Ο κόσμος του Τουλούζ Λωτρέκ στο Μουσείο Μπενάκη

Στο Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζεται στις 25 Σεπτεμβρίου η πολυαναμενόμενη έκθεση «Το Νέο "Salon des Cent". Διεθνής Έκθεση Αφίσας. Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec».

59be84901dc5242e668b457b

Το 2001, συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τον θάνατο του χαράκτη και ζωγράφου, εκατό κορυφαίοι γραφίστες από όλο τον κόσμο σχεδίασαν από μία αφίσα, τιμώντας τον ίδιο και το έργο του. Παρουσιάστηκαν στην έκθεση Le Nouveau Salon des Cent, στο Κέντρο Πομπιντού, στο Παρίσι, τον χειμώνα της ίδιας χρονιάς, και αργότερα ταξίδεψαν σε πολλές άλλες πόλεις της Ευρώπης.

Το αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε χάρις στην ιδέα της ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας της συλλογής της Alpha Bank, Ειρήνης Οράτη, η οποία είχε δει μια εκδοχή της έκθεσης αυτής στη Γαλλία το 2009 και αποφάσισε πως θα είχε ενδιαφέρον να παρουσιαστεί εμπλουτισμένη και στην πατρίδα μας.

Η ελληνική έκθεση για τον Τουλούζ-Λοτρέκ, εκτός από τα αρχικά 100 έργα των ξένων γραφιστών, έχει μερικές πολύ σημαντικές προσθήκες.

Συμπεριλαμβάνει επιπλέον δεκαέξι φρεσκοφτιαγμένες αφίσες που δημιουργήθηκαν από ισάριθμους Ελληνες δημιουργούς, με τις ίδιες προδιαγραφές του 2001. Ανάμεσά τους είναι ο Διαμαντής Αϊδίνης, ο Δημήτρης Αρβανίτης, ο Ευάγγελος Κασσαβέτης, ο Μιχάλης Κατζουράκης, ο Γιάννης Κουρούδης, ο Μενέλαος Κουρούδης, ο Τάσος Παυλόπουλος, ο Στέφανος Ρόκκος, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης κ.ά.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει πέντε πρωτότυπες αφίσες του Τουλούζ-Λοτρέκ χρονολογημένες από το 1891 έως το 1895 και μία του Πιερ Μπονάρ για την έκθεση Salon des Cent του 1896.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…