Newsroom

Newsroom

"Οι πέτρες μιλούν" σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας

Η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη και η Αντιγόνη του Σοφοκλή, ο ομηρικός Οδυσσέας και ο θουκυδίδειος Περικλής, αλλά και ο ίδιος ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης ζωντανεύουν και απευθύνονται στους Αθηναίους και στους επισκέπτες της Αθήνας από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου σε επτά χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, μιλώντας τρεις γλώσσες, στο πλαίσιο της δράσης «Οι πέτρες μιλούν».

59afddbf1dc524f87c8b45de

Η πολιτιστική δράση, την οποία διοργανώνει η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), περιλαμβάνει θεατρικές «περφόρμανς» από νέους, ταλαντούχους ηθοποιούς, στη διάρκεια των οποίων ο λόγος του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Θουκυδίδη, του Σοφοκλή και του Αριστοφάνη θα ακουστεί στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά σε επτά αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας: Ακρόπολη, Θέατρο Διονύσου, Ναός του Ηφαίστου, Πύλη του Αδριανού, Μνημείο Λυσικράτη, Ωρολόγιο Κυρρήστου και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στα επτά μοναδικά σημεία της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν επτά διαφορετικές «περφόρμανς», που θα μπορούν να παρακολουθούν ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο, πολίτες και επισκέπτες της Αθήνας από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου, καθημερινά το πρωί 11.00-13.00 και το απόγευμα 17.00-19.00.

Η δράση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού και με τη συμβολή των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Athens Culture Net και αρωγούς την αεροπορική εταιρεία Aegean και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (AIA).

H πρωτοβουλία παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσία της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, η οποία δήλωσε την υποστήριξη από πλευράς υπουργείου «τέτοιου είδους δράσεων που αναδεικνύουν πολύ δημιουργικά τον ιστορικό πλούτο και την πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας, και που εμπλουτίζουν την συνολική ταξιδιωτική εμπειρία των επισκεπτών» και τόνισε ότι «ο πολιτιστικός τουρισμός όπως και ο τουρισμός πόλεως είναι δυναμικές μορφές τουρισμού που προωθούνται στοχευμένα μέσα από την εθνική τουριστική πολιτική του Υπουργείου και την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού».

«Τα αποσπάσματα των σπουδαίων αρχαίων κειμένων παρουσιάζονται από νέους ανθρώπους με τρόπο απλό και εύληπτο, όπως ταιριάζει στη σύγχρονη εποχή και με το σεβασμό που ορίζουν οι ίδιοι οι τόποι διεξαγωγής τους» είπε ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ Αλέξανδρος Βασιλικός εξηγώντας τη φιλοσοφία του εγχειρήματος και ανακοίνωσε ότι φιλοδοξία της ένωσης είναι η δράση αυτή να γίνει θεσμός για την πόλη καταδεικνύοντας ότι «η στενή σχέση Τουρισμού και Πολιτισμού ιδιαίτερα για την πόλη της Αθήνας δεν είχε μόνο ένδοξο παρελθόν, αλλά συνεχίζεται στο παρόν και σίγουρα πρέπει να έχει μέλλον».

Ιδιαίτερη θα είναι η ανάγνωση αποσπασμάτων της Οδύσσειας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ), όπου παρουσιάζεται η περιοδική έκθεση «Οδύσσειες». Το ΕΑΜ αγκάλιασε τη δράση ως εναλλακτική πρόταση για την προσέγγιση των αρχαίων μνημείων, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου η διευθύντριά του Μαρία Λαγογιάννη, υπογραμμίζοντας ότι «η δραματοποιημένη απαγγελία αποσπασμάτων της “Οδύσσειας” αποτελεί έναν από τους ωραιότερους τρόπους για να νιώσει κανείς την ουσία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Οι επισκέπτες θα αναγνωρίσουν μέσα από τους στίχους του Ομήρου αρχετυπικές μορφές και παγκόσμια σύμβολα, που κατά την περιήγηση μέσα στο μουσείο μπορούν να συνδυάσουν με τον υλικό κόσμο των αρχαίων και να βιώσουν πολύπλευρα ένα μέρος του παρελθόντος».

Για «πρωτότυπο τρόπο προβολής της κλασικής κληρονομιάς της πόλης μας που εμπλουτίζει σημαντικά την Αθηναϊκή εμπειρία για τον επισκέπτη» έκανε λόγο και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Γιάννης Παράσχης.

Η δράση υλοποιείται από τη Smart Concepts με τη συνεργασία της δημοσιογράφου Μαρίας Θερμού και της θεατρολόγου Λουίζας Αρκουμανέα. Την ανάγνωση των κειμένων κάνουν ηθοποιοί της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη.

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

maxresdefault

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

Αίσθηση προκάλεσε η ερμηνεία για το περιεχόμενο των στίχων από έναν χρήστη του Reddit, σύμφωνα…

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

6188958 1

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

«Δεν είναι δουλειά μου ούτε να προσγειώνω αεροπλάνο, ούτε να κάνω εγχείρηση στο νοσοκομείο», ανέφερε…

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Τσιτσιπάς

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έγραψε» πάλι, αυτή τη φορά μιλώντας για το χώμα

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Δημοσκοπήσεις

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Για ποια κόμματα οι μετρήσεις δεν είναι και πολύ αισιόδοξες και ποιοι φαίνεται να κερδίζουν