Newsroom

Newsroom

Ο κινηματογράφος Ζέφυρος τιμά την Ημέρα Αντιφαστιστικής Νίκης των Λαών

9η Μαΐου

antifasistiki niki

Η 9η Μαΐου είναι η Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ταυτόχρονα και μέρα μνήμης για τα εκατομμύρια των νεκρών του πολέμου. 

Τέσσερις αντιφασιστικές – αντιπολεμικές ταινίες, με αφορμή τη συμπλήρωση 69 χρόνων από τη νίκη κατά του φασισμού, προβάλλει η NEW STAR στον κινηματογράφος “Ζέφυρος”, από την Πέμπτη 8 Μαΐου έως την Τετάρτη 14 Μαΐου 2014, καθιερώνοντας μια ολόκληρη εβδομάδα αντιφασιστικού – αντιπολεμικού κινηματογράφου. 

«ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ» του ΑΝΤΡΕΪ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ
Καθημερινά στις 20:45 

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 1962 Χρυσός Λέων για τον Ταρκόφσκι 
San Francisco International Film Festival 1962Α Golden Gate Award στην κατηγορία καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Ταρκόφσκι. 

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ταρκόφσκι, βασισμένη σε ένα αντιπολεμικό διήγημα του Βλαντιμίρ Μπογκομόλοφ, που έκανε μεγάλη αίσθηση στον κινηματογραφικό χώρο. Την ταινία επαίνεσε ο μεγάλος Γάλλος λογοτέχνης Ζαν Πολ Σαρτρ, αλλά και εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες, που παραδέχθηκαν ότι ποτέ άλλοτε δεν είχε υπάρξει μια τόσο δυνατή ταινία με θέμα τον πόλεμο. Μια ταινία με τέτοια δύναμη που επηρέασε δημιουργούς τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους όσο ο Μίλος Φόρμαν, ο Τζορτζ Λούκας και ο Τζιμ Τζάρμους. 

«ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ» του Έλεμ Κλίμοφ 1985 | Έγχρ. | Διάρκεια: 142′
Σοβιετική ταινία
Καθημερινά στις 22:30 

Στη Λευκορωσία του 1943 ο 12χρονος Φλόρια ακολουθεί τους αντάρτες θέλοντας να ζήσει σαν στρατιώτης. Οι φαντασιώσεις του, όμως, θα διαλυθούν όταν γίνει μάρτυρας της πολεμικής θηριωδίας.Μια απ’ τις καλύτερες, αντιφασιστικές αντιπολεμικές ταινίες όλων των εποχών.
Tο αριστούργημα του Κλίμοφ, ο οποίος καθηλώνει με την δύναμη των εικόνων του, που λειτουργούν πολυεπίπεδα, καθιστώντας την ταινία ένα άχρονο κι αξέχαστο επίτευγμα. 

«ZOΓΙΑ» του Λεβ Άρνσταμ
Σοβιετική Ένωση – 1944 – Ασπρόμαυρη (95΄)
Σκηνοθεσία: Καθημερινά στις 20:45 

Μία από τις πιο φημισμένες σοβιετικές ταινίες της χρυσής εποχής του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, που αφηγείται τη ζωή της Ζόγια Κοσμοντεμυγιάνσκαγια, ηρωίδας του αντιφασιστικού αγώνα που απαγχονίστηκε σε ηλικία μόλις 18 ετών από τους Γερμανούς.

«AΛΗΘΙΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ» 
Ντοκιμαντέρ, ΕΣΣΔ, 1965, 130’
Καθημερινά στις 22:30 

Η πιο «δημοφιλής» αντιπολεμική ταινία όλων των εποχών, αποτελεί μια καυστική καταδίκη του φασισμού όχι μέσα από μια «ψυχρή», κοινωνιολογική προσέγγιση αλλά μέσα από την ανάδειξη παρείσφρησης της φασιστικής νοοτροπίας στην καθημερινότητα του μικροαστού, μέσα από τον εύκολο συναισθηματισμό. Το ντοκιμαντέρ, με υλικό από πολεμικά αρχεία της ΕΣΣΔ, της Γερμανίας, της Πολωνίας, αλλά και από τα απόρρητα αρχεία του χιτλερικού υπουργείου προπαγάνδας και ταινίες της Λένι Ρίφερνσταλ, δεν μένει ωστόσο σε μια ξερή παράθεση ιστορικών ντοκουμέντων. Αντίθετα, μέσα από μια ψυχολογική περισσότερο ερμηνεία, αγγίζει ουσιαστικά το ζήτημα του φασισμού και στην μαζική παραπλάνηση στην οποία οδηγήθηκαν οι μάζες. 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…