Ο Κωνσταντίνος Γώγουλος γράφει στο koutipandoras.gr για τον Μπέκετ

Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Γώγουλoς γράφει στο koutipandoras.gr με αφορμή το έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμουελ Μπέκετ που ανεβαίνει από την ομάδα Σημείο Μηδέν στο θέατρο Άττις.     

γωγουλος

Εστραγκόν : Πάμε

Βλαντιμίρ : Δεν μπορούμε

Εστραγκόν : Γιατί;

Βλαντιμίρ : Περιμένουμε τον Γκοντό

Εστραγκόν : (απελπισμένα) Α!

Λίγο καιρό μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ο Μπέκετ γράφει το «Περιμένοντας τον Γκοντό». Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα στην ιστορία της ανθρωπότητας, θα μου επιτρέψετε να γράψω. Πολλοί βιάστηκαν να κατατάξουν το έργο στο θέατρο του παραλόγου. Ήταν τόσο πρωτόγνωρος ο κόσμος του Μπέκετ με αποτέλεσμα πολλοί μελετητές να αδυνατούν να κάνουν την αντιστοιχία με ό, τι είχε γραφτεί ως τότε. Η αλήθεια είναι ότι ο Μπέκετ δεν έπλασε έναν κόσμο αναπαράστασης της πραγματικότητας που βιώνουμε  μέσα στον οποίο συμβαίνουν παράλογα πράγματα και καταστάσεις. Ο κόσμος του υπάρχει αυτούσιος. Δόμησε ένα σύμπαν με τους δικούς του κανόνες το οποίο παρουσιάζει μεγάλη συνέπεια και έχει μια πολύ στιβαρή δομή.

Ο Μπέκετ κατόρθωσε σε έναν κόσμο απομαγευμένο να αγγίξει και να αφουγκραστεί τις τραγικότερες συχνότητες της ανθρώπινης συνθήκης. Βασικό στοιχείο του είναι η δομική αστοχία που παρουσιάζει ο άνθρωπος και σχετίζεται με την αδυναμία του να συνδεθεί με τον ίδιο του τον εαυτό, με την μνήμη του, με το πένθος και με τον Άλλο. Χωρίς να έχει τη διάθεση τα αντιμετωπίσει και να στρεβλώσει τα πράγματα κάτω από το πρίσμα μιας ηθικής και χωρίς να έχει διάθεση για νουθεσίες καταφέρνει να ερευνήσει με το κείμενό του όλο το φάσμα της τραγικωμικής κατάστασης του ανθρώπου. Ενός ανθρώπου κατακερματισμένου όπου κυριαρχεί η αδυναμία έκφρασης και η αστοχία νοήματος.

Ταυτόχρονα δεν λείπει και ο ιστορικός χρόνος. Είναι σαν ο συγγραφέας να παρακολουθεί τον κόσμο που έχει πλάσει από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες ταυτόχρονα. Ο Βλαντιμίρ και ο Εστραγκόν που περιμένουν στη μέση του πουθενά αυτόν τον κύριο Γκοντό είναι ταυτόχρονα και «ολόκληρη η ανθρωπότητα» σε έναν κόσμο που είναι «γεμάτος από τις κραυγές μας» κι από «όλες τις νεκρές φωνές» όλων των ανθρώπων που πέρασαν και που θα περάσουν από τον κόσμο αυτόν.

Τέλος, πολλοί είναι αυτοί που χαρακτηρίζουν τον Μπέκετ απλά έναν πεσιμιστή. Θεωρώ ότι αυτός ο χαρακτηρισμός αδικεί τον συγγραφέα και το έργο του. Δικαιότερος τίτλος είναι αυτός του τραγικωμικού. Ένας σύγχρονος τραγικός –κωμικός συγγραφέας που δίνει την δυνατότητα σε αυτόν που θα έρθει σε επαφή με το έργο του να συνειδητοποιήσει τις πιο θεμελιώδεις και βαθιές πτυχές της ανθρώπινης δομής. Οποιαδήποτε αξίωση θέλουμε να έχουμε για έναν καλύτερο, δικαιότερο και πιο ουσιαστικό κόσμο μόνο μέσα από αυτή την συνειδητοποίηση μπορούμε να την έχουμε και να την πετύχουμε.

Η παράσταση

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου παραστάσεων (Μάρτιος – Απρίλιος 2018), παρουσιάζει εκ νέου το έργο του κορυφαίου Ιρλανδού συγγραφέα Σάμουελ Μπέκετ, «Περιμένοντας τον Γκοντό».

Η παράσταση θα παρουσιάζεται στο «Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος» από την 1η Νοεμβρίου 2018 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση: Θωμάς Συμεωνίδης

Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος

Σκηνική Εγκατάσταση: Ηλίας Παπανικολάου

Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης

Κατασκευή σκηνικού χώρου: Χαράλαμπος Τερζόπουλος, Απόστολος Ζερβεδάς

Χειριστής φωτός: Απόστολος Ζερβεδάς 

Δραματολόγος: Μαρία Σικιτάνο

Photo credits: Αντωνία Κάντα

Δημιουργία αφίσας: Soul Design

Video & trailer credits: Χρυσάνθη Μπαδέκα

Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

Ηθοποιοί: Έλλη Ιγγλίζ, Έβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Χρήστος Κοντογεώργης

Info: 

Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος, Λεωνίδου 12 (πλησίον μετρό Μεταξουργείου)
Πρεμιέρα: Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2018, ώρα: 20.30. Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, στις: 20.30 και Κυριακή, στις 19.00. Διάρκεια: 90΄
Πληροφορίες-Κρατήσεις Θέσεων: Τηλ.: 210-3225207

 

 

 

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…