Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά στη Βουλγαρία για κοινές περιπολίες – Δείτε πως "εμπλέκεται" η Αθήνα μέσω ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Οι ΗΠΑ προκειμένου να ενισχύσουν προσωρινά την αεράμυνα της Βουλγαρίας έστειλαν δύο μαχητικά F-15C Eagle, προκειμένου αυτά να διεξάγουν κοινές περιπολίες με τα Mig-29 της Βουλγαρικής Αεροπορίας.

57c7faeb1dc5249f3b8b45c5

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Η Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες 15 μαχητικά Mig-29 για αναχαιτίσεις και περίπου 12 SU-25 για Δίωξη και Βομβαρδισμό.

Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα πρόκειται στο μέλλον να παραλάβει, αν όλα πάνε καλά οικονομικά για την Σόφια, 27 μαχητικά F-16 από Βέλγιο και ΗΠΑ και άλλα 14 JAS 39 Gripen με την μέθοδο leasing από την Σουηδία.

Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα Janes, που ασχολείται με διεθνή στρατιωτικά και διπλωματικά θέματα οι κοινές περιπολίες ανακοινώθηκαν από το ΝΑΤΟ στις 24 Αυγούστου και θα ξεκινήσουν στις 9 Σεπτεμβρίου. Θα διαρκέσουν μια εβδομάδα στο πλαίσιο μέτρων για την εμπέδωση της ασφάλειας των συμμαχικών χωρών στην Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ η αποστολή των αμερικανικών μαχητικών γίνεται μετά από αίτηση της Βουλγαρικής κυβέρνησης.

Τα F-15C και τα Mig-29 θα απογειώνονται προκειμένου να αναχαιτίσουν κάθε στρατιωτικό ή πολιτικό αεροπλάνο που δεν ακολουθεί τους διεθνής κανονισμούς πτήσεων ή προσεγγίζει εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ χωρίς τις απαραίτητες άδειες.

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία αύξησε τις αποστολές αεροπλάνων της στην Ανατολική Ευρώπη σε απάντηση των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αριθμός μαχητικών των ΗΠΑ εναλλάσσεται στην Ευρώπη από τις αρχές του 2015. Τα σμήνη αυτά συνήθως αποτελούνται από αναχαιτιστικά μαχητικά F-15 ή αεροσκάφη Διώξεως Βομβαρδισμού Α-10

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο koutipandoras.gr καλά πληροφορημένη πηγή του ΓΕΑ, η Ελλάδα έχει με την Βουλγαρία μια λεγόμενη cross border συμφωνία, με την οποία αν ένα αεροσκάφος renegade μπει στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας, τα μαχητικά της Σόφιας μπορούν να τα καταδιώξουν και μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο και αντίστροφα ελληνικά μαχητικά μπορούν να καταδιώξουν αεροσκάφος renegade μέσα στο Βουλγαρικό εναέριο χώρο.

Να θυμίσουμε πως στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ η Ελλάδα έχει αναλάβει από κοινού με την Ιταλία την προστασία του εναέριου χώρου της Αλβανίας καθώς τα Τίρανα δεν είναι σε οικονομική θέση να διατηρήσουν μαχητικά αεροπλάνα. Για 15 ημέρες έτσι η Αθήνα προστατεύει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ τον εναέριο χώρο της Αλβανίας και τις άλλες 15 η Ιταλία. Το πρόγραμμα αυτό του ΝΑΤΟ έχει να κάνει κυρίως με περιπτώσεις αεροπλάνων renegade. Αεροπλάνων δηλαδή που δεν απαντούν στις εκκλήσεις του κέντρου διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…