Newsroom

Newsroom

Ο Μάνος Πυροβολάκης στο koutipandoras.gr: Ο παλμός της κρητικής μουσικής παράδοσης είναι ακαταμάχητος

Ο Μάνος Πυροβολάκης μαζί με την μπάντα του εμφανίζεται την Παρασκευή 28 Απριλίου στη μουσική σκηνή Σφίγγα στα Εξάρχεια για να παρουσιάσει τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, απρόσμενες διασκευές, κοντυλιές και μαντινάδες...

58f784341dc524484c8b4705

Με αφορμή αυτή την εμφάνιση, μας μιλάει για τη μαγεία της κρητικής μουσικής παράδοσης, για τα πανηγύρια της Κρήτης και τα πράγματα που τον εμπνέουν για να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπάει.

– Πως συνδυάζετε το ηχόχρωμα της κρητικής λύρας με άλλους ήχους; 

Υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που μάλλον θα ήταν βαρετές να αναφερθούν όλες σε μία συνέντευξη. Ενδεικτικά να αναφέρω το ακριβές intonation και ο έλεγχος του vibrato.Με τα χρόνια πια καταλαβαίνω από αίσθηση πως πρέπει να παίξω σε ένα τραγούδι που εκ πρώτης όψεως δεν είναι οικείο στο ηχόχρωμα της λύρας. 

– Για ποιους λόγους σας γοητεύει η μουσική παράδοση της Κρήτης;

Πρώτα απ’ όλα είναι η μουσική που άκουγα από μικρό παιδί τόσο στα γλέντια στο χωριό μου και στις γύρω περιοχές (στα Καμάρια του Ανατολικού Σελίνου) όσο και στην Αθήνα στο σπίτι μας, μιας και οι δύο γονείς μου τραγουδούσαν ερασιτεχνικά. Αυτό που συνεχίζει να με γοητεύει πάντως είναι ο παλμός της Κρητικής μουσικής και φυσικά οι στίχοι, οι μαντινάδες  και τα ριζίτικα. 

– Τι θα παρουσιάσετε στη μουσική σκηνή Σφίγγα; Πόση δύναμη σας δίνει ο κόσμος στις ζωντανές εμφανίσεις σας; 

Θα παίξουμε τραγούδια από τη δισκογραφία μου, αρκετές διασκευές από καλλιτέχνες που θαυμάζω και φυσικά διασκευές από την παραδοσιακή μας μουσική και κυρίως απ’ την μουσική της Κρήτης. Να πω εδώ ότι μαζί μου θα βρίσκονται επί σκηνής ο Βαγγέλης Μαμαλάκης στο Λαούτο και την κιθάρα, ο Αντώνης Βλάσσης στα τύμπανα, ο Απόστολος Βαλαρούτσος στην ηλεκτρική κιθάρα και στα φωνητικά και τέλος ο Κώστας Γιαννίρης στο μπάσο έχοντας μάλιστα επιμεληθεί και μέρος των ενορχηστρώσεων της παράστασης. Η συμμετοχή του κόσμου είναι πολύ σημαντική. Η ανάγκη μας να παίξουμε και να τραγουδήσουμε δεν έχει νόημα αν δεν την μοιραστούμε με τον κόσμο.

 – Ποιοι στίχοι σας εκφράζουν περισσότερο αυτή την εποχή; 

Οι στίχοι είναι του συνεργάτη μου του κ. Γιάννη Στίγκα από το album μου «Όλα για όλα» και το τραγούδι ονομάζεται το Δάκρυ του Κλόουν:

Δεν είναι αλήθεια είναι μια φάρσα, Θεέ μου ας ξυπνήσω απ’ το όνειρο αυτό 

Το δάκρυ του κλόουν ξεβάφει τη μάσκα, η τέντα σκεπάζει ένα τσίρκο αδειανό 

Δε σας φοβάμαι .. Δε σας φοβάμαι .. 

– Πως θα σχολιάζατε τη σημερινή πολιτική επικαιρότητα; Πιστεύετε ότι υπάρχει ελπίδα για κάτι καλύτερο στο μέλλον; 

Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία .. δεν ξέρω πόσο ελπιδοφόρο ακούγεται αυτό.. 

– Ζούμε σε μία εποχή που η τεχνολογία έχει αλλάξει τα πάντα γύρω μας. Χρησιμοποιείτε για τη δουλειά σας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; 

Ναι τα χρησιμοποιώ και αρκετά μάλιστα κυρίως για να κοινοποιώ εμφανίσεις, νέα τραγούδια κλπ. Τους φίλους μου προσπαθώ να τους βλέπω από κοντά όμως χωρίς γκρικλις τσατ!

– Ποια πράγματα γύρω σας αποτελούν για εσάς πηγή έμπνευσης; 

Τα πάντα μπορούν να γίνουν πηγή έμπνευσης, το θέμα είναι αν είμαι στην κατάλληλη στιγμή να δημιουργήσω ένα τραγούδι, μια μουσική ένα στίχο. Την έμπνευση πάντως την κυνηγάς δεν την περιμένεις…

 – Τι θα θέλατε να κάνετε επαγγελματικά εάν δεν υπήρχε η μουσική στη ζωή σας;

Θα μπάρκαρα σε ένα πλοίο και θα γύριζα τον κόσμο…

– Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας; 

Αρκετές ζωντανές εμφανίσεις  και σε μία δύσκολη περίοδο για τους δημιουργούς και τη δισκογραφία θα προσπαθήσω να εκδώσω ένα album που εδώ και πολύ καιρό είναι σχεδόν ολοκληρωμένο.

Ιnfo:

Παρασκευή 28 Απριλίου

Μουσική σκηνή Σφίγγα

Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής

(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845

[email protected]

Παρασκευή 28 Απριλίου

Ώρα έναρξης: 22.30

Τιμή εισόδου: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…