Ο Καραμανλής τούς… ενώνει

Ο Κώστας Καραμανλής ενώνει… Είναι μια διαπίστωση που όσο παράξενο κι αν φαίνεται δεν αφορά τη Ν.Δ., αλλά το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ, το Ποτάμι και τις λοιπές διασκορπισμένες (ακόμη) δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

57a719d41dc524872d8b4730

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην πρωθυπουργός μάλλον άθελά του έχει καταφέρει να δράσει συγκολλητικά για τις δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, οι οποίες εξακολουθούν να αναζητούν τρόπο για να συμπορευτούν.

Η προοπτική ο Κ. Καραμανλής να λειτουργούσε ως μοχλός επιτάχυνσης (;) της επαναπροσέγγισής τους, είναι μια εξέλιξη που ούτε οι ίδιοι πρέπει να είχαν φανταστεί.

Συγκεκριμένα, τα εν λόγω κόμματα θεωρούν καταστροφικά τα πεπραγμένα της πενταετούς διακυβέρνησής του από το 2004 ώς το 2009 και εντοπίζουν σε εκείνη την πολιτική περίοδο την απαρχή της πορείας της χώρας προς τη χρεοκοπία και την υπαγωγή της σε μνημόνιο.

Στην προσπάθειά τους δε να απεκδυθούν τις ευθύνες τους (ειδικά το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ) για το γεγονός ότι η υπογραφή για τον μηχανισμό στήριξης το 2010, με τη συμμετοχή της Ε.Ε., το ΔΝΤ και της ΕΚΤ, μπήκε επί των ημερών τους και φέρει το ονοματεπώνυμο του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις κατά της Ν.Δ., του Κώστα Καραμανλή και της ομάδας στελεχών που είχε στο πλευρό του.

Μάλιστα, δεν εξαιρούν από τα πυρά τους τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος κατείχε σημαίνουσα θέση στο «γαλάζιο» υπουργικό σχήμα.

Η κοινή τους στάση –όπως είχε συμβεί και παλαιότερα– επιβεβαιώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή την απόφαση της Δικαιοσύνης να αναιρέσει τις αθωωτικές αποφάσεις των αρμόδιων δικαστικών συμβουλίων και να παραπέμψει εκ νέου σε δίκη τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Ως γνωστόν, πρόκειται για την υπόθεση με το «φουσκωμένο» έλλειμμα του 2009, ώστε να δικαιολογηθεί η ένταξη σε μνημονιακό καθεστώς.

Ολα τα κόμματα του Κέντρου, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ και Ποτάμι, εξέφρασαν την απορία τους, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα και αφήνοντας υπόνοιες για την εξέλιξη, την οποία διάβασαν ως απόπειρα να μείνουν στο απυρόβλητο εκείνοι που θεωρούν ότι είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι.

Δηλαδή, η Ν.Δ. και ο Κώστας Καραμανλής.

Επιπλέον, στόχευσαν τα βέλη τους και προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας τις κατηγορίες περί «ανίερης» συμμαχίας της «αριστερής και δεξιάς συντήρησης» και «πολιτικούς αρραβώνες» που δεν πρέπει να υποστούν πλήγματα, εννοώντας τους διαύλους επικοινωνίας που φέρεται να διατηρούσαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρώην αρχηγό της ΝΔ.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρούσα συγκυρία κατά την οποία εκδηλώνονται οι προαναφερθείσες επιθέσεις έχει να κάνει με την κορύφωση των διεργασιών στην Κεντροαριστερά και τη φημολογούμενη διάθεση συνεννόησης που επιδεικνύουν οι συμπράττοντες.

Για την ακρίβεια των στοιχείων, πρέπει να επισημανθεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ συνεχίζουν να μην παίρνουν μέρος στον επίσημο διάλογο για την ανασυγκρότηση του χώρου.

Κοινή προσέγγιση

Πολλοί πάντως εξέλαβαν την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ ως ένα καλό βήμα για να υπάρξει σύγκλιση και ως μια ευκαιρία ο κ. Παπανδρέου να ενταχθεί ενεργά στον διάλογο που φαίνεται να ολοκληρώνουν το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι.

Θα είναι η ταυτόσημη θέση τους έναντι του Κώστα Καραμανλή και των πολιτικών που άσκησε η θρυαλλίδα της περαιτέρω διεύρυνσης της σοσιαλδημοκρατίας;

Αυτό μένει να φανεί το προσεχές διάστημα, όμως προς το παρόν οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν τα κόμματα, καθώς και η σχετική αρθρογραφία των στελεχών τους αποκαλύπτει ότι προσεγγίζουν το ζήτημα από την ίδια οπτική γωνία.

«Είναι τραγική για τη χώρα η κοινή προσπάθειά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να μη βγει η αλήθεια, να μη μάθει ο ελληνικός λαός τους υπευθύνους για τον εκτροχιασμό της οικονομίας και την κρίση την περίοδο 2004-2009», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν ελεγχθεί διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα και η «εμμονή αυτή εξυπηρετεί κάποιους επιχειρούμενους πολιτικούς αρραβώνες».

«Πριν αλέκτορα φωνήσαι ήρθε η απάντηση της Ν.Δ. Κώστας, Αντώνης, Κυριάκος. Τριάδα ομοούσιος, ομογάλακτος και αχώριστος», σημείωσε το ΚΙΔΗΣΟ κατηγορώντας διαχρονικά τις ηγεσίες της Συγγρού για πολιτικές διόγκωσης του πελατειακού κράτους με συνέπεια να «πέσουν έξω» τα δημόσια ταμεία, ενώ υπερασπίστηκε το «λεφτά υπάρχουν» που χρησιμοποιούσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Τέλος, το Ποτάμι μέσω της Λίνας Παπαδάκη, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, κάλεσε τον Κώστα Καραμανλή «να μας εξηγήσει τι τον οδήγησε να κάνει 850.000 προσλήψεις, να δανειστεί 120 δισ. και να φύγει νύχτα».

Πηγή: efsyn.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…