Newsroom

Newsroom

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο προβοκάτορας Λαρς Φον Τρίερ επιστρέφει

Ο Λαρς Φον Τρίερ μας βάζει στο μυαλό ενός ψυχοπαθούς δολοφόνου, ο οποίος στέκεται κυνικά και αδιάφορα απέναντι στα θύματα του με όνειρο να χτίσει το σπίτι των ονείρων του.

τζακ

Ένα περίπλοκο και εξαιρετικά βίαιο κινηματογραφικό αφήγημα που έκανε (προς ευχαρίστηση του σκηνοθέτη) πολλούς από τους θεατές να αποχωρήσουν από τις Κάννες. Η Κίρα Νάιτλι που ενσαρκώνει μία μεγάλη μορφή του φεμινισμού με αριστοτεχνικό τρόπο πρωταγωνιστεί στην ταινία Colette.

Oι επιλογές για αυτή την εβδομάδα: 

Το σπίτι που έχτισε ο Τζακ

Σκηνοθεσία: Λαρς φον Τρίερ
Πρωταγωνιστούν: Ματ Ντίλον, Μπρούνο Γκανς, Ούμα Θέρμαν, Ράιλι Κίο

O Τζακ, ένας κατά συρροή δολοφόνος, περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τους φόνους που διέπραξε τα τελευταία δώδεκα χρόνια της ζωής του. Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ των Καννών, σηματοδοτώντας έτσι την επιστροφή του σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ.

Colette

Σκηνοθεσία: Γουός Γουέστμορλαντ

Πρωταγωνιστούν: Κίρα Νάιτλι, Ελεανορ Τόμλινσον, Φιόνα Σο, Ντόμινικ Γουέστ

Η Κίρα Νάιτλι ενσαρκώνει την εμβληματική Γαλλίδα συγγραφέα της αβάν γκαρντ Κολέτ που, μέσα από το έργο της, έγινε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης κατά τον 20ο αιώνα. Ο γάμος της με τον συγγραφέα Ανρί Γκοτιέ Βιλάρ (Ντόμινικ Γουέστ) την απομάκρυνε από την απλοϊκή ζωή της επαρχίας και την εισήγαγε στη θορυβώδη ζωή του Παρισιού, όπου και ανέπτυξε το συγγραφικό της ταλέντο μεταξύ άλλων. Τα πρώτα της βιβλία εκδόθηκαν με το ψευδώνυμο του άντρα της «Βίλλυ» και έγιναν ανάρπαστα. Εύστροφη, δυναμική και γεμάτη αυτοπεποίθηση, η Κολέτ δεν ήταν μόνο μια χαρισματική συγγραφέας, ηθοποιός και δημοσιογράφος, αλλά και μια πρωτεργάτρια του φεμινιστικού κινήματος που αγωνιζόταν για τα δικαιώματα της γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Με διαβατήριο τη γοητεία

Σκηνοθεσία: Μιλάντ Αλαμί

Πρωταγωνιστούν: Αρνταλάν Εσμαΐλι, Σόχο Ρεζανεχάντ, Λαρς Μπρίγκμαν

Ο Ισμαήλ βρίσκεται στη Δανία. Είναι γύρω στα 30, πάντα καλοντυμένος, γοητευτικός και ευγενικός. Φλερτάρει επίμονα με τις γυναίκες και θέλει άμεσα να παντρευτεί. Ως εδώ τα πράγματα θα έμοιαζαν σχεδόν φυσιολογικά, αν η άδεια παραμονής του Ισμαήλ στη χώρα, δεν έληγε μέσα στις επόμενες ημέρες. Προκειμένου να μη δρομολογηθεί η επιστροφή του στο Ιράν, ο Ισμαήλ προσποιείται κάθε μέρα έναν άλλο εαυτό, προσπαθώντας να γοητεύσει μία ακόμη γυναίκα. Κυριευμένος από την αγωνία να τα καταφέρει, το σχέδιό του γίνεται εμμονή, μέχρι που συναντά τη Σάρα, μία Ιρανή που ζει στη Δανία και καταλαβαίνει αμέσως τα σχέδιά του.

Σκοτεινός Διάδρομος

Σκηνοθεσία: Ροντρίγκο Κορτές

Πρωταγωνιστούν: Άννα Σοφία Ρομπ, Ούμα Θέρμαν, Ιζαμπέλ Φούρμαν, Ρόζι Ντέι, Τέιλορ Ράσελ, Βικτόρια Μορόλες

Βασισμένη στο κλασικό, gothic μυθιστόρημα νεανικής λογοτεχνίας της Λόις Ντάνκαν, η ταινία είναι ένα συναρπαστικό μεταφυσικό θρίλερ, τοποθετημένο σε ένα σκοτεινό οικοτροφείο, σε σκηνοθεσία του άσου στο είδους Ροντρίγκο Κορτές, που ξεχώρισε με το κλειστοφοβικό “Buried”. Mε τις ερμηνείες των Άννα Σοφία Ρομπ (Soul Surfer, The Carrie Diaries), Ιζαμπέλ Φούρμαν (Orphan), Βικτόρια Μορόλες (Teen Wolf), Τέιλορ Ράσελ (Falling Skies) και Ρόζι Ντέι (Outlander).Η Ούμα Θέρμαν (Pulp Fiction, Kill Bill: Vols. I & II) δίνει σάρκα και οστά σε μία μυστηριώδη διευθύντρια του οικοτροφείου.

Οι άνδρες δεν κλαίνε

Σκηνοθεσία: Αλεν Ντρίζεβιτς

Πρωταγωνιστούν: Μπόρις Ισάκοβιτς, Λέον Λούτσεβ, Εμιρ Χατζιηχαφιζμπέγκοβιτς, Σεμπάστιαν Καβάτζα

H επίσημη υποβολή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 15 χρόνια μετά τον πόλεμο, μια ομάδα βετεράνων, με εμφανή τα σημάδια του πολέμου, από διαφορετικές πλευρές της Γιουγκοσλαβικής σύγκρουσης, συγκεντρώνονται από μια ειρηνευτική οργάνωση για να μοιραστούν τις εμπειρίες του πολέμου, και να προσπαθήσουν να ξαναχτίσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Η συναισθηματική φόρτιση είναι μεγάλη καθώς παλιές έχθρες επανέρχονται στην επιφάνεια, αλλά οι συμμετέχοντες σταδιακά μαθαίνουν να ξεπερνούν αυτά που τους χωρίζουν και καταφέρνουν να βρουν ένα είδος κατανόησης και σεβασμού ο ένας για τον άλλο, ή τουλάχιστον ένα είδος ανοχής, παρά τις αιματοχυσίες του παρελθόντος.

Alpha

Σκηνοθεσία: Αλμπερτ Χιους

Πρωταγωνιστούν: Κόντι Σμιτ-ΜακΦι, Γιοχάνες Χαουκούρ Γιοχάνεσον

Ενας νεαρός άντρας πηγαίνει για κυνήγι με τους καλύτερους της φυλής του. Τραυματίζεται και αναγκάζεται να μάθει να επιβιώνει μόνος του στην άγρια φύση. Εξημερώνει έναν λύκο που τον έχει εγκαταλείψει η αγέλη του κι έτσι μαθαίνουν να στηρίζονται ο ένας στον άλλον. Γίνονται γρήγορα σύμμαχοι και αντιμετωπίζουν αμέτρητους κινδύνους και δυσκολίες για να επιστρέψουν στους δικούς τους, πριν αρχίσει ο χειμώνας.

Αδελφικοί Εχθροί

Σκηνοθεσία: Νταβίντ Ελοφέν

Πρωταγωνιστούν: Ματίας Σχούναρτς, Ρέντα Καντέμπ, Αντέλ Μπενσερίφ

Ο Ντρις και ο Μανουέλ μεγάλωσαν σαν αδέλφια σε ένα κακόφημο και υποβαθμισμένο προάστιο. Καθώς ενηλικιώνονταν όμως ακολούθησαν τελείως διαφορετικούς δρόμους: ο Μανουέλ έμπλεξε με τον υπόκοσμο ενώ αντίθετα ο Ντρις έγινε αστυνομικός. Όταν ένα μεγάλο deal για να ναρκωτικά πάει στραβά οι δύο άντρες συναντιούνται ξανά και συνειδητοποιούν ότι για να επιβιώσουν στους κόσμους τους , χρειάζονται ο ένας τον άλλο.

Ευρώπη, το όνειρο

(Από το Σάββατο 13 Οκτωβρίου)

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Αννέτα Παπαθανασίου και Άγγελος Κοβότσος

Τρεις έφηβοι, ένας Έλληνας, ένας Σύρος, και ένας Αφγανός, ονειρεύονται μία ελεύθερη και άνετη ζωή σε μια “τέλεια” Ευρώπη. Μέσα από τις αγωνιώδεις προσωπικές τους διαδρομές, που τους φέρνουν πιο κοντά στο όνειρό τους, διαπιστώνουν πως τέλεια Ευρώπη δεν υπάρχει και πως τα όνειρά τους μπορούν να ακυρωθούν μέσα από σκληρές πρακτικές και εφιαλτικές καταστάσεις.