Newsroom

Newsroom

Ο Νταβούτογλου την Παρασκευή στην Αθήνα, το Σάββατο στα Κατεχόμενα

Στην Αθήνα φτάνει την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνικές επαφές με…

ntaboytogloy

Στην Αθήνα φτάνει την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνικές επαφές με τους ομολόγους του, των ΗΠΑ Τζόν Κέρι και της Βρετανίας Ουίλλιαμ Χέηγκ.

Μετά την Αθήνα ο Νταβούτογλου θα επισκεφθεί το Σάββατο τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και θα έχει συνομιλίες με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, με τον οποίο θα δώσουν μάλιστα μαζί συνέντευξη Τύπου.

Και οι δυο αυτές χώρες ενδιαφέρονται να δουν τάχιστα να επαναρχίζει η διαδικασία των συνομιλιών, κάτι το οποίο επιθυμεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επισήμως η Αγκυρα παρέμεινε σιωπηλή ως προς το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων για μια «κοινή διακήρυξη».

Ενα δημοσίευμα όμως της Turkish Daily News που συνήθως εκφράζει κύκλους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανοίγει παράθυρο για συμφωνία και έναρξη των διαπραγματεύσεων «ανά πάσα στιγμή».

Επικαλούμενη τούρκο διπλωμάτη η εφημερίδα γράφει ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο «είναι πολύ κοντά στη συμφωνία επι ενός ανακοινωθέντος».

Ολα αυτά συνιστούν μιαν εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα από αυτήν που έχει καλλιεργήσει με διαδοχικές δηλώσεις του ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου.

Με διαδοχικές δηλώσεις του αποκλείει το ενδεχόμενο να αποδεχθεί «μία και αδιαίρετη κυριαρχία» του ομοσπονδιακού κράτους, όπως προβλέπεται στην πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συμφωνίες κορυφής και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έχει ξεκαθαρίσει πώς δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία συνομιλιών χωρίς μια κοινή διακήρυξη η οποία θα καθορίζει τη βάση αυτών των συνομιλιών.

Το θέμα της κυριαρχίας της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας αποτελεί το αγκάθι που εμποδίζει τη συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης επιμένει σε διατυπώσεις που υπονοούν συνομιλίες μεταξύ δύο κρατών και παραπέμπουν σε λύση συνομοσπονδίας, κάτι που απορρίπτει το σχέδιο της Λευκωσίας.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…