Newsroom

Newsroom

Ο Κουρτς ανεβάζει τους τόνους με την Ιταλία, ο Μοσκοβισί τους ρίχνει

Δεν υποχωρεί η Ιταλία από τον στόχο για έλλειμμα 2,4%

3s

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να απορρίψει το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, εφόσον δε γίνουν αλλαγές σε αυτό, υποστηρίζει ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο.

“Αν δεν τροποποιηθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να απορρίψει τον προϋπολογισμό”, ανέφερε ο Κουρτς σε ανακοίνωσή του την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Χάρτβιγκ Λέγκερ.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν, δια στόματος του Γάλλου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικων Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, ξεκαθαρίζοντας πως δεν επιθυμεί να υπάρξει κρίση με την Ιταλία όσον αφορά στο σχέδιο προϋπολογισμού της, ωστόσο αναμένει απαντήσεις στους προβληματισμούς που έχει εκφράσει για το υπερβολικά υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της και ανέρχεται στο 2,4% του ΑΕΠ (από 1,8% το 2018).

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ότι η Ιταλία θα στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Ιταλία επιμένει στον στόχο του 2,4% και διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν. Επανέλαβε επίσης ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει το ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, εκφράζοντας την ανησυχία του για το “σίριαλ” του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019 και την επίπτωση που θα έχει στο ιταλικό χρέος το προσχέδιο της κυβέρνησης, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ιταλίας από “Baa2” σε “Baa3”, στην τελευταία επενδυτική κατηγορία, συνοδεύοντάς το ωστόσο από σταθερή προοπτική.

Ο Ματέο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, “απάντησε” το Σάββατο πως οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης κάνουν λάθος για την Ιταλία, διαμηνύοντας πως “η κυβέρνηση θα προχωρήσει μπροστά για πέντε χρόνια, παρά τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, τους Ευρωπαίους επιτρόπους και κάποιες εσωτερικές ελλείψεις κατανόησης”.

“Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στα προβλήματα των Ιταλών, όχι για να πέσει η κυβέρνηση ή για να φοβηθούμε από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που έχουν κάνει στο παρελθόν ηχηρά λάθη εκτίμησης και που κάνουν λάθος για άλλη μια φορά”, σχολίασε ο Σαλβίνι.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό