Newsroom

Newsroom

Οι No Clear Mind στο koutipandoras.gr: "Εκεί που τελειώνουν τα λόγια ξεκινάει η μουσική…"

Mε αφορμή την εμφάνιση τους στο Six D.O.G.S τη Δευτέρα 10 Απριλίου, οι Νο Clear Mind, ένα αγγλόφωνο συγκρότημα από την Ελλάδα, με ambient, psychedelic rock, dream pop αναφορές, μας μιλούν για το νέο τους άλμπουμ Makena που ηχογράφησαν σε ένα παλιό σπίτι στη Μάνη, για τη ζωή τους στο Λονδίνο και την Αθήνα, αλλά και για τους λόγους που επέλεξαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

58dbf1391dc52476698b45c3

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο άλμπουμ σας Makena.

Αυτός ο δίσκος είναι η ολοκλήρωση μιας ανάγκης που είχαμε σαν σχήμα να δημιουργήσουμε κάτι έντονα ρυθμικό, μελωδικό και εξωστρεφές. Ηχογραφήσαμε live σε ένα μεγάλο πέτρινο στάβλο σε ένα χωριό στη Μάνη έπειτα πήραμε το υλικό και συνεχίσαμε να δουλεύουμε στο Λονδίνο σε ένα στούντιο που είχαμε εκεί. Η απομόνωση του Λονδίνου και της Αγγλίας μας επηρέασε πολύ και μας βοήθησε να εκφράσουμε πράγματα και μουσικές που δεν θα γινόταν να είναι το ίδιο εάν ήμασταν εδώ. Στη Μάκενα μας ενδιέφερε πολύ η ρυθμικότητα στην μουσική και το μπλέξιμο αυτής με την μελωδία.

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σας με τη μουσική;

Ήρθε σαν μια ανάγκη για έκφραση και ουσιαστική επικοινωνία. Εκεί που τελειώνουν όλα όσα έχουμε να πούμε με λόγια για τον καθένα μας ξεχωριστά, εκεί ξεκινάει η μουσική.

Αγαπάτε τη ζωή στην Αθήνα; Ποια είναι η αγαπημένη σας γειτονιά;

Η Αθήνα είναι πολλά. Βρόμικη και φωτεινή, γενικά έντονη. Το Μέτς είναι η γειτονιά που ζούμε και δημιουργούμε πολλά χρόνια τώρα και ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μας είναι εκεί.

Γιατί επιλέξατε να επιστρέψετε μετά την παραμονή σας στο Λονδίνο; Πιστεύετε ότι είναι ανοιχτό το “έδαφος” αυτή την εποχή στην Ελλάδα;

Βρεθήκαμε για κάποια χρόνια στο Λονδίνο φεύγοντας από την Ελλάδα σε μια στιγμή που και η κατάσταση ήταν χάλια στη χώρα. Είχαμε παράλληλα την ανάγκη να ζήσουμε αλλού και να δημιουργήσουμε μακριά από τον τόπο μας. Όταν είσαι στο εξωτερικό για καιρό βλέπεις κάποια πράγματα πολύ πιο καθαρά για τη ζωή σου και για το τι πραγματικά είναι αυτό που άφησες πίσω σου. Έχεις περισσότερο κενό χώρο και χρόνο για να την ξαναγεμίσεις με εικόνες και σκέψεις, όπως όταν ένα μικρό παιδί κοιτάει τον κόσμο. Μόνο που δεν είσαι πια μικρό παιδί και όλα έχουν κάποιο βάρος και νόημα. Παρ’ όλα αυτά αποφασίσαμε και επιστρέψαμε σε ένα χωριό στην Ελλάδα για να πάμε να ηχογραφήσουμε το δίσκο μας. Η Ελλάδα στο σύνολο του χώρου που καταλαμβάνει είναι ένας τόπος ασύλληπτης ομορφιάς και ενέργειας. Η εποχή που ζούμε αλλάζει γρήγορα και διαμορφώνεται από μέρα σε μέρα. Το έδαφος σε αυτή τη χώρα είναι πιο εύφορο από ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια, μιας και δεν έμεινε τίποτα όρθιο και υπάρχει η ανάγκη για ουσιαστική δράση και δημιουργία, σε ιδέες, τέχνη και πολιτικές. Σημασία έχει να καταλάβουμε ότι ο δρόμος για όλα αυτά θα πρέπει να εμπεριέχει αυτοσχεδιασμό και όχι νόρμες και φόρμες του παρελθόντος. Για αυτό και για πολλούς άλλους λόγους επιλέξαμε να γυρίσουμε εδώ και είμαστε πολύ ευτυχισμένοι που ζούμε ξανά στην Ελλάδα, όποιες και να είναι δυσκολίες.

Ποιες ήταν οι διαφορές που συναντήσατε στο εξωτερικό στη μουσική κουλτούρα, στη δημιουργική διαδικασία, στην υποδοχή του κοινού σε σχέση με την Ελλάδα;

Αν μιλάμε για την Αγγλία και το Λονδίνο, αυτό που αναμφισβήτητα υπάρχει είναι ελευθερία στην έκφραση υπό την έννοια της επιλογής του τι θες να είσαι και του τι λες, πάντα μιλώντας με όρους τέχνης. Είναι ένα μέρος που σου δίνει το δικαίωμα να αλληλεπιδράς με πληθώρα κόσμου και τα ερεθίσματα που παίρνεις είναι πολλά. Το Λονδίνο είναι ένα χωνευτήρι πολιτισμών. Η ιστορία αυτού του τόπου στην μουσική είναι αναμφισβήτητα τεράστια. Η πληθώρα μουσικών και καλλιτεχνών στο Λονδίνο από την άλλη κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα από την Ελλάδα στο να βρεις κάποιο ακροατήριο διότι αυτό θέλει πολύ χρόνο και κόπο για να επιτευχθεί. Εάν καταφέρεις να πετύχεις εκεί αυτό αυτόματα μπορεί να σε φέρει σε μεγαλύτερα ακροατήρια σε παγκόσμια εμβέλεια. Το να δημιουργείς μουσική όμως είναι ένα κομμάτι της καθημερινής ζωής σου και είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με το περιβάλλον που ζεις. Όλοι μας πρέπει να δουλεύουμε για να ζούμε και σε μία πόλη σαν το Λονδίνο είναι πολύ δύσκολο το να ζεις και να επιβιώσεις εάν δεν δουλεύεις συνέχεια και αυτό για να έχεις απλά πρόσβαση σε ποιότητα ζωής πολύ πιο χαμηλή από ότι στην Ελλάδα σε αρκετά επίπεδα. Δεν υπάρχει Γη της επαγγελίας, πάντα κάτι χάνεις και κάτι κερδίζεις. Έτσι όπως είναι πια ο κόσμος ο οποίος ζούμε, μπορείς να επικοινωνείς αυτό που κάνεις σε όλο τον κόσμο όπου και να ζεις.

Με ποιον τρόπο εξελίχθηκε και άλλαξε το μουσικό σας ύφος μέσα στα χρόνια; Με το Makena παρουσιάζετε μία διαφορετική πλευρά της μουσικής σας.

Τα τελευταία δέκα χρόνια που οι No Clear Mind δραστηριοποιούνται και γράφουν δίσκους έχουν καταπιαστεί με διάφορα είδη μουσικής. Ποτέ δεν ανήκε κάπου η μουσική που κάναμε, δεν είχαμε την ανάγκη να την εντάξουμε πουθενά και δεν θέλαμε να μοιάζουμε με κανέναν παρά να επηρεαζόμαστε από ότι μας αρέσει και να δημιουργούμε κάτι δικό μας. Κάθε φορά η μουσική μας είναι μια απεικόνιση της φάσης ζωής που βρισκόμαστε και των ήχων και ρυθμών που μας περιβάλουν. Αυτό μας δίνει μια ελευθερία στο τι θα κάνουμε σαν σχήμα και στο τι θα φέρει και το μέλλον. Στον επόμενο δίσκο μπορεί να αλλάξουμε εντελώς το ύφος και τον ήχο μας, πάντα υπηρετώντας κάτι που μουσικά μας γεμίζει και αντικατοπτρίζει τους προβληματισμούς μας.

Γιατί επιλέξατε το όνομα No Clear Mind;

Το όνομα αυτό όπως και τότε αλλά και τώρα δηλώνει μια δυναμικά ρευστή κατάσταση στη ζωή μας, στη σκέψη μας και στην έκφραση μας.

Πως ήταν η εμπειρία της ηχογράφησης σε ένα παλιό πέτρινο σπίτι στη Μάνη;

Εάν η τέχνη που υπηρετείς το έχει ανάγκη, αυτός είναι ένας τρόπος απομάκρυνσης από το καθημερινό σου περιβάλλον στην πόλη και σε κάνει να καθαρίζεις και να βλέπεις τα πράγματα πιο ξεκάθαρα και γυμνά. Ήταν ένα από το ωραιότερα πράγματα που έχουμε κάνει σαν μουσικοί. Η ιδέα να αποτραβηχτούμε σε ένα μη μουσικό χώρο τεχνικά, αλλά που σου δίνει την ελευθερία να αυτοσχεδιάσεις και να πειραματιστείς ηχητικά με το περιβάλλοντα χώρο, μας έδειξε με κάποιο τρόπο ποια είναι η ουσία του πως πρέπει να γράφουμε τους δίσκους μας.

Από που αντλείτε έμπνευση; Υπάρχουν πράγματα που σας φρενάρουν από το να προχωράτε αυτή την εποχή;

Έμπνευση αντλούμε από τις ανάγκες που έχουμε για έκφραση σε καθημερινή βάση. Φτιάχνουμε ένα κόσμο για να ξορκίσουμε αυτά που μας βαραίνουν αλλά και για να εκφράσουμε αυτά που θέλουμε να έχουμε.

Πως ήταν η εμπειρία της περιοδείας σας στην Τουρκία;

Στην Τουρκία βρεθήκαμε για τρίτη φορά τα τελευταία 5 χρόνια. Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που μας ακολουθεί φανατικά σε αυτό που δημιουργούμε και για εμάς το να παίζουμε εκεί μουσική είναι σαν να είμαστε στο σπίτι μας. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν σημαντικό αυτό που κάνεις, τους αφορά και τους επηρεάζει θετικά στη ζωή τους πόσο μάλλον σε μια άλλη χώρα μακριά από εσένα. Ξεκινήσαμε την περιοδεία σε ένα φεστιβάλ στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας και κλείσαμε την περιοδεία μας με δυο συναυλίες στην Κωνσταντινούπολη και αυτό που ζήσαμε εκεί θα μας μείνει αξέχαστο.

Ποια είναι τα μουσικά κομμάτια που μπορείτε να ακούτε ξανά και ξανά;

Προσωπικά τα τελευταία 15 χρόνια ο δίσκος που ακούω συνέχεια και είναι πάντα σαν τον ακούω για πρώτη φορά είναι το Amnesiac του 2001 από τους Radiohead.

Τι θα παρουσιάσετε στο κοινό στη συναυλία στο six dogs στις 10 Απριλίου;

Θα παρουσιάσουμε όλο το καινούργιο μας υλικό αλλά και μουσική από όλους μας τους δίσκους. Παίζουμε με δυο ντράμερ πλέον και ηχητικά αυτό που κάνουμε σαν No Clear Mind είναι ότι πιο πολυδιάστατο έχουμε κάνει μέχρι τώρα και περνάμε παρά πολύ καλά με αυτό που κάνουμε. Ακολουθούν και κάποιες εμφανίσεις μέσα στον Απρίλη σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Γιάννενα που δεν έχουμε εμφανιστεί στο παρελθόν και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτό.  

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

Παπαδάκης Αναστασοπούλου

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

«Μιλάω κι εγώ, μιλάς κι εσύ, μη δυσανασχετείς», είπε ο Γιώργος Παπαδάκης απευθυνόμενος στη Μαρία…

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

Η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας «βάζει στην θέση της» την εισαγγελέα Ειρήνη Κεχαγιά και διατάσσει την…

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

alcohol 492871 1920

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

Να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν…