Ολλανδία: Οι δημοτικές εκλογές αποτελούν τεστ για την εδραίωση της ακροδεξιάς

Το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς φαίνεται ότι θα έχει την ευκαιρία να εδραιωθεί και σε τοπικό επίπεδο στις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Ολλανδία, στη διάρκεια των οποίων οι Ολλανδοί καλούνται επίσης μέσω ενός συμβουλευτικού δημοψηφίσματος να εγκρίνουν ή να απορρίψουν νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την επέκταση των εξουσιών των υπηρεσιών πληροφοριών. Περίπου 12 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους δημοτικούς συμβούλους σε 380 κοινότητες.

5ab236af1dc524910b8b4665

Αν και οι δημοτικές εκλογές αναμένεται να αποδειχθούν σημαντικό τεστ για την ακροδεξιά, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης αυτή τη στιγμή, τις τελευταίες εβδομάδες η συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως στο συμβουλευτικού χαρακτήρα δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών των υπηρεσιών πληροφοριών.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Μαΐου, δίνει ευρείες εξουσίες στις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας της Ολλανδίας, κυρίως επιτρέποντάς τους πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών του διαδικτύου στο πλαίσιο ερευνών για τζιχαντιστικές ενέργειες.

Το νομοσχέδιο διχάζει την κοινή γνώμη και, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 53% των ψηφοφόρων αναμένεται να το στηρίξει, όπως μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών θα συγκεντρώνουν και προσωπικά δεδομένα προσώπων που δεν έχουν καμία σχέση με τις έρευνες.

Από την πλευρά τους οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου εκτιμούν ότι είναι πρέπον οι υπηρεσίες ασφαλείας να διαθέτουν περισσότερες εξουσίες ώστε να μπορούν να ελέγχουν επικίνδυνες οργανώσεις, όπως οι τζιχαντιστικές.

Αν και έχουν μπει σε δεύτερο πλάνο, οι δημοτικές εκλογές θεωρούνται τεστ για το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό και αντιισλαμικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Βίλντερς, το οποίο θέλει να εδραιωθεί και σε τοπικό επίπεδο.

Αυτή τη στιγμή εκπροσωπείται μόνο τη Χάγη και την Αλμέρ, ενώ τώρα έχει υποψήφιους σε 30 κοινότητες, ενισχυμένο από τις 20 έδρες που κέρδισε στο κοινοβούλιο κατά τις περσινές βουλευτικές εκλογές.

«Τα κόμματα της δεξιάς κέρδισαν στις εθνικές εκλογές του 2017 κυρίως εξαιτίας της έλλειψης ελκυστικότητας της αριστεράς, κάτι που δεν έχει αλλάξει», σχολιάζει ο Ρουντ Κούλε, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Λάιντεν.

Όμως τώρα οι ψηφοφόροι της δεξιάς και της ακροδεξιάς έχουν κατακερματιστεί. Το PVV είναι αντιμέτωπο με τον άμεσο ανταγωνισμό του Φόρουμ για τη Δημοκρατία, ενός μικρού ανερχόμενου κόμματος υπό τον χαρισματικό Τιερί Μποντέ ο οποίος είναι πιθανό να προσελκύσει τους πιο νέους, τους πιο συντηρητικούς και τους πιο μορφωμένους ψηφοφόρους.

Ο Μποντέ, που είναι δικηγόρος και έχει υιοθετήσει ένα ανορθόδοξο στυλ στις ομιλίες του στο κοινοβούλιο, κέρδισε με το κόμμα του δύο έδρες στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο στις δημοτικές εκλογές έχει υποψήφιους μόνο στο Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ.

Εξάλλου δύο έφηβοι ηλικίας 14 ετών έχουν θέσει υποψηφιότητα, ο ένας στο Τίλμπουγκ και ο άλλος στη γειτονική πόλη Σόμερεν. Αν εκλεγούν, θα πρέπει να περιμένουν να γίνουν 18 ετών για να μπορέσουν να συμμετάσχουν επισήμως στο δημοτικό συμβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…