν έναν τρόπο να του δώσουν 2.500.000 για να κάνει συμμετοχή στο κεφάλαιο της εταιρίας της τράπεζας, με τρόπο που ούτε ορθόδοξος είναι, αλλά αντιθέτως περιγράφεται στα δημοσιεύματα. Δηλαδή, να βρούμε έναν τρόπο κλπ., λέει. Και λέει «βρε αδελφέ, τόσα καταφέραμε και βάλαμε, σε 2.500.000 θα κολλήσουμε;» Και ακούσατε στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τα περί μπάνιου που θα κάνανε τα χρήματα.

Λοιπόν, ενώ λοιπόν εγώ δικάζομαι για την συκοφαντική δυσφήμηση, έχουμε μια σειρά από διαδικασίες, ακόμα και ποινικές διώξεις, και αυτή είναι η νομική και λογική αντίφαση, οι οποίες επαληθεύουν τα όσα έχουμε γράψει, σε βαθμό μάλιστα που να κινητοποιούν τις επίσημες αρχές σε δυο κράτη. Αυτή είναι η μια αντίφαση.

«Ο κατά τ’ άλλα αθώος Βγενόπουλος αρνείται να καταθέσει ενώπιον των Κυπρίων»

Πάμε τώρα σε μια δεύτερη αντίφαση. Ο κύριος Βγενόπουλος, με αποκάλεσε όπως με αποκάλεσε, εν πάση περιπτώσει, και έκανε αυτή την μήνυση, όπως και όλες τις υπόλοιπες, για να λάμψει η αλήθεια. Έχοντας δε την ευθιξία, ο κύριος Βγενόπουλος, σε βαθμό αυτομηνύσεως – ανοίγω παρένθεση, έχει κάνει 2 μηνύσεις στον εαυτό του, η μια για θέματα που αφορούν χειραγώγηση μετοχών και η άλλη για θέματα, η πρώτη που αφορά τα δάνεια. Έχει κάνει δυο μηνύσεις, προφασιζόμενος ότι εγώ, βρε αδελφέ, είμαι τόσο έγκριτος που μηνύω ακόμα και τον εαυτό μου, προκειμένου να ψάξουν οι αρχές, να βεβαιώσουν ότι εγώ είμαι αθώος και να παραδοθώ στην κοινή γνώμη άσπιλος και λευκή περιστερά, ενάντια σε ό,τι λέει ο συκοφάντης μου. Προσέξτε ποια είναι η αντίφαση. Ενώ ο κύριος Βγενόπουλος έχει αυτό το βαθμό ευθιξίας των αυτομηνύσεων, όταν έρχεται αίτημα δικαστικής συνδρομής από την Κύπρο, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας ο κύριος Βγενόπουλος, πριν από 2 χρόνια, τον Νοέμβριο του 2014, κάνει αίτημα δικαστικής συνδρομής, τον κύριο Αγγελή να μην υπογράψει δικαστική συνδρομή. Πράγμα το οποίο δεν γίνεται, ο κύριος Αγγελής υπογράφει την δικαστική συνδρομή. Σε δεύτερο αίτημα των δικαστικών αρχών της Κύπρου κάνει δεύτερο αίτημα στον κύριο Αγγελή να μην υπάρξει δικαστική συνδρομή, πράγμα το οποίο απορρίπτει ο αρμόδιος Εισαγγελέας, κύριος Αγγελής. Αφού λοιπόν κάνει δυο αποτυχημένες προσπάθειες, αυτός που θέλει να λάμψει η αλήθεια, να μην υπάρξει δικαστική συνδρομή, στην συνέχεια προσφεύγει και στο Συμβούλιο, το Δικαστικό Συμβούλιο. Πρωτοφανές αυτό, αλλά αφορά την Δικαιοσύνη στο σημείο αυτό, να μην δοθεί δικαστική συνδρομή για να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση της Κεφαλαιαγοράς. Ο ίδιος, αυτός που έχει αυτομηνύσει τον εαυτό του. Να μην υπάρξει δικαστική συνδρομή στην Κύπρο, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το ίδιο αίτημα, προς το Δικαστικό Συμβούλιο, με κοινοποίηση και σε Αρχές, δηλαδή στον κύριο Αθανασίου, στον Υπουργό Δικαιοσύνης την εποχή εκείνη, στον κύριο Βενιζέλο, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κάνει και ο κύριος Ζολώτας. Δηλαδή έχουμε δυο αθώους, οι οποίοι όταν έρχεται η ώρα να πάνε για να δώσουν μια κατάθεση, θα πήγαινε δηλαδή μέχρι την 10η Ανακρίτρια, να δώσει-, την Ανακρίτρια Δικαστικής Συνδρομής, να δώσει μια κατάθεση, δεν το κάνει.

Στην συνέχεια, έχουμε ένα αίτημα των Δικαστικών Αρχών της Κύπρου για δικαστική συνδρομή, για να δοθεί η άδεια να εξεταστούν ο Φόρος και ο Μπουλούτας τα ίδια πάλι. Οι αθώοι συνεργάτες του Βγενόπουλου, συνεργοί του λέω εγώ, οι αθώοι όμως συνεργάτες του Βγενόπουλου, κάνουν αίτημα να μην εξεταστούν. Στην συνέχεια, έχουμε όλη την διαδικασία την νομική που ξέρετε, με τις προσφυγές στο Συμβούλιο Εφετών στον Άρειο Πάγο για να μην καταθέσουν, να μην πάνε στην Κύπρο όντας αθώοι να καταθέσουν. Δικηγόρους τους στην ιστορία αυτή είναι ο κύριος Βγενόπουλος, ο οποίος κινητοποιεί, ως Πρόεδρος της MIG, επικεφαλής της MIG, τους εργαζόμενους να πάνε έξω από τον Άρειο Πάγο και να διαδηλώνουν. Δηλώνει σε συνέντευξη Τύπου που δίνει, με σαφείς απειλές προς την πολιτική ηγεσία κλπ., κλπ., ότι εγώ έχω 30.000 εργαζόμενους, τι θα γίνουν αυτοί. Όλη η προσπάθεια που συντείνει; Να μην-, ούτε να καταθέσουν αλλά και ούτε να εκδοθούν στην Κύπρο, οι κύριοι Φόρος και Μπουλούτας.

Πάμε λοιπόν άλλη υπόθεση που αφορά την Κεφαλαιαγορά. Οι δυο αυτομηνύσεις, θα πω και στην συνέχεια αναλυτικά, για άλλους λόγους, γίνονται όταν διαπιστώνεται ότι υπάρχει κινητικότητα από πλευράς των Κυπριακών Αρχών για δυο θέματα: Δάνεια από την μια μεριά, χειραγώγηση μετοχών ή μη απομείωση της αξίας της τράπεζας από την άλλη. Όταν λοιπόν υπάρχει κινητικότητα που μπορεί να οδηγήσει σε ανάκριση ή πιθανόν σε δίωξη, ο κύριος Βγενόπουλος θέλει και αυτομηνύεται, το αποτέλεσμα αποδεικνύει αυτό που λέω, αλλά με σκοπό, ας μείνω στον σκοπό, να κλείσει η υπόθεση στην Ελλάδα και να πει ότι εγώ κύριε, εδώ κριθεί από την Δικαιοσύνη. Όλα αυτά ένας αθώος, ο οποίος έρχεται και μηνύει 26 τουλάχιστον φορές τον «συκοφάντη» του.

«Δεν ξέρει / δεν απαντά και εφευρίσκει απίστευτους νομικισμούς»

Πάμε στην 3η αντίφαση, την οποία νομίζω πια διαπιστώσατε. Ο κύριος Βγενόπουλος, ο οποίος λέει ότι-, και το λέει με ύφος 100 καρδιναλίων, 10 τραπεζιτών και 70 Ναπολεώντων, ενώπιον του Δικαστηρίου σας, ότι πρόκειται για έναν κατ’ εντολή και επαγγελματία συκοφάντη, ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει κάνει δημοσιεύματα πλείστα και να μην πω γιατί τα έχω κάνει τα πλείστα δημοσιεύματα και αν πρόκειται για εμμονή, για επιμονή ή για ένα καθήκον το οποίο έπρεπε να έχω. Ο κύριος Βαξεβάνης είναι συκοφάντης κλπ. Όταν έρχεται η ώρα και εξετάζεται και από τους δικηγόρους μου και από μένα τον ίδιο, και λέω ωραία, ας δούμε λοιπόν αν ο πυρήνας νομικά της συκοφαντίας είναι αναληθές ή ψευδές. Αν είναι αληθές, δεν ξέρει. Ή είναι, και είναι «στην κατηγορία λέτε, ότι ψευδώς λέω ότι 10 τουλάχιστον, 20 συνεργάτες σας έχουν πάρει δάνεια από εσάς, με όρους που είναι αμφισβητούμενοι». «Δεν ξέρω πώς πήραν τα δάνεια». «Είναι συνεργάτες σας;» «Δεν ξέρω». Όχι μόνο- και αποδεικνύεται ότι όχι μόνο ξέρει, αλλά το νομικό του γραφείο έχει τις ίδιες υποθέσεις. Σύγκρουση συμφερόντων. «Δεν το ξέρω» λέει αυτό, «κάποιος από το γραφείο μου». Δηλαδή, όταν πάμε στην ουσία της υπόθεσης και πρέπει να πει γιατί είναι ψευδή, δεν ξέρει. Είδε φως και μπήκε από κάπου. Και ενώ εμφανίζεται να λέει, για παράδειγμα ότι «μα εγώ πού να τα ξέρω όλα αυτά; Εγώ ήμουν, προέδρευα απλώς». Το 2011 στην Κύπρο, όταν καταρρέει, πριν καταρρεύσει το σύστημα επισήμως, η τράπεζα έχει Πρόεδρο, η τράπεζα έχει Διευθύνοντα Σύμβουλο, άρα ο κύριος Βγενόπουλος κάνει τις συναντήσεις, ως κύριος Τράπεζα, κύριος MIG και κύριος ο οποίος θα είναι σε διαπραγμάτευση και με την Κεντρική Τράπεζα και με τις πολιτικές αρχές. Και ο κύριος Βγενόπουλος, ενώπιον του Δικαστηρίου σας, ανακάλυψε μια πρωτοφανή νομική αρχή, της γεωγραφικής ευθύνης. Δεν έχει ευθύνη υπογραφής, υπάρχει μια άλλη έννοια που λέγεται γεωγραφική ευθύνη, ότι μπορεί να έχω υπογράψει τα δάνεια, γιατί ήμουν και στις δυο Επιτροπές τις Εγκριτικές, αλλά την υπογραφή δεν την έβαλα στο γραφείο εκείνο, την έβαλα στο διπλανό γραφείο. Δηλαδή μια πρωτοφανής εφευρεθείσα νομική, νομικός όρος της γεωγραφικής ευθύνης που δεν έχει γιατί αντί, ξέρω ‘γω, Κηφισίας 125, υπέγραψε στην Κηφισίας 127. Ο άνθρωπος που ήταν ο κύριος τραπεζίτης, ήταν ο κύριος MIG, ήταν αυτός που υπέγραφε, ήταν αυτός που έδινε νομικές συμβουλές, είναι αυτός που έδινε στο Βατοπέδι εντολές επενδύσεων κλπ. και θα τα πούμε αναλυτικά όλα αυτά. Άρα λοιπόν, μιλάμε για να κλείσω αυτό τον πρόλογο, για μια σειρά από λογικές κα νομικές αντιφάσεις, σε μια περίοδο κρίσιμη, η οποία περίοδος κρίσιμη δεν εμπεριέχει μόνο όσα περιέγραψα, δηλαδή ότι ο κύριος Βγενόπουλος διώκεται, ερευνάται, με τρόπο σκληρό, με τρόπο που ο ίδιος παραδέχεται (..) κλπ., αλλά είναι και μια περίοδος, κύριε Πρόεδρε, που αποδεικνύεται ότι για τα μάτια του Βγενόπουλου και για τα λεφτά του Βγενόπουλου, έχει σταθεί η ελληνική κοινωνία, το Δικαστικό και το Εισαγγελικό Σώμα, δημοσιογράφοι, έχει αναστατωθεί μια χώρα, έχουν δοθεί συνεντεύξεις, έχουν δοθεί συνεντεύξεις live ωρών από κανάλια, τα οποία ο ίδιος έχει δανειοδοτήσει – ανοίγω παρένθεση πάλι, με collateral, μεταχρονολογημένες επιταγές. Μια τράπεζα σοβαρή, με υπόσταση, που επιχειρεί, που θέλει το καλό το δικό της και το κοινωνικό, δίνει στο ΣΚΑΪ, παίρνει ως collateral και δίνει δάνειο 15 εκατομμύρια με μεταχρονολογημένες επιταγές. Κλείνω λοιπόν αυτό τον πρόλογο, να πω γιατί γράψαμε και πώς τα γράψαμε.

«Έκαναν χειραγώγηση και δημιούργησαν ένα δεύτερο σκάνδαλο χρηματιστηρίου»

Κοιτάξτε, κύριε Πρόεδρε, παρότι φαντάζει, νομίζω μακρινή η κατάθεση του κυρίου Βγενόπουλου και δεν εννοώ χρονικά, εννοώ μακρινή, γιατί έχουν συσσωρευτεί πάνω της πολλά από αποδεικτικά στοιχεία και φαίνεται και λίγο γραφική και λίγο, εν πάση περιπτώσει, ας αφήσω τους χαρακτηρισμούς, να σας πω ότι νομίζω στην αίθουσα αυτή αποδεικνύεται πως ο Μπερτολτ Μπρέχτ είχε πολύ μεγάλο δίκιο λέγοντας ότι «τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυση της». Ο κύριος Βγενόπουλος απέκτησε μια τράπεζα, θα σας περιγράψω μετά πώς την απέκτησε, και την χρησιμοποίησε όπως νομίζω καταδείξαμε στο δικαστήριο. Να σημειώσω μόνο ότι σε αυτή την αίθουσα, ενδεχομένως δεν έγινε αντιληπτό, γιατί υπήρχε σωρεία στοιχείων και η υπόθεση έχει διάφορες διαστάσεις, έγινε μια πάρα πολύ μεγάλη αποκάλυψη, κύριε Πρόεδρε, την οποία όταν τα γράφαμε όσα γράψαμε, δεν το είχαμε αυτό υπόψη μας. Δηλαδή καταλαβαίναμε ότι κάτι γινόταν με τα δάνεια, δίνανε χρήμα κάτω από το τραπέζι, χωρίς collateral, χωρίς εγγυήσεις ή με εικονικές εγγυήσεις κλπ., πάντα αγνοούσαμε τον μεγάλο σκοπό, ο οποίος αποκαλύφθηκε σε αυτή την αίθουσα. Πέντε εκθέσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποκαλύπτουν ότι ο κύριος Βγενόπουλος ως τραπεζίτης, έχοντας μια τράπεζα δικών τους συμφερόντων, δανειοδοτούσε εταιρίες δικών του συμφερόντων, IRF, offshore, οι οποίες αγόραζαν μετοχές, χειραγωγούσαν μετοχές εταιριών δικών του συμφερόντων στη MIG και προφανώς, για να χρησιμοποιήσω την λέξη που πολλές φορές ακούαμε στο δικαστήριο, και προφανώς κάποιος την επόμενη μέρα πούλαγε. Δηλαδή, όλο αυτό το πράγμα δεν γινόταν χάριν μιας φιλοδοξίας κάποιων επιχειρηματιών που θέλανε να λέγανε ότι κάναμε την μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίων και είναι κοντά στον κόσμο. (..), εδώ στην Ελλάδα, 5,4 δισ, αύξηση κεφαλαίου, (..) να την έκανε στην Νέα Υόρκη, στην Ατλάντα. Λοιπόν, ο σκοπός λοιπόν όλων αυτών, τα οποία αγνοούσαμε όταν τα γράφαμε αυτά, ήταν αυτό που αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο, ότι κάποιοι χρησιμοποιούσαν χρήματα, δικά τους, ξένα, κυρίως των τραπεζών όμως, και δημιούργησαν ένα δεύτερο σκάνδαλο χρηματιστηρίου. Αυτά λοιπόν τα στοιχεία κατατέθηκαν στον Εισαγγελέα, γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως και η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας, όπως λέμε στο δημοσίευμα, δεν είχαν τον ελεγκτικό έλεγχο που έπρεπε.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αυτές τις υποθέσεις τις έπαιρνε μια- μια και παρότι τα στοιχεία είναι συντριπτικά, δηλαδή λέει καθαρά ότι ο κύριος Μάγειρας, ο οποίος από την τράπεζα έδινε δάνειο στην IRF, ενέκρινε δάνειο στην IRF, ήταν ο ίδιος στο Διοικητικό Συμβούλιο της MIG. Οι εκθέσεις της κυρίας Δριστά, της κυρίας Διευθύντριας των Εποπτικών-, της εποπτείας είναι ξεκάθαρη για το τι γινόταν. Τι έγιναν οι κύριοι αυτοί, τι έκαναν αυτοί οι κύριοι στην Κεφαλαιαγορά και (..) στον Εισαγγελέα, όχι να διώξει τον κύριο Βγενόπουλο, για να λήξει πρωτίστως την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Έπαιρναν την κάθε υποθεσούλα, «α, μωρέ, μια υπόθεση χειραγώγησης, 30.000». «Α, μωρέ, μια υπόθεση χειραγώγησης 50.000», «α μωρέ, μια υπόθεση χειραγώγησης 20.000». Δεν τα γράψαν τα στοιχεία αυτά να τα πάνε στον Εισαγγελέα και να πούνε, έχουμε μια εγκληματική ομάδα, έχουμε ενδείξεις για δράση εγκληματικής ομάδας, που χρησιμοποιεί τράπεζα συμφερόντων, εταιρίες offshore συμφερόντων, εταιρία εγχώρια συμφερόντων, χειραγωγεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο, πουλάει την επόμενη μέρα και παίρνει δισεκατομμύρια και κάποιοι την πληρώνουν. Πού είναι ο κολοσσός αυτός κύριε Πρόεδρε; Της MIG, των 5,4 δισεκατομμυρίων; Αν αναλύσετε τις εταιρίες της MIG, πρόκειται για εταιρίες που είναι στον πυρήνα της παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Γάλατα, σίτιση, Αεροπορία. Τα πάντα. Όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες οι επιχειρηματικές. Πού είναι αυτές; Στην πρώτη γραμμή της επιχειρηματικότητας, με ζημιές. Πώς γίνεται αυτό το πράγμα, το μεγάλο θαύμα; Το ένα θαύμα, το οποίο κράτησε 3 μέρες, ήταν πώς έγινε επιχειρηματίας ο κύριος Βγενόπουλος. Ένας δικηγόρος Πειραιώς, έγινε επιχειρηματίας και έκανε έναν κολοσσό 5,4 δις. Κράτησε 3 μέρες το θαύμα αυτό. Το άλλο το θαύμα; Πού είναι η MIG τώρα; Κατασχέθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία χρωστούσε. Πού είναι αυτός ο κολοσσός;

«Κάναμε συνολική έρευνα για τις τράπεζες και τη λειτουργία τους»

Λοιπόν, πάμε τώρα στην ουσία και στο γιατί γράψαμε ό,τι γράψαμε. Το περιοδικό Hot Doc ξεκίνησε 27 Απριλίου του 2012. Εγώ κάποια στιγμή αποχώρησα από την τηλεόραση, δούλεψα χρόνια ως πολεμικός ανταποκριτής και ως δημοσιογράφος με αποκλειστικό αντικείμενο την έρευνα, για αυτό και έχω βραβευτεί δυο φορές διεθνώς. Κάποια στιγμή το κλίμα ήταν βαρύ, κύριε Πρόεδρε για μένα, δεν μπορούσα να μείνω ούτε στα κανάλια, ούτε στην δημοσιογραφία, όπως την αντιλαμβανόταν ένα σύστημα, το τρέχον σύστημα, αυτό που καταρρέει επίσης τώρα, όπως η MIG του κυρίου Βγενόπουλου, πήρα το ρίσκο να κάνω ένα περιοδικό, έχοντας ως προμετωπίδα στο περιοδικό «Η αλήθεια όπως είναι, η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι». Αν φτάσαμε εδώ που φτάσαμε ως κοινωνία, σε μεγάλο βαθμό φταίει και ο τρόπος που δεν ασκούσε την δημοσιογραφία ο δημοσιογράφος και δεν ασκούσε τον δημόσιο έλεγχο ο δημοσιογράφος, με όλο αυτό το σύστημα και της πολιτικής και της δικαιοσύνης και όλων όσων έχουμε ευθύνη για αυτή την κατάντια. Δεν μπορούσα λοιπόν να υπηρετήσω αυτό το σύστημα, αν το θέλετε, για να μην ηρωοποιώ τον εαυτό μου, και το σύστημα δεν είχε καμία σχέση μαζί μου, οπότε εκ των πραγμάτων εγώ διαχώρισα την θέση μου, έφτιαξα ένα site, το Κουτί Πανδώρας, ως συνέχεια της τηλεοπτικής εκπομπής και ένα περιοδικό, το οποίο ως ομάδα δημοσιογραφική, είπαμε ότι εμείς θα βγαίνουμε και θα λέμε αυτά που κρύβουν οι άλλοι. Επιτυχώς το κάναμε νομίζω αλλά δεν έχει σημασία αυτό. Το ξεκίνημα, στο ξεκίνημα λοιπόν της κρίσης, ήταν διάφορες θεωρίες γιατί φτάσαμε στην κρίση. Οι περισσότερες από αυτές τις θεωρίες ήταν, ξέρετε πολύ έτσι, ενοχοποιητικές για τον κόσμο, για τους κατοίκους αυτής της χώρας. Δηλαδή, πιάσαμε όλες τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και είπαμε να γιατί είναι η κρίση. Γιατί καταναλώναμε, γιατί καταναλώναμε περισσότερα από όσα παράγαμε, γιατί φάγαμε μια σαλάτα μια φορά στην Μύκονο που δεν έπρεπε να φάμε ή γιατί η κόρη μας πήρε ένα ζευγάρι παπούτσια που στοίχιζαν. Αυτά όμως είναι αποτέλεσμα της κρίσης, εννοώ μάλλον, είναι αποτέλεσμα της κρίσης και των επιλογών που έκαναν κάποιοι για να φτάσουμε στην κρίση. Ως δημοσιογράφοι καταλαβαίναμε, έχοντας μια αντίληψη και ψάχνοντας μερικά πράγματα, ότι η κρίση, ανεξάρτητα αν συνέβαλλαν οι παθογένειες ή αν προϋπήρχαν οι παθογένειες ή αν οτιδήποτε, είχε ως βασικό παράγοντα ένα. Το ιδιωτικό χρέος έγινε δημόσιο. Δηλαδή, οι τράπεζες ανά τον κόσμο, με πρώτη την Lehman Brothers και στην συνέχεια τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με τον τρόπο που πολιτεύτηκαν, εξηγεί γιατί ασχοληθήκαμε με τον κύριο Βγενόπουλο και τις τράπεζες.

Καταλαβαίναμε λοιπόν ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό που μετατρέπει το ιδιωτικό χρέος σε δημόσιο. Δηλαδή, οι τράπεζες πολιτεύτηκαν με φούσκες, με δάνεια σε φίλους, με offshore εταιρίες δικές τους, οι οποίες παντελόνιαζαν τα χρήματα και τα έβαζαν ως μαύρες τρύπες στην τράπεζα. Υπήρχαν λοιπόν μαύρες τρύπες των τραπεζών. Ένα ιδιωτικό χρέος. Κι έρχονται λοιπόν οι κυβερνήσεις και λένε, μα το χρέος αν το αποδώσουμε στην τράπεζα, αν το πληρώσουν οι τράπεζες θα καταρρεύσουμε, άμα καταρρεύσουν οι τράπεζες καταστραφήκαμε κλπ., και πήραμε λοιπόν πάνω μας, ως Ελληνικό Δημόσιο, ως πολίτες, ως ανακεφαλαιοποίηση 3 φορές, τα χρέη των τραπεζών. Ψάχνοντας λοιπόν εμείς, σε αυτό το κρίσιμο κομβικό χρονικό σημείο το πώς γίνανε τα πράγματα με τις τράπεζες, δεν κάναμε έρευνα για τον κύριο Βγενόπουλο, κάναμε έρευνες για τις τράπεζες. Έχουμε 5 θέματα για τον κύριο Σάλα, 4 θέματα για τον κύριο Λαυρεντιάδη, 3 θέματα για τον κύριο Ρέστη, 6 θέματα για τον κύριο Eurobank, για τον κύριο Λάτση, σχετικά με τις τράπεζες. Πώς χρηματοδοτούσαν δικές τους εταιρίες, offshore, πώς έδιναν δάνεια, τα κόκκινα δάνεια, και όταν μιλάμε, έγινε μια προσπάθεια στο δικαστήριο, ο κύριος Δημητρακόπουλος λέει τα κόκκινα δάνεια. Ποια κόκκινα δάνεια; Του πατέρα μου το κόκκινο δάνειο, που είχε μια κάρτα και δεν μπορεί να την πληρώσει ή του κυρίου Ψυχάρη το κόκκινο δάνειο, το οποίο δόθηκε κατ’ ομολογία του γιού του προχτές, με αέρα; Πήγε ο κύριος Ψυχάρης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και λέει «πώς πήρατε τα 15.000.000; Υπέγραψα. Με τι περιουσιακά στοιχεία είχατε εσείς, ένας άεργος και υπογράψατε; Αέρα» λέει. Άρα λοιπόν, όταν μιλάμε για κόκκινα δάνεια, έχουμε τα κόκκινα δάνεια του κόσμου, ακόμα και του δικαστή, ο οποίος είχε έναν μισθό 1.800€ και παίρνει 1.000€ και δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο του ή την κάρτα του. Έχουμε αυτό το κόκκινο δάνειο, που είναι το αντικειμενικά, αυτό που προέκυψε αντικειμενικά από τις συνθήκες της κρίσης, τα κουρέματα, τα κλαδέματα, τα ξυρίσματα, και το κόκκινο δάνειο που έγινε με δόλο, επί τούτου, για να οδηγηθεί το χρήμα κάπου. Πού; Αν ανοίξετε τις λίστες, θα δείτε τον κύριο Λανάρα ας πούμε, ενώ έχει πτωχεύσει. Αλλά στην λίστα Λαγκάρντ έχει λεφτά. Ο κύριος Μαρινόπουλος εδώ έχει πτωχεύσει. Στο Μαϊάμι έχει βίλες κα κότερα, τα οποία έχουμε φωτογραφίες, δημοσιευμένα κανονικά, τα βρήκαμε, δεν είναι κάτι θεωρητικό. Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που κάναμε δημοσιεύματα για τις τράπεζες. Η πρώτη μεγάλη έρευνα έγινε στο τεύχος 4 και όχι στο 26 που είναι ο κύριος Βγενόπουλος, αν δεν κάνω λάθος, και αφορούσε το σύνολο της λειτουργίας των τραπεζών, πράγμα για το οποίο δέχτηκα και μια επίθεση, εννοώ εναντίον της υπόστασης μου της φυσικής, όχι επίθεση λεκτική από κάποιον. Μπήκαν στο σπίτι μου 5 άνθρωποι, υπάρχει σχετική έρευνα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και έχει ασκηθεί δίωξη.

Λοιπόν, αυτός είναι ο λόγος λοιπόν που ασχοληθήκαμε με τις τράπεζες και όχι με τον κύριο Βγενόπουλο. Ο κύριος Βγενόπουλος ήταν παράγωγο αποτέλεσμα. Ήταν αποτέλεσμα μιας έρευνας που αφορούσε τις τράπεζες. Και να σας πω κάτι; Ήταν και ο τελευταίος που προέκυψε. Γιατί ο κύριος Βγενόπουλος, αν δεν έσκαγε η τράπεζα στην Κύπρο και η Κύπρος η ίδια, ενδεχομένως να πέρναγε στα ψιλά.

«Πώς ο Βγενόπουλος εμπλέκεται στην υπόθεση του Βατοπεδίου»

Πάμε λοιπόν τώρα στο τι προέκυψε από αυτή την έρευνα για τον κύριο Βγενόπουλο. Ενώ λοιπόν εμείς ασχολούμασταν με τις τράπεζες, με την Τράπεζα Πειραιώς του κυρίου Σάλα, ο οποίος έχει πάρει δάνειο από τον κύριο Βγενόπουλο, 200.000.000. Θα το πούμε μετά, γιατί έχει σημασία αυτό. Με τον κύριο Σάλα και τους υπόλοιπους, σκάει η Κύπρος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ως ιδιώτης πήρε το δάνειο;

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Βεβαίως, ως ιδιώτης, ναι. 200.000.000 η οικογένεια Σάλα. Αυτός, η κόρη του και ο γιός του, σε offshore εταιρία, στην Κύπρο. Ενώ λοιπόν εξετάζουμε όλα αυτά και έχουμε τελειώσει, κατά κάποιο τρόπο με τις τράπεζες, σκάει η υπόθεση της Κύπρου. Δημοσιεύματα στο Reuters, δημοσιεύματα στον Ελληνικό Τύπο και ψάχνουμε να βρούμε τι γίνεται με την Κύπρο. Πώς έσκασε μια ολόκληρη χώρα δηλαδή, αυτά τα φαινόμενα δεν είναι καιρικά φαινόμενα, είναι φαινόμενα, τα οποία έχουν εξηγήσεις στην κοινωνία που ζούμε και στην γη που πατάμε. Ξετυλίγοντας το κουβάρι, ξεκινήσαμε από την αναφορά που είχε κάνει ο κύριος Τσιρώνης – ανοίγω παρένθεση, να πάλι μια συμπεριφορά του κυρίου Βγενόπουλου ναπολεοντική. Κάποιος κύριος Τσιρώνης. Ο κάποιος κύριος Τσιρώνης είναι μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκλεγείς, Πρόεδρος της Επιτροπής για το Βατοπέδι, εξαιρετικός οικονομολόγος και ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος, όπως είχατε την δυνατότητα να δείτε και εσείς, καταθέτοντας στο δικαστήριο. Για τον κύριο Βγενόπουλο ήταν κάποιος κύριος Τσιρώνης, κάποια έκθεση που δεν αποδέχεται, κάποια έκθεση που αμφισβητεί και κάποια άλλη έκθεση που θεωρεί ότι είναι ψεύτικη, αλλά δεν μπορεί να πει ποια είναι τα πραγματικά στοιχεία. Ο κύριος Τσιρώνης λοιπόν, κάνοντας την έρευνα για το Βατοπεδι, και εδώ πάμε σε ένα-ένα τα θέματα, όχι ο ίδιος, ως θεσμικό όργανο της Ελληνικής Βουλής, είχε καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα που χρειαζόταν έρευνα. Ψάχνοντας το Βατοπέδι, είδαμε ότι μερικά πράγματα δεν ήταν τόσο επιφανειακά όπως εμφανίζονταν. Δηλαδή, εμφανίστηκαν κάποια πορίσματα και θα σας πω (..) πορίσματα, στην Βουλή, που έλεγαν μερικά πράγματα και από την εξέταση των μαρτύρων, θεσμικών πραγόντων του κυρίου Προβόπουλου του ίδιου, προέκυπτε ότι και υπήρχε ευθύνη σοβαρή των Ελεγκτικών Αρχών για ό,τι έγινε και ότι το σκάνδαλο Βατοπεδίου από πίσω, είχε διακίνηση χρήματος. Το σκάνδαλο Βατοπεδίου δεν ήταν υπουργικές αποφάσεις που λέει ο κύριος Δημητρακόπουλος, ήταν διακίνηση χρήματος. Λοιπόν, αυτά τα συμπεράσματα, ο κύριος Τσιρώνης τα παρέδωσε στον κύριο Καλαμίδα θεσμικό παράγοντα, για έρευνα.

Το 2008 τον Αύγουστο, τέλη Αυγούστου 2008, αποκάλυψα το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Δούλευα στον Alpha. Όπως αποκάλυψα τότε και επιβεβαιώθηκε στην συνέχεια, και ξέρετε τώρα, θα αναφερθώ πάλι στο αν υπάρχει σκάνδαλο, δεν υπάρχει, αν γκουγκλάρετε, που λένε και οι πιστιρικάδες, την λέξη «Σκάνδαλο Βατοπεδίου», θα δείτε 13.800 αναφορές. Υπάρχει, γίνεται μια προσπάθεια συγκαλυπτική, μέσα από political correct εκφράσεις και καθωσπρεπισμούς νομικούς, να φεύγουμε από την ουσία των πραγμάτων, που είναι τι συνέβη σε μια κοινωνία, ποιοι έχασαν, γιατί το έχασαν και ποιοι συνήργησαν και να πηγαίνουμε στο αν πρέπει ή δεν πρέπει να δημοσιεύουμε την λέξη «σκάνδαλο».

Εδώ τώρα γίνεται άλλη υπέρβαση νομική. Λέει το τεκμήριο της αθωότητας. Το τεκμήριο της αθωότητας είναι μια νομική έννοια, που αφορά το επίσημο κράτος, δηλαδή τις Αρχές τις Διωκτικές, Εισαγγελικές, Δικαστικές Αρχές, Αστυνομία, και έχει επεκταθεί και τα πολιτικά πρόσωπα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν αφορά τον απλό πολίτη για το πώς εκφράζεται ούτε τον δημοσιογράφο. Ο δημοσιογράφος δημοσιοποιεί την άποψη του και το αποτέλεσμα της έρευνας και παίρνει την ευθύνη αυτός, αλλιώς θα μιλάγαμε για δημοσιογραφία των δελτίων τύπου.

Το 2008 λοιπόν, αποκαλύπτω το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, το οποίο τι είναι το σκάνδαλο του Βατοπεδίου; Έχουμε μια αμφισβητούμενη έκταση, μια διεκδικούμενη έκταση από την Μονή Βατοπεδίου, από το Ελληνικό Δημόσιο. 24.000 στρέμματα, την οποία διεκδικεί επί 70 έτη. Δεν την διεκδικεί εκείνη την στιγμή, για 70 χρόνια παρουσιάζει κάποια χρυσόβουλα και λέει είναι δικιά μας, όχι δεν είναι δικιά σας κλπ. Επειδή οι πολιτικές συγκυρίες, από ό,τι φαίνεται είναι ευνοϊκές, από ότι αποδεικνύεται ότι είναι ευνοϊκές για τον κύριο Εφραίμ, κάνει μια αγωγή εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτή η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου- της Μονής Βατοπεδίου εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου, αφού γίνεται η δίκη, 2-1 είναι υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Πρόεδρος του δικαστηρίου η κυρία Ψάλτη. Αυτή λοιπόν, αντί να καθαρογραφεί η υπόθεση, κρατιέται στα συρτάρια επί 1 και πλέον χρόνο και είναι ένας χρόνος (..) την υπόθεση, ναι, δεν δημοσιοποιείται και στο μεσοδιάστημα τι γίνεται; Έρχεται ο κύριος Δούκας, Υπουργός Οικονομικών και υπογράφει απόφαση που λέει ότι η γη ανήκει στο Βατοπέδι, όχι στο Ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή, ενώ είναι μια ποινική διαδικασία, μια νομική διαδικασία σε εξέλιξη και ενώ δεν έχει τέτοιο δικαίωμα, και ενώ αποτέλεσμα και τίτλος ιδιοκτησίας παράγεται μέσα από μια δικαστική διαδικασία και όχι με απόφαση του κυρίου Δούκα, κάνει αυτό, 1ο κομμάτι του σκανδάλου, έχουμε 3 στάδια του σκανδάλου. 2ο στάδιο του σκανδάλου ποιο είναι; 2ο στάδιο του σκανδάλου είναι η ανταλλαγή γης, γιατί ο Εφραίμ, δεν ήθελε, τι να την κάνει, τις καλαμιές; Δηλαδή αν έπαιρνε την λίμνη και τις καλαμιές θα ήταν σε μια συνεχή κόντρα με τον κόσμο που ψαρεύει εκεί πέρα και θεωρεί την λίμνη δικιά του (..) Το 2ο κομμάτι του σκανδάλου ήταν η ανταλλαγή της Βιστωνίδας, αφού είναι δικιά μου, θα την ανταλλάξουμε με άλλα οικόπεδα, οικόπεδα φιλέτα. Στην Θεσσαλονίκη, στα Ολυμπιακά Ακίνητα, σε όλη την Ελλάδα. Γιατί; Εδώ είναι η 3η και βασική πλευρά του σκανδάλου που δεν θα υπήρχε, αν δεν υπήρχε ο κύριος Βγενόπουλος. Γιατί; Στην ανταλλαγείσα γη θα κάνουμε επιχειρήσεις, όπως κάνανε τις άλλες επιχειρήσεις, αγοράσανε μετοχές του ΟΤΕ, Vivartia, MIG κλπ. θα κάνουμε επιχειρήσεις και θα βγάζουμε χρήμα. Αυτοί λένε για την αναστήλωση των μοναστηριών. Δικαίωμα τους. Εδώ αγγίζουμε μια άλλη πλευρά του σκανδάλου που είναι θρησκευτικής ηθικής και του αν μπορεί ένας ηγούμενος να μπερδεύει το προσκυνητάρι με το μπλοκ επιταγών. Αυτό είναι η άλλη πλευρά του σκανδάλου όμως, δεν είναι οικονομική. Εγώ μιλάω για την οικονομική τώρα. Το 3ο κομμάτι λοιπόν, είχε ως ζητούμενο να την πάρουν τη γη στα χέρια τους, να χτίσουν ό,τι θα χτίζανε και να τα εκμεταλλεύονται. Πώς αποδεικνύεται αυτό; Ο κύριος Πάπιστας, με την Μονή Βατοπεδίου, έκαναν μια εταιρία ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε. Έχουμε 2 εταιρίες. Πάπιστας Α.Ε. και ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε. Και στις δυο είναι μέτοχος ο Πάπιστας και επιπλέον, το 30% της ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε. είναι στην κατοχή του Βατοπεδίου. Πώς το παίρνει το Βατοπέδι αυτή την εταιρία, το 30%; Δίνει δάνειο ο κύριος Βγενόπουλος στην Ρασαντέλ και το δάνειο της Ρασαντέλ πάει και αγοράζει το 33% της ΑΝΘΕΜΙΑΣ. Εδώ λοιπόν έχουμε την ουρά του σκανδάλου, η οποία σχετίζεται με τον κύριο Βγενόπουλο. Αλλά το άλλο κομμάτι του σκανδάλου που σχετίζεται με τον κύριο Βγενόπουλο είναι πιο εκτεταμένο από το Βατοπέδι αυτό καθαυτό και την ανταλλαγή και την χρησιμοποίηση της γης και τα κέρδη. Αφορά στο γεγονός ότι πήραμε ένα μοναστήρι, το κάναμε επενδυτή, παρουσιάσαμε ψευδώς ότι αυτό γίνεται για αναστήλωση της μονής, δεν γίνεται για αναστήλωση της μονής, δηλαδή τα δάνεια όπως περιγράφονται στις εκθέσεις, για άλλους λόγους δίνεται το δάνειο, αλλιώς χρησιμοποιείται. Και γιατί τα κάνουμε όλα αυτά; Για να αγοράζει μετοχές η MIG. Τι γίνεται κύριε Πρόεδρε, κύριε Δικαστές, όταν αγοράζουμε σωρηδόν μετοχές εταιριών συγκεκριμένου ομίλου; Ανεβαίνουν οι μετοχές. Τι γίνεται όταν βάζουμε εμείς, ως επενδυτικός σύμβουλος, όπως λένε τα συμβόλαια που ο κύριος Δημητρακόπουλος έφερε, το Βατοπέδι να αγοράσει μετοχές του ΟΤΕ και του δίνουμε δάνειο και στη συνέχεια τις πουλάει; 30.000.000 και στη συνέχεια τις πουλάει; Παίρνει τον ΟΤΕ η Deutsche Telekom, η οποία έχει πάρει σε συμφωνία πριν από αυτό, κομμάτι από τον κύριο Βγενόπουλο. Πώς πήρε η Telekom; Η Deutsche Telekom πήρε, είχε ένα κομμάτι στην ελεύθερη αγορά, από την διασπορά, πήρε από τον κύριο Βγενόπουλο, με συμφωνία όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, με συμφωνία, και κολλάει και το κομμάτι του Βατοπεδίου, στο οποίο ο σύμβουλος επενδύσεων Βγενόπουλος, MIG, τράπεζα (..), όπως θέλετε και όπως περιγράφουν τα συμβόλαια, έρχεται και πουλάει το κομμάτι και παίρνει, φεύγει ένας στρατηγικός κλάδος όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, περνάει στους Γερμανούς.

«Ο Σάλλας έκανε τον Βγενόπουλο τραπεζίτη και μετά πήρε δάνειο 200 εκατ. ευρώ»

Λοιπόν, να πάμε τώρα σε ένα-ένα τα θέματα όπως τα έχω σημειώσει κατά την διαδικασία. Λοιπόν, ο κύριος Βγενόπουλος, όπως σας είπα ήταν ένας δικηγόρος Πειραιά. Ξαφνικά βρέθηκε τραπεζίτης και στην συνέχεια ο κύριος MIG των 5,4 δισεκατομμυρίων. Πώς έγινε τραπεζίτης ο κύριος Βγενόπουλος; Ο κύριος Βγενόπουλος, – κύριε Δημητρακόπουλε, σας παρακαλώ, αν είναι εύκολο, ο κύριος Βγενόπουλος, το 2001, αγόρασε ένα κομμάτι της Πειραιώς Bank, χωρίς διαγωνισμό, χωρίς τίποτα. Ο κύριος Σάλας δηλαδή, αγόρασε, έδωσε στον κύριο Βγενόπουλο ένα κομμάτι της Τράπεζας Πειραιώς, το prime της Πειραιώς, και έγινε τραπεζίτης. Το 2001. Αυτή την τράπεζα, την Prime Bank, 45 ατόμων, την μετονόμασε στην συνέχεια σε Marfin και στην συνέχεια κόλλησε δίπλα στην Εγνατία, ένα κουφάρι και στην συνέχεια όλα αυτά τα κουφάρια, τα έριξε μέσα στην Λαϊκή, την πλήρωσε η Λαϊκή. Θα πάμε σε αυτό. Ο κύριος Βγενόπουλος που το 2001 αγοράζει από τον κύριο Σάλα μια τράπεζα, για να γίνει αυτό που έλεγε ο Μπρεχτ, για να ανοίξει μια τράπεζα, στην συνέχεια έδωσε 200.000.000 στον κύριο Σάλα, 2 χρόνια μετά, όταν πήρε την Λαϊκή, έδωσε στον κύριο Σάλα 200.000.000. Η Λαϊκή έδωσε στον κύριο Σάλα 200.000.000. Υπήρξε ένα όχημα εταιρικό, αποτελούμενο από τον κύριο Σάλα, την (..) Σάλα, την κόρη Σάλα και τον γιο Σάλα. Αυτό λοιπόν το όχημα το εταιρικό, το οποίο όπως περιγράφεται στις εκθέσεις εσωτερικού ελέγχου δεν είχε δικαίωμα να πάρει, ήταν παρακινδυνευμένο να πάρει χωρίς collateral δάνεια, την οποία μάλιστα που (….) δίνει σε κάποιον 200.000.000 για να πάρει μέρος στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς. Για αυτό, έκανε τραπεζίτη τον κύριο-, δηλαδή ο κύριος Σάλας ως Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, έκανε τραπεζίτη τον κύριο Βγενόπουλο, που στην συνέχεια ο κύριος Βγενόπουλος έδωσε δάνειο 200.000.000 για να κάνει μεγαλομέτοχο στην τράπεζα τον κύριο Σάλα. Σε μια εποχή που ήταν παρακινδυνευμένο το τραπεζικό-, το νταραβέρι με τραπεζικές μετοχές κλπ.

Έχουμε λοιπόν, μετά από μερικά χρόνια, μη σας φαίνεται παράξενο, οι τράπεζες στην Ελλάδα, έμοιαζαν με εκείνη την ιστορία με τους δυο μπεκρήδες, οι οποίοι είχαν, κάποια στιγμή αποφάσισαν να κάνουν μια επένδυση και αγόρασαν ένα βαρέλι κρασί, το οποίο πουλούσαν προς 1€ το ποτήρι και κάποια στιγμή ο ένας είχε 1€ και λέει, ξέρεις, να δυο δώσω 1€ να αγοράσω; Λέει δώσε μου. Και του δίνει και μετά βάζουν το ευρώ για να αγοράσουν (..) και με ένα ευρώ ήπιαν όλο το βαρέλι. Στις ελληνικές τράπεζες γινόταν αυτό ακριβώς το πράγμα. Καμία τράπεζα δεν είχε λεφτά. Η μια δάνειζε στην άλλη. Δηλαδή, ο κύριος Σάλας έδωσε μια τράπεζα στον κύριο Βγενόπουλο, ο κύριος Βγενόπουλος τον δανείζει για να πάρει αυτός την Τράπεζα Πειραιώς, να γίνει μεγαλομέτοχος. Ο κύριος Σάλας έδωσε μια άλλη τράπεζα με τον κύριο Προβόπουλο, στον κύριο Λαυρεντιάδη, ο οποίος στην συνέχεια έδωσε 120.000.000 μέσα από 3 εταιρικά σχήματα των αδελφών Ρήγα, offshore, για να κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Πειραιώς. Αυτό το πράγμα γινόταν συνέχεια, γύρω γύρω. Ο ένας μπεκρής έδινε στον άλλο μπεκρή και τα ταμεία ήταν άδεια. Και μετά λένε γιατί έφαγες μια σαλάτα για το καλοκαίρι παραπάνω από αυτές που έπρεπε, για αυτό πέσαμε έξω. Δεν πέσαμε για αυτό έξω.

«Πώς εμπλέκονται στο σκάνδαλο Βατοπεδίου Τσατάνη, Γεωργάρας, Προβόπουλος»

Ξέχασα να πω προηγουμένως, πριν πάμε στα δάνεια, ότι την εποχή που συν έβαιναν όλα αυτά με το Βατοπέδι, 2008 βγάζω εγώ το Βατοπέδι. Θυμάστε την ιστορία με τους παραπλανηθέντες Υπουργούς. Ο κύριος Σανιδάς είχε πει ότι περιπλανήθηκαν οι Υπουργοί, 2 εισαγγελικοί λειτουργοί, η κυρία Σωτηροπούλου και ο κύριος (..) παραιτήθηκαν, γιατί θεώρησαν ότι υπάρχει επέμβαση στο έργο τους και προκειμένου να μην έχουν (.) πολιτικές ευθύνες. Εμφανίζονταν στην συνέχεια, εν πάση περιπτώσει, έγινε ό,τι έγινε και την δικογραφία την ανέλαβαν 2 Εισαγγελείς μεταξύ των οποίων μια κυρία, άγνωστη τότε, Αντιεισαγγελέας Εφετών, η κυρία Τσατάνη. Η κυρία Τσατάνη, όπως σε ένα εξώδικο που μας έχει στείλει η κυρία Σωτηροπούλου αποκαλύπτει, γιατί εγώ δεν το ήξερα αυτό, η κυρία Τσατάνη είχε αναλάβει το οικονομικό, την έρευνα του οικονομικού κομματιού, του σκανδάλου του Βατοπεδίου, δηλαδή την διακίνηση των δανείων. Πού πήγαν τα δάνεια; Τα πήραν τα δάνεια, πού τα πήγανε, πώς τα πήγανε; Πώς βρέθηκε, όπως λέει το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής, ο κύριος, ο μοναχός, όχι Αρσένιος, ο άλλος με 500.000… Ο Ευδόκιμος. Πώς βρέθηκε αυτός ο άνθρωπος; Η κυρία Τσατάνη λοιπόν, είχε αναλάβει να κάνει την έρευνα των σκανδάλων του Βατοπεδίου σε ό,τι αφορά την διακίνηση χρήματος, δανείων κλπ. Άγνωστη η κυρία Τσατάνη. Την εποχή εκείνη επίσης ένας άγνωστος ελεγκτής της Τράπεζας της Ελλάδας, ονόματι Γεωργάρας, είχε κάνει τα πορίσματα για τον ίδιο λόγο, τα οποία πορίσματα πήγαν στην Ελληνική Βουλή και η Ελληνική Βουλή είπε ότι αυτά είναι ημιτελή. Κάποιοι Βουλευτές τα είχαν πει και συγκαλυπτικά, τότε δεν ξέραμε αν είναι συγκαλυπτικά, τα είχαμε (..), ότι δεν έχουν πάει σε βάθος ήταν το μόνο σίγουρο. Έχουμε λοιπόν δυο πρόσωπα, από το 2010, 2008, τον κύριο Γεωργάρα, ελεγκτή της Τράπεζας της Ελλάδας και την κυρία Τσατάνη, Αντιεισαγγελέα Εφετών, που έπρεπε να ενεργήσει έρευνα για τα συγκεκριμένα δάνεια. Της έρευνας αυτής, προΐσταται εκ του ρόλου του θεσμικού, ο κύριος Γεώργιος Προβόπουλος, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας. Ο κύριος Προβόπουλος, την εποχή που πρέπει να κάνει αυτή την έρευνα, δίνοντας εντολή και ελέγχοντας τους ελεγκτές, είναι φίλος της ΜΚΟ «Φίλοι της Μονής Βατοπεδίου, Μάξιμος Γρεκός». Ο ελεγκτής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, έχει στενή…

Είναι ΜΚΟ, όχι εγώ την βρήκα ως χρηματοδοτηθείσα ΜΚΟ. Ξέρετε τι είναι; Είναι και τα δυο. Με το ίδιο τηλέφωνο στεγάζεται το σωματείο και η ΜΚΟ, με το ίδιο όνομα ακριβώς. Δεν είναι… Έχει χρηματοδοτηθεί επίσημα, η ΥΔΑΣ, στον επίσημο κατάλογο της, και μπορούμε να ρωτήσουμε τον Βαμβουνάκη, ο οποίος λέει «οι χρηματοδοτήσεις πήγαιναν στις εξής εταιρίες» και έχει μέσα την ΜΚΟ «Φίλοι Βατοπεδίου, Μάξιμος Γρεκός». Προΐσταται λοιπόν αυτής της ΜΚΟ και του σωματείου και του γραφείου και ό,τι θέλετε, ο κύριος Προβόπουλος. Ο κύριος Προβόπουλος λοιπόν έχει στενή σχέση με το Βατοπέδι. Έχει όμως και η κυρία Τσατάνη στενή σχέση με το Βατοπέδι. Ο σύζυγος της είναι υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας. Κατ’ εμέ δεν είναι θέμα αυτό, αλλά επειδή η γυναίκα του Καίσαρος, ειδικά αν είναι- Εισαγγελέας, ναι, πρέπει να πει, εγώ ξέρετε, επειδή το συγκεκριμένο σκάνδαλο δεν είναι οικονομικό σκάνδαλο, ο πυρήνας του σκανδάλου είναι 3 πολιτικά πρόσωπα από την Νέα Δημοκρατία, εμένα ο σύζυγος μου είναι στην Νέα Δημοκρατία, θα ήθελα παρακαλώ να απέχω. Στην συνέχεια γίνεται και η κόρη της υποψήφια Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, όταν η ίδια χειρίζεται θέμα που αφορά δαπάνες εξοπλιστικές και τον κύριο Μεϊμαράκη. Την ίδια εποχή ο κύριος Μεϊμαράκης βάζει την κόρη της Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη. Άλλο θέμα όμως αυτό. Έχουμε λοιπόν, έχουμε ένα τρίγωνο αυτή την στιγμή. Ο κύριος Προβόπουλος, η κυρία Τσατάνη και ο κύριος Γεωργάρας και υπεράνω του τριγώνου ήταν ο κύριος Βγενόπουλος, ο οποίος σχετίζεται, όπως σχετίζεται, με το Βατοπέδι, με τον κύριο Προβόπουλο κλπ., θα δούμε και στην συνέχεια, που θα την ξαναδούμε αργότερα την κυρία Τσατάνη. Ο κύριος Προβόπουλος λοιπόν, είναι ο ελεγκτής που έχει την σχέση που έχει και που το 2010 καλείται από τον κύριο Μωραϊτάκη, να καταθέσει για το Βατοπέδι. Για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου που σχετίζεται με τον κύριο Βγενόπουλο. Δεν το βαφτίζω εγώ το σκάνδαλο «σκάνδαλο», η ίδια η εισαγγελική διάταξη μιλάει για τα δάνεια του Βατοπεδίου από τον κύριο Βγενόπουλο.

«Ο ρόλος του Προβόπουλου στις υποθέσεις Βγενόπουλου και συνεργατών του»

Λοιπόν, ο κύριος Μωραϊτάκης κακώς δεν κάλεσε ούτε τον κύριο μάρτυρα βασικό, τον Πρόεδρο της Επιτροπής να καταθέσει, ούτε εμένα, ούτε κανέναν. Κάλεσε τον κύριο Προβόπουλο, ο οποίος δεν καταθέτει, στέλνει μια επιστολή, στην οποία επιστολή λέει ό,τι λέει, ότι όλα είναι καλά και μετά από λίγο καταπέφτει η οικονομία της Κύπρου. Την ώρα που αυτός δίνει διαβεβαιώσεις ότι περάσαν τα στρες τεστ κλπ., έρχεται η πραγματικότητα και τον διαψεύδει. Αυτό λέμε στο κείμενο το οποίο προσπαθούν να πουν ότι λέει κάτι άλλο. Ο κύριος Προβόπουλος το κάνει αυτό και ο κύριος Προβόπουλος πού είναι τώρα, όταν ξεκινάει η υπόθεση; Πάει και καταθέτει ενόρκως για τον κύριο Φόρο και τον Μπουλούτα. Ο κεντρικός τραπεζίτης. Δεν θα μείνω στο αν ήταν καλός ή κακός, που έβλεπε φως στην άκρη του τούνελ-

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάει και καταθέτει, εννοείτε στην…

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ναι, βεβαίως. Για να μην εκδοθεί. Για να μην εκδοθεί, ότι δεν χρειάζεται να εκδοθεί γιατί έπραξαν τα νόμιμα. Ναι, βεβαίως. Προφανώς καταλαβαίνουμε, προφανώς πάλι, προφανώς είναι μια δίκη που σχετίζεται άμεσα με τον κύριο, είναι καταφανές, σχετίζεται με τον κύριο Βγενόπουλο, δεν είναι ο κύριος Μπουλούτας και ο κύριος Φόρος. Αν πάνε ο κύριος Μπουλούτας και ο κύριος Φόρος την Κύπρο και με το ποινικό σύστημα προφυλακιστούν, θα πουν όχι όλα όσα ξέρουν, και όσα έχουν υποψιαστεί. Για αυτό, η μεγάλη μάχη για αυτό γίνεται. Δεν γίνεται γιατί δεν πάνε να καταθέσουν σε μια τόσο απλή υπόθεση, που λέει ο κύριος Βγενόπουλος. Πολύ απλή υπόθεση, τίποτα, λέει, είναι τυπικό το θέμα. Ας πάνε να καταθέσουν για την τυπικότητα του θέματος και την ουσία του ότι εγώ σέβομαι την Δικαιοσύνη.

«Πώς ο Βγενόπουλος πήρε τη Λαϊκή και ποιος ο ρόλος του Κύπριου τ. Κεντρικού Τραπεζίτη»

Αφού λοιπόν πήρε, για να επανέλθουμε στον τραπεζίτη κύριο Βγενόπουλο, πήρε λοιπόν την τράπεζα όπως την πήρε από τον κύριο Σάλα, τον οποίο στην συνέχεια και βοήθησε με 200.000.000 για να κάνει αυτός το δικό του παιχνίδι, φτιάχνει αυτός μια τράπεζα που λέγεται Marfin. Μια τράπεζα. Το 2006, ο κύριος Βγενόπουλος, με την Marfin, με κάποιες offshore εταιρίες, αφού ήταν για να (..) πάνε και αγοράζουν το 20% μιας μεγάλης ιστορικής τράπεζας, που ήταν η Λαϊκή. Και εκεί ξεκινάει το πανηγύρι. Πώς την αγόρασαν την τράπεζα αυτή; Η HSBC ήταν ο κάτοχος των μετοχών, η οποία HSBC πουλούσε τις μετοχές σε αυτούς που ήταν ενδιαφερόμενοι. Ενδιαφέρον λοιπόν είχαν εκφράσει ο κύριος Βγενόπουλος με τα εταιρικά του σχήματα, το Toscafund, και μια άλλη, ένα άλλο εταιρικό σχήμα που σχετίζονταν με τους εργαζόμενους κλπ. Κεντρικός τραπεζίτης, όπως ακούσατε στην δίκη ή όπως γνωρίζατε ήδη ήταν ο κύριος Χριστόδουλος Χριστοδούλου το 2006. Ο κύριος Χριστόδουλος Χριστοδούλου συναινεί να δοθεί η τράπεζα αυτή στον κύριο Βγενόπουλο και τα εταιρικά σχήματα που τον συνοδεύουν. Πάει μια καταγγελία στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και λέει, κύριε Χριστοδούλου, πρέπει να ελέγξετε αυτά τα εταιρικά σχήματα, γιατί ο νόμος λέει ότι δεν πρέπει να σχετίζονται. Αυτά όμως, το λέω απλά τώρα, δεν το λέω με την ονομασία την τραπεζική, αυτά όμως σχετίζονται. Ποια ήταν η σχέση; Ότι το Toscafund, κατέχει μετοχές της MIG. Ο κύριος Χριστοδούλου λέει ότι θα γίνει έρευνα και αποδεικνύεται εκ των υστέρων και για αυτό διώκεται, ότι δεν έγινε καμία έρευνα. Τι έρευνα έπρεπε να γίνει; Έπρεπε να γίνουν 3 έρευνες, όχι μια, όπως ακούστηκε εδώ πέρα. Έπρεπε να γίνει έρευνα για να δούμε αν είναι νόμιμη η αδειοδότηση στο να πάρουν αυτά τα εταιρικά σχήματα η τράπεζα. Πρώτα σε ό,τι αφορά την σχέση μεταξύ τους, που είχαν σχέση μεταξύ τους, το Toscafund έχει την MIG, το απέκρυψαν. Και 2ο πόθεν τα χρήματα; Γιατί αν είναι μέχρι 10%, γίνονται διάφορα θέματα με τα ποσοστά, θα σας εξηγήσω. Αν είναι μέχρι 10% τέτοιος έλεγχος δεν γίνεται. Αν όμως αποδειχθεί ότι το Toscafund, με την MIG ή με τον Βαξεβάνη ή με τον Βγενόπουλο έχουν σχέση, τότε πρέπει να προχωρήσουμε σε έναν δεύτερο έλεγχο που αφορά το πόθεν έσχες των κεφαλαίων τους. Για αυτό λοιπόν αυτή η πρεμούρα ότι δεν έχουν σχέση, γιατί η σχέση τι δηλώνει; Δηλώνει ότι κύριε δεν έρχεσαι να πάρεις το 10%, το ίδιο, η ίδια, ο ίδιος εταιρικός κύκλος, αλληλοσυνδεδεμένος και διαπλεκόμενος, αγοράζει το 20%. Το 20% όμως απαιτεί έλεγχο προέλευσης κεφαλαίων. Αυτό ήθελε να αποφύγει ο κύριος Βγενόπουλος. Θα μου πείτε, ένας έντιμος άνθρωπος όπως ο κύριος Βγενόπουλος; Ξέρω γω; Μα έπρεπε να τα κάνει μπάνιο όλα αυτά μαζί, όπως λέει μετέπειτα στις κασέτες.

Ο 3ος έλεγχος που έπρεπε να γίνει, και περιγράφεται στην δικογραφία της Γενικής Εισαγγελίας της Κύπρου, αφορούσε μια άλλη μεταβίβαση. Μέχρι να δοθεί επισήμως η άδεια, αυτή η περίφημη εταιρία του Ντουμπάι, πάει και αγοράζει την MIG, ποσοστό της MIG, που πάλι έπρεπε να γίνει άλλος έλεγχος, από πού προέχονται αυτά τα κεφάλαια, αν είναι νόμιμα και αν μπορεί τελικά η τράπεζα να δοθεί εκεί που δόθηκε. Αυτό το παρακάμπτουν. Δίνεται η τράπεζα στον κύριο Βγενόπουλο και το 2007 φαίνεται ότι ο κύριος Χριστόδουλος Χριστοδούλου, παίρνει 1.000.000 συν 62.000 τόκοι σε έναν λογαριασμό μιας εταιρίας της κόρης του, πράγμα το οποίο θεωρούν οι κύπριοι και το έχουν αποδείξει, ότι είναι δωροδοκία. Αν θέλετε να σας πω πώς το έχουν αποδείξει, δεν γνώριζαν ούτε οι μάρτυρες από την Κύπρο, υπάρχουν πλείστες αποδείξεις, θα σας πω 2-3 πώς το έχουν αποδείξει. Όχι, έχει σημασία.

Ο κύριος Βγενόπουλος έχει πει ότι τον κύριο Ζολώτα δεν τον ήξερε. Τον γνώρισε λέει στον Παναθηναϊκό το 2007. Αποδείξαμε με τα έγγραφα που καταθέσαμε, ότι ο κύριος Βγενόπουλος με τον κύριο Ζολώτα είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας GIT από το 2006. Ότι ο κύριος Βγενόπουλος με τον κύριο Ζολώτα, τον οποίο δεν ξέρει, έχουν την εταιρία IRF μαζί με την κυρία Φράγκου για όλα αυτά δάνεια και ότι ο κύριος Ζολώτας, έχει αναθέσει στις συνελεύσεις μετόχων της MIG τις μετοχές του να τις διαχειρίζεται εν λευκώ ο κύριος Βγενόπουλος. Όλα αυτά έχουν γίνει από έναν άνθρωπο τον οποίο δεν ξέρει.

Τώρα αυτή η υπόθεση, όπως είπα προηγουμένως, που είναι υπόθεση διαφθοράς, και (..) τον κύριο Βγενόπουλο, γιατί θεωρούν ότι με ποια στοιχεία. Υπάρχει μέηλ, ο κύριος Ζολώτας στέλνει στον κύριο Μάγειρα και του λέει, ο Μάγειρας στέλνει στον Ζολώτα ότι πρέπει να βάλει το 1.000.000. Και αφού γίνεται η διαδικασία, απαντάει ο κύριος Ζολώτας με μέηλ στον κύριο Μάγειρα (..). Υπάρχει δεύτερο μέηλ, όπου μια εταιρία, η οποία έχει αναλάβει να κάνει μια έρευνα για τον κύριο Βγενόπουλο επισήμως, δηλαδή έχει βρεθεί μαζί του και λέει, θέλω (..) την έρευνα, στην συνέχεια, και έχει καταθέσει ο ιδιοκτήτης στις Κυπριακές αρχές, στην συνέχεια όταν ζητάει πού θα τιμολογήσει, ο κύριος Μάγειρας με προσωπικό του μέηλ, στέλνει τα στοιχεία του κυρίου Ζολώτα για τιμολόγηση. Γιατί σας τα λέω όλα αυτά. Είναι μια υπόθεση διαφθοράς και είναι στην Κύπρο κλπ.; Γιατί αυτό αποδεικνύει, κύριε Πρόεδρε, ότι τα δάνεια δίνονταν με τον τρόπο που ήθελαν, με τις εγγυήσεις που δεν υπήρχαν, στον χρόνο που ήθελαν, και εγκρίθηκαν για τον σκοπό που ήθελαν όποτε ήθελαν. Ο κύριος Ζολώτας είναι μια μεγάλη πλευρά των δανείων, για να μπω στα δάνεια με τον κύριο Ζολώτα. Πήρε 595.000.000, αυτή την στιγμή τα χρέη του είναι 712.000.000, δεν έχει πληρώσει 1 ευρώ και τα ακούσατε όλοι για την εταιρία που δημιουργήθηκε την άλλη, σε ένα μεγάλο κόλπο, το οποίο εν πάση περιπτώσει, εγώ δεν το έχω ξανακούσει ότι (..) έτσι. ο κύριος Ζολώτας λοιπόν, είναι όντως ένας εφοπλιστής, ο θείος του και ο πατέρας του είναι εφοπλιστές, αυτό είναι, έχει τελειώσει Πολυτεχνείο, δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα εφοπλιστικά, κάποια στιγμή ασχολήθηκε και εκείνη την περίοδο, από ό,τι φαίνεται, ασχολήθηκε με την -, αφού γνώρισε τον κύριο Βγενόπουλο και του έδωσε τα εκατομμύρια που του έδωσε. Πώς δίνονται τα δάνεια τώρα, για να καταλάβετε πώς δίνανε τα δάνεια. Από την Λαϊκή. Για τις συγχωνεύσεις.

«Η περίεργη λειτουργία του Ζολώτα και τα δάνεια από τον Βγενόπουλο»

Ας πάρουμε τον κύριο Ζολώτα. 16 Σεπτεμβρίου 2009. Είναι απλό το πράγμα γιατί έγιναν συγχωνεύσεις. Πώς δίνονταν τα δάνεια. 16 Νοεμβρίου 2009, η εταιρία Aries, είναι μια εταιρία η οποία ανήκει σε ένα Έλληνα εφοπλιστή μικρό, έχει 1-2 πλοία, είχε μπει στο Nasdaq λαμβάνει ειδοποίηση από τον Nasdaq ότι πρέπει να εξέλθει, πρέπει να πάρει μέτρα διαφορετικά θα εξέλθει. Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όταν μια μετοχή πέσει κάτω από το 1 δολάριο, λαμβάνει δυο ειδοποιήσεις. Ότι κύριε πρέπει να συμμορφωθείτε, στην 2η ειδοποίηση βγαίνει. Συνήθως τι κάνουν; Κάνουν σπλίτ. Κόβουν την μετοχή στα δυο, της ανεβάζουν την τιμή και λένε, να, τώρα κάνει 50 δολάρια από 1, αλλά μετά από λίγο φαίνεται αν πραγματικά είναι υγιής, αν είναι συγκυριακό ή οτιδήποτε. Την μέρα που ανακοινώνει λοιπόν ο Nasdaq ότι πρέπει, έχει πέσει η μετοχή κάτω από το 1 δολάριο, ο κύριος Ζολώτας εμφανίζεται να αγοράζει, μέσω των offshore εταιριών του, την εταιρία Aries. Δηλαδή (..) του χρηματιστήριου, δεν έχει υπόσταση, ετοιμάζεται να εξέλθει, ένα δολάριο η μετοχή, αγοράζει την εταιρία. Και τι γίνεται; Όπως είδατε από το έγγραφο που παρουσιάσαμε, από το δημοσίευμα που αφορούσε την βράβευση του κυρίου Βγενόπουλου ως Άνδρας της Χρονιάς, κάπου εκεί στα Λονδίνα, η εταιρία Aries, παίρνει δάνειο από τις τράπεζες του κυρίου Βγενόπουλου, από την επενδυτική, 145.000.000. Μια εταιρία που βγαίνει από τον Nasdaq, έρχεται μια τράπεζα και της δίνει δάνειο. Στην συνέχεια τι γίνεται; Αφού παίρνει το δάνειο των 145.000.000, αυτή την εταιρία, που την μετονομάζει Newlead στην συνέχεια, την εμφανίζει ως εγγύηση για να αποδεσμευτεί ισόποσο κομμάτι, από λογαριασμό εγγύησης που είχε καταθέσει ο Ζολώτας. Το καταλαβαίνετε αυτό το πράγμα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εξασφαλίσεις.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Έχεις εξασφάλιση 150.000.000 σε λογαριασμό, παίρνεις ένα φάντασμα, το δανειοδοτείς ενώ δεν πρέπει, του δίνεις υπεραξία και υπόσταση και μετά το βάζεις collateral, αυτόν τον αέρα, το μπαλόνι, για να βγάλεις το μοναδικό βασικό ισχυρό, ισχυρότερο όλων, ως εγγύηση που είναι ένας (..). Αυτό κάνουν συνέχεια, για να μην επεκταθώ τώρα εδώ. Στην συνέχει η Newlead διώκεται, βγαίνει από τον Nasdaq, είπαμε η Aries έγινε Newlead, βγαίνει από τον Nasdaq και τώρα έχουμε διώξεις και αγωγές για απάτες στον κύριο Ζολώτα.

Τώρα για να πιάσουμε το δάνειο του κυρίου Ζολώτα και να δείτε πώς είναι, πώς λειτουργούσαν οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι εμφανίζονται εδώ και λένε «μα εγώ είμαι ένας τραπεζίτης που συκοφαντεί ο Βαξεβάνης». Τι τραπεζίτης; Έχεις μια τράπεζα, την οποία χρησιμοποίησες όπως την χρησιμο-, ο Κοσκωτάς τι έκανε; Ο Κοσκωτάς είχε μια τράπεζα, με αυτή αγόρασε τον Ολυμπιακό, με αυτή την αγόρασε την Γραμμή Α.Ε., με αυτή αγόρασε τον Ντέταρι, με 1.500.000.000, τα θυμάστε, τώρα αυτά είναι… Αυτό ήταν ο Κοσκωτάς και γέμισε και μερικά πάμπερς και τα πήγε εκεί που τα πήγε, αν τα πήγε. Τι έκανε άλλο ο Κοσκωτάς; Αυτό έκανε. Τι έκανε ο κύριος Βγενόπουλος; Είχε μια εταιρία, δεν είχε πάμπερς, είχε την ΙRF, δικιά του εταιρία, πάνω από 10%, στην οποία συμμετέχει ο κύριος Ζολώτας και το αποκρύπτει και αποκαλύπτεται από τις εκθέσεις της Κεφαλαιαγοράς και οι δικοί του άνθρωποι, θα εξηγήσω για τους δικούς τους ανθρώπους, και δίνει σε αυτή την εταιρία δάνειο, ας πούμε την ΙRF, που δίνει σε μια άλλη offshore, που έρχεται και αγοράζει μετοχές. Ανεβάζει δηλαδή την δικιά του μετοχή και κάποιος πουλάει και κερδίζει. Αυτό, τι έκανε δηλαδή διαφορετικό; Δεν τα φόρτωσε σε ένα πάμπερς, πάτησε ένα κουμπί σε ένα πλήκτρο για να παίρνει τα δισεκατομμύρια από την μια μεριά στην άλλη. Λένε για την ΙRF, όταν ρωτήσετε τι είναι η ΙRF, λέει «η ΙRF, κύριε Βαξεβάνη, είναι εταιρία της Φράγκου» Τι θα πει αυτό; Τα δάνεια δίνονται όταν κάποιος έχει επιφάνεια; Ή όταν η επιφάνεια του είναι εξασφαλιστική για την τράπεζα; Δηλαδή αν έρθει τώρα σε μια τράπεζα και πάει ο κύριος Λάτσης και πει «εγώ είμαι ο Λάτσης, δώσε μου ένα», θα του δώσουν δάνειο; Θα πουν «εντάξει, εμείς πώς εξασφαλιζόμαστε;».

«Πώς δίνονταν τα δάνεια και πώς έγινε η ΑΜΚ της MIG»

Όταν λοιπόν αυτό το οποίο είναι μειονέκτημα για μια τράπεζα και συγκέντρωση κινδύνου, όπως περιγράφεται στις εκθέσεις όλες, ποια είναι η συγκέντρωση κινδύνου; Ότι οι πελάτες είναι η Φράγκου, ο Ζολώτας, η MIG, κινούνε μεταξύ τους λεφτά. Αυτό είναι συγκέντρωση κινδύνου και ιδιαίτερα το επιχείρημα ότι έχουν οικονομική επιφάνεια είναι ό,τι πιο επικίνδυνο για μια τράπεζα. Τι σημαίνει οικονομική επιφάνεια; Τι σημαίνει οικονομική επιφάνεια; Η κυρία Φράγκου, η οποία έχει την οικονομική επιφάνεια και είναι η 10η εφοπλίστρια στον κόσμο, αυτή την στιγμή της έχουν πάρει ό,τι έχει και δεν έχει στην ΙRF η Τράπεζα Πειραιώς. Πού είναι η οικονομική επιφάνεια ως εξασφάλιση; Επίσης, πάρα πολλοί από τους συνεργαζόμενους εφοπλιστές με τον κύριο Βγενόπουλο, ξέρει πολύ ο κύριος Δημητρακόπουλος, εκπροσωπεί έναν από αυτούς, δεν τολμάνε, όταν περνάει από το απέναντι πεζοδρόμιο ο καθένας από αυτούς, ο κύριος Βγενόπουλος αλλάζει πεζοδρόμιο. Και επειδή, με την ευκαιρία που το θυμήθηκα, επειδή λέει εμείς δώσαμε 800.000.000 στη MIG για μικροδάνεια, λες και είναι στραγάλια. Δηλαδή άμα το 20% των 5.000.000.000 είμαστε οκ. Έπρεπε να το δώσει όλο δηλαδή. Ξέρετε πώς έγινε η αύξηση κεφαλαίου; Έπαιρναν τηλέφωνο έναν καταθέτη, μεγαλοκαταθέτης εκείνος, πάνω από 50.000, και του έλεγαν «ο κύριος Βγενόπουλος», το έχουμε δημοσιεύσει τον διάλογο στο περιοδικό, «ο κύριος Βγενόπουλος σας κάνει την τιμή», στον καταθέτη, «να σας καλέσει να πάρετε μέρος στην αύξηση κεφαλαίου της ΜIG, στην οποία συμμετέχουν ο κύριος Φράγκος, ο κύριος ο Α, ο Β. Λέει τώρα, έτσι μαζεύτηκαν τα λεφτά, με τους κράχτες. Όλες οι απάτες με κράχτες γίνονται. Έτσι μαζεύουν τα λεφτά.

Επίσης, ένα κομμάτι το οποίο δεν ακούστηκε στην διαδικασία, γιατί είναι τόσα πολλά τα στοιχεία, η Λαϊκή Τράπεζα έχει καταδικαστεί από Έλληνα πολίτη για απάτη. Τελεσίδικη. Και αυτό γιατί σχετίζεται με την υπόθεση μας; Γιατί πέρα από τα μικροδάνεια που δόθηκαν για να παρθούν μετοχές της MIG, πέρα του ότι έπαιρναν τον κόσμο και του έλεγαν «πάρε μέρος γιατί…», έσπρωχναν τον κόσμο, είναι η Φράγκου και οι φίλοι της, οι εντιμότατοι φίλοι της, έπαιρναν ανθρώπους οι οποίοι ήθελαν άλλου είδους δάνεια, leasing ας πούμε, είχε κάποιος ένα σπίτι, ένας γείτονας του κυρίου Βγενόπουλου, αυτός έχει καταδικάσει την τράπεζα. Έχει ένα σπίτι και ζητάει ένα δάνειο. Πήγε στην τράπεζα και ζήτησε ένα δάνειο. Και τι του είπανε; Είναι όλα αυτά στα δικόγραφα. Τι του είπανε; «Άσε το δάνειο καημένε, βάλε το σπίτι σου που κάνει 10.000.000, την έπαυλη, να πάρεις leasing, θα σου δώσουμε εμείς τα λεφτά ό,τι είναι για το σπίτι και εσύ θα νοικιάζεις από εμάς το σπίτι σου και το κεφάλαιο που έχεις θα το επενδύσεις». Δέχτηκε ο άνθρωπος και υπέγραψε συμβόλαιο ότι το κεφάλαιο αυτό θα πάει στη MIG. Δεν είναι λοιπόν μόνο τα μικροδάνεια, είναι διάφορες άλλες χρηματοδοτήσεις, για τις οποίες υπάρχουν και καταδίκες στα Ελληνικά Δικαστήρια, που στην πραγματικότητα ήταν, δίνονταν λεφτά από την τράπεζα για άλλους σκοπούς και πήγαιναν σε μικροδάνεια.

Πάμε λοιπόν, για το αν δόθηκαν αυτά τα δάνεια με επικινδυνότητα και πώς δόθηκαν. Καταρχήν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πληθώρα των δανείων αυτών, εκατοντάδων εκατομμυρίων και όχι στραγαλιών, δόθηκε σε έναν κύκλο ανθρώπων, που θυμάμαι καθαρά στην εξέταση του κυρίου Μαντζουράνη, προς τον μάρτυρα, προέκυψε ότι ήταν όλοι επιχειρηματίες, συνέταιροι του κυρίου Βγενόπουλου. Δηλαδή έχει πλήρη υπόσταση και είναι αληθές αυτό που γράφουμε, το ότι έδωσε σε ανθρώπους, οι οποίοι ήταν συνεταίροι του, για να πάρουν μέρος σε αύξηση κεφαλαίων εταιριών των δικών του συμφερόντων. Ο κύριος Βενιάμης, η κυρία Φράγκου ήταν συνεταίρος του, ο κύριος Ζολώτας ήταν συνεταίρος του, είπαμε 10 ονόματα, ο κύριος Θεοδωρόπουλος ήταν συνεταίρος του. Όλοι αυτοί λοιπόν πήρανε δάνεια. Ο κύριος Κούμπας. Πού είναι ο κύριος Κούμπας; Όλοι αυτοί οι κολοσσοί που ο ένας είναι 10ος εφοπλιστής και ο άλλος είναι 7ος επιχειρηματίας, πού είναι αυτοί και τους πήρανε ό,τι είχαν και δεν είχαν; Ο κύριος Κούμπας βάρεσε κανόνι. Ο κύριος Κούμπας έπαιρνε δάνεια από τον κύριο Βγενόπουλο και έβαζε collateral τις μετοχές.

Και πάμε τώρα στο κόλπο το μεγάλο. Λέει εξασφαλίσεις. Ποιες εξασφαλίσεις; Έχει καταρριφθεί (..) η εξασφάλιση πρέπει να είναι 50-50. Ένα κομμάτι πρέπει να είναι εμπράγματες εξασφαλίσεις, να είναι λογαριασμοί, να είναι ακίνητα και ένα κομμάτι μπορεί να πάει στις μετοχές, με την υποχρέωση, όταν πέφτουν οι μετοχές να εξασφαλίζεται η τράπεζα, βάζοντας αυτόν ο οποίος έχει βάλει collateral τις μετοχές να τις καλύψει. Έγινε αυτό; Δεν έγινε. Και ξέρετε γιατί δεν έγινε; Είναι πάρα πολύ απλό. Και εδώ μιλάμε όλα τα πορίσματα για την σύγκρουση συμφερόντων, το οποίο το περάσαμε έτσι, ο κύριος (..) Όταν εγώ είμαι ο τραπεζίτης, και όταν λέω τραπεζίτης δεν εννοώ ότι είμαι ο κυρίαρχος της τράπεζας, και όλες τις άλλες λειτουργίες που είχε ο κύριος Βγενόπουλος, τις υπερλειτουργίες και υπερεξουσίες πρακτικά και δίνεις δάνειο σε κάποιον για να αγοράσει κάτι από εσένα, από δικιά σου-

επιχείρηση, εταιρία, με μετοχές (..) για την εταιρία. Αν ως τραπεζίτης επιχειρήσεις να εξασφαλιστείς όταν πέσει η μετοχή, θα καταρρεύσει η εταιρία σου. Δηλαδή, αν ο κύριος Βγενόπουλος τραπεζίτης, έβαλε την τράπεζα να πει «τι έχουμε; Πτώση μετοχών; Θα καταστραφεί η τράπεζα. Εξασφαλίστε collateral, πάρτε τις μετοχές από τα χέρια τους», έπρεπε δηλαδή η τράπεζα να πάρει μετοχές της MIG. Τι θα έκανε η μετοχή της MIG; Στα Τάρταρα. Και όσο, αυτό το σχήμα λειτουργούσε όσο ο κύριος Βγενόπουλος ήταν άρχων των πάντων, τραπεζικών – επιχειρηματικών. Όταν υπήρξε αυτή η σύγκρουση συμφερόντων, βγήκε στον αέρα όχι στα πορίσματα, λόγω των πραγμάτων που προέκυψαν, εκεί επήλθε το μεγάλο κακό και δεν μπορούσε να καλυφθεί σε τίποτα και προφανώς ο κύριος Βγενόπουλος να καλύψει τα ακάλυπτα. Θα κατέρρεε η MIG αν εξασφάλιζε, προσπαθούσε να εξασφαλίσει την τράπεζα. Η οποία τράπεζα πώς λειτούργησε; Ως ένας κουμπαράς.

Τι έκαναν λοιπόν; Αφού πήρε την τράπεζα το 2007, αν δείτε από τους καταλόγους που υπάρχουν σε όλα τα πορίσματα, αρχίζει αυτή η τράπεζα να δίνει δάνεια. Όχι μόνο να δίνει δάνεια, αλλά να δίνει δάνεια ακόμα και τον καιρό της κρίσης. Δηλαδή όταν όλες οι τράπεζες δεν έδιναν δάνεια, ούτε ένα ευρώ, είναι η μοναδική τράπεζα που και το 2011 ακόμα δίνει δάνεια και αγοράζει και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου λες και ο ίδιος δεν έχει την ευθύνη, ο κύριος Βγενόπουλος για τα ομόλογα, την έχει, ο ίδιος αγόραζε ομόλογα όταν οι άλλοι ξεφορτώνονταν. Λοιπόν, δίνει συνέχεια δάνεια. Έχουμε λοιπόν ένα μεγάλο άνοιγμα μεταξύ καταθέσεων και δάνειών. Η τράπεζα, η δανειοδότηση της υπερβαίνει τις καταθέσεις της, γίνονται πρωτοφανή πράγματα για τα τραπεζικά δεδομένα. Δηλαδή, λένε χιλιάδες, δεκάδες τα πορίσματα, υπάρχει καταθέτης ο οποίος το σύνολο των δανείων του είναι πάνω από το 25% της τράπεζας. Και κάνουν και το μεγάλο κόλπο. Ενώ δίνουν δάνειο για κάποιον, για να αγοράσει μετοχές από σχετιζόμενη εταιρία, είτε λέγεται MIG, είτε λέγεται Vivartia, είτε λέγεται ΙRF, όλες αυτές που αλληλοδιαπλέκονταν μεταξύ τους, είναι ένα κόλπο αυτό, οι μπάμπουσκες που είπε ο κύριος Κωνσταντόπουλος, έχουμε μια εταιρία και μετά την μετονομάζουμε και αλλάζουμε του μετόχους και αγοράζει και τις άλλες εταιρίες. Αυτό κάνανε όλοι και ο κύριος Λαυρεντιάδης και όλοι.

«Δεν απομείωναν τα ίδια κεφάλαια»

Λοιπόν, τι έπρεπε να κάνει, όταν δίνει μια τράπεζα σε σχετιζόμενη με αυτή, δάνεια για να αγοράσει μετοχές και να κάνει καινούργια δραστηριότητα επιχειρηματική, τι κάνει η τράπεζα; Πρέπει να αφαιρεί τα ίδια κεφάλαια. Είναι η άλλη, «έλα μωρέ, λεπτομέρειες» (..) τον κύριο Βγενόπουλο που δεν έκανε απομείωση. Έπρεπε να κάνεις, δεν μπορείς να δίνεις στον εαυτό σου και αυτό να το βάζεις ότι είναι κέρδος. Όταν κάπου δίνουμε δάνειο, η τράπεζα αποκτά, έχει μια αξία που αντιπροσωπεύει το δάνειο. Όταν αυτή όμως είναι στον εαυτό μας, δεν μπορούμε να δίνουμε στον εαυτό μας και να την βάζουμε αξία, αξία, και να κάνουμε μια τράπεζα όπως η Λαϊκή να είναι μεγαλύτερη από την Deutsche Bank. Αυτό έκαναν. Δεν απομείωναν, το λένε τα πορίσματα ολοκάθαρα. Και προσέξτε τώρα το μεγάλο κόλπο με την απομείωση. Στην αρχή, η Λαϊκή Τράπεζα έχει το 95 περίπου των μετοχών της MIG. Γίνεται η αύξηση κεφαλαίου της MIG. Η ίδια η Λαϊκή Τράπεζα, αντί λοιπόν τα δάνεια που δίνει στον εαυτό της να τα αφαιρεί από τα ίδια κεφάλαια, έχει 95% η Λαϊκή από την MIG. Στο ξεκίνημα της διαδικασίας, όταν αγοράζει ο Βγενόπουλος την Λαϊκή έχει 95% της MIG. Ενώ καλούνε τους πάντες να πάρουν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου, η ίδια η Λαϊκή δεν παίρνει. Γιατί; Καλείς τους πάντες να πάρουν, να βάλουν 6 δις. και δεν μπαίνεις εσύ ο ίδιος; Γιατί γίνεται αυτό; Πέφτει το ποσοστό της Λαϊκής, ο κύριος Βγενόπουλος ήξερε τι έκανε. Ήθελε αφού κάνει την MIG όπως την κάνει με ξένα κόλλυβα, με δάνεια, και με τα άλλα κόλπα γύρω από τα δάνεια, στην συνέχεια να αποκτήσουν διαφορετική οντότητα διοικητική, ώστε όταν γίνει η κατά κόσμο στραβή, που έγινε με την τράπεζα, αυτός την MIG θα την έχει εξασφαλίσει. Και τι άλλο; Πέφτει το ποσοστό της Λαϊκής στην MIG κάτω από 6%. Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Γιατί έρχεται μετά και λέει, όταν λέει ότι τα ελεγκτικά όργανα και ο κάθε οικονομολόγος που διερωτάται, γιατί ο απλός πολίτης δεν ξέρω αν το ξέρει, γιατί (..) τα ίδια κεφάλαια ή τα δάνεια που δίνεις σε δικές σου εταιρίες συνεχίζεις να τα βάζεις ως κεφάλαιο στην τράπεζα σου, δεν μπορείς να τα αφαιρέσεις; Λέει δεν είμαι υποχρεωμένος γιατί είναι κάτω από 8%. Αποκρύπτει βέβαια ότι τότε που τα έδωσε τα δάνεια είχε 95%, έπρεπε να βάλουν άλλοι τα κεφάλαια, αλλά στην συνέχεια, το χρησιμοποιεί το επιχείρημα, έτσι πονηρά. Και είναι στο επιχείρημα αυτό ο κύριος Προβόπουλος και λέει το ίδιο πράγμα στον κύριο Μωραϊτάκη, ο οποίος τελικώς αρχειοθετεί την υπόθεση την πρώτη φορά. Άρα λοιπόν, τι έχουμε ως εδώ; Έχουμε δανειοδότηση σύμφωνα με τα γραφόμενα και όσα αποδείχθηκαν και από τα πορίσματα, εμείς τα πορίσματα γράψαμε, δεν γράψαμε τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο, και όσα αποδείχθηκαν στην ακροαματική διαδικασία, δανειοδότηση ανθρώπων που σχετίζονταν αμεσότατα με τον κύριο Βγενόπουλο, σε βαθμό που ένας από αυτούς να είναι ο ίδιος, σύμφωνα με επίσημη δίωξη. Με collateral, χωρίς collateral. Η τράπεζα (..), ο εσωτερικός έλεγχος αλλά ακόμα και οι εκθέσεις που είναι προγενέστερες, λένε για τους κινδύνους, γιατί το πώς είναι αντιτραπεζικής αντίληψης όλες αυτές οι δραστηριότητες.

«Επαναχρηματοδοτούσαν τα δάνεια για να μην ¨κοκκινίσουν¨»

Το μεγάλο κόλπο είναι το balloon ας πούμε, το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τα μέσα ενημέρωσης. Ο κύριος Βγενόπουλος είναι ο εφευρέτης από ό,τι φαίνεται. Σας δίνει ένα δάνειο και λέει αποπληρωμή στο τέλος. Εσείς θα πάτε να πάρετε δάνειο, κύριε Πρόεδρε, θα σας πει collateral, δόση και μέχρι πότε θα πληρώνετε. Εκεί έκαναν άλλο πράμα. Η αποπληρωμή των δανείων θα γίνει στο τέλος τους. Αυτό μπορεί να γίνει κάποια στιγμή σε μια τράπεζα, αλλά εκεί γινόταν κατά κόρον. Τι έκαναν λοιπόν; Δανειοδοτούσαν την κυρία Φράγκου, προσέξτε, η κυρία Φράγκου είναι η 10η εφοπλίστρια στον κόσμο, αλλά έπαιρνε δάνειο για να κάνει αύξηση κεφαλαίου. Και όταν πήγαινε να λήξει το δάνειο και να γίνει απαιτητό τι έκαναν κύριε Πρόεδρε; Έκαναν επαναχρηματοδότηση του δανείου. Όπως έκανε το Mega. To Mega αυτή την στιγμή είναι, βγαίνει ο κύριος Ψυχάρης, Διευθύνων Σύμβουλος εκεί της Τηλέτυπος Α.Ε. και λέει «εμείς είμαστε καλυμμένοι λέει, τι κόκκινο;» (..) Είχαν βάλει 80.000.000, μόλις πήγε να λήξει (..) 110, δεν υπάρχει πουθενά κόκκινο, εν αντιθέσει με ό,τι γινόταν με τον κόσμο. Η κυρία Φράγκου λοιπόν, η τεράστια εφοπλίστρια, την ώρα που έπρεπε να καταβάλλει ως ΙRF το ποσό, έγινε επαναχρηματοδότηση του δανείου. Όταν πήγε να γίνει κόκκινο δηλαδή, έδωσαν άλλα λεφτά και ξαναέγινε η ιστορία. Αυτό τι κάνει σε μια τράπεζα πέρα από τους κινδύνους; Δηλαδή, δεν ξέρουμε αν ο κύριος Κούμπας ή ο κύριος Μαρινόπουλος ή όποιον βρούμε του δίνουμε δάνειο σε 10 χρόνια που λέμε ότι θα το πληρώσει, αν θα υπάρχει να το πληρώσει. Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί αυτό; Είναι το πρόβλημα ρευστότητας. Πρόβλημα ρευστότητας. Η τράπεζα, όταν δίνει δάνεια και δεν εισπράττει τα, αυτό που λέμε οι τόκοι, γιατί παίρνει και πώς ορίζονται οι τόκοι; Οι τόκοι ορίζονται για να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα μιας τράπεζας. Λέει, θα μου δίνεις τους τόκους σου, τα λειτουργικά έξοδα και το κέρδος της τράπεζας προκύπτει από την καταβολή του κεφαλαίου. Αυτοί δεν κατέβαλλαν κεφάλαιο. Όταν λοιπόν άρχισε η σκληρή κρίση και άρχισαν να υπάρχουν προβλήματα στην ρευστότητα της τράπεζας, ο βασικός λόγος ήταν αυτός. Ακόμα και το ELA πήγαινε για να χρηματοδοτηθούν αυτά τα δάνεια, τα οποία δεν έδιναν μια στην τράπεζα. Σε αυτή λοιπόν και πώς επιπλέον πλήρωσαν αυτοί την τράπεζα; Ήρθαν και κούμπωσαν δίπλα δυο τράπεζες τοξικές, προβληματικές, η Marfin και η Εγνατία, αντί να παίρνουν ELA από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, έπαιρναν από την Κύπρο. Δηλαδή ο ELA της Κύπρου πήγαινε στον όμιλο αυτό των τραπεζών που φτιάχτηκε, με έδρα την Κύπρο αλλά που τα δάνεια της πήγαιναν στην Ελλάδα. Δηλαδή φορτώσαμε, για αυτό λέμε ότι έπεσε η Οικονομία, το λένε όλα τα πορίσματα της Κύπρου (..) αυτό. Φόρτωσαν δηλαδή τοξικές τράπεζες, τις οποίες συνέχιζαν στον καιρό της μεγάλης κρίσης να χρηματοδοτούν δανειολήπτες στην Ελλάδα, το ταμείο ήταν άδειο και ακόμα και ο ELA πήγαινε (..) διαδικασία. Έτσι βρέθηκε λοιπόν μια τράπεζα να μην μπορεί αποδώσει. Και συν αυτό, φορτώνονταν με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Ο τραπεζίτης έχει ευθύνη για αυτό. Δηλαδή την εποχή εκείνη τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Αλλά από πίσω αγόραζαν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, από την ελεύθερη αγορά, από αυτούς τους συνεταίρους-δανειολήπτες-φίλους…. Τη δευτερογενή αγορά, η οποία ξεφόρτωναν μέσα από μια εταιρία που είχαν κλπ. Αυτή λοιπόν ήταν η δανειοδότηση.

Υπάρχουν δάνεια τα οποία είναι, σας είπα ένα του ΣΚΑΪ ας πούμε, λέει μεταχρονολογημένες επιταγές. (..) την σχέση του κυρίου Βγενόπουλου με τον κύριο Αλαφούζο και τον ΣΚΑΪ την βλέπετε. Θέλει να δώσει συνέντευξη Τύπου και υπάρχει εθνικής εμβέλειας μετάδοση όσων λέει ο κύριος Βγενόπουλος και με βρίζει κλπ. Και δεν βρίζει, βρίζει και εμένα, βρίζει και κομμάτι της Δικαιοσύνης που δεν του αρέσει, λέει ότι εγώ τα βάζω με την Δικαιοσύνη που δεν μου αρέσει. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με την Δικαιοσύνη, αν μου αρέσει ή δεν μου αρέσει, εγώ θέλω απόδοση της Δικαιοσύνης. Ο κύριος Βγενόπουλος όμως, τα βάζει με τους δικαστικούς, μέσω του ΣΚΑΪ και των συνεντεύξεων… Και ξέρετε, είναι, τελευταίως, όταν φτάσαμε δηλαδή πια στο απροχώρητο, προέκυψε και αυτό το κλίμα ότι είναι πολιτικός κρατούμενος. Να θυμίσω ότι και ο Άκης δήλωσε πολιτικός κρατούμενος και ο τελευταίος πολιτικός κρατούμενος εν Ελλάδι είναι ο συγχωρεμένος ο Μάκης Ψωμιάδης. Αφού έκανε επανειλημμένες προσπάθειες επαφής με το Μαξίμου, γιατί θεώρησε ότι μπορεί να διευθετηθεί το θέμα, όπως το διευθετούσε μέχρι εκείνη την στιγμή, μετά ανακάλυψε το επιχείρημα ότι διώκεται πολιτικά και ότι θέλουμε να τον πάμε φυλακή και ότι προμετωπίδα όλων αυτών είμαι ο εγώ ο τόσο πολύ ισχυρός. Μακάρι να είχα αυτή την ισχύ να τα βάλω με την διαφθορά και να νικήσω, αλλά από ό,τι φαίνεται ο αγώνας είναι πάρα πολύ δύσκολος. Θα το εξηγήσω για αυτό γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία. Άρα λοιπόν δεν μπαίνει νομίζω κανένα θέμα στο Δικαστήριο σας για το πώς δόθηκαν τα δάνεια. Δεν τα περιγράφω εγώ, δεν είμαι ούτε οικονομολόγος, ένας δημοσιογράφος είμαι. Το πρώτο ερέθισμα προέκυψε από επίσημα έγγραφα, αυτά που καταγράφουν τα έγγραφα είπα για τα δάνεια. Αποδείχτηκαν εδώ.

«Οι επαφές με Βγενόπουλο και Μπουλούτα»

Ο κύριος Βγενόπουλος κάνει μια υπέρβαση λογικής και λέει «μα απευθύνθηκες σε εμένα; Ποιος είσαι εσύ;» Όχι, όχι, για μένα είναι θέμα δεοντολογίας δεν είναι, δεν υπάρχει δημοσίευμα, κύριε Πρόεδρε που να έχει διαψευστεί από αυτά που έχουμε κάνει, γιατί έχουμε την επιμονή και την υπομονή να δημοσιεύουμε μόνο ό,τι στοιχειοθετούμε. Βεβαίως και απευθυνθήκαμε στην τράπεζας και στον κύριο Μπουλούτα απευθυνθήκαμε και δεν έχει σημασία που είναι ο κύριος Μπουλούτας, αλλά έχει σημασία ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να απευθύνεται σε όλες τις πλευρές, όχι στον κύριο Βγενόπουλο. Άλλωστε ο κύριος Βγενόπουλος δεν ήταν τίποτα. Ούτε την Λαϊκή είχε, ούτε πριν φύγει από την Λαϊκή την Λαϊκή είχε. Ο ίδιος δήλωσε, δηλαδή γιατί δεν απευθύνθηκα σε αυτόν, ο οποίος εκείνη την εποχή, σε ό,τι αφορά την ευθύνη για όλα αυτά δεν ήταν τίποτα. Αλλά εγώ έπρεπε να απευθυνθώ σε αυτόν. Προφανώς και απευθύνθηκα. Και σε στελέχη και στον κύριο Χατζηγιαννάκη που ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής επί κυρίου Βγενόπουλου απευθύνθηκα, και στους κεντρικούς τραπεζίτες της Κύπρου απευθύνθηκα και στον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο και στον επόμενο Διευθύνοντα Σύμβουλο και στην κυρία διαχειρίστρια της Λαϊκής απευθύνθηκα. Άρα οι πλευρές είναι αυτές που ορίζονται δημοσιογραφικά ως πλευρές, όχι με την λογική του κυρίου Βγενόπουλου. Και για να πω τώρα στην συνάντηση που είπατε, επειδή έμπαινε το θέμα των δημοσιογράφων ότι πρέπει να απευθυνθείς. Όταν εμείς ετοιμάσαμε, καταρχήν μια έρευνα παίρνει μήνες. Η έρευνα του Βατοπεδίου πήρε 7 μήνες. Όταν ετοιμάζεται μια έρευνα, αυτή πρέπει να είναι συστηματική και πρέπει όντως να απευθύνεσαι σε όλες τις πλευρές. Πήραμε λοιπόν, τότε ετοιμάζαμε έρευνα για το Κουτί της Πανδώρας που ήταν στην ΕΡΤ, που αφορούσε το Βατοπέδι. Τα είχε γίνει; Μετά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, εμφανίζεται μετά από 2 χρόνια ο ΣΚΑΪ και είπε ότι όλα αυτά για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου είναι ψέματα και ο ηγούμενος διώκεται κλπ., είναι ψέματα του Βαξεβάνη. Εμείς λοιπόν, ως απάντηση την εποχή εκείνη, σε αυτά που εμφάνισε ο ΣΚΑΪ, που ήταν τελικά ένα ντοκιμαντέρ που είχε πληρώσει ο Μάξιμος Γρεκός και το είχε επαναλάβει ο ΣΚΑΪ, κάναμε μια νέα εκπομπή με το σύνολο των στοιχείων, όπου στα στοιχεία αυτά ήταν και η σχέση του Βγενόπουλου με τα δάνεια, για την οποία δεν μας μήνυσε ο Βγενόπουλος, όταν τα γράψαμε μετά στο Hot Doc μας μήνησε. Τότε λοιπόν, πήραν τηλέφωνο οι συνεργάτες μου τον κύριο Βγενόπουλο, τον κύριο Σεραφείμ Κωνσταντινίδη και του είπαν ότι θέλουμε απαντήσεις για μερικά θέματα. Να σας στείλουμε, αν θέλετε ένα φαξ ή αν προτιμάτε προσωπική επαφή. Λέει ο κύριος Κωνσταντινίδης, ο επί των δημοσίων σχέσεων της MIG και της Λαϊκής και της Marfin με 3 θέσεις, 4 μισθούς και ένα μπόνους. Γιατί, οφείλω τώρα να κάνω και μια αξιολόγηση των μαρτύρων, η μεν κυρία Μαργετίδου, αν έκανε παραδοχή ότι αυτά που εγώ λέω είναι αληθή, έπρεπε να είναι υπόδικη, κατηγορούμενη. Ένα πόρισμα της Κεφαλαιαγοράς το 2008, αναφέρεται σαφώς για την σχέση της κυρίας Μαργετίδου, που δεν ήξερε ότι έκανε τι έκανε (..) με την χειραγώγηση. Αναφέρεται στο πρόσωπο της μέσα. Και οι δυο είναι εξαρτώμενοι οικονομικά με την δουλειά τους από τον κύριο Βγενόπουλο και οι δυο δεν έχουν μόνο ένα μεροκάματο, που λέει ο κόσμος, από τον Βγενόπουλο αλλά έχουν μπόνους και δεν θα δάγκωναν το χέρι που τους ταΐζει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κα Μαργετίδου ήταν στα δάνεια.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Βεβαίως. Έχει υπογράψει τον Ζολώτα, έχει υπογράψει πάρα πολλά δάνεια. Και ο κύριος Σεραφείμ Κωνσταντινίδης, κατ’ ομολογία του, είχε και μπόνους ήταν και στην MIG, ήταν και στην Λαϊκή που ήταν στην Κύπρο και στην Marfin. Και έφερε ένα καταστατικό τυποποιημένο που άλλαξε ο λογιστής και έβαλε περαιτέρω ευθύνες για το δικό μου εταιρικό σχήμα και λέει «αυτός κύριε Πρόεδρε, που είναι δυνατόν να βάζει στο καταστατικό τέτοια πράγματα;» Και το λέει ο κύριος Κωνσταντινίδης, που όλη του τη ζωή είναι μισθοδοτούμενος από τον κύριο Βγενόπουλο, 10 χρόνια όπως ομολόγησε. Λοιπόν την εποχή εκείνη παίρνουμε τον κύριο Κωνσταντινίδη τηλέφωνο, όχι εγώ, τις επαφές δεν τις κάνω εγώ, τις κάνουν οι συνεργάτες μου και επιθυμεί ο κύριος Βγενόπουλος, αντί να απαντήσει γραπτά να δώσει, να συναντήσει τον κύριο Βαξεβάνη. Του λέω για συνέντευξη; Όχι, λέει, να κάνετε πρώτα μια επαφή. Εμφανίζομαι λοιπόν στο γραφείο του κυρίου Βγενόπουλου στην οδό Θησέως, την MIG την εποχή εκείνη, και μπαίνει στην αίθουσα, ήταν μια αίθουσα συσκέψεων, εγώ ο κύριος Κωνσταντινίδης, μπαίνει ο κύριος Βγενόπουλος με ένα σβηστό πούρο, με την αλυσίδα και το πεντόλιρο που δεν ξέρω για ποιο λόγο το κάνει, κάποιο λόγο θα έχει που παίζει τα λεφτά στα χέρια του, και μου λέει «θέλω να σου πω ότι μου αρέσουν πολύ αυτά που κάνεις-

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς ζητήσατε να πάτε;

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Εμείς, για να απαντήσει στα θέματα που ετοιμάζαμε εκπομπή. Να απαντήσει στα θέματα που βάζαμε σχετικά με την αδειοδότηση του Βατοπεδίου, τα οποία τα δημοσιεύσαμε και δεν διαμαρτυρήθηκε στην συνέχεια. «Μου αρέσουν» λέει, «αυτά που κάνεις, ό,τι κάνεις, ό,τι έχεις κάνει στην ζωή σου, τους πολέμους κλπ., δεν μου αρέσουν αυτά που λες». Και του λέω «κύριε Βγενόπουλε, εμένα αντιθέτως μου αρέσουν αυτά που λέτε», τα έλεγε πολύ ωραία, «αλλά δεν μου αρέσουν αυτά που κάνετε». Και έτσι ξεκίνησε μια κουβέντα, στην οποία εν ολίγοις μου είπε ότι εγώ τι φταίω; Οι παπάδες και οι παπάδες μου ζήτησαν να επενδύσουν και (..)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (..) δηλαδή συζήτηση με image maker.

BΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ποιόν image maker. Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, εγώ είμαι λίγο, χαλάω προφίλ. Δηλαδή καλώς ή κακώς, εξαιτίας του ρόλου μου αλλά και του τρόπου που αντιλαμβάνομαι τον ρόλο μου, το αποτέλεσμα είναι ένα, χαλάω προφίλ. Δηλαδή δεν υπάρχει τραπεζίτης που να μην του έχω χαλάσει το προφίλ. Καλώς έκανα, δεν το έκανα για να χτυπήσω κάποιον, έτσι για να τον χτυπήσω. Αυτή είναι η δουλειά μου, τι να κάνουμε; Έτσι πρέπει να είναι ο δημοσιογράφος. Ο κύριος Καρτερός, δάσκαλος μου στην δημοσιογραφία, το είπε καθαρά. Ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι ενάντια στην εξουσία. Και σε αυτή που είναι τώρα και σε αυτές που ήταν πριν. Η εξουσία έχει έναν ρόλο και αν δεν ελέγχεται, όσο φιλική να είναι και αρεστή και οτιδήποτε, έχει ξεφύγει. Έχει ξεφύγει, αυτός είναι ο ρόλος του δημοσιογράφου. Ο καθένας έχει ένα ρόλο. Η εκτελεστική εξουσία τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο να τον ελέγχει και ο δικαστής να έρχεται να λέει παιδιά τι έχουμε εδώ πέρα; Πρέπει να λειτουργήσει μια κοινωνία. Θα τιμωρηθεί αυτός που φταίει κ.ο.κ.

Λοιπόν, κάνω λοιπόν μια τέτοια συζήτηση με τον κύριο Βγενόπουλο. Με επιμονή μου έλεγε ότι κοίταξε να δεις, και εγώ μπορεί να μη τους συμπαθώ όλους αυτούς και να έχουν ξεσαλώσει, αλλά εγώ τραπεζίτης είμαι, επενδύσεις, θέλουν να τους δώσω λεφτά για επενδύσεις, και δεν τρέχει τίποτα και για αυτό είναι οι τράπεζες και αυτός είναι ο καπιταλισμός. Μια γενική κουβέντα. Του λέω «κύριε Βγενόπουλε, κοιτάξτε εδώ, επειδή ετοιμάζω μια εκπομπή, θα ήθελα αυτά επισήμως». «Όχι», μου λέει, «επισήμως δεν γίνεται». Λέω «σας δίνω χρόνο, θα ξαναεπικοινωνήσουμε κάποιος από τα παιδιά και μη μου απαντάτε τώρα, εγώ πρέπει να έχω την άποψη σας». Παίρνω τον κύριο Κωνσταντινίδη, λέει δεν θέλω, δεν θέλει ο κύριος Βγενόπουλος και επέμεναν τα παιδιά, λέει θα σας στείλουμε εμείς ένα φαξ, ένα μέιλ και εσείς αν θέλετε να απαντήσετε. Εμείς θέλουμε να είμαστε οκ. Και του στείλαμε ένα μέιλ, νομίζω ότι είναι στην δικογραφία, με 20 ερωτήσεις, 21, δεν θυμάμαι ακριβώς, που τους λέμε κανονικά για το Βατοπέδι να απαντήσουν, η συμμετοχή τους σε σχέση με το σκάνδαλο… Δεν απάντησαν ποτέ. Βγάζουμε την εκπομπή, καμία αντίδραση. Στην συνέχεια, όταν τα ίδια πράγματα τα βγάλαμε στο τεύχος, γιατί το τεύχος όταν το βγάλαμε, κάναμε όλο το αφιέρωμα που αφορούσε, κάναμε ένα αφιέρωμα Λαϊκή και ένα κομμάτι ήταν και το κομμάτι της εκπομπής. Εκεί λοιπόν έκανε την μήνυση ο κύριος Βγενόπουλος. Πήγαμε στην δίκη, να μην κάνω αξιολόγηση τώρα της κρίσης των συναδέλφων σας, (..) η κρίση των δικαστών, αλλά δεν είναι πάντα η κρίση των δικαστών, υπάρχει και η συνείδηση των δικαστών, υπάρχει και η μεροληψία των δικαστών, υπάρχουν και άλλα, όπως και των δημοσιογράφων.

Έκανε μια μήνυση, στης οποίας την εκδίκαση στο ακροατήριο, άκουσα αυτό που, όχι αυτά που είπε ο κύριος Βγενόπουλος, γιατί τα μάζεψε τώρα, αυτά που είχε πει τότε, ότι ήρθε ο Βαξεβάνης και είπε ότι να του δώσουμε διαφήμιση για την τηλεόραση. Εγώ καταρχήν την εποχή εκείνη ήμουν στην ΕΡΤ. Πώς θα ζητήσω διαφήμιση για την ΕΡΤ. Η ΕΡΤ είναι κρατικό κανάλι, δημόσιο κανάλι. Εγώ (..), ο δημοσιογράφος στην ΕΡΤ πληρώνεται ή με μισθό ή με εργολαβία. Τι δουλειά έχει με την διαφήμιση ώστε να πει ότι εγώ θέλω διαφήμιση; Και ότι λέει το προφίλ κλπ. Ξέρετε, ο βρώμικος δεν χρειάζεται να κάνει πολλά. Αρκεί να απλώσει το χέρι του και να σε ακουμπήσει, δεν χρειάζεται να κάνει άλλο. Να μη το πω όπως το λέει ο Γκέμπελς «συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, κάτι θα μείνει». Δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα, ο κύριος Βγενόπουλος θέλει να δημιουργήσει μια αμφιβολία για το κίνητρο, να στοιχειοθετήσει, αν όχι νομικά, στο μυαλό των δικαστών, τον δόλο, α, πονηρούλη, για αυτό τον χτυπάς τον άνθρωπο, και δεν του κοστίζει και τίποτα. Λέει, εσύ με έχεις καταστρέψει, εγώ που θα σε βρωμίσω; Σιγά τα λάχανα. Είναι, είπαμε, για μερικούς το ηθικό είναι το κέρδος και μόνο.

Η δικιά μου η ηθική έχει φτάσει και άλλα πράγματα, φαντάζομαι και η δικιά σας. Λοιπόν, αυτή λοιπόν ήταν η συνάντηση μας, αυτό άκουσα στο δικαστήριο την προηγούμενη φορά και εντάξει, εμείς κάναμε ένα δημοσίευμα που είναι ένα τυποποιημένο περιστατικό εν πάση περιπτώσει, το οποίο λέει τα ίδια πράγματα, και η Ελευθεροτυπία έχει το ίδιο, και τα Νέα του κυρίου Ψυχάρη έχουν το ίδιο και ο κύριος Χατζηνικολάου έχουν το ίδιο. Όταν κάνεις μια για διάφορους λόγους, εμείς το κάναμε για ΕΣΠΑ. Γιατί έπρεπε να έχουμε μια σειρά από δραστηριότητες για να ενταχθούμε σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το έχουμε πάρει κιόλας, το είχαμε πάρει τουλάχιστον. Κι αυτό λοιπόν το πράγμα, βάζει έναν μάρτυρα εδώ πέρα, ψευδομάρτυρα, ο οποίος βασιλικότερος του βασιλέως, ο Ιζνογκούντ, θέλει να γίνει σεΐχης στην θέση του σεΐχη ενδεχομένως, μέχρι και τον τρόπο λειτουργίας κινητικής απέκτησε, μόνο που αυτός δεν έχει τα χρήματα του Βγενόπουλου, είναι ένας υπάλληλος. Ξέρετε, καμία φορά νομίζει ο εργάτης ότι είναι το αφεντικό, αλλά εν πάση περιπτώσει, είπε αυτά που είπε. Δεν είναι μόνο το κατηγορητήριο, αλλά σας είπα και προηγουμένως, (..) της απολογίας, ότι εμένα, μερικά θέματα ηθικής τάξης και ηθικής υπόστασης είναι σημαντικότερα από το όποιο κατηγορητήριο που οφείλω εγώ να αντικρούσω και την αθωότητα που πρέπει να καταδείξω εδώ πέρα.

«Έτσι ξετυλίξαμε το κουβάρι, όλα αυτά τα χρόνια»

Να προχωρήσουμε. Μετά από αυτό λοιπόν, γίνονται μια σειρά από δημοσιεύματα, αρκετά, δεν είναι ο μόνος για τον οποίο έχουμε τόσα δημοσιεύματα, είναι πάρα πολλοί άνθρωποι για τους οποίους ασκούμε το δικαίωμα μας, το δημοσιογραφικό δικαίωμα να καταδείξουμε τον ρόλο τους και αυτό το θεωρούμε ως μια κοινωνική ανάγκη. Κάναμε πάρα πολλά δημοσιεύματα για τον κύριο Βγενόπουλο. Ο λόγος είναι ένας και συνήθως έτσι γίνονται τα πολλά δημοσιεύματα. Όταν ξεκινάς μια έρευνα, ξεκινάς με 5 στοιχεία που έχεις. Εμείς είχαμε 5 στοιχεία από τα πορίσματα. Κάναμε και κάποιες, 2 αποστολές την Κύπρο, κάναμε και 2 συνομιλίες από την μια πλευρά, 5 από την άλλη πλευρά για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα. Ξαφνικά, όταν ανοίγεις ένα θέμα, αρχίζουν και έρχονται στοιχεία. Όπως τώρα. ξέρετε, αυτές τις 5 εκθέσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που φαίνεται ότι ο κύριος Βγενόπουλος συστηματικά ο ίδιος, γιατί υπάρχουν συνομιλίες δικές του, ηχογραφήσεις του ιδίου που δίνει εντολές για τις αγοραπωλησίες αυτές και στην πιο σοβαρή από αυτές, έχει καεί λέει ο σκληρός δίσκος και δεν μπορεί να αποδειχθεί αν ισχύει το ένα ή το άλλο. Ο κύριος Βγενόπουλος λοιπόν, όπως λοιπόν σε αυτή την περίπτωση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατά την διάρκεια της δίκης και μετά από δημοσιεύματα για την εξέλιξη της δίκης, με πήρε ένας άνθρωπος τηλέφωνο και μου λέει, κύριε Βαξεβάνη, έχω κάτι εκθέσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τις θέλετε; Και μου τις έδωσε. Τις 2 από τις 5 εκθέσεις τις ψάχνω 2 χρόνια κύριε Πρόεδρε. Γιατί τις ψάχνω; Γιατί υποψιαζόμουν ότι υπάρχει χειραγώγηση με ένα τρόπο συστηματικό και εγκληματικό, δηλαδή ότι μια συμμορία χειραγωγεί, παίζει με την τράπεζα και με την MIG και μετά πουλάει και τσεπώνει χρήμα, αλλά εκεί αποδεικνυόταν και η σχέση Ζολώτα με τον Βγενόπουλο. Γιατί μέσα στις εκθέσεις λέει, όταν έχει την εταιρική ανάλυση λέει, Φράγκου τόσα, Βγενόπουλος τόσα, Ζολώτας, Βγενόπουλος έχει μέσα από την (..) αλλά και Ζολώτας τόσα. Βρέθηκαν σε έρευνα στην Ελβετική Τράπεζα οι μετοχές της ΙRF που τις κρατούσε ο Ζολώτας, αυτός που δεν ξέρει ο κύριος Βγενόπουλος. Έτσι λοιπόν, όπως έγινε τώρα κατά την διάρκεια το δικαστηρίου κάποιος διάβασε αυτό που γράψαμε και πήρε τηλέφωνο, έτσι γίνανε αυτά. Βγάζαμε ένα δημοσίευμα και ξετυλίγαμε ένα κουβάρι. Ξετυλίγαμε συνεχώς ένα κουβάρι. Το ένα στοιχείο έφερνε το άλλο. Και επίσης, πρέπει να καταλάβετε ότι όταν εμείς ξεκινάμε αυτή την διαδικασία, ο κύριος Βγενόπουλος κάνει 10-15 μηνύσεις. Θα σας πω γιατί τις κάνει. Εμείς, κύριε Πρόεδρε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι, όχι μόνο με το φαινόμενο Βγενόπουλου και πώς λειτούργησε στην ελληνική κοινωνία, και πώς κατακρεούργησε μια οικονομία σε μια χώρα και αρκετούς επενδυτές στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε απέναντι σε μια συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων στην Δικαιοσύνη. Ξέρετε, παλιά, όταν κάποιος μίλαγε σε κάποιο συνάδελφο μου, έλεγα (..) εδώ πέρα. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι η επαγγελματική, η συναδελφική αλληλεγγύη αφορά την συνεργασία μας και την συναντίληψη μας για να βοηθήσουμε το επάγγελμα και τον κόσμο, όχι τους επίορκους. Ή για να σας το πω διαφορετικά, θεωρώ ότι αν κάποια στιγμή το τέρας δεν σε τρομάζει, πρέπει να αναρωτηθείς αν το τέρας είσαι ο ίδιος. Υπήρξε λοιπόν από την πλευρά, αυτό τον πρόλογο τον κάνω γιατί θα αναφερθώ σε συναδέλφους σας και ξέρω ότι σας φέρνω σε δύσκολη θέση, αλλά…

Όχι, όχι, η επιμονή για τα δημοσιεύματα έχει να κάνει από το είδος της υπόθεσης, από την σημασία της υπόθεσης αλλά και από το πώς, η πληθώρα των δημοσιευμάτων αφορά την προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης. Αυτό είναι το βασικό. Όταν λοιπόν ο κύριος Μωραϊτάκης παίρνει αυτή την δικογραφία, που προέκυψε από την κατάθεση του κυρίου Τσιρώνη, της Επιτροπής της Βουλής δηλαδή, την αρχειοθετεί με τον τρόπο που την αρχειοθετεί. Και εμφανίζεται τώρα ο κύριος Βγενόπουλος, επειδή ακριβώς εκείνη την περίοδο καταπέφτει η Κύπρος, η οικονομία της Κύπρου και κινείται νομικά η Κύπρος, τουλάχιστον νομικά, αφήστε το πολιτικά, πάει και αυτομηνύνεται. Έχουμε την πρώτη αυτομήνυση που αφορά, λέει η MIG κάνει μήνυση κατά παντός υπεύθυνου, δηλαδή ο Βγενόπουλος κάνει μήνυση πρακτικά και λέει, επειδή υπάρχουν πληροφορίες και δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δάνεια δόθηκαν με τρόπους κλπ., κλπ., άρα καλό να ερευνηθεί η υπόθεση. Αυτή λοιπόν η μήνυση, συσχετίζεται με μια δικιά μου εκείνης της εποχής. Τι ήταν η δικιά μου μηνυτήρια αναφορά. Πήγα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και κατέθεσα μια μηνυτήρια αναφορά στην οποία λέω ότι μετά από δημοσιογραφική έρευνα, το ίδιο έχω κάνει και τώρα με τις 5 εκθέσεις της Κεφαλαιαγοράς. Θα μου πείτε γίνεται αντίδικος ο δημοσιογράφος; Εξαρτάται. Αν χτυπήσει σε τοίχο βρίσκει διάφορους τρόπους για να λειτουργήσει, για να βγει η αλήθεια. Κάνω λοιπόν μια αναφορά και λέω ότι επειδή από την συνεδρίαση της Βουλής της Κύπρου, από νέα έγγραφα που έχουμε στην κατοχή μας, που αφορούν την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου κλπ., κλπ., προέκυψαν νέα στοιχεία για την υπόθεση, παρακαλούμε να ερευνήσετε. Και κατέθεσα μια αναφορά των ανακριτικών αρχών της Κύπρου για τα δάνεια, τα πρακτικά της Βουλής, το πόρισμα της Βουλής της Κύπρου και μερικά άλλα στοιχεία και μάλιστα είπα ότι πρέπει να ερευνηθούν και οι ευθύνες του κυρίου Προβόπουλου, γιατί ο Προβόπουλος εμφανιζόταν να είναι με τον τρόπο τον συγκαλυπτικό. Δηλαδή η αρχή που έπρεπε να ελέγξει εμφανιζόταν να είναι συγκαλυπτική.

«Ο ρόλος της Δικαιοσύνης»

Να σας το πω διαφορετικά κύριε Πρόεδρε. Θα πάει τώρα Διευθυντής τράπεζας να καταθέσει για ιδιώτη σε δίκη; Ο Διευθυντής της τράπεζας; Πήγε όμως. Και ζητούσα να ερευνηθούν. Συσχετίζονται λοιπόν οι δυο μηνύσεις. Η μήνυση, η μηνυτήρια αναφορά η δικιά μου, με την αυτομήνυση του κυρίου Βγενόπουλου συσχετίζονται και ανοίγει η υπόθεση Μωραϊτάκη, την οποία αναλαμβάνουν 2 Εισαγγελείς. Ο κύριος Γιάννης Δραγάτσης, Εισαγγελείς της διαφθοράς, και ο κύριος Αντώνης Ελευθεριάνος, στους οποίους και κατέθεσα 2 φορές. Και συνεχίζεται αυτή η έρευνα. Τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς, έχουμε κι άλλη υπόθεση. Δεν την είπαμε στο δικαστήριο, έχει όμως ιδιαίτερη σημασία. Ο κύριος Αγγελής, ήταν Εισαγγελέας Δικαστικής Συνδορμής Εισαγγελέας Εφετών, είναι έμπειρος και γνωστός, τον ξέρετε. Ο κύριος Αγγελής λοιπόν, μετά από μια συνάντηση που είχε με ομολόγους του, δηλαδή με Εισαγγελείς της Κύπρου και με την Αστυνομία που είναι το ανακριτικό όργανο της Κυπριακής Δημοκρατίας πάει στον Άρειο Πάγο και μεταφέρει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, παρόντος του κυρίου Ορνεράκη που ήταν στις κοινές συσκέψεις και της κυρίας Ράικου, στην οποία όλα αυτά είχαν μεταφερθεί επειδή ήταν η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Λέει λοιπόν στην κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι κοιτάξτε, εγώ έχω από τους Κύπριους κάποιες πληροφορίες, οι οποίες μιλάνε για μια υπόθεση διαφθοράς, ότι δηλαδή ο Χριστοδούλου έχει χρηματοδοτήσει, έχει δωροδοκηθεί από τον Ζολώτα, τον οποίο Ζολώτα με λίγα λόγια, θεωρούν ότι είναι ο Βγενόπουλος, και ότι υπάρχει και διακίνηση μαύρου χρήματος, (..) οι κύπριοι κλπ. Εγώ δεν κάνω αυτή την έρευνα, Εισαγγελέας Δικαστικής Συνδρομής είμαι, να παραθέσω τα στοιχεία που σας λέω να ερευνηθούν. Η κυρία Κουτζαμάνη, όπως και πολλοί άλλοι δικαστικοί, με τους οποίους έχω έρθει σε αντιπαράθεση, και Εισαγγελείς, υπήρξαν και φίλοι μου, υπήρξαν και φίλοι με φίλους και συντοπίτες, συγχωριανοί. Αλλά όταν έρθει η ώρα της αλήθειας τα πράγματα αλλάζουν. Έδιωξε τον κύριο Αγγελή από το γραφείο. Αρνήθηκε να πάρει τα στοιχεία, τον έδιωξε από το γραφείο, λέγοντας του το περίφημο «θα πιστέψω τους κύπριους χωροφύλακες;» εννοώντας τους ανακριτές της Κύπρου, οι οποίοι είναι αστυνομικοί. Και τον έδιωξε. Ο κύριος Αγγελής λοιπόν θεώρησε καλό ότι πρέπει όλα αυτά τα οποία του συνέβησαν, πιθανόν γιατί ήθελε να λάμψει η αλήθεια, πιθανότερο επειδή δεν ήθελε να έχει ο ίδιος ευθύνη, να του πούνε αύριο οι κύπριοι, ότι εμείς δώσαμε τα στοιχεία στον Αγγελή και ο Αγγελής ουδέν έπραξε. Τα γράφει σε μια κόλλα χαρτί, σε πολλές κόλλες χαρτί για την ακρίβεια, 21 αν θυμάμαι καλά και τα στέλνει στον κύριο Παντελή. Ο κύριος Παντελής είναι ο Προϊστάμενος όλης της Εισαγγελίας στο Οικονομικό Έγκλημα και στην κυρία Ράικου. Η κυρία Ράικου στέλνει ένα χαρτί στην κυρία Κουτζαμάνη και λέει «μου διεβιβάσθη αυτό και επειδή πρόκειται για ανώτατο δικαστικό, εισαγγελικό λειτουργό, πρέπει να εξεταστεί από ανώτερο από αυτόν», πράγμα το οποίο όπως γνωρίζετε δεν ισχύει, έτσι έκρινε η κυρία. Εν πάση περιπτώσει, γνωστοποίησε κάτι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Καλά έκανε κατά μια έννοια, κατά μια άλλη έννοια, είναι αυτονόητο ότι όταν πρόκειται για πειθαρχική, για πειθαρχικό έλεγχο κάποιου Εισαγγελέα πρέπει την έρευνα να την κάνει ανώτερος αυτού, όχι για μια ενημέρωση που βγαίνει μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας του. Δηλαδή, με την ίδια λογική τώρα, αν ας πούμε μια Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αύριο δει ένα τροχαίο στον δρόμο, επειδή είναι ανώτερη εισαγγελική λειτουργός πρέπει να το εξετάσει η κυρία Δημητρίου; Από πού και ως πού αυτό; Δεν είναι δίωξη εναντίον μου, πειθαρχική έρευνα εναντίον μου.

«Η Τσατάνη αφαίρεση τη δικογραφία, ενώ βρισκόμασταν στο στάδιο των διώξεων»

Τέλος πάντων, πάει η υπόθεση στην κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αναθέτει την υπόθεση στην κυρία Εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη. Να λοιπόν η κυρία Τσατάνη πάλι, μετά από χρόνια από το Βατοπέδι, που εξέταζε τα δάνεια του κυρίου Βγενόπουλου, την βρίσκουμε σε μια υπόθεση Βγενόπουλου, να εξετάζει την αναφορά του κυρίου Αγγελή. Η κυρία Τσατάνη, στην συνέχεια, τους επόμενους μήνες πήρε μέρος σε διάφορες συσκέψεις που έγιναν και αφορούσαν, με την Κύπρο, και αφορούσαν κοινές συσκέψεις και αφορούσαν την υπόθεση. Σε μια από αυτές τις συσκέψεις έχει καταθέσει επισήμως και η κυρία Ράικου, συμφωνήθηκε μεταξύ ελληνικών Αρχών Εισαγγελικών και Εισαγγελικών Αρχών της Κύπρου η υπόθεση να έχει ως εξής. Τα δάνεια προς το ελληνικό χαρτοφυλάκιο, να τα ερευνήσει όπως τα ερευνούσε η ελληνική πλευρά, άλλωστε αυτή είχε μεγάλη αξία. Η υπόθεση όμως που αφορούσε την διαφθορά, τον Χριστοδούλου, τον χρηματισμό του κλπ., να κριθεί από τις ελληνικές αρχές γιατί ήταν πέραν όλων των άλλων, της δικαιοδοσίας ήταν και σε μεγάλη, ήταν προς το τέλος της η έρευνα. Αυτό συμφωνήθηκε. Τι έχουμε λοιπόν; Έχουμε την κυρία Τσατάνη, η οποία έχει συμφωνήσει σε αυτό και εξετάζει και το περιεχόμενο της αναφοράς του Αγγελή που αναφέρεται και στον χρηματισμό. Στην συνέχεια λοιπόν, αυτά τα δυο πράγματα είναι ξεχωριστά, η Εισαγγελία Διαφθοράς κάνει την δικιά της την έρευνα και η κυρία Τσατάνη, υποτίθεται εξετάζει με το επιχείρημα, σαθρό επιχείρημα αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτό το επιχείρημα, την υπόθεση Αγγελή. Και κάποια στιγμή πρόκειται να εξεταστεί, μετά από πολλές προσφυγές στα όργανα της Δικαιοσύνης, ο κύριος Βγενόπουλος, από κύπριους ανακριτές. Σας είπα στο ξεκίνημα ότι ο κύριος Βγενόπουλος όταν ήταν να εξεταστεί από κύπριους ανακριτές, σε ελληνικό έδαφος, δεν τον συλλάβανε. Μια από αυτές τις αναφορές είχε απορριφθεί και επρόκειτο, 22 του μήνα νομίζω, τον Μάρτιο, πότε ήταν, να εξεταστεί από τους κύπριους ανακριτές. Εμφανίζονται στο γραφείο της ανακρίτριας, οι κύριοι ανακριτές, εμφανίζεται ο κύριος Βγενόπουλος και ο κύριος Βγενόπουλος λέει «ξέρετε, θα βγει διάταξη της κυρίας Τσατάνη-, α, όχι, συγνώμη, πριν φτάσουμε σε αυτό. Έχουμε λοιπόν την κυρία Τσατάνη, που κάνει την έρευνα για την Εισαγγελία Διαφθοράς, για την καταγγελία Αγγελή και έχουμε και την έρευνα που κάνουν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς. Ενώ η έρευνα αυτή είναι στο τελικό της στάδιο, και έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις, ο κύριος Βγενόπουλος, η κυρία Φράγκου, ο κύριος Βενιάμης, όσοι είχαν σχέση με την ΙRF, γιατί οι Εισαγγελείς εξετάσανε, είχαν την μεγάλη δικογραφία, στην οποία το κάθε δάνειο το εξετάζανε ξεχωριστά. Άλλο το δάνειο του Κούμπα, άλλο της ΙRF, άλλο του Ζολώτα κλπ. Είχε κληθεί λοιπόν να δώσουν εξηγήσεις, ως ύποπτοι και ενώ έχουν δώσει εξηγήσεις, ενώ είμαστε λοιπόν στο τελικό στάδιο άσκησης ή μη της δίωξης, είμαστε όμως τελικό στάδιο, στέλνει ένα έγγραφο η κυρία Τσατάνη και λέει «επειδή έχω άλλη υπόθεση ανάλογη, πρέπει να τη συσχετίσω». Και αφαιρεί την δικογραφία η κυρία Τσατάνη από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Πάει η κυρία Ράικου, παραδίδει την δικογραφία, ενώ ξαναλέω, είμαστε στο τελικό στάδιο της άσκησης διώξεων και ενώ, αυτό είναι το πιο βασικό, υπάρχει σαφής διάταξη του κυρίου Εισαγγελέα για το οικονομικό έγκλημα, Προϊστάμενο του Άρειο Πάγο, τον κύριο Παντελή προς τον κύριο Ζαγοραίο, επειδή είχε προκύψει μια ασυμφωνία και αντιπαράθεση αν θέλετε του Εισαγγελέα για το ποιος έχει την ευθύνη για μια υπόθεση και λέει, κάνει σαφές ότι την ευθύνη για τις υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος την έχουν αποκλειστικά και μόνο Οικονομικοί Εισαγγελείς και Εισαγγελείς Διαφθοράς. Και σας εφιστώ την προσοχή, γιατί εμπεριέχεται κίνδυνος ακυρότητας της δίωξης. Δηλαδή αν άλλος Εισαγγελέας ασκήσει δίωξη αντ’ αυτών που είναι υπεύθυνοι με βάση τον νόμο, η δίωξη αυτή είναι άκυρη. Είναι σαφής η πληροφόρηση που παρέχει και απόλυτη, ο κύριος Παντελής προς τον Ζαγοραίο. Άρα λοιπόν, ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι μια υπόθεση διαφθοράς, όπως είναι αυτή του κυρίου Βγενόπουλου, μοναδικοί υπεύθυνοι για την ελέγξουν είναι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς. Αντί λοιπόν να γίνει αυτό, η κυρία Τσατάνη, στέλνει ένα έγγραφο…

«Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου»

Στην συνέχεια, θα χρειαστεί, κύριε Πρόεδρε, να σας απαντήσω εάν έπρεπε ή δεν έπρεπε να γράψω αυτά που έγραψα με τον τρόπο που έγραψα. Το πώς γράφουμε κάτι, σχετίζεται με το πόσο ένταση έχουν τα πράγματα και πόσο-, η ένταση του δημοσιογράφου δεν παράγεται από την διάθεση του. Η ένταση, το ύφος, η απαιτητικότητα, η κριτική του δημοσιογράφου, παράγονται από το πώς είναι τα πράγματα. Δηλαδή, όταν ένας δημοσιογράφος δημοσιεύει ένα τυπικό δημοσίευμα και λέει ότι έτσι έχουν τα πράγματα και τον μηνύουν, και στην συνέχεια καταφεύγει στην Δικαιοσύνη, γίνεται όμως αντίδικος ο ίδιος κατά μια έννοια και λέει ψάξτε, σας παρακαλώ, έχω στοιχεία. Και εκεί που πάνε να βρουν τα στοιχεία, εμφανίζεται μια Εισαγγελέας και λέει ξέρετε, θα την πάρω εγώ την δικογραφία, λες ώπα! Κάτι τρέχει εδώ πέρα. Και δεν είναι στην απέξω μεριά, είναι στην από μέσα μεριά της Δικαιοσύνης. Παίρνει λοιπόν την δικογραφία η κυρία Τσατάνη και την επόμενη μέρα, στις 22 Μαρτίου νομίζω, 22 Μαρτίου είναι εξεταστική ο κύριος Βγενόπουλος από τους κύπριους ανακριτές. Έρχονται, στρογγυλοκάθονται στο γραφείο της ανακρίτριας, μπαίνει με τον κύριο Δημητρακόπουλο νομίζω, ο κύριος Βγενόπουλος, λέει ξέρετε, σας παρακαλώ, υπάρχει, αυτά για τα οποία μιλάμε υπάρχει αρχειοθέτηση. Πριν υπάρξει αρχειοθέτηση. Το πρωί έγινε αυτό, το μεσημέρι βγήκε η αρχειοθέτηση. Ανακοινώθηκε. Το πρωί όμως, παρόντων των κυπρίων, δήλωσε ο κύριος Βγενόπουλος ότι υπάρχει αρχειοθέτηση. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό. Και μαθαίνουμε λοιπόν εκείνη την ίδια μέρα, ότι υπάρχει αρχειοθέτηση για την υπόθεση Τσατάνη. Και τότε λοιπόν εγώ, τις επόμενες μέρες, έβγαλα ένα άλλο τεύχος για το οποίο επίσης έχω μηνυθεί, όχι από την κυρία Τσατάνη, από τον Βγενόπουλο, αλλά μιλάω για την κυρία Τσατάνη, ότι αυτή όλη η διαδικασία είναι παράνομη.

Στέλνω λοιπόν στον κύριο Παντελή ένα ερωτηματολόγιο δημοσιογράφου. «Κύριε αξιότιμε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επειδή έχετε την ευθύνη για αυτά τα πράγματα και επειδή εσείς ο ίδιος ενημερώσατε τον κύριο Ζαγοραίο εγγράφως με το τάδε έγγραφο σας, να τι λέτε, παρακαλώ απαντήστε μας, για να δημοσιεύσουμε στο περιοδικό, ποια τελικά είναι η θέση σας». Ο κύριος Παντελής, αντί να μας απαντήσει στο περιοδικό, που λέμε ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να του απευθύνονται για να του απαντάνε, τι έκανε. Θεώρησε τις έγγραφες ερωτήσεις προκειμένου να απαντήσει, τις θεώρησε ως αναφορά δικιά μου και την έδωσε για να γίνει έρευνα, τις οποίες τις βαφτίζει διοικητική έρευνα. Τώρα πώς ένας Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάνει διοικητική έρευνα για κάτι τέτοιο δεν μπορώ να καταλάβω, αλλά εν πάση περιπτώσει, στο οποίο αποφαίνεται λέει, λόγω αρχαιότητας. Μα η διάταξη του κυρίου Παντελή δεν μιλάει για την αρχαιότητα. Δηλαδή, δεν λέει, ότι, σε τελευταία ανάλυση, από πού και ως πού είναι ανώτερου βαθμού και αρχαιότερη η κυρία Τσατάνη από τον κύριο Αγγελή; Εν πάση περιπτώσει, η ουσία είναι ότι έχουμε μια διάταξη της κυρίας Τσατάνη, η οποία κυρία Τσατάνη, τότε (..) τίποτα άλλο, αποφαίνεται ότι ο κύριος Βγενόπουλος είναι αθώος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αποφαίνεται;

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Αποφαίνεται ότι δεν υπάρχει λόγος ποινικής δίωξης. Αρχειοθετεί την υπόθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρχειοθετεί.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Κατά την άποψη της δηλαδή είναι…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν λέει αθώος, ένοχος.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Δεν είναι δικαστήριο για να πει αθώος, ένοχος. Δεν θα έλεγε μια διάταξη αθώος. Γνωρίζετε καλά ότι αυτό που λέγεται σε μια διάταξη είναι ότι δεν προκύπτουν λόγοι και αποχρώσεις ενδείξεις να ασκηθεί η δίωξη. Αυτή, αυτή η διατύπωση υπάρχει. Εμείς λοιπόν προσπαθούμε, για λόγους και περιέργειας, αλλά κυρίως δημοσιογραφικούς, τι είναι αυτή η διάταξη. Αυτή η διάταξη πουθενά. Ζητάει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δεν πάει. Ο κύριος Απατσίδης, έχει πάει, μας έχει κάνει μια μήνυση ο κύριος Βγενόπουλος, μια ακόμη μήνυση ο κύριος Βγενόπουλος και πάει ο κύριος Απατσίδης τις έγγραφες εξηγήσεις που κάνουμε και λέει ότι ξέρετε, υπάρχει και μια διάταξη σχετική, να μας δοθεί η διάταξη προκειμένου να… Και κάνει αίτημα ο Πταισματοδίκης, στον κύριο Προϊστάμενο της Εισαγγελίας, τον κύριο (..), ο οποίος έχει παίξει τον βασικό ρόλο σε όλα αυτά, και ζητάει την διάταξη. Αρνείται. Όχι μόνο αρνείται, την δίνει στην κυρία, η κυρία Τσατάνη αποφαίνεται για την δικιά της διάταξη. Δεν την δίνει σε άλλη Εισαγγελέα να κρίνει. Κρίνει η κυρία Τσατάνη. Πουθενά η διάταξη. Γίνεται η ιστορία που γίνεται με τον κύριο Παπαγγελόπουλο για τα μάτια της κυρίας Τσατάνη, για την νομική της άποψη και του κυρίου Βγενόπουλου, γίνεται μια ολόκληρη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, γιατί υπάρχουν καταγγελίες. Τσατάνη καταγγέλλει Παπαγγελόπουλο¸ ότι γίνεται παρέμβαση. Η ίδια εν πάση περιπτώσει, δεν θέλω να κάνω τον συνήγορο του κυρίου Παπαγγελόπουλου, αλλά εν πάση περιπτώσει, υπάρχει μια διαδικασία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, την οποία και κατέθεσε η κυρία Τσατάνη. Ούτε εκεί πάει. Δηλαδή έχει μια ολόκληρη διάταξη 801 σελίδες, από (..) και αντί να την πάρει και να πάει να την πετάξει στα έδρανα και να πει πάρτε την να δείτε γιατί εγώ έκανα αυτό που έκανα, δεν μπορώ λέει. Πλην των άλλων που είπε ότι «εγώ είμαι η πρώτη εξουσία, ελάτε στο γραφείο μου να καταθέσω». Έχουμε δει ανεκδιήγητα πράγματα για χάρη του κυρίου Βγενόπουλου στον χώρο της Δικαιοσύνης. Και την παίρνουμε, με δική σας εντολή, δικαστική την διάταξη αυτή.

«Η πρόσληψη του ‘’βοηθού εισαγγελέα’’ Γεωργάρα»

Έχετε το θλιβερό προνόμιο, που θα έλεγε ο κύριος Κωνσταντόπουλος ο οποίος είναι απών, να δικάζετε και άλλα πράγματα σήμερα. Και την τιμή της Ελληνικής Δικαιοσύνης και την τιμή της Ελληνικής Δημοσιογραφίας, κατ’ εμέ. Εσείς μπορείτε να πείτε δικάζω μια συκοφαντική δυσφήμιση, αληθές, ψευδές και να τελειώσουμε. Ανοίγω την διάταξη. Τι βλέπω στην διάταξη; Ότι ο κύριος Γεωργάρας, τον θυμάστε τον κύριο Γεωργάρα από το 2008;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο πραγματογνώμονας;

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ο πραγματογνώμονας, ο κύριος Γεωργάρας που το 2008 έκανε με την κυρία Τσατάνη, με εντολή του κυρίου Προβόπουλου έρευνα για τα δάνεια της Μονής Βατοπεδίου κλπ. Να ο κύριος Γεωργάρας πάλι. Να ανοίξουμε μια παρένθεση για τον κύριο Γεωργάρα. Ο κύριος Γεωργάρας, το 2011, όταν ξέσπασε η κρίση, ανακοινώθηκε, βγήκε το εξής σκάνδαλο. Ότι όλοι κόβαμε (σ.σ. χρήματα), με εντολή Προβόπουλου, εκτός της Τράπεζας της Ελλάδας. Οι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδας δεν κόβανε τίποτα. Ο Προβόπουλος έλεγε «καταστρεφόμαστε, κόψτε» ο ίδιος για τους εαυτό του και τους υπαλλήλους της τράπεζας απείραχτοι, χάνονται (..) εν πάση περιπτώσει, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν περικοπές και σε αυτούς. Και τι κάνει ο κύριος Γεωργάρας; Ο κύριος Γεωργάρας δηλώνει ότι αποχωρεί από την Τράπεζα της Ελλάδας, από υπάλληλος. Και τι κάνει ο κύριος Προβόπουλος; Κάνει δεκτή την παραίτηση του, (..) δεν ήταν μόνος του, καμία 40άρια άτομα και στην συνέχεια, αφού του δίνει την σύνταξη, το εφάπαξ και τα προβλεπόμενα της αποχώρησης, τον προσλαμβάνει ως ιδιώτη σύμβουλο του. Και δεν τον προσλαμβάνει μόνο, τον στέλνει και στο μαύρο χρήμα. Όταν ζητάει ο κύριος Παντελής, ο άλλος κύριος Παντελής, ο Εισαγγελέας του μαύρου χρήματος κάποιον, στέλνουν τον κύριο Γεωργάρα, ενώ δεν είναι…

Να λοιπόν ο κύριος Γεωργάρας. Ο κύριος Γεωργάρας λοιπόν είναι πάλι (..) 2008 και αφού έχει την σχέση του με τον κύριο Προβόπουλο, τον προσλαμβάνει σύμβουλο η κυρία Τσατάνη. Από ό,τι ξέρετε η Εισαγγελία Εφετών ή ο Εισαγγελέας το ξέρει-

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι ως σύμβουλο.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ναι, πραγματογνώμονα. Όχι, τον προσέλαβε βοηθό Εισαγγελέα, θα το πω σε λίγο. Δεν τον προσέλαβε, κάνετε λάθος κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείται δηλαδή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν κάνω λάθος.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Βοηθό Εισαγγελέα τον προσέλαβε. Θα σας πω γιατί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει τέτοιο;

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ναι, το έχει καθιερώσει η κυρία Τσατάνη. Είναι άτυπος αλλά είναι ουσιαστικός, θα σας πω γιατί. Λοιπόν, έχουμε λοιπόν κατάλογο πραγματογνωμόνων στην Εισαγγελία. Αυτό το γνωρίζει καλύτερα όλων ο κύριος Εισαγγελέας. Δεν προσλαμβάνει από τον κατάλογο της Εισαγγελίας, δεν προσλαμβάνει ούτε, δεν στέλνει ούτε, δεν στέλνει έγγραφο στην κυρία Ράικου, να πει στα πλαίσια έρευνας που θα διαρκέσει τόσους μήνες κλπ., παρακαλώ δώστε έναν πραγματογνώμονα. Πληρώνουμε νομίζω 15.000 (..) τον χρόνο τον κύριο Γεωργάρα συγκεκριμένα. Τον κύριο Γεωργάρα συγκεκριμένα.

«Το ύποπτο λάθος του πραγματογνώμονα Γεωργάρα»

Ο κύριος Γεωργάρας τώρα κάνει μια πραγματογνωμοσύνη. Η πραγματογνωμοσύνη του κυρίου Γεωργάρα, – βοηθός Εισαγγελέα έτσι; Ο κύριος Γεωργάρας τι δίνουμε σε έναν πραγματογνώμονα, το ξέρετε κατά κύριε Εισαγγελέα, στον πραγματογνώμονα δίνουμε τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας, τα οικονομικά. Όταν μιλάμε για δάνειο, θα δώσουμε ό,τι στοιχεία έχουμε στην δικογραφία εκ των δανείων. Δεν δίνουμε δικογραφία στον όποιο πραγματογνώμονα. Δηλαδή στα τροχαία, όταν κάνουμε πραγματογνωμοσύνη δεν δίνουμε την δικογραφία, τι κατέθεσε ο μάρτυρας Βαξεβάνης, τι κατέθεσε ο μάρτυρας Ματζουράνης. Δίνουμε τα στοιχεία που αφορούν την πραγματογνωμοσύνη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα απαραίτητα και αναγκαία.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Απαραίτητα και αναγκαία, μόνο. Συμφωνώ. Λοιπόν, ο κύριος λοιπόν, αν δείτε, δεν ξέρω αν έχετε δει την διάταξη, φαντάζομαι από περιέργεια την έχετε δει, αν και λέω την έχετε δει, δεν αφορά την δίκη, είναι μια υπόθεση που έχει ξανανοίξει, οπότε δεν μπορεί η αρχειοθέτηση να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα. Ο κύριος λοιπόν Γεωργάρας, αποφαίνεται για το δάνειο του Ζαγιάντ. Τον Ζαγιάντ δεν τον ξέρετε, ο κύριος Ζαγιάντ ήταν στην δικογραφία της Tor M1, είναι καταζητούμενος από τις Ελληνικές Αρχές αυτή την στιγμή είναι ο άνθρωπος με τις μίζες στον κύριο Τσοχατζόπουλο. Αυτός λοιπόν είχε πάει και είχε πάρει ένα δάνειο από την Λαϊκή. Και έδωσε πλαστή εγγυητική επιστολή. Και γίνεται μια έρευνα για την εγγυητική επιστολή και καταθέτει ο Μάγειρας στην κυρία Τσατάνη ότι το, αυτή η εγγυητική επιστολή έγινε έτσι και ήταν δικαιολογημένη και το ένα και το άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν πλαστή ή δεν ήταν πλαστή;

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Δεν ξέρω αν ήταν πλαστή. Εγώ ξέρω άλλο. Ξέρω ότι ο κύριος Γεωργάρας παραθέτει στο πόρισμα του, το οποίο όπως είπατε, αποκλείεται ο κύριος Γεωργάρας να έχει άλλα στοιχεία από τα οικονομικά στη διάθεση του, αυτούσιο απόσπασμα της κατάθεσης του Κυριάκου Μάγειρα που δικαιολογεί το δάνειο αυτό, με το ίδιο ορθογραφικό λάθος. Ο κύριος Γεωργάρας δηλαδή, σημαίνει ότι είχε στην διάθεση του υλικό της δικογραφίας, το οποίο με προχειρότητα το παραθέτει copy paste, με το ίδιο ορθογραφικό λάθος. Αν διαβάσετε το περιοδικό, το οποίο το δώσαμε εμείς ως, για την κυρία Τσατάνη (..) χρόνο, τα έχει μέσα. Δηλαδή φαίνεται ότι παντού την τράπεζα την έχει με κεφαλαία και σε ένα σημείο την τράπεζα την έχει με μικρό γράμμα και το ίδιο κάνει ο κύριος Γεωργάρας. Αυτολεξεί όμως. Όχι μόνο αυτολεξεί, αλλά σαν να είναι δικό του συμπέρασμα. Άρα λοιπόν έχει μαρτυρικές καταθέσεις και απολογίες στην διάθεση του, όχι οικονομικά στοιχεία. Ο κύριος Γεωργάρας, επειδή σας είπα τώρα ότι είχε χωριστεί το υλικό. Το υλικό το ένα κομμάτι που αφορούσε την διαφθορά στην Κύπρο το έχει η Κύπρος και το άλλο, τα δάνεια τα είχαμε εμείς, ως Ελλάδα, με συμφωνία των Εισαγγελέων μεταξύ τους. Η κυρία Τσατάνη, συμπεριλαμβάνει στην διάταξη της και το κομμάτι της διαφθοράς, με το οποίο διώκονται (..) άτομα τώρα, με τον κύριο Χριστοδούλου που είναι και ο κύριος Βγενόπουλος. Και η κυρία Τσατάνη αποφαίνεται και για αυτό ότι δεν προκύπτουν στοιχεία ενοχής. Μη πω τι είναι αθώος. Και πού βασίζεται αυτό; Βασίζεται στο πόρισμα του κυρίου βοηθού Εισαγγελέα Γεωργάρα. Ο κύριος Γεωργάρας δηλαδή, αφού λέει ό,τι λέει, λέει φαίνεται ότι η υπόθεση της διαφθοράς που αφορούν τον κύριο Χριστοδούλου, κλπ., κλπ., δεν υφίσταται. Δηλαδή του δώσαμε οικονομικά στοιχεία για δάνεια. Του δώσαμε εκθέσεις, του δώσαμε πορίσματα και αποφαίνεται ο βοηθός Εισαγγελέας Τσατάνη, ο κύριος Γεωργάρας, σαν να είναι Εισαγγελέας, ότι δεν υπάρχει, δεν υπάρχουν ενδείξεις ποινικής δίωξης. Ο πραγματογνώμονας, ο ιδιώτης πραγματογνώμονας που πληρώνεται με το μπλοκάκι, δηλαδή ως Εισαγγελέας έβγαλε άποψη νομική. Και όλο αυτό, κύριε Πρόεδρε, κύριοι Δικαστές, κύριε Εισαγγελέα, είναι πόρισμα το οποίο χρησιμοποιείται για να βγει η εν λόγω διάταξη.

«Η ρέκορντγουμαν Τσατάνη έβγαλε πόρισμα 801 σελίδων σε τρεις ημέρες»

Πάμε λοιπόν τώρα να δούμε και το τι έγινε επί της ουσίας, όχι επί της ουσίας, επί των τεχνικών χαρακτηριστικών και προδιαγραφών αυτής της διάταξης. Η κυρία Τσατάνη παρέδωσε 22 Φεβρουαρίου την διάταξη. Την ίδια ώρα, 10.30 παραδίδει την διάταξη, την ίδια ώρα είναι ο κύριος Βγενόπουλος, ο οποίος λέει δεν θα υπάρχει διάταξη, το είπα αυτό προηγουμένως. Λοιπόν, έχει παραλάβει το πόρισμα του κυρίου Γεωργάρα 19 του μήνα. Δηλαδή, σε 3 μέρες, γνωρίζετε όλοι, Δικαστές, Εισαγγελείς ότι πρώτα μαζεύουν, και οι δημοσιογράφοι το ίδιο κάνουμε, μαζεύουμε το υλικό και αφού μαζέψουμε το υλικό, συγκροτούμε την σκέψη μας, βάζουμε ένα οργανόγραμμα και ένα χρονόγραμμα πότε έγιναν τα γεγονότα και συνθέτουμε, βάζουμε τα πραγματικά γεγονότα, την νομική βάση και το συμπέρασμα. 19 του μήνα λοιπόν το παρέλαβε, το ουσιαστικότερο στοιχείο, γιατί είναι και αυτό, έχει άλλες 5 εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας. Το ουσιαστικότερο στοιχείο όμως, το οποίο ήταν η έκθεση Γεωργάρα, υποτίθεται ότι την παραγγείλαμε γιατί ήταν το ουσιαστικότερο στοιχείο, την παίρνει 19. Και σε 3 μέρες τώρα γράφει 801 σελίδες διάταξης. Σε 3 μέρες. Ζητήσαμε εμείς και το έχουμε στο περιοδικό από κάποιον να μας πει πώς γράφει ένας λοιπόν επαγγελματίας δακτυλογράφος, καθ΄ υπαγόρευση, όχι συγκροτώντας την σκέψη του, πολύ περισσότερο δε νομικά και λογικά, καθ’ υπαγόρευση, ή αντιγραφή, έχει 60 λέξεις το λεπτό. Δηλαδή με μια αναγωγή, η κυρία Τσατάνη, έγραψε 280.000 λέξεις σε 3 μέρες. Θεωρώντας ότι ένας πολύ καλός δακτυλογράφος, ο άριστος, γράφει 60 λέξεις το λεπτό, σημαίνει ότι για να καλύψει το κενό αυτό, η κυρία Τσατάνη, δεν λέω για να σκεφτεί και να συγκροτήσει την σκέψη της και να διαβάσει, η κυρία Τσατάνη έγραψε 280.000 λέξεις σε 3 μέρες. Δηλαδή δεν έφαγε, δεν ήπιε, δεν πήγε τουαλέτα και σαφώς δεν κοιμήθηκε. Επιπλέον ξέρει από κομπιούτερ όσα ξέρει ένας πολύ καλός χειριστής, είναι μια σούπερ Εισαγγελέας, γιατί όλα αυτά τα έκανε και με σκέψη και νομική ανησυχία και τα τέλειωσε σε 3 μέρες. Και αυτό λοιπόν, το παραδίδει ως διάταξη Τσατάνη και έρχεται μετά η κυρία Δημητρίου και λέει πρώτα ανοίγει η υπόθεση και υπάρχει πειθαρχικός έλεγχος στην κυρία Τσατάνη.

«Η περίπτωση της Αθηνάς Θεοδωροπούλου»

Δεν υπάρχει όμως πειθαρχικός έλεγχος μόνο της κυρίας Τσατάνη, υπάρχει πειθαρχικός έλεγχος και στην κυρία Θεοδωροπούλου. Η κυρία Θεοδωροπούλου, παρέλαβε, άλλη Εισαγγελέας, παρέλαβε την 2η αυτομήνυση του κυρίου Βγενόπουλου. Γιατί έκανε αυτόμήνυση ο κύριος Βγενόπουλος; Γιατί επειδή πάλι επρόκειτο να ασκηθεί, επρόκειτο να εκδοθούν οι Φόρος και Μπουλούτας για το θέμα που αφορούσε την χειραγώγηση της αγοράς και την μη απομείωση κλπ. των ιδίων κεφαλαίων από όσα κατέβαλε η τράπεζα, έκανε πάλι μια αυτομήνυση και ζητούσε από τις Ελληνικές Αρχές να λάμψει η αλήθεια. Να ερευνήσουν για να πιστοποιήσουν την αλήθεια των όσων, την ταυτότητα του. Αυτή την μήνυση, την παρέλαβε η κυρία Θεοδωροπούλου, η οποία κυρία Θεοδωροπούλου πάλι κατά σύμπτωση φαντάζομαι, την παρέδωσε την ημέρα που ήταν να εξεταστεί πάλι ο κύριος Βγενόπουλος από τους κύπριους ανακριτές, όπερ και επικαλέστηκε το ότι έχει αρχειοθετηθεί η υπόθεση από την Ελληνική Δικαιοσύνη, τι είναι αυτά που λένε οι Κύπριοι; Οι κακοί Κύπριοι και οι καλοί Έλληνες. Τι σχέση έχει η κυρία Θεοδωροπούλου με τον κύριο Βγενόπουλο; Μήπως γνωρίζονται, μήπως είχε καμία υπόθεση; Ο κύριος Βγενόπουλος, όπως συνηθίζει, είχε κάνει μια μήνυση σε έναν Κύπριο δικηγόρο που λέγεται Γλυκής. Ποιος είναι ο κύριος Γλυκής. Ο κύριος Γλυκής είναι ένας από τους δικηγόρους της Τράπεζας της Λαϊκής, οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι μετά από την αποχώρηση της ομάδας του Βγενόπουλου, και αφού ανέλαβε την υπόθεση η διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας, να συγκροτήσει όλο το υλικό, να συλλέξει όλο το υλικό, των πειστηρίων κυρίως, για να τα παραδώσει στο Δικαστήριο, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η αγωγή που έκανε η Λαϊκή Τράπεζα εναντίον του κυρίου Βγενόπουλου και να παρθεί η απόφαση των προσωρινών μέτρων, δηλαδή την ασφαλιστικών μέτρων που λέμε εμείς, αυτοί το λένε ενδιάμεση απόφαση. Αυτή με την οποία παγιοποιούνται περιουσιακά στοιχεία του Βγενόπουλου, σε ύψος 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος, αφού μάζεψε όλα τα στοιχεία από τον φάκελο της τράπεζας, δάνεια, πώς δόθηκαν κλπ., πήγε και κατέθεσε στο δικαστήριο το κυπριακό και το δικαστήριο το κυπριακό πήρε την ενδιάμεση απόφαση, τα ασφαλιστικά μέτρα δηλαδή, ότι πρέπει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία. Κάνει μήνυση ο κύριος Βγενόπουλος στον μάρτυρα Γλυκή, ότι είναι ψευδομάρτυρας, κάνει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και την αναλαμβάνει ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης. Τον Ιούλιο πέρσι, με μια διάταξη του, αρχειοθετεί την υπόθεση. 25 σελίδες έγραψε για να πει ότι δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να πιστοποιεί κάποια ενοχή. Ο άνθρωπος πήγε, κατέθεσε, δηλαδή εμφανίζεται στο δικαστήριο για να καταθέσει έγγραφα τα οποία υπήρχαν στους φακέλους της τράπεζας, επειδή αυτός ήταν ο χειριστής. Πάει αυτή, αφού βγάζει την διάταξη, πάει η διάταξη στην Εισαγγελία Εφετών και τότε εμφανίζεται η κυρία Θεοδωροπούλου, η οποία δεν συμβάδισε με τον κύριο συνάδελφο της, τον κύριο Μαστραντωνάκη και άσκησε δίωξη εναντίον του κυρίου Γλυκή. Έχουμε λοιπόν την κυρία Θεοδωροπούλου σε μια δεύτερη συμπωματική διαδικασία που αφορά Εισαγγελείς (..), να έχει μια υπόθεση Βγενόπουλου, αυτή είχε πάρει 2 μήνες πριν και μετά από 2 μήνες να τις δίνεται και μια αυτομήνυση Βγενόπουλου, για την οποία έγινε αρχειοθέτηση. Αυτή λοιπόν, αυτό λοιπόν όλο το περίεργο υλικό των συμπτώσεων είναι που οδήγησε στο άνοιγμα των υποθέσεων και στην εντολή πειθαρχικής έρευνας για την κυρία Τσατάνη και για την κυρία Θεοδωροπούλου. Η κυρία Τσατάνη ελέγχεται πειθαρχικά, νομίζω στις 16 είναι να καταθέσει…

«Αν δεν σου μυρίζουν τα βοθρολήμματα, μπορεί να έχεις γίνει κομμάτι του βόθρου»

Όταν συμβαίνουν λοιπόν όλα αυτά, κύριε Πρόεδρε, τα περίεργα και συμπτωματικά, ένας δημοσιογράφος τι κάνει; Κάνει δημοσιεύματα ή δεν κάνει; Κάνει δημοσιεύματα. Όταν λοιπόν είναι μια υπόθεση, κοιτάξτε, αν δείτε γύρω-γύρω θα δείτε ότι δεν, το θέμα Βγενόπουλου, με εξαίρεση το χρονικό διάστημα που υπάρχουν δημοσιεύματα, εκ των πραγμάτων πια, πήγαμε σε διώξεις, δεν το έπιανε κανένας. Ουδείς το έπιανε. Και βγαίνει ο κύριος Βγενόπουλος στις μηνύσεις του και στα δικαστήρια και έλεγε, «Μόνο ο Βαξεβάνης είναι ο κατήγορος μου. Γιατί δεν γράφουν οι υπόλοιποι;» Μα αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Και αυτό ακριβώς δημιουργεί και την επιμονή του δημοσιογράφου που πιστεύει ότι υπάρχει πρόβλημα και στον κλάδο του. Δεν ξέρω πώς μπορεί να το χαρακτηρίσει, κύριε Πρόεδρε, αυτό ο καθένας, δηλαδή μπορεί να πει ότι αυτός ο τύπος είναι τρελός. Μπορεί κάποιος άλλος να πει, έλα μωρέ, τον πληρώνει το αντίπαλος του Βγενόπουλου για να τον χτυπάει. Μπορεί κάποιος άλλος να πει ότι είναι ρομαντικός ή επιχειρούν πάρα πολλοί, στην βάση της συλλογιστικής του κυρίου Βγενόπουλου, να πουν ότι είναι και συκοφάντης και γραφικός. Ξέρετε, ο δρόμος της ανεξαρτησίας έχει πολύ μεγάλη μοναξιά. Είναι τραγικό πράγμα να είσαι μόνος σου, γιατί πρέπει πρώτα να παλέψεις για να βγάλεις την αλήθεια, να έχεις την ένταση ώστε αυτή να φτάσει όσο το δυνατόν σε πιο πολύ κόσμο, και να αντιμετωπίσεις και όλη την καχυποψία που δημιουργεί η μοναδικότητα της πορείας σου. Της ανεξαρτησίας. Γιατί βρε αδελφέ κανένας δεν γράφει; Μόνο αυτός; Άρα πού πάμε; Σε πονηρές σκέψεις. Ή αυτός έχει κάποιο δόλο, συμφέροντα κλπ. Αλλιώς δεν εξηγείται. Όχι, έχουμε πρόβλημα με την ελληνική δημοσιογραφία, το ξέρω. Είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας, και όπως στην κοινωνία έχουμε και διαφθορά, έχουμε και παθογένειες, έτσι έχουμε και στην ελληνική δημοσιογραφία. Βλέπετε τι γίνεται γύρω μας. Τόσα χρόνια οι δημοσιογράφοι δυστυχώς πορεύτηκαν, δεν, ξέρετε, δεν «τα παίρνουν» όλοι. Το ίδιο ισχύει και με τους δικαστές. Ο μεγάλος όγκος και των δικαστών και των εισαγγελέων και των δημοσιογράφων και ανθρώπων που είναι σε καίριες θέσεις του Δημοσίου, δεν «τα παίρνουνε». Είναι δύο πράγματα, είναι ο εκμαυλισμός κι ότι επειδή δεν λέμε την αλήθεια την ώρα που πρέπει να την πούμε, απολογούμαστε σε ένα ψέμα που φαντάζει ως αλήθεια. Δηλαδή, επειδή αφήσαμε όλα αυτά να συμβούν και να εξελιχθούν, αυτά επικράτησαν ως αλήθεια. Δεν είναι ότι ο δημοσιογράφος «τα παίρνει» και δεν γράφει για τον Βγενόπουλο. Μπορεί και να φοβάται και να μην γράφει. Είναι ότι είναι τόσο πολύ έντονα τα φαινόμενα και μας έχουν επηρεάσει τόσο πολύ και είναι τόσο απειλητικά για την υπόστασή μας, που λες υπάρχει μια εκμαυλιστική αντίληψη, έλα βρε αδελφέ, άστο στην άκρη τώρα. Αυτό όμως γιγαντώνεται κάποια στιγμή και σας είπα, αν το θηρίο δεν το δούμε ως θηρίο ίσως έχουμε γίνει εμείς τα θηρία. Αν τα βοθρολύματα δεν σου μυρίζουνε ίσως εσύ έχεις γίνει κομμάτι του βόθρου. Αυτό λοιπόν εγώ κύριε Πρόεδρε τον ρόλο δεν μπορώ να δεχθώ να τον παίξω, δεν μπορώ. Μπορεί να φταίει ο πατέρας μου για αυτό, μπορεί να φταίνε οι δάσκαλοί μου στην δημοσιογραφία, μπορεί να φταίει ο χαρακτήρας μου.

Η δημοσιογραφία πρέπει να είναι δημοσιογραφία και η αγκινάρα αγκινάρα. Και η δημοσιογραφία έχει σαφείς κανόνες. Όταν λέω κανόνες, εννοώ ότι έχω την αντίληψη για την δημοσιογραφία ότι δημοσιογράφος είναι αυτός που αποκαλύπτει όσα οι άλλοι θέλουν να συγκαλύψουνε. Οτιδήποτε άλλο είναι δημόσιες σχέσεις. Και εγώ δημόσιες σχέσεις ούτε κάνω ούτε μπορώ να κάνω. Μπορεί να προκύπτει από την αδυναμία μου η έλλειψη σχέσης με τις δημόσιες σχέσεις. Ο δημοσιογράφος καταγράφει τα γεγονότα, αυτά δηλαδή που ενδιαφέρουν και πρέπει να καταγραφούν, τα δίνει στον κόσμο και φροντίζει να πάει τον κόσμο αυτόν που μπορεί να είναι χαμηλά, μπορεί να είναι ακόμα πιο χαμηλά. Ξέρετε, επειδή γίνεται μία σύγχυση για το τι είναι ανεξάρτητη δημοσιογραφία, δεν υπάρχει αντικειμενικότητα, σε κανέναν τομέα του δημόσιου βίου. Αντικειμενικότητα πολύ περισσότερο στην δημοσιογραφία είναι ο βαθμός της ευπρέπειας, του υποκειμενισμού μας. Όλοι μας έχουμε ιδεολογίες, πολιτικές αντιλήψεις, θρησκευτικές αντιλήψεις, τρόπο που μεγαλώσαμε, εμμονές, κακά πράγματα του χαρακτήρα μας, αυτά λοιπόν διαμορφώνουνε και τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τον τρόπο που πράττουμε. Όταν λοιπόν κάποιος γράφει δεν θέλουμε να τα πετάξει αυτά, δεν είναι δημοκρατικό να του λένε πέταξε από πάνω σου ό,τι έχεις, γιατί δεν γίνεται, είναι φύσει αδύνατον, είναι υποκρισία. Τι λέμε όμως; Ότι στον υποκειμενισμό που εκφράζεις πρέπει να είσαι ευπρεπής, δηλαδή όταν παραθέτεις στοιχεία να παραθέτεις στοιχεία. Και εμείς για τον Βγενόπουλο έχουμε παραθέσει μόνο στοιχεία. Το αν θα τα σχολιάσεις, το αν θα πεις την κρίση σου με βάση την ιδεολογία που έχεις ή οτιδήποτε είναι άλλο θέμα. Αλλά απέναντι στον πολίτη θα είσαι ευπρεπής και τίμιος. Τα στοιχεία είναι στοιχεία, η έρευνα και τα αποτελέσματά της είναι έρευνα και η άποψη είναι άποψη.

Αυτό κάνω λοιπόν με τον κύριο Βγενόπουλο. Ό,τι παραθέτουμε είναι στοιχεία που προέρχονται: έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, έκθεση της Αστυνομίας της Κύπρου, έκθεση της Βουλής της Ελλάδας, εκθέσεις των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς, επίσημα έγγραφα και αλληλογραφία του κυρίου Ορφανίδη με τον κύριο Βγενόπουλο, που φαίνεται ο ρόλος που έπαιζε στην τράπεζα, επίσημη αλληλογραφία που φαίνεται ότι η τράπεζα ήτανε μία τράπεζα σε πολύ άσχημη κατάσταση, χωρίς ρευστότητα, εξαιτίας μιας επικίνδυνης λειτουργίας που περιγράφεται συγκεκριμένα και εκτεταμένα σε όλα τα πορίσματα. Τι άλλο γράψαμε; Το μεγάλο ερώτημα βέβαια και το επικίνδυνο ερώτημα είναι να πούμε: Μα, τα γράψαμε όπως έπρεπε να τα γράψουμε; Μήπως έπρεπε να τα γράψουμε κάπως αλλιώς κλπ.; Θα σας πω δύο πράγματα τώρα. Το πρώτο είναι αυτό που συνηθίζω να λέω, ότι υπάρχει ένας κίνδυνος. Να θελήσουν οι εισαγγελείς να γίνουν δημοσιογράφοι, αρχισυντάκτες ή οι δημοσιογράφοι να γίνουν εισαγγελείς και δικαστές. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Υπάρχει μια τάση τα τελευταία χρόνια, επειδή ακριβώς η δημοσιογραφία εγκατέλειψε το ρόλο της, να πηγαίνουμε στα δικαστήρια και να παρατηρείται το φαινόμενο να ρωτάει, στα πλαίσια βέβαια του νομικού ενδιαφέροντος πάντα, ο δικαστής: «μα το γράψατε». Δεν μπορούμε να πάμε αυτόν αντικειμενικό κριτή που σαφώς δεν είναι και λέγεται δημοσιογράφος στον αντικειμενικό κριτή που γίνεται δικαστής, δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι ότι όλη αυτή η ένταση με την οποία ασκούμε την κριτική ή γράφουμε, παράγεται από την μία την κοινωνική πραγματικότητα. Δηλαδή αλλιώς γράφεις όταν παραθέτεις κάποια γεγονότα σε κάποιο συνέδριο που κάποιοι είπανε και αντιπαρατέθηκαν, αλλιώς γράφεις όταν περιγράφεις τις παρυφές ενός σκανδάλου και το διερευνάς, αλλιώς γράφεις όταν είναι η αποκάλυψη στα χέρια σου και αλλιώς γράφεις όταν αυτή η αποκάλυψη κάποιοι την «συρταρώνουνε» είτε λέγονται δημοσιογράφοι, συνάδελφοί σου είτε λέγονται, εκ των οποίων έχει τρομερή ισχύ ο κύριος Βγενόπουλος, είτε λέγονται άνθρωποι που πρέπει να κάνουν την δουλειά τους σε ένα εισαγγελικό γραφείο. Δυστυχώς έτσι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Όταν κάποιος χτυπήσει το πόδι του, προσπαθεί να μη φωνάξει. Όταν όμως βίαια καταπλακωθεί από ένα φορτίο, θα φωνάξει.

Ξέρετε, το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ, το γνωρίζετε πολύ καλά, η Ελλάδα είναι πάρα πολλές φορές υπόλογη στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για την μη τήρηση του άρθρου, λέει ότι ο δημοσιογράφος είναι ο θεματοφύλακας. Σκύλο τον χαρακτηρίζει, της αλήθειας. Κι όταν πρόκειται περί δημόσιων προσώπων, όταν λέμε δημόσια πρόσωπα τι εννοούμε; Εννοούμε πρόσωπα που κατ’ επιλογήν τους, με δικιά τους θέληση, εθελοντικά, μπαίνουν στη δημόσια σφαίρα και την καθορίζουνε. Μερικοί από αυτούς προκαλούν κιόλας τη δημοσιότητα και άρα είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν τα αποτελέσματα της κρίσης των άλλων, πολύ δε των δημοσιογράφων. Για τον δημοσιογράφο λέει το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ ότι έχει δικαίωμα σε ό,τι αφορά τα δημόσια πρόσωπα, είναι ξεκάθαρο αυτό, να ασκεί υπερβολική πολλές φορές και άδικη κριτική. Έχει, ξέρετε, αθωωθεί δημοσιογράφος ο οποίος αποκάλεσε δημόσιο πρόσωπο, εισαγγελέα, στο δικαστήριο «καραγκιόζη». Πήγε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και, δημόσιο πρόσωπο είναι ο εισαγγελέας, είπε το δικαστήριο. Δεν εγκρίνω βέβαια αυτή την λογική γιατί δεν χρειάζεται επειδή δικαιολογούμαστε από το ότι ο άλλος είναι δημόσιο πρόσωπο εμείς τώρα να βάλουμε τον «καραγκιόζη» ή τον απατεώνα στη δημόσια σφαίρα. Αλλά εν πάση περιπτώσει θέλω να σας πω ότι η ουσία σε καμία χώρα, όχι σε καμία, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης. Γιατί; Γιατί λέει-από δημοσιογράφο. Γιατί αφού ο δημοσιογράφος είναι το ντόπερμαν της κοινωνίας και εκ του ρόλου του, που του έχει αναθέσει η κοινωνία δηλαδή, υπάρχει ένας ιστορικός κοινωνικός ρόλος επί δεκαετίες, κι η κοινωνία του αναθέτει το ρόλο αυτό, το σύνταγμα του αναθέτει να ελέγχει, σε βαθμό μάλιστα που πρέπει να ρίχνει σκαμπίλια, να είναι άδικος, να είναι επικριτικός με τρόπο υπερβολικό, δεν μπορείς να του πεις ότι έχει δόλο. Άρα πώς πας σε ένα δικαστήριο και λες δόλο; Για να πούμε για δόλο πρέπει να έρθει κάποιος μάρτυρας εδώ πέρα και να πει, εγώ τον πλήρωσα για να χτυπήσει τον Βγενόπουλο. Ποιος δόλος δηλαδή; Όταν ο άλλος αντιλαμβάνεται ως αλήθεια; Είμαι ένας ερευνητής δημοσιογράφος. Ανοίγω τον βόθρο, σκεφτείτε έναν δημοσιογράφο μόνο του με ένα γραφείο 10 ανθρώπων, που είναι μεροδούλι μεροφάι, να πουλήσουμε τα τεύχη, δεν έχουμε άλλες χρηματοδοτήσεις. Εμείς την ώρα, μην το ξεχάσω, την ώρα που λέει ο κύριος Βγενόπουλος ότι συναντηθήκαμε και του είπα ό,τι του είπα, εμείς είχαμε ανακοίνωση ένα χρόνο πριν, δημόσια, ότι αρνούμαστε να πάρουμε διαφήμιση από τράπεζα, τραπεζίτες και Δημόσιο, γιατί δημιουργούν ομηρίες. Κι είπαμε ότι αυτό θα ισχύει μέχρι που να ανατραπεί ο ρόλος αυτών των διαφημιζόμενων, μέχρι οι τράπεζες δηλαδή να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα κονδύλια αυτά για να κλείνουν στόματα δημοσιογράφων ή το Δημόσιο και οι κυβερνήσεις να το κάνουν για τον ίδιο λόγο. Άμα ανοίξετε μία εφημερίδα, τώρα δεν ξέρω αν στην ίδια ένταση (..) και εφημερίδες. Όποια εφημερίδα και να ανοίγατε, στο σημείο που έπρεπε να υπάρχουν άρθρα και έρευνες για τις τράπεζες, υπήρχε διαφήμιση της Τράπεζας Πειραιώς. Όλες. Όλες έχουν πάρει δάνεια από την Πειραιώς και αποπληρώνουν τα δάνεια με διαφήμιση που τους δίνει η Πειραιώς. 35 εκατομμύρια διαφήμιση. Όταν τρώνε δεν μιλάνε. Και σε ένα τέτοιο κλίμα λοιπόν πρέπει να λειτουργήσει ένας δημοσιογράφος, ο οποίος ξενυχτάει, γράφει, ερευνά, πάει στην Κύπρο, πάει καμιά φορά και δύσκολα οικονομικά ξέρετε, λέω, να πει ο κύριος Βγενόπουλος «πάω στην Νέα Υόρκη» είναι εύκολο, εγώ για να πω πάω στην Κύπρο δεν είναι τόσο εύκολο. Λοιπόν, τα κάναμε όμως. Τα κάναμε. Παίρναμε αποφάσεις με το επιτελείο, που ήταν πάρα πολύ δύσκολες. Μερικές φορές γυρνάν συνάδελφοι και μου λεν, ξέρεις μήπως πρέπει να σταματήσουμε; Και τους είπα εγώ, δεν θα σταματήσουμε. Γιατί έτσι αντιλαμβάνομαι τη δημοσιογραφία. Γιατί αν αυτοακυρώσω το ρόλο μου, την προσωπικότητά μου και το πώς λειτουργεί η δημοσιογραφία, τότε έγινα όπως όλοι οι άλλοι.

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα όργανα δεν κάνουν σωστά τον έλεγχο»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην αναφορά σας εδώ, με στοιχεία του μηνυτή, με το όνομα του Κοσκωτά και του Λαυρεντιάδη… Τι σας οδήγησε;

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Θα σας πω. Καταρχήν πρόκειται για άρθρο του συναδέλφου, του Γιάννη. Έχει σημασία ότι είναι άρθρο, γιατί ο Γιάννης δεν έκανε κάποια έρευνα, ο Γιάννης Συμεωνίδης, για το θέμα, ο Γιάννης τι έκανε; Συνέλεξε, εμείς πάντα το κάνουμε αυτό, δηλαδή κάνουμε την έρευνα και δίπλα έχουμε και κάποια συμπεράσματα -παύλα- προφίλ, γιατί διαβάζει κάποιος «Βγενόπουλος», δεν τον ξέρει, να δει τι είναι. Λοιπόν, και αυτό γίνεται συνήθως στην δημοσιογραφία. Προχθές σας διάβασα τι έλεγε η Εφημερίδα των Συντακτών για τον Σαββίδη. Παρέθεσε λοιπόν ο Γιάννης, μπήκε στο διαδίκτυο, δεν έκανε έρευνα ο Γιάννης, μπήκε στο διαδίκτυο και συνέλεξε όλες τις εκατέρωθεν αντιλήψεις και απόψεις που υπάρχουν για τον κύριο Βγενόπουλο. Λοιπόν, καταρχήν δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός, είναι επισταμένη προσπάθεια των συνηγόρων και του κυρίου Βγενόπουλου, των δικηγόρων του κυρίου Βγενόπουλου, επίτηδες, δηλαδή, το έπαθε (..) ο κύριος Δημητρακόπουλος, άλλο έγραψε άλλο διάβαζε. Ότι υπάρχει συσχέτιση με τον… Καμία συσχέτιση δεν υπάρχει με τον Λαυρεντιάδη, καμία. Λέμε ότι, τι λέει ο δημοσίευμα. «Στο ίδιο εύκρατο κλίμα έλλειψης ελέγχου από τα κεντρικά όργανα, τα θεσμικά, ελέγχου, αναπτύχθηκε το φαινόμενο Λαυρεντιάδης, το φαινόμενο Βγενόπουλος, δηλαδή όλα τα φαινόμενα τραπεζικής αυθαιρεσίας ή επικινδυνότητας». Αυτό. Αν θέλετε να μιλήσουμε για την σχέση του κυρίου Βγενόπουλου με τον κύριο Λαυρεντιάδη, είναι καταφανής. Αν και, για μας δηλαδή. Αν και άγνωστη για τους υπόλοιπους. Η εταιρία IRF του κυρίου Βγενόπουλου, η εταιρία που πήρε 270 εκατομμύρια από τον κύριο Βγενόπουλο, από την τράπεζα του κυρίου Βγενόπουλου, και χρησιμοποιήθηκε για να χειραγωγήσει την μετοχή της MIG του κυρίου Βγενόπουλου στην οποία ήταν ο Ζολώτας, τον οποίο δεν ήξερε ο κύριος Βγενόπουλος και η κυρία Φράγκου, που της πήραν τις μετοχές ενώ ήταν 10η εφοπλίστρια, η εταιρία IRF συμμετείχε το 26% της Τράπεζας του κυρίου Λαυρεντιάδη. Της Protonbank. Άρα οι συσχετισμοί, ο Γιάννης το αγνοούσε αυτό, ο Γιάννης έγραφε ή εγώ σε σχέση με την, όχι, αυτό που είχα γράψει εγώ, με την ατιμωρησία και την έλλειψη ελέγχου. Αλλά αν θέλουμε να μιλήσουμε για συσχετισμούς πραγματικούς, βεβαίως και υπάρχουν συσχετισμοί πραγματικοί. Αλλά πέρασε στα ψιλά. Δεν κάλεσε κανένας την κυρία IRF κι όποιον την εκπροσωπεί, 26%, μεγαλύτερος μέτοχος της Protonbank. Εμείς κάνουμε τους συσχετισμούς; Μέτοχος ήτανε. Αλλά επί του δημοσιεύματος, δεν ήταν (..) το δημοσίευμα. Εμείς ξαναλέω, λέμε ότι στην Ελλάδα υπήρχε ένα σοβαρό πρόβλημα. Τα θεσμικά όργανα ελέγχου είτε είναι η Κεφαλαιαγορά, και λέω επίτηδες η Κεφαλαιαγορά και η Κεντρική Τράπεζα, γιατί δεν είναι το ένα μόνο, Κεφαλαιαγορά και Κεντρική Τράπεζα δεν ασκούν το θεσμικό τους έλεγχο. Και έρχεται ο κύριος Βγενόπουλος και λέει, μα, αν είχαμε πρόβλημα θα μας βάζανε πρόστιμα. Γιατί; Είχανε βάλει πρόστιμο στον προφυλακισμένο Λαυρεντιάδη; Είχανε βάλει πρόστιμο στην FB, τον προφυλακισμένο Ρέστη; Έβαλαν πρόστιμο στον Κοντομηνά και τους συσχετισμένους με το ΤΤ και τον Φιλιππίδη; Υπό κράτηση ήταν ο Κοντομηνάς, έδωσε 4 εκατομμύρια και, για να μη προφυλακιστεί. Αυτό εννοώ.

Άρα εγώ δεν λέω αν είναι ένοχοι οι άνθρωποι ή αθώοι, λέω ότι το επιχείρημα ότι αφού δεν μας μπήκε πρόστιμο είμαστε «οκ» δεν ισχύει. Επειδή δεν σας μπήκε πρόστιμο δεν σημαίνει ότι δεν κάνατε. Η απουσία (..) δεν είναι απόδειξη ότι λείπει. Μάλλον ότι δεν το έχουμε βρει. Αλλά πολύ περισσότερο καταδεικνύει ότι αυτό που λέμε, ότι αυτά τα όργανα δεν κάνουν τον έλεγχό τους. Ολοκάθαρο αυτό, ξεκάθαρο. Αντί ο κύριος Προβόπουλος να πάει και να ελέγξει την Τράπεζα Πειραιώς, ο κύριος Προβόπουλος ήταν μεγαλομέτοχος της Πειραιώς, ο κύριος Προβόπουλος ήτανε διευθυντικό στέλεχος της Πειραιώς, μεγαλομέτοχος της Πειραιώς με 5.000.000 ευρώ, ο κύριος Προβόπουλος. Ανέλαβε κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας, και δεν άνοιξε κανέναν έλεγχο για την Πειραιώς. Ακόμα κι όταν αποδείχθηκε ότι η Πειραιώς έκανε αύξηση κεφαλαίου 120 εκατομμύρια, με 3 offshore εταιρίες, συμφερόντων Ρήγα, συν 50.000.000 ακόμα, από δεύτερο δάνειο, δεν έκανε κανέναν έλεγχο. Ή οι Γεωργάρες. Αυτό λέμε στο δημοσίευμα. Και δεν το λέμε εμείς, το λέει η κοινωνία, το λεν κάθε μέρα στη Βουλή. Έχετε δει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον κύριο Προβόπουλο; Ο κύριος Προβόπουλος έβγαινε και έλεγε βγαίνουμε από το τούνελ. Κάθε 6 μήνες, βγαίνουμε από το τούνελ, μέχρι που τελικά ανακαλύφθηκε ότι αυτό το φως που βλέπαμε στην άκρη του τούνελ ήταν το τρένο που έρχεται να μας πατήσει. Εγώ τα λέω αυτά; Τα δημοσιεύματα τα δικά μας τα λένε; Στην Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι υπάρχει σαφής διατύπωση στο πόρισμά της για τον πλημμελή έλεγχο των θεσμικών οργάνων και τα περιγράφει κιόλας, τα κατονομάζει. Κεφαλαιαγορά, Τράπεζα της Ελλάδας. Και τι λέμε στο δημοσίευμα; Αυτό το πράγμα. Ότι σε αυτό το εύκρατο κλίμα ελλιπούς θεσμικού ελέγχου από τους αρμόδιους, λειτούργησαν και ανδρώθηκαν φαινόμενα προβλημάτων στις τράπεζες Είτε αυτό λέγεται Βγενόπουλος είτε αυτό λέγεται Προβόπουλος, συγνώμη, Λαυρεντιάδης. Πού υπάρχει ο συσχετισμός με τον Λαυρεντιάδη; Και να σας το πω διαφορετικά, δημοσιογραφικά γιατί να μην τον κάνουμε το συσχετισμό με τον Λαυρεντιάδη; Τι ήταν ο Λαυρεντιάδης; Ο Λαυρεντιάδης έπαιρνε δάνεια μέσω εταιριών που είχε, αγόραζε Μέσα Ενημέρωσης, αγόρασε τη Νεοχημική, αγόρασε εταιρίες. Και ο κύριος Βγενόπουλος τι έκανε; Πήρε δάνεια στις εταιρίες του και των συνεταίρων του, χειραγώγησε την μετοχή της MIG, αγόρασε τη ΔΕΛΤΑ, αγόρασε την Βάρδια, αγόρασε τον Γρηγόρη, αγόρασε τον Θανάση, αγόρασε τον Μανόλη, αγόρασε και τον θυρωρό από κάτω, τους πάντες αγόρασε. Και βεβαίως έδωσε δάνεια στα Μέσα Ενημέρωσης. Πού δηλαδή ο συσχετισμός είναι ανακριβής, αν υποθέσουμε ότι έγινε με την ένταση που επιλέγει να το κάνει ο κύριος Δημητρακόπουλος, φαντάζομαι εκφράζοντας τον πελάτη του; Σας λέω, δεν το λέμε στο δημοσίευμα, αλλά γιατί να μην το λέει το δημοσίευμα; Αυτό δεν είναι αλήθεια; Δεν συσχετίζονται οι δύο; Επειδή λέει ο κύριος, ο ένας κύριος, ο Λαυρεντιάδης προφυλακίστηκε. Μα ο λόγος που προφυλακίστηκε ο Λαυρεντιάδης είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδας επί του κυρίου Προβόπουλου έδωσε στοιχεία για τον Λαυρεντιάδη, δεν έδωσε για τους υπόλοιπους. Αυτό είναι το πρόβλημα. Ότι κάθε φορά, αυτοί όλοι που οδηγούνται ενώπιον του εισαγγελέα οδηγούνται μετά από δημοσιεύματα και έρευνα του εισαγγελέα, δεν οδηγούνται μετρά από έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας. Ποια υπόθεση έστειλε η Τράπεζα της Ελλάδας αυτοτελώς με δικιά της ευθύνη στον εισαγγελέα και σε ποιον; Ξέρω όλες τις υποθέσεις των τραπεζικών διώξεων, των διώξεων σε τραπεζικά πρόσωπα. Ποια έστειλε η Τράπεζα της Ελλάδας; Καμία. Υπήρχε μία έρευνα, κάτι γραφότανε και πηγαίνανε οι Γιωργάρες και στέλναν ένα πόρισμα, όπως έχω γράψει δημόσια, δίναμε για αγορά τους τραπεζίτες που θέλαμε και τους άλλους δεν τους ακουμπάγαμε. Πάνω από 7 χρόνια υπάρχουν δικογραφίες για τον κύριο Σάλα. Πού είναι αυτές;

Ο κύριος Πεπόνης πετάχτηκε σε μία νύχτα για αυτό. Πού είναι αυτές οι δικογραφίες; Πού είναι το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας για αυτά τα δάνεια; 200 εκατομμύρια πήρε ο ίδιος προσωπικά ο Πειραιώς, 200 εκατομμύρια από τον κύριο Βγενόπουλο που του είχε δώσει την Τράπεζα, του αντιγύρισε τη χάρη. Και δεν έχει πάρει μόνο αυτά. Έχει πάρει 240 εκατομμύρια με 21 offshore εταιρίες, κι έχει πάρει όπως έχει αποκαλύψει το Reuters με παρένθετα πρόσωπα την γυναίκα του, , την κυρία Στάη, που είναι σύζυγος του κυρίου Σάλλα και την κόρη του. Η τράπεζα έδινε δάνεια, δάνειο στην κυρία, σε ένα παρένθετο πρόσωπο, να πάρει, σε κάποιον να πάρει ένα κτίριο, το παρένθετο πρόσωπο αυτό το έδινε στην κυρία Στάη και μετά η κυρία Στάη πούλαγε σε παραπάνω τιμή στην ίδια τράπεζα που το έκανε υποκατάστημα, δηλαδή το χρειαζόμαστε το συγκεκριμένο ακίνητο και το έκανε υποκατάστημα. Πού είναι αυτά όλα; Δεν βγήκαν πουθενά, γιατί ο κύριος Προβόπουλος δεν τα έδωσε πουθενά. Υπάρχει, αν διαβάσατε όσα είπε ο κύριος στο τελευταίο του απολογητικό σημείωμα το συμπληρωματικό του κυρίου Λαυρεντιάδη, ξέρετε τι λέει ο κύριος… για τον κύριο Προβόπουλο, ο κύριος Λαυρεντιάδης; Περιγράφει το περιστατικό ακριβώς όπως μίλησε στο τηλέφωνο, πώς του είπε ο Σάλας, θα σου την δώσει την τράπεζα ο Γιώργος και πώς έφυγε από το γραφείο του Σάλα το φαξ, με την άδεια, όταν πήγε και τους είπε: εγώ θα πάρω τα λεφτά μου πίσω από την επένδυση, πώς του έστειλαν με φαξ από το γραφείο του Σάλα την άδεια της τράπεζας. Η οποία τράπεζα στη συνέχεια δανειοδότησε τον κύριο Σάλα κι όλους τους υπόλοιπους. Τα έχουμε γράψει κύριε Πρόεδρε. Γιατί τα λέω; Για να δείτε ότι το τραπεζικό σύστημα, αυτό το αμαρτωλό τραπεζικό σύστημα, αυτή η θεότης των τραπεζών, γιατί ζούμε το η οικονομία επί της κοινωνίας όχι η κοινωνία και η (..) της οικονομίας. Οι τράπεζες κανονίζουν αν θα πεθάνει η κοινωνία. Δεν κανονίζει η κοινωνία πώς θα λειτουργήσει η οικονομία. Αυτό λοιπόν το αμαρτωλό καθεστώς, το οποίο διαπλέκεται μεταξύ του, διαπλέκεται και στο ανώτατο επίπεδο, που είναι ο θεσμικός έλεγχος. Και εκφραστής του οποίου ήταν ο κύριος Προβόπουλος. Έπρεπε να είναι του θεσμικού ελέγχου. Δεν ήτανε. Ο κύριος Προβόπουλος σας είπα τις συμπτώσεις. Στο Βατοπέδι τότε, στον κύριο Μωραϊτάκη κλπ. Άρα λοιπόν το θέμα είναι ξεκάθαρο, σε σχέση με την σχέση με τον Λαυρεντιάδη. Και δεν την περιγράφουμε όπως την λέμε, αλλά ακόμα κι αν την λέγαμε έτσι είναι απολύτως (..) Κοσκωτάς. Σας είπα προηγουμένως. Τι έκανε ο Κοσκωτάς; Ο Κοσκωτάς ήταν ένας πρόσκοπος μπροστά στους Βγενόπουλους. Πρόσκοπος. Ο Κοσκωτάς τι έκανε; Έκανε με έλλειψη επιστημονικότητας και επειδή το βασικό πρόβλημα ήταν ότι τα έβαλε με το κατεστημένο το εκδοτικό επειδή δημιούργησε ένα δικό του εκδοτικό σύστημα, τη Γραμμή Α.Ε., 24 Ώρες κλπ. ήταν το μεγάλο του λάθος, αλλιώς θα ήταν συνεταίρος, όπως ο κύριος Λαυρεντιάδης και ο κύριος Ρέστης. Λοιπόν, κι αυτοί που δεν ήταν συνεταίροι πήραν δάνεια, 173.000.000 στο ALTER, με τα «Στρουμφάκια» που λέγαμε. Τώρα δεν (..) ο συνεταίρος, του δίνει ένα δάνειο και τον έχει σε εξάρτηση. Και αν κουνηθείς και πεις κάτι, κάνει απαιτητό το δάνειο. Όπως έκανε απαιτητό, (..) ο κύριος Κωνσταντόπουλος, έκανε απαιτητό το δάνειο σε μία νύχτα, του Ερρίκος Ντυνάν, ο κύριος Βγενόπουλος, και πέρασε το Ερρίκος Ντυνάν στα χέρια του. Σε μία νύχτα. Όταν του κουνήθηκε ο άλλος προφυλακισμένος ο κύριος Μαρτίνης.

Δεν ξέρω. Γιατί; Το πλήρωνε ο ALTER; Αυτό λέμε, ότι σε αφήνω να κάνεις ό,τι θες, έχοντάς σε σε ομηρία. Κι αν ξεφύγεις από τους όρους της ομηρίας που θέτω, ουαί κι αλίμονο. Ο Κοσκωτάς λοιπόν δεν έκανε τίποτα από αυτά που κάνουν σήμερα οι τραπεζίτες, και σε αυτά που κάνει ο κύριος Βγενόπουλος. Ο Κοσκωτάς δεν έριξε μια οικονομία έξω. Ο Κοσκωτάς έβαλε το χέρι στο μέλι, έδωσε από δω λεφτά, από κει λεφτά και κάποια στιγμή βγήκε το εκδοτικό κατεστημένο σύσσωμο ή εν πάση περιπτώσει οι δημοσιογράφοι που κάνουν την δουλειά τους, γιατί και τις δύο περιπτώσεις είδαμε, και βρέθηκε στην φυλακή. Ο κύριος Βγενόπουλος τι έκανε; Ο κύριος Βγενόπουλος χρησιμοποίησε ως κουμπαρά μια ολόκληρη οικονομία και τράπεζα, η οποία έπεφτε αισθητά, ήταν ορατή η πτώση και μπροστά στην πτώση αυτή έκανε διάφορα κόλπα μη απομείωσης για να μη φαίνεται η πτώση, για να χρησιμοποιήσει το χρήμα αυτό. Λέγαμε στα δημοσιεύματα για δανειοδότηση αυτών που δανειοδοτούσε, των συνεταίρων του και του εαυτού του, και του εαυτού του, αλλά τώρα είναι ακόμα χειρότερα κύριε Πρόεδρε. Χρησιμοποίησε την τράπεζα για να δανειοδοτήσει εταιρίες του στις οποίες έκανε χειραγώγηση κι αύριο πιθανόν να δούμε το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας από την Εισαγγελία Διαφθοράς που θα μας λέει, γιατί εγώ δεν μπορώ να το βρω αυτό το πράγμα, με εντολή στην Κεφαλαιαγορά ποιος πούλαγε την άλλη μέρα; Η Λαϊκή του Βγενόπουλου έδινε δάνειο στην IRF του Βγενόπουλου για να αγοράσει μετοχές της MIG, τις 3 τελευταίες μέρες που διαμορφωνόταν ο δείκτης, να ανέβει η μετοχή και κάποιος πούλαγε την επόμενη μέρα. Ποιος πούλαγε;

«Ο Τσίπρας τον έχει πει απατεώνα»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτός που τις είχε στα χέρια του.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ναι, ποιος ήταν αυτός, αυτό είναι το θέμα, το ερώτημα. Καταλάβατε; Άρα λοιπόν τι λέμε για τον Κοσκωτά; Ο συνάδελφος ο Γιάννης ο Συμεωνίδης του λέει ότι πολλοί, ούτε τον λέει Κοσκωτά, πολλοί τον έχουν αποκαλέσει με αυτό τον χαρακτηρισμό. Τον έχουνε; Βεβαίως και τον έχουνε. Τον έχει αποκαλέσει πρόεδρος κόμματος. Είναι ψευδές αυτό που γράφει ο συνάδελφος; Ότι τον έχουν αποκαλέσει; Πρόεδρος κόμματος, ο κύριος Καρατζαφέρης. Δεν μας αρέσει; Δεν μας αρέσει. Ούτε εμένα μου αρέσει ο κύριος Καρατζαφέρης. Τον έχει αποκαλέσει ο «Ζούγκλα», ο κύριος… Τριανταφυλλόπουλος. Πριν φωτογραφηθεί μαζί του στις δημόσιες, δεν ξέρω πώς προέκυψε αυτή η αγάπη ξαφνικά, τον είχε πει Κοσκωτά. Το δημοσίευμα το καταθέσαμε. Άρα, αφ’ ενός δεν τον είπε κανένας Κοσκωτά από εμάς, γιατί ο Συμεωνίδης έγραψε ένα άρθρο στο οποίο παρέθεσε τι έλεγαν οι καλές ή οι κακές γλώσσες, όποια κι αν ήταν η διατύπωσή του. Θα τον πυροβολήσουμε γιατί ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την φράση κακές γλώσσες αντί το «κάποιοι», μπορούσε να τους πει αλλιώς; (..) πάντως. Κι ούτε, ο Γιάννης Συμεωνίδης στα όσα έγραψε για τον ΟΤΕ παρέθεσε όσα έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν τα έχει πει ο Γιάννης αυτά. Αυτό είπε ο κύριος Τσίπρας; Ο κύριος Τσίπρας είπε απατεώνας. Ο κύριος Τσίπρας είπε ακόμα χειρότερα, ο Γιάννης, επειδή είναι ευπρεπής δημοσιογράφος και ξέρει ότι δεν λειτουργούμε έτσι.

Ο κύριος Τσίπρας, ο σημερινός πρωθυπουργός, είχε πει καταρχήν ότι έκανε απάτη ο Βγενόπουλος κι ότι οι μετοχές του κυρίου Βγενόπουλου, δηλαδή οι μετοχές της MIG, πού είναι τώρα οι μετοχές του κυρίου Βγενόπουλου; Και είπε ολοκάθαρα ότι χρησιμοποιήθηκε η MIG κι ο Βγενόπουλος και οι μετοχές του και η λειτουργία του και ο τρόπος του για να πουληθεί, για να ξεπουληθεί ο ΟΤΕ. Του έκανε μήνυση ο κύριος Βγενόπουλος, του έκανε μία μήνυση και μία αγωγή. Την αγωγή την ανακάλεσε, και την ανακάλεσε γιατί είχε πρωτίστως εξετασθεί η μήνυση, η οποία αρχειοθετήθηκε από τον Εισαγγελέα, τον κύριο Σακκά. Πάλι εδώ το μπέρδεψε ο κύριος Δημητρακόπουλος, φαντάζομαι ότι δεν το κάνει επίτηδες, και λέει μα, έχουν αποσυρθεί όλα αυτά. Τι έχουν αποσυρθεί; Μήνυσε έκανε, την εξέτασε ο κύριος Σακκάς, επικυρώθηκε κι από την Εισαγγελία Εφετών. Και λέει το σκεπτικό του κυρίου Σακκά αν θυμάμαι ότι είχε απολύτως δίκιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τότε, που έλεγε όσα είπε. Και τι κάνει ο συνάδελφος; Παραθέτει αυτά που υπάρχουν στο δημόσιο διάλογο, που ούτε απάνω του τα πήρε ούτε τίποτα. Αλλά σας λέω, και πάνω του να τα έπαιρνε, τι έκανε στον ΟΤΕ ο κύριος Βγενόπουλος; Έβαλε το Βατοπέδι να αγοράσει μετοχές με 30 εκατομμύρια ΟΤΕ. Τις οποίες πούλησε 7 μέρες μετά τις εκλογές στους Γερμανούς. Αυτό δεν ήταν σύμβουλος επενδύσεων; Αυτό δεν ήταν τα συμβόλαια που είχε ο κύριος Δημητρακόπουλος; Λέει ότι με την συμβουλή της τράπεζας θα επενδυθούν τα λεφτά που δίνονται ως δάνειο, αυτό λεν τα συμβόλαια, γράψανε (..) και να πούνε, δεν το έγραψε (..), πάλι προσπαθούμε να κάνουμε μία. Το πρόβλημα που εντόπισε τότε η Επιτροπή για το Βατοπέδι δεν ήταν το ιδιοκτησιακό. Ήταν ο προβληματισμός και η κριτικής της Επιτροπής ήταν ότι έχουμε δύο offshore εταιρίες, θέλετε να μην τις πούμε offshore, να τις πούμε κυπριακές; Δεν έχει κανένα νόημα. Δύο εταιρίες με μετοχικό κεφάλαιο 1.000 λίρες, 1.800 ευρώ δηλαδή, παίρνουν απόλυτα νομιμοποιητικά έγγραφα χωρίς να υπάρχει πουθενά σε επίσημο έγγραφο στην τράπεζα την ίδια, όχι στο γραφείο του κυρίου (..) του Εφραίμ ή του κυρίου Βγενόπουλου ότι αυτή η εταιρία ναι μεν είναι μια εταιρία τρέχα γύρευε πλην όμως παίρνει κεφάλαια λειτουργίας δραστηριότητας και συμφωνείτε εδώ δεν υπάρχει (..) για όλα αυτά. Δύο οντότητες επιχειρηματικές ανύπαρκτες θεωρητικά για μία τράπεζα δανειοδοτούνται και δημιουργούν μία εικόνα για την MIG, αυτή που δημιουργούν, και συμμετέχουνε στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου μέσα από την Αθηνιάς προκειμένου να γίνει ό,τι γίνει. Αυτό λοιπόν είναι το θέμα με την κουβέντα που γίνεται για το αν είναι ο Κυρανίδης ή αν είναι… Τι σημασία έχει ποιος είναι; Το θέμα είναι ότι μία τράπεζα φαίνεται να χρηματοδοτεί δύο offshore χωρίς κεφάλαια, χωρίς δραστηριότητα να το πω διαφορετικά για να καταλάβετε, δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα. Έχετε ακούσει καμία δραστηριότητα; Όχι εμείς, να το έχουν ακούσει κι άλλοι, πιο εξειδικευμένοι από μας. Η Ρασαντέλ επένδυσε κάπου κι αυτά; Αυτές είναι οι επενδύσεις. Ήταν οι επενδύσεις κατ’ εντολήν του Βγενόπουλου. Δηλαδή αν αυτά δεν είναι σκάνδαλα, τι ακριβώς είναι; Αν δεν είναι σκάνδαλο να παίρνουμε εταιρίες από το πουθενά, να τις προσεγγίζεις και να δανειοδοτούμε… Και να σας πω κάτι; Τώρα πια δεν είμαστε στο 2011, είμαστε 2016. Πού είναι όλα αυτά; Λέει, οι επενδύσεις ήταν σωστές. Πού; Δηλαδή ποιες επενδύσεις ήταν σωστές; Στην Μονή Εμμαούς; Ποιες επενδύσεις ακριβώς; Και κάνουμε τώρα, προσομοιάζουμε το Βατικανό την όλη ιστορία και με την Νότια Εκκλησία ό,τι μας συμφέρει.

«Όχι απλώς είπαμε την αλήθεια, αλλά είπαμε όσα έπρεπε να μάθει ο κόσμος»

Λοιπόν, θέλω να πω δηλαδή εν κατακλείδι ότι όχι μόνο είπαμε πράγματα τα οποία ήταν αληθή αλλά είπαμε πράγματα που έπρεπε να τα πούμε και θεωρώ ότι αυτή μας η επιμονή κύριε Πρόεδρε, ευτυχώς οδήγησε και στο να δραστηριοποιηθεί η Δικαιοσύνη, ξέρετε, η Δικαιοσύνη δεν είναι πανταχού παρούσα, η Δικαιοσύνη παίρνει ερεθίσματα, κάποιος καταθέτει, κάποιος καταγγέλλει ή κάποιος γράφει. Αυτή η επιμονή λοιπόν ότι όταν υπάρχουν πολλές συμπτώσεις δεν είναι συμπτώσεις κι ότι γύρω από συγκεκριμένα άτομα στην Δικαιοσύνη κινείται μια λειτουργία η οποία θέλει έλεγχο. Ας μην πω ότι η κυρία Τσατάνη είναι (..) Ή ότι γίνονται πράγματα, μεταβιβάζονται δικογραφίες κατά πρωτοφανή τρόπο από εισαγγελικό γραφείο σε εισαγγελικό γραφείο χωρίς αρμοδιότητες. Ή ότι αυτά τα πράγματα στην ουσία τους όπως τα περιγράφουμε είναι πράγματα τα οποία πρέπει να ερευνηθούν κι ότι είναι καταγεγραμμένα, είναι αποδεδειγμένα, έχουν έγγραφα, έχουν, έχουν, έχουν, συνέβαλε στο να κινητοποιηθεί η Δικαιοσύνη και να βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την κατάσταση όπου και ο κύριος Βγενόπουλος να είναι όχι γενικώς υπό έλεγχο, ειδικώς υπό έλεγχο. Είτε είναι δίωξη είτε είναι επικείμενη δίωξη είτε είναι νέες έρευνες που ξεκινάνε με τα στοιχεία που έχουν καταθέσει, με αυτά που κατέθεσε η Κεφαλαιαγορά. Επέμενε ο κύριος πρόεδρος, ο κύριος Βγενόπουλος, κύριε Πρόεδρε, να μην διαβαστούν τα κείμενα της Κεφαλαιαγοράς. Γιατί είναι αποκαλυπτικά, δηλαδή αυτά τα οποία λέμε εμείς, ότι, αυτοί ήτανε μέσα. Έλα μωρέ να βρούμε ένα τρόπο να δώσουμε 2,5 εκατομμύρια, τόσα και τόσα έχουμε δώσει και έχουμε κάνει. Στα 2,5 εκατομμύρια θα κωλώσουμε; Αυτό δεν αποδεικνύει τον τρόπο που δίνανε τα δάνεια; Θα τα κάνουμε «μπάνιο» λέει. Οι μεγαλοκαρχαρίες, οι ολιγάρχες, οι πλούσιοι, οι οποίοι δεν θέλουν από την τσέπη να βάλουν. Γιατί κάνει μηνύσεις ο κύριος Βγενόπουλος; Εγώ το προσέγγισα το θέμα ψυχολογικά. Αυθαίρετα ψυχολογικά. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει εμμονές, είναι, θεωρεί μέσα από τον ναπολεοντισμό και το υπερφίαλο του χαρακτήρος ότι όποιος πάει απέναντί μου θα τον ισοπεδώσω. Ο κύριος Βγενόπουλος έχει 26 μηνύσεις, θα δώσει 2 χιλιάρικα στον κύριο Δημητρακόπουλο, 3 θέλετε; 4 θέλετε για κάθε μήνυση, να την συγγράψει και να παραστεί για αυτά; Και τι έγινε; Σιγά τα λάχανα, που θα έλεγε και ο ίδιος. Δώσε 100 χιλιάδες για να τρέχω όλη μέρα τον Βαξεβάνη στο δικαστήριο. Και είδατε, η τραγική ειρωνεία είναι ότι ήρθα εδώ πέρα και λέει, «κύριε Πρόεδρε έχουμε αργήσει, 10 μέρες εδώ, 10 μέρες σου λέει για την κάθε δίκη κι άλλες 10 πρωτόδικα, έχω 26», δηλαδή αυτός που κάνει τις μηνύσεις διαμαρτύρεται για την κοπιώδη διαδικασία η οποία ακολουθείται. Ο ίδιος τις κάνει τις μηνύσεις. Λοιπόν, μπορεί να είναι στοιχείο του χαρακτήρα του, ότι έχει μηνύσει ό,τι κινείται κι ό,τι πετάει, τον Τσίπρα, την Ντόρα, τον Γιώργο, τους πάντες. Είναι στοιχείο του χαρακτήρα του, ότι «εγώ είμαι ο άρχων». Ξέρετε, έχουν γραφτεί, ήθελε να γίνει πρωθυπουργός. Το 2009 υπάρχει ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα Παρόν που δεν διαψεύστηκε ποτέ, είχε δώσει μια συνέντευξη στον (..) Χατζηνικολάου όπου είχε βρίσει, είχε καθυβρίσει το πολιτικό σύστημα, ξέρετε όλοι στις παρέες, όλοι το βρίζουμε το πολιτικό σύστημα και καλά κάνουμε, αλλά όταν εκφραζόμαστε δημόσια πρόσωπα ή με θεσμικούς ρόλους στο πολιτικό σύστημα, καθιερώνουμε ταυτοχρόνως και την επικινδυνότητα ως πολιτικό σύστημα να (..) κάθε δημοκρατική διαδικασία και να πούμε ότι χρειάζεται ένας Γεώργιος Παπαδόπουλος, όπως θα έλεγε η Ελεύθερη Ώρα για τον, 2 άνθρωποι θα έσωναν την Ελλάδα, ο Παπαδόπουλος και ο Βγενόπουλος. Λοιπόν, είχε πει λοιπόν, είχε καθυβρίσει το πολιτικό σύστημα όλο στην ναι, και είπε ότι «εγώ αν χρειάζεται θα δώσω 10 στελέχη μου από την MIG σε όποια κυβέρνηση θέλει για να σώσουμε την Ελλάδα». Ο άνθρωπος δηλαδή, είχε αυτή την, έγραψε το Παρόν, ήθελε να γίνει πρωθυπουργός. Τον ανέκοψε το Βατοπέδι. Τον ανέκοψε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου κι ότι έκανε πίσω γιατί δεν μπορούσε να είναι μπροστά, έπρεπε να καλύψουμε όλη την υπόθεση. Λοιπόν, δεν κάνει όμως μήνυση μόνο λόγω χαρακτήρος. Κάνει την μήνυση από αυτοπροστασία, είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα. Αυτά που είχαμε ακουμπήσει, από την ώρα που τα ακουμπάγαμε, δεν ξέραμε ούτε την ουσία τους ούτε την έκτασή τους ούτε την επικινδυνότητα για τον κύριο Βγενόπουλο, ουαί και αλίμονο αν τα άφηνε να εξελιχθούν. Ποιοι τρόπο λοιπόν υπάρχουν να σταματήσουνε; Οι μηνύσεις. Εξόντωση του δημοσιογράφου. Αν αυτός δίνει 100.000 για να παρασταθεί, καραμέλες δηλαδή για το μέγεθός του, του βασιλέως, καταλαβαίνετε τι σημαίνουν, 2.000, να δώσουν 4, 2.000 εγώ, έχω ευτυχώς φίλους δικηγόρους, και ο κύριος Κωνσταντόπουλος, κι ο Απατσίδης κι ο Ματζουράνης, που παρίστανται με ιδιαίτερους όρους, που δεν τους συμφέρει επαγγελματικά να το πω, γιατί θα ζητάνε και οι άλλοι πελάτες τους τα ίδια. Λοιπόν, ας πούμε λοιπόν ότι εγώ δίνω 2.000 για να παρασταθώ σε κάθε δίκη. Ξέρετε τι σημαίνει 30 δίκες; Είναι 60.000 ευρώ. Πού να τα βρω εγώ; Ξέρετε πόσες εργατοώρες πρέπει να ασχοληθώ για να προετοιμάσω τους δικηγόρους, 26 μηνύσεις, να τους δώσω τα στοιχεία, να πάω να βρω στοιχεία, να ταξιδέψω; Μόνος μου είμαι. Πρέπει να δουλεύω για να πληρώνω τον κύριο Βγενόπουλο. Αυτό είναι το θέμα. Και το ξέρει πολύ καλά. Ξέρει και ποια είναι η οικονομική μου κατάσταση. Και κοιτάξτε, ήρθαν εδώ, γνωρίζετε πολύ καλά ότι με έχουν ψάξει μέχρι 15ης γενεάς προς τα πίσω. Αν είχα το ελάχιστο θα ήμουν στα μανταλάκια. Ξέρει πολύ καλά ποια είναι η οικονομική μου κατάσταση κι αν έχω ή αν δεν έχω. Και τι λατρεία έχω για το χρήμα. Ξέρετε, υπάρχουν πολλές κατηγορίες δημοσιογράφων, εδώ όμως υπάρχουν δύο. Πήραν τον κύριο Σεραφείμ Κωνσταντινίδη, μάρτυρα, με τριπλοθεσίες συν μία η Καθημερινή, αρθρογράφος της Καθημερινής, αποκαλύφθηκε στην Επιτροπή της Βουλής, στην εξέταση του κυρίου Αλαφούζου, από Βουλευτή ότι υπάρχουν 4 δημοσιογράφοι που έχουν ταυτοχρόνως την ιδιότητα του τραπεζικού στελέχους, του εργαζόμενου σε τράπεζα, και αρθρογραφούν στην Καθημερινή. Δηλαδή και ο κύριος Μπάμπης και ο κύριος Κωνσταντινίδης και ο κύριος της Πειραιώς… Τέλος πάντων, είναι δημόσιες σχέσεις τραπεζών και είναι και αρθρογράφοι περισπούδαστοι. Είναι λοιπόν δύο κατηγορίες δημοσιογράφων τουλάχιστον. Είναι αυτοί οι οποίοι τρέφονται από το σύστημα, με όποιον τρόπο επιλέξουνε, είτε λέγεται μπόνους είτε λέγεται πολυθεσίες είτε λέγεται κατηγορώ τον συνάδελφό μου και είμαι έτοιμος να τον ισοπεδώσω με στόμφο και αλαζονεία Βγενόπουλου, και έχουμε τους δημοσιογράφους από την άλλη κατηγορία, εμένα, τον Καρτερό, συναδέλφους που έχουν εμφανιστεί εδώ για να συμπαρασταθούν, που έχουν έναν άλλο τρόπο λειτουργίας. Μπορεί να είναι δον κιχώτηδες, μπορεί να είναι ανόητοι, μπορεί να έχουν άγνοια κινδύνου. Η ουσία είναι ότι δεν έχουν ξεπουλήσει το επάγγελμα ούτε την προσωπικότητά τους. Και ξέρετε, επειδή έκανε μια προσωπική κουβέντα με κάποιον ο κύριος Βγενόπουλος και είπε «μα τι θέλει επιτέλους; Θα καταστραφεί που τα βάζει μαζί μου. Από ποιον τα παίρνει»; Και μάλιστα υπήρξε κι ένα επεισόδιο με τον κύριο Κωνσταντινίδη, που μου το είπε στις σκάλες, «από ποιον τα παίρνεις;» Δεν μπορεί να πάει το μυαλό τους σε άλλη λειτουργία ότι ηθικό είναι κάτι διαφορετικό του κέρδους, και επιτρεπτό και νόμιμο. Δεν πάει το μυαλό τους. Δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι χτυπιούνται κάτω, μπορεί να κλονίζουν την υγεία τους, όπως ο κύριος μάρτυρας ο Δημήτρης ο Τσιρώνης, που κατέθεσε, αλλά δεν θα σταματήσουνε. Ξέρετε, μπορεί να είναι αποκοτιά. Αλλά για μένα, έτσι έχω μάθει από τον πατέρα μου, από την οικογένειά μου, θέλω να πηγαίνω στο νησί και να κάθομαι και να απολαμβάνω με τη συνείδηση αυτά που είναι να απολαύσω.

Οι ερωτήσεις του εισαγγελέα

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Όσον αφορά το στοιχείο Α1 του κατηγορητηρίου, που λέτε, για το οποίο έχετε πρωτοδίκως καταδικαστεί, όταν ο κύριος Βγενόπουλος διαμόρφωνε έναν οικονομικό γίγαντα, με δανεικά λεφτά από τις τράπεζες, στα οποία ως μέτοχος ασκούσε επιρροή. Και στη συνέχεια λέει η απόφαση ότι με αυτό που λέτε, υπαινιχθήκατε ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG προήλθε από μετοχοδάνεια, ποσού 5,2 δισ. προήλθε από μετοχοδάνεια από κυπριακές τράπεζες και ότι η αύξηση αυτή δεν θα είχε πραγματοποιηθεί αν δεν είχανε δοθεί δάνεια από την Λαϊκή Τράπεζα. Ενώ το ορθό είναι η αύξηση υπερκαλύφθηκε κατά 1,2 δισ. ενώ τα δάνεια τα οποία δόθηκαν για αγορά μετοχών ήτανε ένα πολύ μικρό μέρος. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Εσείς, με αυτό που γράφετε, θέλετε να πείτε ότι, γιατί για αυτό έχετε καταδικαστεί κιόλας, θέλετε να πείτε ότι το σύνολο, δηλαδή τα 5,2 δισ.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ουδέποτε το είπα αυτό κύριε Εισαγγελέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι, αυτό θέλω να μου πείτε

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Αυτό είναι η ερμηνεία του κυρίου Πορτοκάλη (δικαστή στην πρώτη δίκη).

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι, επειδή για αυτό έχετε καταδικαστεί. Θα ήθελα να μου πείτε εάν εννοείτε αυτό.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Θα σας πω, ναι. Καταρχήν αυτή είναι η ερμηνεία του κυρίου Πορτοκάλη, που δεν είναι τίποτα άλλο από αντιγραφή του κατηγορητηρίου, που δεν είναι τίποτα άλλο από τη μήνυση του κυρίου Δημητρακόπουλου. Γι’ αυτό λοιπόν έχουμε, ας μην μπω τώρα στην κρίση της απόφασης, εγώ ουδέποτε έχω γράψει τέτοια πράγματα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Συνήθως το διατακτικό είναι αντίγραφο εν πάση περιπτώσει…

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ναι, συνήθως όμως πρέπει να είμαστε λίγο πιο υπεύθυνοι και πολύ περισσότερο ένας δικαστής, αν γράφει πράγματα τα οποία ούτε έχω πει ούτε έχω γράψει. Αυτό το οποίο είπαμε είναι ότι η λειτουργία που συντέλεσε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG ήταν συγκεκριμένη. Κι ένα κομμάτι της, το οποίο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, προήλθε από δάνεια τα οποία δόθηκαν σε οικεία πρόσωπα, ακόμα και στις εταιρίες τις δικές του, για να γίνει αύξηση. Επίσης, προέκυψε κι από την ακροαματική διαδικασία ότι ένα άλλο κομμάτι, το οποίο δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε, ήτανε η δυναμική που απέκτησε η αύξηση του κεφαλαίου από αυτή την δραστηριότητα της πρώτης κάλυψης της αύξησης του κεφαλαίου με αυτά τα ονόματα τα οποία ήταν δεδομένο ότι παίρνουν μέρος στην αύξηση. Σας είπα ότι έπαιρναν τηλέφωνο και λέγαν ο κύριος Βγενόπουλος σας κάνει την τιμή να σας καλέσει στην αύξηση κεφαλαίου της MIG που συμμετέχει κι ο ίδιος, η Φράγκου κλπ. Εμείς δεν είπατε ουδέποτε ότι τα 5,5 δισ., τα 5,2 πόσα ήτανε, καλύφθηκαν. Δεν ξέρω γιατί το γράφει ο κύριος Πρόεδρος του προηγούμενου δικαστηρίου. Εμείς είπαμε ότι σε αυτή την διαδικασία υπήρξε σαφές ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σχετίστηκε με τρόπο που δεν έπρεπε να γίνει, γιατί (.) κανονικές διαδικασίες, κι είχαμε το έλλειμμα που είχαμε, με δανειοδότηση δικών του προσώπων, ακόμα και του εαυτού του απ’ ό,τι προκύπτει σήμερα. Πότε είπαμε εμείς ότι 5,5 δισ. προέκυψαν (.);

Αν και, ξαναλέω, δεν πρόκειται για 800 εκατομμύρια ευρώ μόνο. Για τα, για το 20%, 17% πόσο ήταν, του συνόλου. Αν υποθέσουμε κύριε Εισαγγελέα, ρητορικό το ερώτημα, ότι είναι 800 εκατομμύρια, δηλαδή αυτό είναι δυνατόν; Το 1/5 μιας γιγαντιώδους αύξησης κεφαλαίου, μιλάμε για δισ. τώρα, να γίνεται με δανεικά χρήματα; Εμείς ουδέποτε έχουμε γράψει ότι το σύνολο και επίσης τονίζω ότι αυτό το οποίο έγινε με διάφορες μεθόδους, που συντάσσονται του δανεισμού, είναι πολύ μεγαλύτερο, δηλαδή είναι δάνεια τα οποία δόθηκαν για άλλους σκοπούς και δεν έχουν ερευνηθεί ακόμα, σας είπα ότι έχουμε μια καταδικαστική απόφαση από ελληνικό δικαστήριο, εκδόθηκε σε άνθρωπο δάνειο το οποίο ονομάστηκε δάνειο για leasing του σπιτιού του και το οποίο δεσμεύτηκε για 2 χρόνια προκειμένου να πάρει μετοχές της MIG. Δηλαδή έχουμε επίσης μια σειρά από τέτοια δάνεια, τα οποία κυκλοφορούν ενδεχομένως σε εισαγωγικά στα ελληνικά δικαστήρια, τα γνωρίζουμε, έχουμε μία καταδικαστική απόφαση. Επίσης έχουμε την προτροπή μέσα από τα δημοσιεύματα της εποχής, για την ευρωστία που αναπτύσσεται, που διαφαίνεται μέσα από τη συμμετοχή συγκεκριμένων προσώπων σε αυτήν. Δώστε μου εμένα 1 δισεκατομμύριο, 400 εκατομμύρια και θα σας κάνω, να τα έχω δεδομένα όμως και να μπορώ να τα προβάλλω για να διαφημίσω, να σας κάνω αύξηση όποιας εταιρίας θέλετε και όποιου κεφαλαίου. Νομίζω ότι αυτό είναι αυτονόητο ότι μπορεί να το κάνει ο καθένας. Να ξεκινάει δηλαδή κάποιος για να κάνει μία αύξηση, ξεκινάει από το μηδέν. Εδώ τι είχαμε; Είχαμε μία αύξηση, που διαφημίστηκε ως η αύξηση όπου παίρνει το αφάν γκατέ του επιχειρηματικού της Ελλάδας μέρος συν κάποιοι από το Ντουμπάι. Εδώ είναι μια μεγάλη ιστορία. Το Ντουμπάι, ξέρετε, κάτι μου θυμίζει την ιστορία με τον Βουτσά, που έβαζε την κελεμπία και έλεγε μπιτουένιο πετρελαίο, έκανε τον, στην ελληνική ταινία, ως πετρελαιοπαραγωγός, ναι. Λοιπόν, αυτό μου θυμίζει. Είναι κάποια τελικά offshore του Ντουμπάι, η οποία πήρε και δάνειο 400 εκατομμύρια, λέει ολίγων ημερών, ολίγων ημερών, ουδέποτε ελέγχθηκε και την οποία συνδέει ο κύριος Βγενόπουλος με τον σεΐχη του Ντουμπάι και το μπιτουένιο πετρελαίνιο του Κώστα Βουτσά. Δηλαδή όταν πρόκειται, όταν λέμε ότι ο κύριος Βγενόπουλος έχει σχέση με offshore εταιρίες και είναι ο ίδιος και δίνει δάνεια στον εαυτό του με offshore, λέει πώς προκύπτουν αυτά τα πράγματα; Τα άλλα πώς προκύπτουνε; Ότι είναι ο σεΐχης του Ντουμπάι;

Εμείς λέμε ξεκάθαρα, πραγματικό γεγονός, που αφορά την σε μεγάλο βαθμό χρηματοδότηση της αύξησης κεφαλαίου μέσα από τα μικροδάνεια 800 εκατομμύρια, μα βλέπετε τα παραθέτουμε, στο δημοσίευμα τα παραθέτουμε πλήρως. Εννοώ τα παραθέτουμε το σύνολο τους. Και έρχεται τώρα ένα δικαστήριο και λέει ότι εμείς είπαμε ότι η αύξηση κεφαλαίου έγινε… Πώς το είπαμε; Ότι μπορεί να έγινε, μπορεί να έγινε, δεν το ξέρουμε όμως για να το πούμε. Αυτό που λέμε είναι το πραγματικό γεγονός. Το 1/5 περίπου των δανείων, 732.000.000, είναι λίγα αυτά; Για εκατομμύρια μιλάμε. Και ότι επίσης, μια σειρά από άλλα δάνεια άλλου σκοπού, πήγανε παρανόμως στον σκοπό αυτό. Έχουμε καταδικαστική απόφαση. Συν το επικοινωνιακό παιχνίδι που παίχτηκε ως κράχτης.Αν αυτός δίνει 100.000 για να παρασταθεί, καραμέλες δηλαδή για το μέγεθός του, του βασιλέως, καταλαβαίνετε τι σημαίνουν, 2.000, να δώσουν 4, 2.000 εγώ, έχω ευτυχώς φίλους δικηγόρους, και ο κύριος Κωνσταντόπουλος, κι ο Απατσίδης κι ο Ματζουράνης, που παρίστανται με ιδιαίτερους όρους, που δεν τους συμφέρει επαγγελματικά να το πω, γιατί θα ζητάνε και οι άλλοι πελάτες τους τα ίδια. Λοιπόν, ας πούμε λοιπόν ότι εγώ δίνω 2.000 για να παρασταθώ σε κάθε δίκη. Ξέρετε τι σημαίνει 30 δίκες; Είναι 60.000 ευρώ. Πού να τα βρω εγώ; Ξέρετε πόσες εργατοώρες πρέπει να ασχοληθώ για να προετοιμάσω τους δικηγόρους, 26 μηνύσεις, να τους δώσω τα στοιχεία, να πάω να βρω στοιχεία, να ταξιδέψω; Μόνος μου είμαι. Πρέπει να δουλεύω για να πληρώνω τον κύριο Βγενόπουλο. Αυτό είναι το θέμα. Και το ξέρει πολύ καλά. Ξέρει και ποια είναι η οικονομική μου κατάσταση. Και κοιτάξτε, ήρθαν εδώ, γνωρίζετε πολύ καλά ότι με έχουν ψάξει μέχρι 15ης γενεάς προς τα πίσω. Αν είχα το ελάχιστο θα ήμουν στα μανταλάκια. Ξέρει πολύ καλά ποια είναι η οικονομική μου κατάσταση κι αν έχω ή αν δεν έχω. Και τι λατρεία έχω για το χρήμα. Ξέρετε, υπάρχουν πολλές κατηγορίες δημοσιογράφων, εδώ όμως υπάρχουν δύο. Πήραν τον κύριο Σεραφείμ Κωνσταντινίδη, μάρτυρα, με τριπλοθεσίες συν μία η Καθημερινή, αρθρογράφος της Καθημερινής, αποκαλύφθηκε στην Επιτροπή της Βουλής, στην εξέταση του κυρίου Αλαφούζου, από Βουλευτή ότι υπάρχουν 4 δημοσιογράφοι που έχουν ταυτοχρόνως την ιδιότητα του τραπεζικού στελέχους, του εργαζόμενου σε τράπεζα, και αρθρογραφούν στην Καθημερινή. Δηλαδή και ο κύριος Μπάμπης και ο κύριος Κωνσταντινίδης και ο κύριος της Πειραιώς… Τέλος πάντων, είναι δημόσιες σχέσεις τραπεζών και είναι και αρθρογράφοι περισπούδαστοι. Είναι λοιπόν δύο κατηγορίες δημοσιογράφων τουλάχιστον. Είναι αυτοί οι οποίοι τρέφονται από το σύστημα, με όποιον τρόπο επιλέξουνε, είτε λέγεται μπόνους είτε λέγεται πολυθεσίες είτε λέγεται κατηγορώ τον συνάδελφό μου και είμαι έτοιμος να τον ισοπεδώσω με στόμφο και αλαζονεία Βγενόπουλου, και έχουμε τους δημοσιογράφους από την άλλη κατηγορία, εμένα, τον Καρτερό, συναδέλφους που έχουν εμφανιστεί εδώ για να συμπαρασταθούν, που έχουν έναν άλλο τρόπο λειτουργίας. Μπορεί να είναι δον κιχώτηδες, μπορεί να είναι ανόητοι, μπορεί να έχουν άγνοια κινδύνου. Η ουσία είναι ότι δεν έχουν ξεπουλήσει το επάγγελμα ούτε την προσωπικότητά τους. Και ξέρετε, επειδή έκανε μια προσωπική κουβέντα με κάποιον ο κύριος Βγενόπουλος και είπε «μα τι θέλει επιτέλους; Θα καταστραφεί που τα βάζει μαζί μου. Από ποιον τα παίρνει»; Και μάλιστα υπήρξε κι ένα επεισόδιο με τον κύριο Κωνσταντινίδη, που μου το είπε στις σκάλες, «από ποιον τα παίρνεις;» Δεν μπορεί να πάει το μυαλό τους σε άλλη λειτουργία ότι ηθικό είναι κάτι διαφορετικό του κέρδους, και επιτρεπτό και νόμιμο. Δεν πάει το μυαλό τους. Δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι χτυπιούνται κάτω, μπορεί να κλονίζουν την υγεία τους, όπως ο κύριος μάρτυρας ο Δημήτρης ο Τσιρώνης, που κατέθεσε, αλλά δεν θα σταματήσουνε. Ξέρετε, μπορεί να είναι αποκοτιά. Αλλά για μένα, έτσι έχω μάθει από τον πατέρα μου, από την οικογένειά μου, θέλω να πηγαίνω στο νησί και να κάθομαι και να απολαμβάνω με τη συνείδηση αυτά που είναι να απολαύσω.

Οι ερωτήσεις του εισαγγελέα

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Όσον αφορά το στοιχείο Α1 του κατηγορητηρίου, που λέτε, για το οποίο έχετε πρωτοδίκως καταδικαστεί, όταν ο κύριος Βγενόπουλος διαμόρφωνε έναν οικονομικό γίγαντα, με δανεικά λεφτά από τις τράπεζες, στα οποία ως μέτοχος ασκούσε επιρροή. Και στη συνέχεια λέει η απόφαση ότι με αυτό που λέτε, υπαινιχθήκατε ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG προήλθε από μετοχοδάνεια, ποσού 5,2 δισ. προήλθε από μετοχοδάνεια από κυπριακές τράπεζες και ότι η αύξηση αυτή δεν θα είχε πραγματοποιηθεί αν δεν είχανε δοθεί δάνεια από την Λαϊκή Τράπεζα. Ενώ το ορθό είναι η αύξηση υπερκαλύφθηκε κατά 1,2 δισ. ενώ τα δάνεια τα οποία δόθηκαν για αγορά μετοχών ήτανε ένα πολύ μικρό μέρος. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Εσείς, με αυτό που γράφετε, θέλετε να πείτε ότι, γιατί για αυτό έχετε καταδικαστεί κιόλας, θέλετε να πείτε ότι το σύνολο, δηλαδή τα 5,2 δισ.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ουδέποτε το είπα αυτό κύριε Εισαγγελέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι, αυτό θέλω να μου πείτε

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Αυτό είναι η ερμηνεία του κυρίου Πορτοκάλη (δικαστή στην πρώτη δίκη).

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι, επειδή για αυτό έχετε καταδικαστεί. Θα ήθελα να μου πείτε εάν εννοείτε αυτό.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Θα σας πω, ναι. Καταρχήν αυτή είναι η ερμηνεία του κυρίου Πορτοκάλη, που δεν είναι τίποτα άλλο από αντιγραφή του κατηγορητηρίου, που δεν είναι τίποτα άλλο από τη μήνυση του κυρίου Δημητρακόπουλου. Γι’ αυτό λοιπόν έχουμε, ας μην μπω τώρα στην κρίση της απόφασης, εγώ ουδέποτε έχω γράψει τέτοια πράγματα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Συνήθως το διατακτικό είναι αντίγραφο εν πάση περιπτώσει…

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ναι, συνήθως όμως πρέπει να είμαστε λίγο πιο υπεύθυνοι και πολύ περισσότερο ένας δικαστής, αν γράφει πράγματα τα οποία ούτε έχω πει ούτε έχω γράψει. Αυτό το οποίο είπαμε είναι ότι η λειτουργία που συντέλεσε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG ήταν συγκεκριμένη. Κι ένα κομμάτι της, το οποίο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, προήλθε από δάνεια τα οποία δόθηκαν σε οικεία πρόσωπα, ακόμα και στις εταιρίες τις δικές του, για να γίνει αύξηση. Επίσης, προέκυψε κι από την ακροαματική διαδικασία ότι ένα άλλο κομμάτι, το οποίο δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε, ήτανε η δυναμική που απέκτησε η αύξηση του κεφαλαίου από αυτή την δραστηριότητα της πρώτης κάλυψης της αύξησης του κεφαλαίου με αυτά τα ονόματα τα οποία ήταν δεδομένο ότι παίρνουν μέρος στην αύξηση. Σας είπα ότι έπαιρναν τηλέφωνο και λέγαν ο κύριος Βγενόπουλος σας κάνει την τιμή να σας καλέσει στην αύξηση κεφαλαίου της MIG που συμμετέχει κι ο ίδιος, η Φράγκου κλπ. Εμείς δεν είπατε ουδέποτε ότι τα 5,5 δισ., τα 5,2 πόσα ήτανε, καλύφθηκαν. Δεν ξέρω γιατί το γράφει ο κύριος Πρόεδρος του προηγούμενου δικαστηρίου. Εμείς είπαμε ότι σε αυτή την διαδικασία υπήρξε σαφές ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σχετίστηκε με τρόπο που δεν έπρεπε να γίνει, γιατί (.) κανονικές διαδικασίες, κι είχαμε το έλλειμμα που είχαμε, με δανειοδότηση δικών του προσώπων, ακόμα και του εαυτού του απ’ ό,τι προκύπτει σήμερα. Πότε είπαμε εμείς ότι 5,5 δισ. προέκυψαν (.);

Αν και, ξαναλέω, δεν πρόκειται για 800 εκατομμύρια ευρώ μόνο. Για τα, για το 20%, 17% πόσο ήταν, του συνόλου. Αν υποθέσουμε κύριε Εισαγγελέα, ρητορικό το ερώτημα, ότι είναι 800 εκατομμύρια, δηλαδή αυτό είναι δυνατόν; Το 1/5 μιας γιγαντιώδους αύξησης κεφαλαίου, μιλάμε για δισ. τώρα, να γίνεται με δανεικά χρήματα; Εμείς ουδέποτε έχουμε γράψει ότι το σύνολο και επίσης τονίζω ότι αυτό το οποίο έγινε με διάφορες μεθόδους, που συντάσσονται του δανεισμού, είναι πολύ μεγαλύτερο, δηλαδή είναι δάνεια τα οποία δόθηκαν για άλλους σκοπούς και δεν έχουν ερευνηθεί ακόμα, σας είπα ότι έχουμε μια καταδικαστική απόφαση από ελληνικό δικαστήριο, εκδόθηκε σε άνθρωπο δάνειο το οποίο ονομάστηκε δάνειο για leasing του σπιτιού του και το οποίο δεσμεύτηκε για 2 χρόνια προκειμένου να πάρει μετοχές της MIG. Δηλαδή έχουμε επίσης μια σειρά από τέτοια δάνεια, τα οποία κυκλοφορούν ενδεχομένως σε εισαγωγικά στα ελληνικά δικαστήρια, τα γνωρίζουμε, έχουμε μία καταδικαστική απόφαση. Επίσης έχουμε την προτροπή μέσα από τα δημοσιεύματα της εποχής, για την ευρωστία που αναπτύσσεται, που διαφαίνεται μέσα από τη συμμετοχή συγκεκριμένων προσώπων σε αυτήν. Δώστε μου εμένα 1 δισεκατομμύριο, 400 εκατομμύρια και θα σας κάνω, να τα έχω δεδομένα όμως και να μπορώ να τα προβάλλω για να διαφημίσω, να σας κάνω αύξηση όποιας εταιρίας θέλετε και όποιου κεφαλαίου. Νομίζω ότι αυτό είναι αυτονόητο ότι μπορεί να το κάνει ο καθένας. Να ξεκινάει δηλαδή κάποιος για να κάνει μία αύξηση, ξεκινάει από το μηδέν. Εδώ τι είχαμε; Είχαμε μία αύξηση, που διαφημίστηκε ως η αύξηση όπου παίρνει το αφάν γκατέ του επιχειρηματικού της Ελλάδας μέρος συν κάποιοι από το Ντουμπάι. Εδώ είναι μια μεγάλη ιστορία. Το Ντουμπάι, ξέρετε, κάτι μου θυμίζει την ιστορία με τον Βουτσά, που έβαζε την κελεμπία και έλεγε μπιτουένιο πετρελαίο, έκανε τον, στην ελληνική ταινία, ως πετρελαιοπαραγωγός, ναι. Λοιπόν, αυτό μου θυμίζει. Είναι κάποια τελικά offshore του Ντουμπάι, η οποία πήρε και δάνειο 400 εκατομμύρια, λέει ολίγων ημερών, ολίγων ημερών, ουδέποτε ελέγχθηκε και την οποία συνδέει ο κύριος Βγενόπουλος με τον σεΐχη του Ντουμπάι και το μπιτουένιο πετρελαίνιο του Κώστα Βουτσά. Δηλαδή όταν πρόκειται, όταν λέμε ότι ο κύριος Βγενόπουλος έχει σχέση με offshore εταιρίες και είναι ο ίδιος και δίνει δάνεια στον εαυτό του με offshore, λέει πώς προκύπτουν αυτά τα πράγματα; Τα άλλα πώς προκύπτουνε; Ότι είναι ο σεΐχης του Ντουμπάι;

Εμείς λέμε ξεκάθαρα, πραγματικό γεγονός, που αφορά την σε μεγάλο βαθμό χρηματοδότηση της αύξησης κεφαλαίου μέσα από τα μικροδάνεια 800 εκατομμύρια, μα βλέπετε τα παραθέτουμε, στο δημοσίευμα τα παραθέτουμε πλήρως. Εννοώ τα παραθέτουμε το σύνολο τους. Και έρχεται τώρα ένα δικαστήριο και λέει ότι εμείς είπαμε ότι η αύξηση κεφαλαίου έγινε… Πώς το είπαμε; Ότι μπορεί να έγινε, μπορεί να έγινε, δεν το ξέρουμε όμως για να το πούμε. Αυτό που λέμε είναι το πραγματικό γεγονός. Το 1/5 περίπου των δανείων, 732.000.000, είναι λίγα αυτά; Για εκατομμύρια μιλάμε. Και ότι επίσης, μια σειρά από άλλα δάνεια άλλου σκοπού, πήγανε παρανόμως στον σκοπό αυτό. Έχουμε καταδικαστική απόφαση. Συν το επικοινωνιακό παιχνίδι που παίχτηκε ως κράχτης.

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Είχε μαυρίσει το χέρι του», λέει ο πατέρας του 17χρονου που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Είχε μαυρίσει το χέρι του», λέει ο πατέρας του 17χρονου που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…