O Jo Nesbo στις Λέξεις και Σκέψεις της Στέγης – 20 χρόνια Χάρι Χόλε

O περιπετειώδης, αντισυμβατικός Νορβηγός συγγραφέας Jo Nesbo έρχεται στη Στέγη για να γιορτάσει τα 20 χρόνια του θρυλικού του ντετέκτιβ, Χάρι Χόλε.

59e0d9311dc524b7118b4838

Ποδοσφαιριστής, οικονομικός αναλυτής, ροκ σταρ. Ο Jo Nesbo παράτησε πολλές καριέρες προτού βρει την πραγματική του κλίση: να γράφει για τα μοναδικά πράγματα που, όπως λέει, αξίζει να γράφει κανείς, δηλαδή το έγκλημα και τον έρωτα.

Ο μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας και εν ενεργεία αναρριχητής, που σε κάθε βιβλίο του ανεβάζει τον πήχη πιο ψηλά, έρχεται στις 17 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, για να γιορτάσει μαζί με τους Έλληνες Nesbomaniacs μια διαδρομή που μαρτυρά το ανήσυχο πνεύμα του. Τη συζήτηση συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Μαριλένα Αστραπέλλου και Γιώργος Νάστος.

Μπορεί στα 17 του χρόνια να έπαιζε στην πρώτη εθνική του νορβηγικού πρωταθλήματος με τη Μόλντε και να ονειρευόταν να γίνει ποδοσφαιρικό αστέρι της Τότεναμ, μπορεί να έγραφε τραγούδια και να ήταν μέλος σε νορβηγικό συγκρότημα με sold-out συναυλίες ανά τη χώρα και δίσκους που γίνονταν ανάρπαστοι, ενώ παράλληλα συνεργαζόταν με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της χώρας του, αλλά η συγγραφή ήταν τελικά αυτή που τον έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο.

Στη διάρκεια μιας αεροπορικής πτήσης από το Όσλο στο Σίδνεϊ, ο Nesbo συνέλαβε την πλοκή του πρώτου του μυθιστορήματος, της Νυχτερίδας, που το 1997 του απέφερε το βραβείο Riverton για το Καλύτερο Αστυνομικό Μυθιστόρημα στη Νορβηγία.

Έτσι γεννήθηκε ο θρυλικός πλέον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, αυτός ο καλτ, αυτοκαταστροφικός, αθεράπευτα ερωτευμένος με την ίδια γυναίκα, αντιδραστικός σε οποιαδήποτε μορφή εξουσίας, αλκοολικός επιθεωρητής της νορβηγικής αστυνομίας, που ακούει Sex Pistols και Neil Young, ενώ έχει καλύτερο του φίλο το Jim Beam. O Χάρι Χόλε είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο εθιστικούς και δημοφιλείς λογοτεχνικούς ήρωες των καιρών μας.

Μέσα στις δύο αυτές δεκαετίες, τα σκοτεινά, συναρπαστικά μυθιστορήματα του Nesbo, καθώς και τα σενάριά του για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, τον έχουν αναδείξει σε έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Στις 12 Οκτωβρίου του 2017 αναμένεται η διεθνής πρεμιέρα της κινηματογραφικής διασκευής του παγκόσμιου μπεστ σέλερ του, Ο χιονάνθρωπος, με πρωταγωνιστή τον Michael Fassbender, σε σκηνοθεσία του Σουηδού Tomas Alfredson (Και ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι, Άσε το κακό να μπει) και με τον Martin Scorcese να συμμετέχει στην παραγωγή. Στην Ελλάδα, η ταινία κυκλοφορεί σε διανομή της UIP.

Επιμέλεια: Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Οργάνωση: Πάσκουα Βοργιά

Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, την Πρεσβεία της Νορβηγίας και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών

Όλα τα βιβλία του Jo Nesbo κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τα βιβλία του θα διατίθενται προς πώληση στο φουαγιέ ισογείου της Στέγης.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Jo Nesbo θα υπογράψει βιβλία.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Jo Nesbο γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1960 στο Όσλο, όπου και εξακολουθεί να ζει. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως χρηματιστής και δημοσιογράφος.

Το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο Η νυχτερίδα, το οποίο ήταν και το πρώτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα (όλα με ήρωα τον Χάρι Χόλε) Οι κατσαρίδες (1998), Ο κοκκινολαίμης (2000), Νέμεσις (2002), Το αστέρι του διαβόλου (2003), Ο λυτρωτής (2005), Ο χιονάνθρωπος (2007), Η λεοπάρδαλη (2009), Ο φαντομάς (2011), Αστυνομία (2013), Η Δίψα (2017). Εκτός αυτών με τον Χόλε, έχει γράψει επίσης τα μυθιστορήματα Κυνηγοί κεφαλών (2008), Ο Γιος (2014), Αίμα στο χιόνι (2014), Περισσότερο αίμα (2015), παιδικά βιβλία με πρωταγωνιστή τον Δόκτορα Πορδαλό (2007, 2008, 2010, 2012), σενάρια για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Έχει τιμηθεί με τα πιο έγκυρα βραβεία, όπως τα Riverton Prize (1997), Glass Key (1998), Booksellers’ Prize (2000 και 2007), καθώς και με τις υψηλότερες διακρίσεις στη χώρα του. Το μυθιστόρημά του, Νέμεσις, ήταν υποψήφιο για το βραβείο Edgar Allan Poe (2010). Ο Nesbo συμμετέχει στο The Hogarth Shakespeare Project, στο οποίο τα πιο αγαπημένα έργα του μεγαλύτερου δραματουργού όλων των εποχών ξαναγράφονται από σπουδαίους συγγραφείς όλου του κόσμου. Ο ίδιος ξαναγράφει τον αιματοβαμμένο Μάκμπεθ μετατρέποντάς τον σε ψυχολογικό θρίλερ (θα κυκλοφορήσει το 2018).

Διάσημος σήμερα όσο και ο καλτ ντετέκτιβ του, θεωρείται ο βασιλιάς της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους παγκοσμίως. Τα βιβλία του έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 36 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και εκδίδονται σε περισσότερες από 50 χώρες, ενώ το 2011 στη Μεγάλη Βρετανία κάθε 27 δευτερόλεπτα πουλιόταν ένα βιβλίο του. Και όμως, ακόμα και ο ίδιος δεν μπορεί να εξηγήσει τη μεγάλη επιτυχία του. Θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς, του πάθους του να διηγείται ιστορίες, ενδεχομένως λίγης τύχης και –ελπίζει– κάποιου ταλέντου.

Ο Jo Nesbo για τον Jo Nesbo και τον Χάρι Χόλε

«Προέρχομαι από οικογένεια φανατικών αναγνωστών και παραμυθάδων. Η μητέρα μου ήταν βιβλιοθηκάριος και, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ο πατέρας μου κάθε απόγευμα διάβαζε στο καθιστικό μας. Δεν του άρεσε, βέβαια, μόνο να διαβάζει· μας διηγούνταν ιστορίες με τέτοιον τρόπο που θέλαμε να τις ακούμε ξανά και ξανά. Αυτές ήταν οι πρώτες μου επιρροές… Βέβαια, η ανάγνωση και τα βιβλία δεν ήταν η μεγάλη μου αγάπη. Το πάθος μου ήταν το ποδόσφαιρο και το όνειρό μου να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Όλα αυτά ανατράπηκαν, όταν τραυματίστηκα και τσακίστηκαν οι χιαστοί μου. Το σχολείο τελείωνε και εγώ έπρεπε να δω τι θα κάνω. Με τους βαθμούς που είχα, δεν διέθετα και πολλές επιλογές… Έκανα την καρδιά μου πέτρα και αποφάσισα να καταταγώ στον Στρατό, για να υπηρετήσω τη θητεία μου. Έτσι βρέθηκα στον νορβηγικό βορρά και εκεί στρώθηκα στο διάβασμα. Διάβασα ό,τι δεν είχα διαβάσει έως τότε και πολλή λογοτεχνία, κυρίως Χάμσουν και Χέμινγουεϊ. Ήμουν πάντα χαλαρός σε όλα, αλλά σ’ εκείνη τη φάση της ζωής μου ανακάλυψα την αξία της αυτοπειθαρχίας.

Πήρα το απολυτήριο του λυκείου με εξαιρετικούς βαθμούς, που μου εξασφάλιζαν την εισαγωγή σε οποιαδήποτε πανεπιστημιακή σχολή επέλεγα. Γράφτηκα στη Νορβηγική Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Μπέργκεν. Στη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων ασχολήθηκα με τη μουσική (ήξερα τρεις νότες στην κιθάρα δηλαδή) ως μέλος ενός θορυβώδους συγκροτήματος. Με την ολοκλήρωση των σπουδών μου, μετακόμισα στο Όσλο και άρχισα να δουλεύω στον χρηματοοικονομικό τομέα. Γρήγορα βαρέθηκα κι άρχισα να γράφω τραγούδια. Και πριν το καλοκαταλάβω δημιουργήθηκε το συγκρότημα Di Derre, με το οποίο βγάλαμε δίσκους και σημειώσαμε μεγάλη επιτυχία. Δεν μου ταίριαζε όμως ούτε η ζωή του ροκ σταρ, δεν ήθελα να κάνω τους συμβιβασμούς που συνεπαγόταν στην προσωπική μου ζωή, αλλά και στην ίδια τη δημιουργική διαδικασία. Έτσι συνέχισα να εργάζομαι τα πρωινά και να παίζω μουσική τα βράδια.

Σε έναν χρόνο είχα καεί, μισούσα τη δουλειά μου και όλους μου τους συνεργάτες. Αποφάσισα να κάνω ένα διάλειμμα, λοιπόν, και ζήτησα μια εξάμηνη άδεια απ’ όλους και απ’ όλα. Πήρα ένα αεροπλάνο και έφυγα για την Αυστραλία, όσο πιο μακριά μπορούσα δηλαδή. Το μόνο που είχα στις αποσκευές μου ήταν ένα λάπτοπ. Αποφάσισα να γράψω ένα μυθιστόρημα για τα μοναδικά δύο πράγματα που αξίζει να γράψει κανείς: τον έρωτα και τον φόνο. Το ταξίδι Όσλο-Σίδνεϊ διαρκεί τριάντα ώρες και στην πτήση προς το Σίδνεϊ κατέληξα στην πλοκή. Ξεκίνησα να γράφω με το που έφτασα στο ξενοδοχείο για έναν τύπο που τον έλεγαν Χάρι, ο οποίος μόλις είχε προσγειωθεί στο Σίδνεϊ και είχε τζετ λαγκ, όπως εγώ δηλαδή. Όταν επέστρεψα από την Αυστραλία, είχα σχεδόν τελειώσει το βιβλίο. Δεν πρόλαβα να αφήσω κάτω τη βαλίτσα μου και ξαναέπιασα το γράψιμο. Έγραφα ασταμάτητα… Αυτές ήταν οι καλύτερες εβδομάδες της ζωής μου.»

Ιnfo:

17 Οκτωβρίου 2017

19:00

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα

Eισιτήρια:

Είσοδος ελεύθερη (με δελτία εισόδου). Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

www.sgt.gr

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…