Newsroom

Newsroom

Ο νόμος για τα ΜΜΕ "πράκτορες του εξωτερικού" προκαλεί έντονες συζητήσεις στην ρωσική Δούμα

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ψηφίσει το νόμο για τα ΜΜΕ που θεωρούνται «πράκτορες του εξωτερικού», καθώς οι αντιρρήσεις που διατύπωσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρά τον πρόεδρο της Ρωσίας όσον αφορά την ασάφεια του νόμου, ζητώντας να γίνουν κάποιες τροπολογίες, απορρίφθηκε από τους Ρώσους βουλευτές, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι αποφάσεις θα παίρνονται με γνώμονα την πολιτική κατάσταση.

5a146c821dc524f8528b4584

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας είναι έτοιμο να ψηφίσει τον νόμο χωρίς τροπολογίες αύριο και το μόνο που θα απομένει είναι να τον επικυρώσει ο πρόεδρος Πούτιν. Σήμερα ωστόσο ο νόμος τέθηκε προς συζήτηση στην αρμόδια επί της νομοθεσίας επιτροπή. Μετά την κριτική του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι βουλευτές προσκάλεσαν στην συνεδρίαση της επιτροπής μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πρώην δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου και μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ταμάρα Μορσακόβα, προέτρεψε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας να αλλάξει τον νόμο, θεωρώντας ότι η ισχύουσα νομοθεσία (ο νόμος για τα ΜΜΕ) ούτως ή άλλως παρέχει το δικαίωμα στη ρωσική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας να επιβάλλει περιορισμούς στα ΜΜΕ εκείνων των χωρών που παραβιάζουν τα δικαιώματα των ρώσων δημοσιογράφων. Η Μορσακόβα είπε επίσης ότι ο νόμος θα είναι δύσκολο να εφαρμοσθεί καθώς δεν προσδιορίζει την έννοια «ξένο ΜΜΕ».

Ενδεικτικό τη αοριστίας αυτής είπε η Μορσακόβα είναι ότι τα ξένα ΜΜΕ τα οποία προειδοποίησε ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης, ζήτησαν από το ίδιο το υπουργείο να τους εξηγήσει πώς θα εφαρμόσουν τον νόμο, λέγοντας ότι «η ασάφεια του νόμου δείχνει και την αντισυνταγματικότητα του».Ο βουλευτής Α. Κλίσας απάντησε στην Μορσακόβα, λέγοντας ότι ο νόμος δεν μπορεί να λάβει υπ όψιν του όλες τις μορφές λειτουργίας των ξένων ΜΜΕ για αυτό και η διατύπωση είναι τόσο ευρεία. Ο ίδιος βουλευτής, υποστήριξε ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να ενεργεί με γνώμονα την πολιτική κατάσταση, ενώ δεν προτίθεται να θεωρεί «πράκτορες» τα οποία ΜΜΕ χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.Η μοναδική βουλευτής που υποστήριξε την θέση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν η Λουντμίλα Ναρούσοβα, η οποία επεσήμανε ότι στη περίπτωση αυτή του νόμου η πολιτική σκοπιμότητα υπερισχύει του νομικού επαγγελματισμού. Μάλιστα συνέκρινε την κατάσταση με την γνωστή ρήση που λέει ότι «το καλύτερο μέσο για να σταματήσεις τον πονοκέφαλο είναι η γκιλοτίνα» και συνέχισε λέγοντας «Εδώ έχουμε μια διφορούμενη κατάσταση. Δηλαδή θα μιλήσουμε, θα ξαναμιλήσουμε και ούτως ή άλλως θα ψηφίσουμε τον νόμο. Είναι ούτως ή άλλως κατανοητό, ότι αφού ο πρόεδρος είπε ότι πρέπει να ψηφίσουμε ένα ανάλογο νόμο (με τον αμερικανικό ?σ.σ.) όλοι θα συνταχθούν και θα τον ψηφίσουν». ” Ελάτε λοιπόν να ανακήρύξουμε κατασκόπους χωρίς δικές και ανακρίσεις και να τα αναθέσουμε σε ‘τρόικες’! Εστω, ας προσποιηθούμε λοιπόν, ότι ζούμε σ ένα κράτος δικαίου!” κατέληξε οργισμένη η Ναρούσοβα.Ο ρωσικός νόμος για τα ΜΜΕ «πράκτορες του εξωτερικού» κατατέθηκε προς ψήφιση ως απάντηση στο αίτημα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης να καταχωρηθούν το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT America και το πρακτορείο Sputnik στην κατηγορία των «πρακτόρων του εξωτερικού» σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο FARA.Ο αντιπρόεδρος πάντως της ρωσικής Δούμας Πιότρ Τολστόι , ο οποίος δήλωσε ότι ο ρωσικό νόμος είναι πιο ?μαλακός? από τον αμερικανικό, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να απαγορεύσει την διαφήμιση στο Google μετά την απόφαση της Google να δημιουργήσει ειδικούς αλγορίθμους που θα περιορίζουν τα ρεπορτάζ του RT και Sputnik στην αναζήτηση του.

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

παπανωτας

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

Ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Παπανώτας, μίλησε το Σάββατο (20/04) για την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο…