Οι πολιτικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού μετά τη συμφωνία

Συγκεκριμένο είναι το πλαίσιο της από εδώ και πέρα κυβερνητικής πολιτικής, με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στο επίκεντρο των επικείμενων δράσεων τόσο σε εσωτερικό όσο σε εξωτερικό επίπεδο. Από τη μία οι «επισκέψεις» σε υπουργεία και από την άλλη οι διπλωματικές διεργασίες με στοχοθεσία τη ρύθμιση του χρέους και την προσέλκυση επενδύσεων βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού.

58fa0d3b1dc524484c8b4d03 1

Όπως προανήγγειλε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Αλέξης Τσίπρας, το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις του σε κομβικά υπουργεία, με σκοπό την επίσπευση του κυβερνητικού έργου, καθώς με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς να έχει κλείσει σε ένα μεγάλο βαθμό, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ως προς την κυβερνητική κωλυσιεργία. Στην στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης από εδώ και πέρα θα βρίσκεται υψηλά το ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και γι’ αυτό τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να εργαστούν εντατικά. Τα πρώτα δύο υπουργεία που θα επισκεφτεί ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να είναι το Παιδείας και Υγείας, καθώς το πρώτο θα πρέπει ήδη να ξεκινήσει να προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη σχολική χρονιά, ενώ το δεύτερο θα βρεθεί το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο με την Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.

Ως προς τη ψήφιση μέτρων και αντιμέτρων της συμφωνίας με τους πιστωτές, ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε πως το «πακέτο» αυτό αναμένεται να συζητηθεί στις επιτροπές της Βουλής στις 16 και 17 Μαΐου και να ψηφιστεί στις 18 Μαΐου, ενώ το νομοσχέδιο θα έχει -κατά τα λεγόμενα του Νίκου Βούτση- το χαρακτήρα του επείγοντος. «Όταν οι βουλευτές κληθούν να ψηφίσουν θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα μέτρα και το χρέος» είπε ο κ. Βούτσης, σημειώνοντας ότι «έτσι και αλλιώς τέσσερις μέρες αργότερα το Eurogroup θα κληθεί να αποφασίσει».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνάντηση που είχε με τον Βαυαρό ομόλογό του, Dr. Markus Söder, υποστήριξε πως  η εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, στη δεδομένη στιγμή, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ασφαλούς οικονομικού περιβάλλοντος, πράγμα απαραίτητο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Από εκεί και πέρα, σε διπλωματικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός εντός της εβδομάδας αναχωρεί για την Κίνα, όπου θα έχει σημαντικές επαφές. Σημαντική κρίνεται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ θα δει και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουντιέρες, σε μια περίοδο όπου τα δυτικά Βαλκάνια -με αιχμή τα Σκόπια- αντιμετωπίζουν κίνδυνο αποσταθεροποίησης. Στην ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον κ. Γκουντιέρες βρίσκεται και το Κυπριακό, στο οποίο παρατηρείται μια στασιμότητα, ενώ αναφορά θ γίνει και για την προσφυγική κρίση. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα, δεν αποκλείεται τετ-α-τετ του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ. Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, το οποίο αναμένεται και τυπικά να κλείσει τη συνολική συμφωνία της δεύτερης αξιολόγησης, συμπεριλαμβάνοντας και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ το ζήτημα της ουσιαστικής ρύθμισης του χρέους. 

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο – Παραμένει υπό κράτηση

6200549

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο – Παραμένει υπό κράτηση

Στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για βιαιοπραγία κατά βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του…

Ξύλο στη Βουλή: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον Γραμμένο μετά την επίθεση Φλώρου – Οι τελευταίες πληροφορίες

6200552

Ξύλο στη Βουλή: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον Γραμμένο μετά την επίθεση Φλώρου – Οι τελευταίες πληροφορίες

Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν, όπως το ανακοίνωσε ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» Κώστας Χύτας.