Οι Τούρκοι απείλησαν να βυθίσουν το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ – Αναβάλλεται η γεώτρηση

Αναβάλλεται η γεώτρηση της ΕΝΙ στην Κύπρο έπειτα από την νέα απρόβλεπτη εμπλοκή στην κυπριακή ΑΟΖ. Τουρκικό σκάφος ανέκοψε, με κίνδυνο σύγκρουσης, το γεωτρύπανο με αποτέλεσμα το τελευταίο να αποχωρήσει από την περιοχή.

5a901da91dc524b0318b45c8

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 βρέθηκε αντιμέτωπο όχι μ’ ένα, αλλά με πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία το πρωί. 

Επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί στον στόχο Σουπιά στο τεμάχιο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς αυτό να γίνει τελικά εφικτό λόγω των τουρκικών απειλών.

Την είδηση αναβολής της γεώτρησης στον στόχο «Σουπιά» επιβεβαίωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης ενώ ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε τόσο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημερώνει με τη σειρά τους Ευρωπαίους ηγέτες, που βρίσκονται στη Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Τι συνέβη σήμερα

Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ επιχείρησε μια τελευταία προσπάθεια πριν αποχωρήσει από την περιοχή να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Στην προσπάθειά του αυτή παραλίγο να συγκρουστεί με τουρκική φρεγάτα.

Το γεωτρύπανο κινήθηκε με ελιγμούς πολύ κοντά στον στόχο «Σουπιά» και ακριβώς στα όρια της περιοχής, που δέσμευσε η Τουρκία. Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενέτεινε τις απειλητικές κινήσεις και μία τουρκική φρεγάτα προσπάθησε να εμβολίσει το γεωτρύπανο.

Ο καπετάνιος του γεωτρύπανου κατάφερε να αποφύγει την σύγκρουση και τερμάτισε την προσπάθεια, κατευθυνόμενος δυτικά. Tο πλοίο γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ «SAIPEM 12000» 

κατευθύνεται στο λιμάνι της Λεμεσού. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι Λεμεσού για 2-4 μέρες και στην συνέχεια θα αναχωρήσει για το Μαρόκο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου στην Κύπρο, Βίκτωρα Παπαδόπουλου στο ΚΥΠΕ, ύστερα από συνεννόηση της ιταλικής εταιρείας ENI με τον καπετάνιο του γεωτρύπανου SAIPEM 12000, o καπετάνιος επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί προς τον στόχο Σουπιά, όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνει η γεώτρηση της εταιρείας.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας προς το τεμάχιο 3 και τον στόχο Σουπιά παρεμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και μετά από την απειλή χρήσης βίας που χρησιμοποίησαν (οι Τούρκοι), αλλά και την απειλή για σύγκρουση με το γεωτρύπανο, παρά τις θαρραλέες και αξιέπαινες προσπάθειες του καπετάνιου δυστυχώς το γεωτρύπανο αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυπριακής Κυβέρνησης να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της καθώς και η αποφασιστικότητα και της εταιρείας αλλά και του καπετάνιου του πλοίου να προχωρήσουν προς τον στόχο Σουπιά για την γεώτρηση.

Πρόκειται για το ίδιο σκηνικό που υπήρξε και την προηγούμενη φορά, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, υπενθυμίζοντας πως χθες είχε λήξει η προηγούμενη NAVTEX της Τουρκίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη πως η όλη προσπάθεια του γεωτρύπανου έχει οπτικογραφηθεί και οι σχετικές συνομιλίες έχουν ηχογραφηθεί και θα χρησιμοποιηθούν σε όλα τα διεθνή βήματα στα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταγγείλει τη νέα τουρκική παρανομία και προκλητικότητα.

Οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ήδη το γεωτρύπανο αναχώρησε για το Μαρόκο, ενώ για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή στις Βρυξέλλες της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», Παύλο Ξανθούλη, μετά τις σημερινές εξελίξεις η Λευκωσία επιδιώκει πλέον ξεκάθαρη διασύνδεση της ευρωτουρκικής συνάντησης κορυφής, που προγραμματίστηκε για τις 26 Μαρτίου, στη Βάρνα, με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ.

Στο φως οι διάλογοι των πλοιάρχων από παλαιότερο περιστατικό

Το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου συνέβη ακόμη ένα «θερμό επεισόδιο». Τουρκικό πολεμικό πλοίο παρεμπόδισε το γεωτρύπανο «SAIPEM 12000» να προχωρήσει στον στόχο «Σουπιά». Οι διάλογοι μεταξύ των δυο καπετάνιων αποκαλύφτηκαν απο το τουρκικό πρακτορείο «Ντογάν».

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, από τον ασύρματο ακούγεται ο καπετάνιος του ιταλικού σκάφους να λέει στο πολεμικό, που κατευθύνεται πάνω του: «Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί». Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας». Ο καπετάνιος του «SAIPEM 12000» ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά».

Ωστόσο, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

μπενιαμίν νετανιάχου

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

Έξαλλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον - Ακύρωσε επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας…