Newsroom

Newsroom

Oι Jaques και Paula Morelenbaum μιλούν στο koutipandoras.gr

Jaques και η Paula Morelenbaum

morelenbaum2

Ο Jaques και η Paula Morelenbaum, κάνουν ένα μοναδικό αφιέρωμα στο θρυλικό μάγο της bossa nova, Antonio Carlos Jobim, στο Half Note Jazz Club από τις 10 έως τις 13 Οκτωβρίου.

Ο μεγάλος Antonio Carlos Jobim, ο δημιουργός της bossa nova, συνήθιζε να λέει πως το γκρουπ του το αποτελούσαν πέντε όμορφα κορίτσια, πέντε όμορφα αγόρια και ένας παλιόγερος! Ένα από αυτά τα κορίτσια ήταν η τραγουδίστρια Paula Morelenbaum και ένα από αυτά τα αγόρια ήταν ο σύζυγός της, ο Jaques. Είκοσι χρόνια μετά το θάνατο του θρυλικού «Tom» Jobim, ο Jaques και η Paula κάνουν ένα μοναδικό αφιέρωμα στη μουσική του. Στο Half Note Club Jazz για τέσσερις βραδιές θα ακούσουμε πανέμορφα κλασικά κομμάτια του Jobim, συνθέσεις του που έχουν γράψει ιστορία, σε εκπληκτική καλλιτεχνική απόδοση. Οι δυο μεγάλοι Βραζιλιάνοι καλλιτέχνες μιλούν στο Κουτί της Πανδώρας για τις επερχόμενες εμφανίσεις τους, αλλά και για τη μαγεία της bossa nova!

Τι είναι η bossa nova; Είναι απλώς ένα είδος βραζιλιάνικης μουσικής ή είναι τελικά τρόπος ζωής;

Jaques Morelenbaum: Είναι τρόπος ζωής! Είναι μια ιδιαίτερη διάθεση, ένα ιδιαίτερο συναίσθημα, ο τέλειος συνδυασμός μεταξύ αφρικανικού, βραζιλιάνικου και ευρωπαϊκού (κυρίως γαλλικού) ιμπρεσιονισμού. Είναι ένας ψίθυρος πολύ κοντά στο αυτί σου.

Ας γυρίσουμε στο παρελθόν. Πότε ξεκινήσατε να τραγουδάτε;

Paula Morelenbaum: Ξεκίνησα να τραγουδώ σε μια χορωδία του μουσικού σχολείου όπου φοιτούσα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που λεγόταν Pro Arte. Σε αυτό το σχολείο εκτός από τα μαθήματα κλασικού πιάνου, μουσικής θεωρίας και αρμονίας, ξεκίνησα να τραγουδάω στη χορωδία την οποία, συμπτωματικά, διηύθυνε ο Jaques Morelenbaum! Ύστερα από κάποια χρόνια μαζί με ένα γκρουπ από εννέα τραγουδιστές αφήσαμε τη χορωδία (την οποία πλέον διηύθυνε ο μαέστρος John Neschling) και δημιουργήσαμε ένα φωνητικό συγκρότημα με το όνομα Céu da Boca. Με το συγκρότημα αυτό, που κράτησε έξι χρόνια, ηχογραφήσαμε δύο άλμπουμ. Τον έκτο χρόνο με κάλεσαν να συμμετέχω στην μπάντα που δημιουργούσε τότε ο Antonio Carlos Jobim.

Ήσασταν μέλη του συγκροτήματος Nova Banda του Antonio Carlos Jobim για τα δέκα τελευταία χρόνια του. Ποια ήταν τα σημαντικότερα οφέλη που αποκομίσατε από αυτήν τη συνεργασία;

J.M.:  Ουκ εκ τω πολλώ το ευ!

Πώς είναι σήμερα η bossa nova χωρίς τον Jobim;

J.M.: Η bossa nova είναι το πιο ελκυστικό μουσικό είδος του κόσμου και ο Jobim παραμένει για πάντα ζωντανός μέσα από αυτήν.

P.M.: Δεν υπάρχουν πολλοί νέοι συνθέτες που να γράφουν bossa nova σήμερα. Μάλιστα, αυτό είναι το θέμα του επόμενου άλμπουμ μου. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε την κληρονομιά που μας άφησε ο Jobim και οι άλλοι masters της bossa nova.

Morelenbaum

Πώς είναι να δουλεύει μαζί ένα ανδρόγυνο;

J.M.:  Πολύ ωραία. Το κάνουμε τα τριάντα τελευταία χρόνια!

P.M.: Είναι ωραία, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί, να μη μιλάμε μόνο για τη δουλειά μας γιατί καταντά βαρετό!

Εάν δεν ήσασταν μουσικοί τι επάγγελμα θα κάνατε;

J.M.: Θα ήμουν σίγουρα μάγειρας!

P.M.: Όταν ήμουν νεότερη, σκεφτόμουν να γίνω ηθοποιός – μάλιστα σπούδασα θέατρο και έπαιξα σε κάποια μιούζικαλ. Στη συνέχεια κατάλαβα ότι η μουσική ήταν πιο σημαντική για μένα. Αλλά εάν δεν ήμουν τραγουδίστρια, θα ήθελα να γίνω αρχιτέκτονας, είναι ένα γνωστικό αντικείμενο που με έλκει ιδιαίτερα.

Ποια είναι η σχέση σας με το ελληνικό κοινό;

J.M.: Αυτή είναι η τρίτη φορά που εμφανίζομαι στην Ελλάδα! Η πρώτη ήταν το 1988  στο θέατρο Παλλάς με τον Egberto Gismonti και η δεύτερη το 1996  στο Ηρώδειο με τον Ryuichi Sakamoto. Αυτή είναι η πρώτη φορά που θα φέρω το project μου «CelloSambaTrio» στην Ελλάδα και είμαι πολύ ενθουσιασμένος με αυτήν τη μοναδική ευκαιρία.

P.M.: Το Μάρτιο έπαιξα στο Half Note Jazz Club με το «Bossarenova Trio» και έμεινα ενθουσιασμένη με την ανταπόκριση του κοινού!

Γνωρίζετε την ελληνική μουσική σκηνή;

J.M.: Γνωρίζω πολύ καλά τη Μαρία Κάλλας και τον Ιάννη Ξενάκη. Μου αρέσουν επίσης πολύ οι ελληνικοί χοροί και η παραδοσιακή ελληνική μουσική. 

P.M.: Όχι, δυστυχώς δεν τη γνωρίζω, αλλά έχω μεγάλη επιθυμία και περιέργεια να μάθω για τη σύγχρονη ελληνική μουσική. Βέβαια, είμαι θαυμάστρια της Μαρία Κάλλας, και είμαι σίγουρη ότι μεγάλο μέρος του ταλέντου της προερχόταν από το ελληνικό της αίμα.

INFO: Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Μετς, για τηλεφωνική κράτηση:  210 9213310

Jaques Morelenbaum CelloSambaTrio
feat. Paula Morelenbaum: aπό 10 έως 13 Οκτωβρίου

Είσοδος: Bar 20€ -Β΄ Ζώνη 25€ – Α΄ Ζώνη 30€

Ακούστε απόσπασμα από την εμφάνισή τους στη Σαρδηνία τον Ιανουάριο 2013:

 

 

 

Συνέντευξη στην Αφροδίτη Ερμίδη

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ