Newsroom

Newsroom

Ο Πουτζντεμόν καλεί το Ραχόι για συνάντηση εκτός Ισπανίας

Ο καθαιρεθείς τοπικός πρωθυπουργός της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι εκτός του ισπανικού εδάφους για συνομιλίες, μία ημέρα μετά την ψηφοφορία των καταλανικών εκλογών κατά την οποία οι αποσχιστές εξασφάλισαν πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο.

5a3d10211dc52489598b469f

«Είμαι ανοικτός σε συνάντηση με τον Ραχόι στις Βρυξέλλες ή σε άλλη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν θα είναι η Ισπανία», δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία από τη βελγική πρωτεύουσα.

Ο πρώην επικεφαλής της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης δήλωσε ακόμη διατεθειμένος να επιστρέψει στην Ισπανία εάν του δοθούν οι εγγυήσεις ότι θα λάβει τη θέση του ως επικεφαλής μελλοντικής κυβέρνησης της Καταλονίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πουτζντεμόν βρίσκεται αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, κατηγορείται στην Ισπανία για στάση και αποσχιστική δράση και εάν επιστρέψει σε ισπανικό έδαφος υπάρχει διαταγή να συλληφθεί.

Ραχόι: Τα αποτελέσματα στην Καταλονία δείχνουν πολυσυλλεκτικότητα

Από την πλευρά του ο Μαριάνο Ραχόι, αναφερθείς στα αποτελέσματα των εκλογών στην Καταλονία υποστήριξε ότι αυτά δείχνουν ότι κανείς δεν μπορεί να μιλά στο όνομα όλων των Καταλανών, καθώς έδειξαν πολυσυλλεκτικότητα απόψεων και θέσεων.

Πρόσθεσε δε ότι «κάτι έχει σπάσει μέσα στην καταλανική κοινωνία και θα πάρει καιρό για να το επισκευάσουμε», ενώ είπε ότι πλέον τα καταλανικά κόμματα έχουν υποχρεώση να εργαστούν για τον σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης «μέσα στο πλαίσιο του νόμου», υπονοώντας ότι μια τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να θέσει εκ νέου θέμα απόσχισης από την Ισπανία.

Ο κ. Ραχόι υπερασπίστηκε την εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος για την προσωρινή άρση της αυτονομίας της Καταλονίας, σημειώνοντας ότι έγινε με τον ορθό τρόπο.

«Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση η οποία θα σχηματιστεί στην Καταλονία δεν θα παραβιάσει τον νόμο, εγώ θα την αντιμετωπίσω όπως οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση αυτόνομης επαρχίας της Ισπανίας», υπογράμμισε ο Ισπανός κεντροδεξιός πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος πρότεινε συνομιλίες σε έδαφος εκτός Ισπανίας, ο Μαριάνο Ραχόι είπε ότι θα καθίσει στο τραπέζι με τον ηγέτη του κόμματος που κέρδισε τις εκλογές, δηλαδή με την Ινές Αριμάδας των κεντρώων – ενωτικών Ciudadanos.

Διαβάστε επίσης: Συντριβή για τον Ραχόι στην Καταλονία – Επικράτησαν οι αυτονομιστές

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

Κακλαμάνης

Κακλαμάνης: «Απαράδεκτος» ο Κυριαζίδης για το ομοφοβικό σχόλιο για Κασσελάκη – «Καρφί» στην κυβέρνηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (video)

«Δεν πέρασα επιπολαίως το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα. Με στενοχώρησε», είπε χαρακτηριστικά ο…