Ο Στουρνάρας είναι ένας Ιζνογκούντ που χρησιμοποιεί την Τράπεζα της Ελλάδος

Στο επίσημο site της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), υπάρχουν όλες οι επίσημες ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Ανακοινώσεις για “Παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα ELA”, «Εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών», «Στατιστικό δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας» είναι μερικές από αυτές, για τις οποίες ο καθένας καταλαβαίνει γιατί γίνονται από την ΤτΕ.

57e4c7111dc524cd458b462f

Του Κώστα Βαξεβάνη

Ανάμεσα στις ανακοινώσεις, υπάρχει και μία ιστορική, με ημερομηνία 22 Σεπτεμβρίου 2016 και χωρίς τίτλο. Θα επιχειρήσουμε να βάλουμε εμείς τίτλο λοιπόν: «Η σύζυγος Στουρνάρα είναι μία κυρία και η ΤτΕ, υπογράφει γι αυτό». Ο τίτλος δεν είναι αυθαίρετος, αφού η ανακοίνωση του «θεσμικού» οργάνου, με την υπογραφή του, έχει βγει για να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό και τους ενδιαφερόμενους για την οικονομία πως «παραληρηματικού τύπου δημοσιεύματα» κακώς γράφουν πως 4 φορές «χάθηκαν» έρευνες που αφορούσαν συμβάσεις που υπέγραψε η κυρία Στουρνάρα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η κυρία Στουρνάρα όπως και ο κύριος Στουρνάρας, γνωρίζουν και γράμματα και γραφή για να γράψουν την όποια ανακοίνωση. Επίσης, η κυρία Στουρνάρα, δεν έχει σχέση με την ΤτΕ, ενώ εξίσου βέβαιο είναι πως οι συμβάσεις της με το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν σχετίζονται με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Γιατί λοιπόν η ΤτΕ, ανάμεσα σε τόσες ανακοινώσεις για την Οικονομία, υπογράφει και μία για τη σύζυγο Στουρνάρα; Θα έβγαζε για παράδειγμα ανακοίνωση η ΤτΕ για δημοσίευμα που αναφέρει πως η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα ενεπλάκη σε τροχαίο; Θα έβγαζε για δημοσίευμα που αναφέρεται (ψευδώς ή αληθώς) πως επισκέπτεται SPA και κομμωτήρια; Προφανώς και όχι γιατί αυτά δεν αφορούν την ΤτΕ αλλά το πρόσωπο Σταυρούλα Νικολοπούλου-Στουρνάρα, το οποίο δεν σχετίζεται με την Κεντρική Τράπεζα και τη λειτουργία της. Εκτός αν το να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με το Στουρνάρα, αποτελεί λειτουργία της Τράπεζας.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο Στουρνάρας χρησιμοποίησε την ΤτΕ με αισχρό τρόπο, προσπαθώντας να την εμπλέξει σε μια προσωπική διαφορά της οικογένειας με το HOT DOC. Ο λόγος που το κάνει, δεν είναι το έλλειμα ηθικής του που τον οδηγεί να χρησιμοποιεί υστερόβουλα ένα θεσμικό όργανο, αλλά το αδιέξοδό του. Το δημοσίευμα αποκαλύπτει πως η κυρία Στουρνάρα, ήταν συστηματικά εκτός ελέγχου από τις κρατικές Αρχές, για τις σχέσεις με το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι «αστοχίες» των ερευνών έγιναν όταν ο σύζυγός της ήταν υπουργός. Η απάντηση σε ένα τέτοιο δημοσίευμα, που παραθέτει ημερομηνίες και υπηρεσίες που παρακάμφθηκαν, είναι δύσκολη. Έτσι ο Στουρνάρας βάζει μπροστά την ΤτΕ σαν ασπίδα, απαντώντας όχι στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό και τον Ντράγκι που ενδέχεται να ζητήσουν εξηγήσεις. Έτσι η Τράπεζα καθαρίζει για πάρτη του.

Βγαίνει λοιπόν μια υβριστική ανακοίνωση, χωρίς να αναφέρεται το HOT DOC, αλλά ικανή να δημιουργήσει δημοσιεύματα του τύπου «επιτίθεται ο Στουρνάρας» , «σκληρή απάντηση στους συκοφάντες» και άλλα σχετικά. Βέβαια αυτοί που μεταδίδουν την «σκληρή» πλην όμως «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» απάντηση, δεν κάνουν καν τον κόπο να πουν ποιά είναι αυτά που δημοσιεύτηκαν και διαψεύδει ο Διοικητής της ΤτΕ. Τέτοιες διαψεύσεις «εν κενώ», χωρίς την είδηση που διαψεύστηκε, είναι συνήθεις στην Ελλάδα και το τραπεζικό κατεστημένο. Θυμάστε που ο Σάλλας διέψευδε το Reuters για όσα αποκάλυπτε για τον ίδιο και τη γυναίκα του και τα κανάλια μετέδιδαν τη διάψευση χωρίς να λένε τίποτα για το τι έλεγε το δημοσίευμα το οποίο διαψεύδεται.

Ο Στουρνάρας δεν λειτουργεί απλώς άνανδρα και παραθεσμικά επειδή το εκτιμούμε εμείς. Παραβιάζει το άρθρο 24 του Καταστατικού της ΤτΕ, που λέει πως «εάν ο Διοικητής ή τις των Υποδιοικητών, ή των μελών του Γενικού Συμβουλίου, καταστούν οριστικώς, ανίκανοι ή αποπέσουν σε βαρύ παράπτωμα, ιδίως δε καταστώσιν ένοχοι παραβάσεως του παρόντος Καταστατικού, αποκαλύψωσι μυστικά, αναγόμενα εις τας υποθέσεις της Τραπέζης, ή καταχρασθώσι της θέσεως αυτών, δι’ ιδίους προσωπικούς ή εμπορικούς σκοπούς, η Γενική Συνέλευσις των μετόχων δικαιούται να απομακρύνη αυτούς της θέσεώς των».

Ξεκάθαρα ο Στουρνάρας παραβιάζει το καταστατικό. Μεταφέρει την προσωπική του αντιπαράθεση με το HOT DOC, στην Κεντρική Τράπεζα και την βάζει να απαντά και μάλιστα να απειλεί με μηνύσεις. Είναι προφανές πως οι μηνύσεις δεν μας πτοούν και πως αν ο κύριος Στουρνάρας το επιθυμεί, μπορεί μόνος του να ακολουθήσει την τύχη του συμπαθούς του Βγενόπουλου και άλλων που επέλεξαν να χτυπήσουν τη δημοσιογραφία με μηνύσεις και εκβιασμούς μηνύσεων. Τα πράγματα άλλαξαν και ο κύριος Στουρνάρας αργά ή γρήγορα θα το καταλάβει.

Καλά θα κάνει να ξεπροβάλει από τη στοά της ΤτΕ και να απαντήσει ξεκάθαρα ως δημόσιο πρόσωπο και όχι ως κρυμμένος τραπεζίτης. Αλλά σε αυτά που θέτει το δημοσίευμα, όχι σε αυτά που εφευρίσκει ότι λέει. Για παράδειγμα δεν είπαμε ποτέ ότι παρενέβη στις Αρχές, αλλά ότι οι Αρχές λειτούργησαν συγκαλυπτικά τα χρόνια που ήταν υπουργός. Αλήθεια πώς ξέρει ο κύριος Στουρνάρας ότι αυτό είναι ψέμα, αφού όπως υποστηρίζει δεν παρενέβη ποτέ, άρα δεν ήξερε γι’ αυτές τις έρευνες;

Ουδέποτε είπαμε πως πήρε συμβάσεις η σύζυγός του από το ΚΕΕΛΠΝΟ, όταν ήταν υπουργός, αλλά ότι συγκαλύφθηκε το σκάνδαλο στο ΚΕΕΛΠΝΟ και οι έρευνες όταν ήταν υπουργός. Οι έρευνες θα εξέταζαν αυτές ακριβώς τις συμβάσεις. Αντιθέτως είπαμε πως πήρε δουλειές από τον ΕΟΦ όταν ήταν Υπουργός και αφορούσαν την ενημέρωση για την πολυφαρμακία, που είναι εκτός αντικειμένου του ΕΟΦ.

Δεν είπαμε πως το χρήμα που πήρε είναι μαύρο για να επικαλείται ότι είναι δηλωμένο στο πόθεν έσχες, αλλά ότι είναι χρήμα συμβάσεων που οι Επιθεωρητές λένε ότι δεν έπρεπε να έχουν γίνει.

Τέλος θα θέλαμε να μας πει ο κ. Στουρνάρας ή καλύτερα η ΤτΕ τι σημαίνει στην ανακοίνωσή τους το «Κάποιοι αισθάνονται ότι απειλούνται ή ότι χάνουν προνόμια που δολίως είχαν αποκτήσει. Καιρός είναι να αντιληφθούν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Διοικητής της μένουν έξω από πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες και ότι θα συνεχίσουν το έργο τους, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, όσο δυσάρεστο και αν είναι αυτό για ορισμένους». Ποιοί είναι αυτοί; Γιατί δεν τους λέει να του απαντήσουν;

Όχι, ο «Διοικητής» δεν μένει έξω από πολιτικά παιχνίδια. Είναι ένας «υπάλληλος που πρέπει να γίνει πρωθυπουργός» κατά τον Πάγκαλο και ο οποίος συμμετέχει σε μυστικά δείπνα για να το προετοιμάσει. Είναι ένας Κεντρικός Τραπεζίτης που αντιστρατεύεται συνεχώς την κυβέρνηση και την οικονομική πολιτική και ξεπερνάει το ρόλο του όπως έχει πει δημόσια ο Τσίπρας. Είναι ένας πολιτικός Ιζνογκούντ (κατά Πάγκαλο πάντα), που θέλει οπωσδήποτε να γίνει χαλίφης.

Αφού πολιτεύεται λοιπόν, το ερώτημα είναι υπηρετεί την Οικονομία σε συνεργασία με την κυβέρνηση ή σκάβει το λάκκο της, γίνεται ένας σαμποτέρ για να ξεπροβάλει από τις στάχτες ως σωτήρας; Μήπως δημιουργεί την καταστροφή μέσα από την οποία θα εμφανιστεί ως Μεσσίας;

Ο Στουρνάρας είναι αδύνατο να το πετύχει γιατί είναι και θα παραμείνει υπάλληλος. Έχει επίσης δώσει εξετάσεις ως υπουργός καταφέρνοντας να γίνει ένας από τους πιο αντιπαθείς Έλληνες, πράγμα το οποίο ο ίδιος αγνοεί κινούμενος μεταξύ των σημιτικών και τεχνοκρατικών κύκλων που ονειρεύονται την επάνοδο στην εξουσία υπηρετώντας απλώς τους πιο αντιδραστικούς κύκλους. Ο Στουρνάρας είναι ένας αποτυχημένος τραπεζίτης (πούλησε την κρατική Εμπορική την οποία ανέλαβε) αλλά κυρίως ένας κρατικοδίαιτος υπάλληλος, που υπηρέτησε σε θέσεις που του εξασφάλιζε ο Γιάννος Παπαντωνίου και η κυβέρνησή του.

Καλά θα κάνει ο μαθητής και φίλος του Γιάννου
Παπαντωνίου, να καταλάβει πως δεν ζούμε την εποχή του Χρηματιστηρίου και της
«ΔΕΚΑ» που όλα γίνονταν κρυφά, ούτε την εποχή που αγόραζαν με τον Γιάννο όμορα
οικόπεδα σε τιμή ευκαιρίας στη Σύρο, από «χρηματιστές» και παρένθετα πρόσωπα. Η
ασυλία (έστω και της ΕΚΤ) , δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ατιμωρησία ούτε να
σβήσει την κοινωνική κατακραυγή. Όπως δεν μπόρεσε να το κάνει για το Γιάννο,
τον Άκη και τους λοιπούς

φίλους του Γιάννη Στουρνάρα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…