Newsroom

Newsroom

Θα καθυστερήσουν οι διαβουλεύσεις για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας – Ε.Ε.

Ηνωμένο Βασίλειο και Ε.Ε. πιθανώς θα καθυστερήσουν τις συνομιλίες για τη διμερή σχέση τους μετά το Brexit έως τον Δεκέμβριο, καθώς δεν θεωρείται ότι μπορεί να επιτευχθεί επαρκής πρόοδος ως προς το ζήτημα αυτό στην πρώτη φάση των συνομιλιών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στη βρετανική κυβέρνηση.

5994a5221dc5249a6c8b47b2

Η Ε.Ε. ήλπιζε να επιτευχθεί πρόοδος ήδη στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο με τη Βρετανία -οι οποίες επικεντρώνονται στο ποσό που θα κληθεί να καταβάλει το Λονδίνο όταν αποχωρήσει από τους κόλπους της, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη καθώς και το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας- μέχρι τον Οκτώβριο.

Το Λονδίνο σχεδιάζει να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες μία «προσωρινή τελωνειακή ένωση» μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να υπάρξει «ήπια μετάβαση», ανακοίνωσε την Τρίτη ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Η βρετανική κυβέρνηση επιθυμεί να εξασφαλίσει «μία μεταβατική περίοδο» με την ΕΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα θα διατηρήσει «στενή σχέση» με την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση, που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, ανέφερε.

«Μία δυνατή προσέγγιση θα ήταν να έχουμε μία προσωρινή τελωνειακή ένωση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι «κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί νέες φιλόδοξες εμπορικές συμφωνίες ανά τον κόσμο».

Μία συμφωνία για την μεταβατική αυτή περίοδο θα προσφέρει «τον αναγκαίο χρόνο… για την εισαγωγή νέων τελωνειακών συμφωνιών», σύμφωνα με τον Ντέιβις, ο οποίος εκτιμά ότι αυτό «θα προσφέρει μία σιγουριά στις επιχειρήσεις και τη δυνατότητα ήπιας μετάβασης».

Μιλώντας στο BBC ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτή η μεταβατική περίοδος θα μπορούσε να διαρκέσει «κάτι σαν δύο χρόνια» και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τερματισθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων προγραμματισμένων βουλευτικών εκλογών, το 2022.

Ε.Ε: Πρώτα Brexit, μετά «νέα σχέση» με Λονδίνο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα συζητήσει τη νέα της σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν υπάρξει ικανή πρόοδος στη διαπραγμάτευση των θεμάτων που έχουν τεθεί κατά προτεραιότητα από τις δύο πλευρές, απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διατύπωση της επιθυμίας του Λονδίνου για «προσωρινή τελωνειακή ένωση» μετά το Brexit.

«Σημειώνουμε το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για μία περίοδο προσαρμογής και την προτίμησή του σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση, αλλά δεν θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα παρά όταν θα έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο ως προς τους όρους μίας συντεταγμένης αποχώρησης», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Η Επιτροπή επαναλαμβάνει τη θέση των 27 χωρών μελών, που έθεσαν κατά προτεραιότητα τρία θέματα προς διαπραγμάτευση: τα μελλοντικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την οικονομική διευθέτηση του διαζυγίου και το θέμα του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων.

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ