Οι ΗΠΑ αρνούνται βίζα στον "τρομοκράτη" Κούλογλου

Θέμα στη γαλλική εφημερίδα «Humanite» έγινε ο έλληνας ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος, Στέλιος Κούλογλου καθώς οι ΗΠΑ του αρνούνται βίζα επειδή τον θεωρούν ύποπτο για αεροπειρατεία ενώ τονίζουν πως υποστηρίζει και τρομοκρατικές οργανώσεις.

5a38ec2b1dc524c32f8b45d7

Ο Στέλιος Κούλογος ενώ ήταν μέλος επίσημης αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα επισκεπτόταν τις ΗΠΑ η αμερικανικές Αρχές δεν του έδωσαν την απαραίτητη άδεια.

Όπως εξήγησε ο κ. Κούλογλου, το κίνητρο των αμερικανικών αρχών για την εν λόγω απόφαση ήταν ένα ντοκιμαντέρ του για την αμερικανική πολιτική δεν άρεσε στην Ουάσιγκτον.

Ο Στέλιος Κούλογλου, συνεχίζει η Humanite, «αναφέρεται συγκεκριμένα σε ένα ντοκιμαντέρ του 2004 με τίτλο “24+1 ψέματα για να πουλήσετε ένα πόλεμο”, το οποίο κατήγγειλε την προπαγάνδα της κυβέρνησης Μπους, προκειμένου να αιτιολογήσει την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Επίσης, αναφέρεται και σε μια άλλη ταινία του την “Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου”, που απέσπασε δυο διεθνή βραβεία και είχε προβληθεί σε αίθουσες της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες».

Καθ΄ όλη αυτή την περίοδο, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα διαμαρτυρόταν στην ελληνική κυβέρνηση, «που παρενέβη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, για να αναφέρει ότι τα ρεπορτάζ του Στέλιου Κούλογλου προκαλούσαν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τις ΗΠΑ. Το 2008, η κατάσταση κλιμακώθηκε σε ένα διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας τηλεόρασης. “Ένα μήνα μετά, απολύθηκα”, λέει ο ευρωβουλευτής» γράφει η εφημερίδα.

«Έπρεπε να περιμένει πολλά χρόνια για να μάθει τους πραγματικούς λόγους της απόλυσής του, όμως από το 2010 και έπειτα κάθε αίτησή του για βίζα ώστε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ απορριπτόταν. Τα πολυάριθμα διαβήματα οργανώσεων, όπως οι “Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα” δεν έφεραν αποτέλεσμα. Στον Έλληνα δημοσιογράφο αρνούνταν ακόμη και τουριστική βίζα. “Ήλπιζα ότι η εκλογή μου στο Ευρωκοινοβούλιο θα άλλαζε την κατάσταση” προσθέτει ο ίδιος. Όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο» αναφέρει η Humanite.

Τι συνέβη

Τον περασμένο Ιούλιο, καλεσμένος ως ευρωβουλευτής να συμμετάσχει στο People’s Summit του Σικάγο, ο Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε νέο αίτημα για βίζα, αλλά η αμερικανική πρεσβεία, για ακόμη μια φορά, δεν έδωσε απάντηση. Πριν από λίγες μόνο μέρες, επρόκειτο να ταξιδέψει επισήμως ως μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα είχε συναντήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους. Όμως και πάλιτου απαγορεύθηκε η είσοδος σε αμερικανικό έδαφος.

«Καλούμενη να δώσει εξηγήσεις, αυτή τη φορά κατόπιν αιτήσεων από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, η αμερικανική κυβέρνηση, μόλις την προηγούμενη Δευτέρα, πληροφόρησε τον ευρωβουλευτή, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τους λόγους: “τρομοκρατία”», γράφει η Humanite.

«Έμαθα λοιπόν εν τέλει, ότι είμαι ύποπτος για αεροπειρατεία και ότι υποστηρίζω τρομοκρατικές οργανώσεις!» εξηγεί ο Στέλιος Κούλογλου, αρνούμενος, χαμογελώντας, τους τρελούς ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…