Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν για νέο πρόεδρο – Ποιοί είναι υποψήφιοι – Πώς διεξάγεται η ψηφοφορία

Το νέο του πρόεδρο, για τα επόμενα δυόμισι χρόνια θα εκλέξει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην πρώτη του Ολομέλεια για το 2017 στο Στρασβούργο.

587dec891dc524181d8b4a99

Μετά από μία τρίλεπτη παρουσίαση του κάθε υποψηφίου, θα ξεκινήσει ο πρώτος γύρος της μυστικής ψηφοφορίας, με τον απερχόμενο Πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς, να προεδρεύσει των μυστικών ψηφοφοριών.

Οι ευρωβουλευτές εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια, αλλά η θητεία του προέδρου, των 14 Αντιπροέδρων και των 5 Κοσμητόρων είναι δυόμισι χρόνια. Κάθε ευρωβουλευτής που έχει τη στήριξη μιας πολιτικής ομάδας ή τουλάχιστον του 5% του συνόλου των ευρωβουλευτών μπορεί να είναι υποψήφιος.

Οι υποψήφιοι

Αρχικά, την υποψηφιότητά τους για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν δηλώσει επίσημα επτά ευρωβουλευτές. Αυτοί ήταν ο Αντόνιο Ταγιάνι (ΕΛΚ, Ιταλία), ο Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές, Ιταλία), η Χέλγκα Στίβενς (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Βέλγιο), ο Γκι Φερχόφστατ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο), η Ελεονόρα Φορέντσα (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ιταλία), ο Ζαν Λαμπέρτ (Πράσινοι, Βρετανία) και ο Λαουρέντιου Ρεμπέκα (Ευρώπη των Εθνών και την Ελευθερίας, Ρουμανία).

Σύμφωνα με τις τελευταίες «κινήσεις» που έγιναν, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι κατέληξαν σε συμφωνία για στήριξη της υποψηφιότητας του Αντόνιο Ταγιάνι.

Έτσι λοιπόν, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφσταντ απέσυρε την υποψηφιότητά του. Μαζί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού για την αναμόρφωση της Ευρώπης.

«Ως μέρος της πολιτικής συμφωνίας και οι δύο ομάδες θα στηρίξουν τον Αντόνιο Ταγιάνι για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου», είπε ο Φέρχοφσταντ, ο οποίος είχε αρχικά θέσει επίσης υποψηφιότητα για την προεδρία, αλλά τελικά την απέσυρε.

Ακόμη ανέφερε ότι πρόκειται «για το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού που θα μεταρρυθμίσει και θα ενισχύσει την Ε.Ε., κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο». «Με τον Τραμπ, τον Πούτιν και με πολλές άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, το κλειδί είναι να συνεργαστούμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ένωσή μας», πρόσθεσε.

«Θέλουμε να δράσουμε μαζί, να φέρουμε αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους πολίτες και για να εγγυηθούμε την σταθερότητα της Ευρώπης», είπε από την πλευρά του ο Βέμπερ. 

Πώς γίνεται η εκλογή του Προέδρου

Η εκλογή του Προέδρου γίνεται με μυστική ψηφοφορία. Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν σε ψηφοδέλτιο τον υποψήφιο που προτιμούν και το ρίχνουν στην κάλπη, της οποίας την επίβλεψη έχουν οκτώ ψηφολέκτες, που επιλέγονται μεταξύ των ευρωβουλευτών.

Ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων (50% + 1) εκλέγεται. Λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια δεν υπολογίζονται.

Εάν δεν υπάρχει νικητής μετά από τον πρώτο γύρο, οι ίδιοι οι υποψήφιοι ή καινούριοι μπορούν να συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας υπό τις ίδιες συνθήκες. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί και τρίτη φορά, εάν είναι απαραίτητο.

Αν δεν υπάρχει νικητής στην τρίτη ψηφοφορία, οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους πάνε σε τέταρτη ψηφοφορία, όπου ο νικητής αποφασίζεται με απλή πλειοψηφία. Αν υπάρχει ισοπαλία, ο παλαιότερος υποψήφιος ανακηρύσσεται νικητής.

Ο πρόεδρος επιβλέπει όλες τις εργασίες του ΕΚ, των οργάνων του και τις συζητήσεις της ολομέλειας. Επίσης, εκπροσωπεί το ΕΚ σε όλες τις νομικές υποθέσεις και στις εξωτερικές σχέσεις και στην αρχή κάθε Συνόδου Κορυφής παρουσιάζει την άποψη του ΕΚ για τα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης. Ο πρόεδρος υπογράφει τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε νόμο και συνυπογράφει νομοθεσία με τον πρόεδρο του Συμβουλίου.

Για την υποψηφιότητα των 14 αντιπροέδρων πρέπει να τηρούνται ακριβώς οι ίδιοι κανόνες με αυτούς του προέδρου. Η ψηφοφορία είναι μυστική. Όλοι οι υποψήφιοι είναι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Στον πρώτο γύρο, οι υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, έως 14 ψήφους, εκλέγονται. Εάν μένουν ακόμα κενές θέσεις τότε πραγματοποιείται δεύτερος και τρίτος γύρος ψηφοφορίας μετά τον οποίο αρκεί η σχετική πλειοψηφία.

Οι πέντε κοσμήτορες εκλέγονται με παρόμοιο τρόπο όπως και οι αντιπρόεδροι. Είναι υπεύθυνοι για τα διοικητικά και οικονομικά θέματα των βουλευτών.

Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν επίσης επί της αριθμητικής σύνθεσης των 22 μόνιμων επιτροπών του Κοινοβουλίου. Την Πέμπτη το μεσημέρι, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για τους διορισμούς των μελών στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…