Newsroom

Newsroom

Οι ταινίες της εβδομάδας: Στις αίθουσες το "1968" του Τάσου Μπουλμέτη

Ένα κινηματογραφικό ταξίδι στον θρυλικό αγώνα του 1968, ένα κοινωνικό δράμα που διαδραματίζεται στο Βόρειο Ιράν, μία συγκλονιστική αυτοβιογραφική ιστορία. Η εβδομάδα περιλαμβάνει ξεχωριστές επιλογές για τους φίλους του σινεμά.

5a69d1831dc524f5228b46f4

«1968»

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης της «Πολίτικης Κουζίνας” και του “Νοτιά” φέρνει στη μεγάλη οθόνη τον εθνικό άθλο του 1968, που έγραψε ιστορία. Ο Τάσος Μπουλμέτης, επιχειρεί να αποκαλύψει 50 χρόνια μετά το συναρπαστικό παρασκήνιο πίσω από τον θρυλικό αγώνα στο Καλλιμάρμαρο, όπου η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Μέσα σε μία λαμπερή νύχτα του Απρίλη, ξετυλίγεται μια ιστορία εθνικής ανάτασης, με επίκεντρο το θρυλικό αγώνα ΑΕΚ – Σλάβια Πράγας στο Καλλιμάρμαρο. Έναν αγώνα που παρακολούθησε ολόκληρη η Ελλάδα από το ραδιόφωνο, και πάνω από 80.000 άνθρωποι από κοντά, «σπάζοντας» το ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη συνάθροιση σε αγώνα μπάσκετ. Περίπου 300.000 άτομα μαζεύτηκαν έξω από το στάδιο και η ουρά έφτασε μέχρι την Ομόνοια, σε μια εποχή που η χούντα είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις για παραπάνω από πέντε άτομα. Οι συγκινητικές και αστείες ιστορίες της ταινίας συνθέτουν έναν πολύχρωμο μικρόκοσμο, αλλά και τον καμβά μιας συγκλονιστικής εποχής, και μιας ολόκληρης χώρας.

Με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Αντώνη Καφετζόπουλο, Γιώργο Μητσικώστα, Στέλιο Μάινα, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννη Βούρο, Ορφέα Αυγουστίδη, Θέμη Πάνου, Ταξιάρχη Χάνο, Αντώνη Αντωνίου, Ερρίκο Λίτση, Θοδωρή Κατσαφάδο, Γιώργο Σουξέ, Δημήτρη Μαυρόπουλο, Αλέξανδρο Αμερικάνο, Αλέξανδρο Μούκανο, Μαρία Αντουλινάκη και Γιώργο Βουρδαμή.


«Ένας ακέραιος άνθρωπος»

Το κοινωνικό δράμα του Ιρανού σκηνοθέτη Μοχάμαντ Ρασούλοφ με τους Ρεζά Αχλαγκιράντ, Σουνταμπέ Μπεϊζαέ και Νασίμ Ανταμπέ αφηγείται την ιστορία ενός οικογενειάρχη, ο οποίος ζει μια ήρεμη ζωή σε ένα χωριό στο Ιράν, εκτρέφοντας χρυσόψαρα. Ο 35χρονος Ρεζά, έχοντας απομακρυνθεί από την πόλη, ζει μια ήρεμη ζωή με τη γυναίκα και τον μοναχογιό του, σε ένα απόμακρο χωριό στο Βόρειο Ιράν. Λίγο πιο δίπλα του, μια ιδιωτική εταιρεία που έχει στενές επαφές με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές θα πάρει τον έλεγχο σε ο,τιδήποτε κινείται στην περιοχή. Ο Ρεζά αντιδρά. Μπορεί να τα βάλει με αυτό το ισχυρό, αλλά καλά κρυμμένο, σύστημα διαφθοράς που έχει δημιουργηθεί;


«Ο λαβύρινθος: Η τελική δοκιμασία»

Η best seller τριλογία του Τζέιμς Ντάσνερ, «Ο λαβύρινθος», ολοκληρώνεται και στη μεγάλη οθόνη με το τρίτο και τελευταίο μέρος της, μέσα από το θρίλερ φαντασίας του Ουές Μπολ, με τους Ντίλαν Ο’ Μπράιεν, Κάγια Σκοντελάριο, Τόμας Μπρόντι – Σάνγκστερ, Τζιανκάρλο Εσποζίτο, Άινταν Γκίλεν, Κι Χονγκ Λι, Μπάρι Πέπερ, Ουίλ Πούλτερ και Πατρίσια Κλάρκσον. Ο Τόμας αναλαμβάνει να οδηγήσει την ομάδα των Γκλέιντερς, η οποία έχει αποδράσει από τον λαβύρινθο, στην τελευταία και πιο επικίνδυνη αποστολή της. Τα μέλη της, προκειμένου να σώσουν τους φίλους τους, θα πρέπει να καταφέρουν να μπουν σε έναν ελεγχόμενο λαβύρινθο, που μπορεί να αποδειχτεί πιο θανάσιμος από όλους.


«Tom of Finland»

Η αληθινή ιστορία του Φινλανδού αντισυμβατικού καλλιτέχνη Τούκο Λαακσόνεν, ο οποίος, επιστρέφοντας σπίτι του, στο Ελσίνκι, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αντιμετωπίζει την πίεση της κοινωνίας που καταδιώκει τους ομοφυλόφιλους.Παίζουν οι Πέκα Στρανγκ, Λόρι Τίκανεν και Τζέσικα Γκραμπόφσκι.


«Εγώ, η Τόνια»

Η ταινία «Εγώ, η Τόνια» αφηγείται την αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που αποτέλεσε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του αθλητισμού.

Το 1991, η Τόνια Χάρντινγκ κέρδισε το Αμερικανικό πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ, ως η πρώτη γυναίκα που ολοκλήρωσε τριπλό άξελ. Τρία χρόνια μετά έγινε το επίκεντρο των ειδήσεων, καθώς κατηγορήθηκε για την επίθεση της συναθλήτριας της Νάνσι Κέριγκαν. Η γυναίκα που κυριάρχησε στον πάγο με απαράμιλλη χάρη και κατηγορήθηκε για τη μεγαλύτερη συνωμοσία στην ιστορία του καλλιτεχνικού πατινάζ.


The disaster artist

Με επίκεντρο τον γνήσια παθιασμένο και τραγικά κακόγουστο Τόμι Γουάιζο, τον χειρότερο δημιουργό που πέρασε ποτέ από το Χόλυγουντ, η βιογραφική κωμωδία του Τζέιμς Φράνκο, ο οποίος απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα α΄ ανδρικού ρόλου σε κωμωδία ή μιούζικαλ, καταγράφει την αληθινή ιστορία της δημιουργίας της πρώτης και μοναδικής του ταινίας, «The room», της «καλύτερης χειρότερης ταινίας όλων των εποχών».


«Ο Θάνατος του Στάλιν» (The Death of Stalin)

Τη νύχτα της 2ας Μαρτίου του 1953, ο άνδρας που φοβάται ολόκληρο το ρωσικό έθνος, πεθαίνει. Ο Τζόζεφ Στάλιν, ο στυγερός δικτάτορας και ανελέητος τύραννος παθαίνει ένα τρομαχτικό εγκεφαλικό επεισόδιο και αφήνει τον μάταιο τούτο κόσμο, αλλά και την πολυπόθητη θέση του ως Γενικός Γραμματέας της ΕΣΣΔ. 

Όλοι όσοι τον περιστοίχιζαν, από τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα και τον έμπιστο πολιτικό, μέχρι τον Αρχηγό των Μυστικών Υπηρεσιών αλλά και τον ίδιο του το γιό, όλοι μάχονται για να κληρονομήσουν την υπέρτατη εξουσία του. Οι υποψήφιοι είναι πολλοί και θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να την κατακτήσουν.

Σκηνοθεσία: Armando Iannucci, Σενάριο: Armando Iannucci, David Schneider, Ian Martin, Peter Fellows, Fabien Nury και Thierry Robin, Ερμηνεύουν: Jason Isaacs, Andrea Riseborough, Jeffrey Tambor και Steve Buscemi.  

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και κεραυνοί την Παρασκευή – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Ektakti Epikairotita 0 1

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και κεραυνοί την Παρασκευή – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Δύσκολες θα είναι οι καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας την Παρασκευή και το…

Αναστάσης Μανιουδάκης: Να υπάρξει Δικαιοσύνη για την αστυνομική δολοφονία του πατέρα μου (video)

Μανιου

Αναστάσης Μανιουδάκης: Να υπάρξει Δικαιοσύνη για την αστυνομική δολοφονία του πατέρα μου (video)

«Η απώλεια του οπτικοακουστικού υλικού οφείλεται σε απόρριψη του αιτήματος της οικογένειας από τον Εισαγγελέα»,…

Βραζιλία: Eίχε πεθάνει δύο ώρες πριν ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο 3.000 ευρώ (video)

Βραζιλία

Βραζιλία: Eίχε πεθάνει δύο ώρες πριν ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο 3.000 ευρώ (video)

«Θείε με ακούς; Πρέπει να υπογράψεις. Δεν μπορώ να υπογράψω για σένα», φαινόταν να λέει…