Ο Χριστοδουλάκης ξεχνά ή κάνει πως δεν θυμάται

Μάλλον ασθενή μνήμη έχει ο πρώην υπουργός Οικονομικών  επί κυβέρνησης Σημίτη, Νίκος Χριστοδουλάκης. Πως αλλιώς εξηγούνται τα όσα υποστήριξε στη…

xristodoulakis simitis

Μάλλον ασθενή μνήμη έχει ο πρώην υπουργός Οικονομικών  επί κυβέρνησης Σημίτη, Νίκος Χριστοδουλάκης. Πως αλλιώς εξηγούνται τα όσα υποστήριξε στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ότι δήθεν η Ελλάδα δεν εξαπάτησε κανέναν και μπήκε νόμιμα στο ευρώ.

To 2001 η τότε κυβέρνηση Σημίτη σύναψε με την Goldman Sachs ένα swap, με το οποίο έκρυψε ένα χρέος ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα κατόρθωσε να πιάσει τα επιτρεπτά δημοσιονομικά όρια τα οποία της επέτρεψαν να γίνει μέλος της ΟΝΕ. Άλλωστε την περίοδο εκείνη το “εκσυγχρονιστικό” ΠΑΣΟΚ είχε αναγάγει την είσοδο στην “αγκαλιά” της ευρωζώνης. Όπερ και εγένετο. Η Ελλάδα έγινε μέλος της ΟΝΕ, ο Κώστας Σημίτης αποθεώθηκε και η Ελλάδα υποτίθεται ότι μπήκε στην καρδιά των ισχυρών της Ευρώπης. Ή τουλάχιστον αυτό διέδιδαν τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια του τότε συστήματος, τα αφεντικά των οποίων έπαιρναν δάνεια εκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες ή έργα εκατομμυρίων από το δημόσιο.

Μερικά χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2009 το κόστος του συγκεκριμένου swap είχε εκτοξευθεί. Όπως είχε αποκαλύψει το Hot Doc σε προηγούμενο τεύχος είχε ανέλθει σε 21 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα είναι πολύ πιθανό η αξία του να ξεπερνά τα 30 δισ.  Ο τότε επικεφαλής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ αποφάσισε να κάνει κάτι που μόνο στη χώρα μας βρήκε εφαρμογή. Να σπάσει το χρέος αυτό σε 4 μέρη και να το τοποθετήσει στο έλλειμα αρχής γενομένης από αυτό του 2009.

Προφανώς όλα αυτά ο κ. Χριστοδουλάκης τα ξεχνάει. Η μάλλον προσπαθεί να τα ξεχάσει. Μέλος του σημιτικού συστήματος ο πρώην υπουργός είχε συνηθίσει επί σειρά ετών να απολαμβάνει ασυλία από τα “μπουκωμένα” ΜΜΕ. Σε αντίθεση με συναδέλφους του, είτε της περίόδου διακυβέρνησης Καραμανλή είτε Παπανδρέου, που δεν τολμούν πλέον να περπατήσουν μόνοι τους. Ξεχνάει μάλλον ο πρώην υπουργός ότι τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας έλαβαν χώρα την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη. Χρηματιστήριο, εξοπλιστικά, υπερκοστολογημένοι Ολυμπιακοί αγώνες είναι μόνο μερικά από αυτά.

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…