Ο Κυριάκος παρέδωσε τα κλειδιά στην άκρα Δεξιά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε μέσα σε 15 ημέρες να αλλάξει την γραμμή του κόμματος, να ηττηθεί οργανωτικά από το ΛΑΟΣ και να μετατρέψει τη Νέα Δημοκρατία σε Πολιτική Άνοιξη του ’90. Και εμείς μπλέξαμε

5a2148761dc52467628b45aa 1

Του Λευτέρη Αρβανίτη

Η μετριοπαθής στάση του Ζόραν Ζάεφ και η ύπαρξη μιας προοδευτικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, αποτελούσαν τις ιδανικές συνθήκες για να υπάρξει λύση, δίχως εθνικιστικές εξάρσεις και παρατράγουδα προηγούμενων δεκαετιών. Ακόμη και ο Πάνος Καμένος φάνηκε πως ήταν έτοιμος να υποχωρήσει και να συναινέσει στη συμφωνία που θα έφερνε ο Νίκος Κοτζιάς, δίχως όμως να είναι και απαραίτητη η συγκατάθεσή του.

Στη Νέα Δημοκρατία, που απευθύνεται σε ένα πιο ευαίσθητο στα εθνικά ζητήματα ακροατήριο, κυρίαρχη γραμμή ήταν η θέση που διαμορφώθηκε το 2008 από την κυβέρνηση Καραμανλή και σε μεγάλο βαθμό εξέφραζε και την προσωπική άποψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σύνθετη ονομασία δηλαδή, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

Μοναδική αποστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να ελέγξει την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος του και να ανακόψει προσπάθειες λαϊκής κινητοποίησης και εθνικιστικής έξαρσης. Και για να είμαστε απολύτως δίκαιοι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησε να κινηθεί με αυτόν τον τρόπο, αλλά αποδείχτηκε ανίκανος να το κάνει. Ενώ αρχικά επανέλαβε πως θέση του κόμματος είναι η εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου και αποδοκίμασε τα συλλαλητήρια λέγοντας πως «εξωτερική πολιτική έτσι δεν γίνεται», τελικά ηττήθηκε κατά κράτος από το μηχανισμό των Σαμαρά-Βορίδη-Γεωργιάδη και των τοπικών γαλάζιων στελεχών που παραμένουν απόφοιτοι της σχολής Ψωμιάδη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέτρεψε, μέσα σε 15 ημέρες, τη Νέα Δημοκρατία σε Πολιτική Άνοιξη της δεκαετίας του ’90, άλλαξε την κομματική γραμμή και επέστρεψε στο δόγμα του ’92 -από το οποίο προφανώς δεν προκύπτει λύση- ενώ υιοθέτησε μια στρατηγική «λαϊκής διπλωματίας» που αποτυπώνεται στην φράση «δικαιολογώ πλήρως τον ελληνικό λαό που δεν έχει καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση. Ούτε και εγώ σας έχω καμία εμπιστοσύνη να διαχειριστείτε αυτό το κρίσιμο θέμα». Έσπευσε μάλιστα με επίσημη ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία να προκαταλάβει την επικείμενη εθνική προδοσία, δίνοντας στη δημοσιότητα κείμενο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που αναγνωρίζουν τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία.

Το πιο σοβαρό όμως στον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα, είναι πως η νομιμοποίηση των ακραίων εθνικιστικών κύκλων θα φέρει την σφραγίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τους περιθωριακούς ακροδεξιούς που θα μιλούν την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, θα χειροκροτούν κάτω από την εξέδρα γαλάζιοι βουλευτές. Στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης οι Χρυσαυγιτές έκαναν ντου, για να αποδοκιμάσουν τον Γιάννη Μπουτάρη, τη στιγμή που τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ασκούν παρόμοια κριτική στον δήμαρχο της πόλης και με ανακοινώσεις τους καταθέτουν πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης. Η εκκλησία μπήκε στο παιχνίδι ως ρυθμιστικός παράγοντας με τον κ.Μητσοτάκη να καταγγέλλει από το βήμα της βουλής πως «αποφασίσατε, με διαρροές, να καθυβρίσετε την Εκκλησία της Ελλάδας η οποία δεν έκανε τίποτα άλλο από το να εκφράσει τη γνώμη της» και να οριοθετεί με σαφήνεια την κοινωνική συμμαχία που επιθυμεί να συγκροτήσει και είχαμε να δούμε από τις λαοσυνάξεις του Χριστόδουλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί τα εσωτερικά ζητήματα του κόμματος του να τα χειριστεί με όποιον τρόπο επιθυμεί. Να καταγράψει νίκες ή να χρεωθεί ήττες. Είναι τεράστια η ευθύνη όμως -ακόμη και λόγω της ανικανότητας-, να βάζει μια χώρα σε περιπέτειες. Και μεγαλύτερη περιπέτεια και από τη μη λύση ενός ζητήματος δεκαετιών είναι η έξαρση του εθνικισμού και η πολιτική νομιμοποίηση της άκρας Δεξιάς.

Πηγή: news247.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…