Newsroom

Newsroom

Οι συνέπειες του ενδεχόμενου "κουρέματος"

Γιατί έπρεπε να περάσουν δυο χρόνια για ν’ αντιληφθούν οι ξένοι πολιτικοί ηγέτες ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο; Έπρεπε…


Γιατί έπρεπε να περάσουν δυο χρόνια για ν’ αντιληφθούν οι ξένοι πολιτικοί ηγέτες ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο;

Έπρεπε πρώτα να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη αλλά και οι ίδιες οι οικονομικές ελίτ της Ευρώπης για να δεχτούν ένα σοκ. Άλλωστε, συνήθως τα κακά νέα προσπαθείς να τ’ αποφύγεις και να τα καλύψεις με ημίμετρα. Επιπλέον, εκτιμώ ότι, ακόμα και αν ήξεραν από νωρίς πόσο βαθύ «κούρεμα» θα χρειαζόταν, θα δυσκολεύονταν πολύ να το περάσουν στους ψηφοφόρους τους απ’ την πρώτη μέρα. Έπρεπε, λοιπόν, να υπάρξει μια περίοδος προεργασίας.

Τι έπαιξε ρόλο για να φτάσουμε στην απόφαση αυτή;

Αν και θεωρητικά εξακολουθούν τα σενάρια που λένε ότι μ’ έναν λογικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί ακόμα και το πλήρες χρέος, όσο περνάει ο καιρός γίνεται κατανοητό ότι η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας είναι πολύ προβληματική για να γίνει αυτό.

Ποιο είναι το ποσοστό του «κουρέματος» που πρέπει να γίνει και ποιο, κατά τη γνώμη σας, θα είναι το πραγματικό ποσοστό; Από τι θα εξαρτηθεί το ποσοστό αυτό;

Νομίζω ότι το βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι το εξής: να πιστεύουν όλοι ότι το χρέος που θ’ απομείνει μετά το «κούρεμα» θα μπορεί να το εξυπηρετήσει η Ελλάδα. Με δεδομένα την ελληνική οικονομία και τις αδυναμίες μας, αυτό που θα πρέπει να μείνει, κατά τη γνώμη μου, ως απόλυτο νούμερο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200 δισ. από τα 350 δισ. χρέους που υπάρχει σήμερα.

Τι σημαίνει το «κούρεμα» του χρέους για τους πολίτες; Θα κινδυνέψουν οι συντάξεις ή οι καταθέσεις;

Το ίδιο το «κούρεμα» είναι θετικό για τους Έλληνες πολίτες, διότι θα μειωθεί και το χρέος που θα πρέπει να ξεπληρώσουμε τα επόμενα χρόνια. Οι αρνητικές επιπτώσεις θα έρθουν από τις δευτερογενείς συνέπειες του «κουρέματος». Δηλαδή, εάν το «κούρεμα» σημαίνει ότι δεν θα μας ξαναδανείσει ποτέ κανείς για τα επόμενα δέκα χρόνια, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουμε επενδύσεις αλλά και να μη λειτουργούν οι τράπεζές μας. Στο πιο καταστροφικό σενάριο μπορεί να χρεοκοπήσουν οι ελληνικές τράπεζες, γεγονός που θα σημάνει καταστροφή και για τις ελληνικές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται υποχρεωτικά με αυτές. Επομένως, αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει δεν είναι ακριβώς πώς θα γίνει το «κούρεμα» ή το ποσοστό του, αλλά τι μέτρα θα πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να υποστηρίξει τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία παράλληλα με το «κούρεμα».

Μετά και τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί, πιστεύετε ότι υπάρχει και το σενάριο να μας αποβάλλουν σταδιακά απ’ το ευρώ;

Υπάρχει μεν ο κίνδυνος, αλλά νομίζω ότι, προς το παρόν, έχει απομακρυνθεί.

Πιστεύω ότι αν πειστούν πως δεν θα συμμαζευτούμε, θα κόψουν τη βοήθεια που μας παρέχουν κι έτσι ίσως αναγκαστούμε να φύγουμε από το ευρώ.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ
http://www.lifo.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

kallianos adonis 654 new 102

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

Η αγωνία του βουλευτή της ΝΔ για τη ζωή του πατέρα του, γίνεται κατά διαστήματα…