Οι ΗΠΑ και επίσημα εκτός συμφωνίας του Παρισιού

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενημέρωσε τον ΟΗΕ για την απόσυρση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

59854f951dc52487738b45cc

Παρόλα αυτά, η Ουάσινγκτον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας εκ νέου συμμετοχής, στην περίπτωση σύναψης μιας καλύτερης συμφωνίας για τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν σε διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, όπως η 23η διάσκεψη των συμβαλλόμενων μερών της Σύμβασης πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος, σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας αποχώρησης, που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν μια ισορροπημένη προσέγγιση στην πολιτική για το κλίμα που οδηγεί στην μείωση των εκπομπών αερίων, ενώ προάγει την οικονομική ανάπτυξη και διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Ιούνιο την απόφασή του για την απόσυρση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, υποστηρίζοντας ότι αυτή κοστίζει στις ΗΠΑ τρισεκατομμύρια δολάρια, στερεί θέσεις εργασίας και θέτει εμπόδια στις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και μεταποίησης.

Ο ίδιος πάντως έχει δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον είναι ανοιχτή στην επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας, η οποία συνήφθη από σχεδόν 200 χώρες στο Παρίσι το 2015, με παγκόσμιους ηγέτες ωστόσο να διαμηνύουν ότι η διεθνής συμφωνία είναι μη αναστρέψιμη.

Στη διάρκεια της επίσκεψης Τραμπ στο Παρίσι τον περασμένο μήνα και την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα και ο Τραμπ επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι: «Κάτι μπορεί να γίνει σχετικά με την Συμφωνία του Παρισιού».

«Όπως ο πρόεδρος επισήμανε στην ανακοίνωσή του την 1η Ιουνίου και ακολούθως, είναι ανοιχτός σε μια εκ νέου συμμετοχή των ΗΠΑ στην Συμφωνία του Παρισιού αν η Ουάσιγκτον εντοπίσει πιο ευνοϊκούς όρους για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους πολίτες και τους φορολογουμένους της», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…