Newsroom

Newsroom

Οι προγραμματισμένες καισαρικές αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης λευχαιμίας

H καισαρική τομή αποτελεί μία από τις συχνότερες χειρουργικές επεμβάσεις στον κόσμο που διενεργείται με όλο και μεγαλύτερο ρυθμό σε πολλές χώρες.

594622481dc52466028b4569

Μια νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων από Αθήνα και Σουηδία δείχνει ότι οι προγραμματισμένες καισαρικές αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης του πιο κοινού τύπου λευχαιμίας σε παιδιά.

Το 30% των τοκετών στις ΗΠΑ, πάνω από το 35% στην Ελλάδα και πάνω από το 50% σε κάποιες περιοχές της Λατινικής Αμερικής, γίνονται με καισαρική. Παράλληλα, αυξάνονται και οι ενδείξεις ότι αυτές συνοδεύονται, όχι μόνο από βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στη μητέρα και στο βρέφος, αλλά και από μακροπρόθεσμες συνέπειες στη ζωή του παιδιού.

Από το 1985 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι το ιδεατό ποσοστό διενέργειας καισαρικής τομής είναι μεταξύ 10% και 15%. Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν αυτά τα ποσοστά, δείχνοντας ότι ενώ ένας ρυθμός διενέργειας καισαρικής τομής που ανέρχεται στο 10% μειώνει τους θανάτους μητέρων και νεογέννητων, όταν το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 10% παύει να παρατηρείται περαιτέρω μείωση στη θνησιμότητα. 

Παρόλα αυτά, σε πάνω από τις μισές χώρες του κόσμου οι καισαρικές ξεπερνούν κατά πολύ το 15% του συνόλου των τοκετών. Ο ΠΟΥ, σε εκτίμηση που έκανε το 2008, υπολόγισε ότι κάθε χρόνο γίνονται παγκοσμίως 6,2 εκατ. περιττές καισαρικές τομές, το κόστος των οποίων ανέρχεται στα 2,32 δισ. δολάρια.

Εκτός από τα αυξημένα έξοδα, όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες κατατείνουν στο ότι η καισαρική τομή στερεί από το παιδί την «ένεση» υγείας που χαρίζει ο φυσιολογικός τοκετός. «Η λευχαιμία είναι η κορυφή του παγόβουνου», λέει στην «Κ» η επικεφαλής της ελληνοσουηδικής έρευνας Ελένη Πετρίδου, Καθηγήτρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών έδειξαν ότι παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική έχουν 23% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν αργότερα στη ζωή τους νεανικό σακχαρώδη διαβήτη, 22% πιο πιθανό να παρουσιάσουν άσθμα, 37% πιο συχνό να εμφανίσουν αλλεργίες και 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από κοιλιοκάκη, δηλαδή εντεροπάθεια από γλουτένη.

Οσο αυξάνονται οι καισαρικές παγκοσμίως, οι επιστήμονες διερευνούν τη συσχέτισή τους με την καρκινογένεση. Στην πρόσφατη έρευνά της όμως η ελληνική επιστημονική ομάδα έκανε έναν χρήσιμο διαχωρισμό μεταξύ προγραμματισμένης και επείγουσας καισαρικής τομής. Η εν λόγω μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Cancer Prevention, έδειξε ότι παιδιά 0-3 ετών που γεννήθηκαν με προγραμματισμένη καισαρική τομή διατρέχουν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, δηλαδή τον συχνότερο τύπο λευχαιμίας στην ηλικία αυτή, σε σχέση με όσα γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό ή επείγουσα καισαρική.

Πηγή: Καθημερινή 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…