Ο Σωκράτης Κόκκαλης στα Panama Papers

Ανάμεσα στους πελάτες της Mossack Fonseca, της εταιρίας από την οποία διέρρευσαν τα περιβόητα Panama Papers, είναι όπως αποκαλύπτεται ο Σωκράτης Κόκκαλης.

5710cb4c1dc5240e4f8b4749

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η γαλλική «Le Monde», το όνομα του Κόκκαλη, του επονομαζόμενου, σύμφωνα με την εφημερίδα και «Πράκτορα Ρόκο», ο οποίος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ως πράκτορας της Στάζι, των μυστικών υπηρεσιών δηλαδή της Ανατολικής Γερμανίας, εμφανίζεται στα αρχεία της εταιρίας Upton International SA, της οποία ο Κόκκαλης, όπως και άλλα μέλη της οικογένειάς του, ήταν πληρεξούσιοι.

Η εμπλοκή Κόκκαλη

Ο Σωκράτης Κόκκαλης, εμφανίζεται για πρώτη φορά στα αρχεία της εταιρίας Upton, τον Οκτώβριο του 2014. Τέσσερις μήνες μετά, όπως αποκάλυψε το περιοδικό «The Greek Report» στη Mossack Fonseca άνοιξε έρευνα που αφορούσε τον εντοπισμό και την αναφορά περιπτώσεων ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η εντολή για έρευνα, έκανε λόγο για αυξημένους ελέγχους στην εταιρία Upton επειδή βρέθηκαν αρνητικά αποτελέσματα για ένα από τα στελέχη της. Επρόκειτο για τον Σωκράτη Κόκκαλη.

Σύμφωνα με σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία της Mossack Fonseca με παράρτημά της στη Γενεύη, ο Κόκκαλης μαζί με συνεργάτες του κατηγορήθηκαν για απάτη, αναφορικά με την υπόθεση Intralot – ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με το e-mail που αποκάλυψε το «The Greek Report», στη σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο εταιριών το 2007, η αξία της τεχνολογίας ήταν ύψους 96 εκατ. ευρώ, αλλά ο ΟΠΑΠ κατέληξε να πληρώσει 300 εκατ. ευρώ». Δηλαδή ο ΟΠΑΠ, πλήρωσε 204 εκατομμύρια παραπάνω απ’ όσα έπρεπε. «Ο κ. Κόκκαλης αρνήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, της κατηγορίες και υποστήριξε ότι οι συμβάσεις ήταν συμφέρουσες για τον ΟΠΑΠ. Τελικά όλες οι κατηγορίες εναντίον του κατέπεσαν» συνεχίζει το σημείωμα της Mossack Fonseca.

Περαιτέρω, ο συντάκτης του e-mail, αναφέρει ότι ο Κόκκαλης «είχε κατηγορηθεί από ανατολικογερμανούς αξιωματούχους για κατασκοπεία, απάτη και ξέπλυμα χρήματος στις αρχές της δεκαετίας του ’60, αλλά αθωώθηκε» και προσθέτει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης έχει ή είχε μια μακρά φιλία με τον Σωκράτη Κόκκαλη». Πρακτικά, μέσω της ενημέρωσης αυτής, η Mossack Fonseca, ζητούσε από το παράρτημά της στην Ελβετία να της αποστείλει πληροφορίες και έγγραφα σχετικά με τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην Upton, ώστε να πραγματοποιηθεί έλεγχος.

Σιγή ιχθύος για Κόκκαλη

Πράγματι, η Mossack Fonseca Γενεύης, ενημερώνει ότι έχει στη διάθεσή της αντίγραφα διαβατηρίων και λογαριασμών για την πιστοποίηση του τόπου κατοικίας των δικαιούχων και εξηγεί ότι για περισσότερες πληροφορίες παραπέμπει το αίτημα στην εταιρία που μεσολάβησε για τη δημιουργία της offshore Upton. Πρόκειται για την Esther Irrthum, με έδρα την Ελβετία, η οποία παρέλαβε το αίτημα στις 19 Φεβρουαρίου 2015.

Έπειτα από περίπου πέντε μήνες, δηλαδή τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, κι ενώ τα απαραίτητα έγγραφα έπρεπε να έχουν σταλεί από τον μεσάζοντα σε διάστημα δύο εβδομάδων από την παραλαβή του αιτήματος προκειμένου να μην επιβληθούν πρόστιμα, καμιά απάντηση δεν είχε δοθεί. Στο μεταξύ, έχουν μεσολαβήσει αρκετές οχλήσεις από την πλευρά της Mossack Fonseca προς την εταιρία μεσάζοντα, μέσω των οποίων σε αυστηρό τόνο ζητούσε τις απαραίτητες πληροφορίες για τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην Upton και συγκεκριμένα για τον Σωκράτη Κόκκαλη.

Μέχρι τις 3 Απριλίου 2016, οπότε τα Panama Papers δόθηκαν στη δημοσιότητα, ούτε η Esther Irrthum, αλλά ούτε ο ίδιος ο Κόκκαλης με τον οποίο προσπάθησε να επικοινωνήσει η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ) που πραγματοποίησε την έρευνα για τις offshore εταιρίες του Παναμά, είχαν δώσει οποιαδήποτε απάντηση.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…