Newsroom

Newsroom

O Γιάννης Μαθές στο koutipandoras.gr: Η δημιουργία τεντώνει τα νεύρα σε κατάσταση ζωής

Λίγες μέρες πριν από την εμφάνιση στη μουσική Σκηνή Σφίγγα, ο Γιάννης Μαθές μας μιλάει για το νέο του τραγούδι Παιδί, τους ποιητές που τον συγκινούν και την αισιοδοξία του ότι στην εποχή της κρίσης θα επιβιώσει η αληθινή δημιουργία.

59269fa91dc52454178b469c

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

Πείτε μας λίγα λόγια για την εμφάνιση σας στη μουσική σκηνή Σφίγγα και τη μουσική παράσταση Ποιητές.

Στη Σφίγγα θα παρουσιάσουμε τη συναυλία με τίτλο “Ποιητές.mp3”, μια οπτικοακουστική παράσταση, με τα πιο αγαπημένα ποιήματα που έχουν τραγουδηθεί από όλους τους Έλληνες, διασκευασμένα από μια μπάντα νέων μουσικών και παρουσιασμένα σε ένα 3D art σκηνικό περιβάλλον με εντυπωσιακά video. Μαζί παρουσιάζουμε και το νέο μας τραγούδι “Παιδί” που κυκλοφορεί από τη Μικρή Άρκτο”.

Πως φωτίζονται μέσα από τη ματιά σας και πόση αξία έχουν σήμερα τα λόγια τους;

Έγω απλώς έχω διαλέξει αυτά που με συγκινούν ακούγοντάς τα και νιώθοντάς τα υπαρκτά στο σήμερα. Άρα και πάλι αυτά από μόνα τους έχουν φωτίσει τη ματιά μου. Αυτή ακριβώς τη ματιά ανταποδίδω κι εγώ σ’ αυτά. Με απλότητα. Με την όρεξη νέων μουσικών που είναι συμπαραστάτες μου στο εγχείρημα αυτό. Με φυσικό ήχο. Με τη βοήθεια των video art που έχει επιμεληθεί ο Μάνος Σαγκρής και ζωντανεύουν το σκηνικό σε μια 3D ατμόσφαιρα προβολών. Ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, οι σκέψεις και ο τρόπος έκφρασης αυτών των τεράστιων δημιουργών, με έχει κάνει να πιστέψω πως η κληρονομιά του πνεύματος είναι μεγάλη κι αυτό μου δίνει ασφάλεια και αισιοδοξία.

Πείτε μας τους ποιητές που εσείς ξεχωρίζετε. Ποιοι είναι οι στίχοι που θα είναι πάντοτε χαραγμένοι στο μυαλό σας;

Ένας πολύ αγαπημένος μου είναι ο Ναπολέων Λαπαθιώτης. Κάποια στιγμή έπεσε στα χέρια μου το ποίημά του “Ελεγεία”, το οποίο έγραψε κάπου στα μισά του προηγούμενου αιώνα. Είναι συνταρακτικό το ότι αυτός ο καλλιτέχνης είχε ήδη νιώσει σε κοινωνικό επίπεδο την απειλή της απομόνωσης, που έμελλε να γίνει η μάστιγα της εποχής που ερχόταν. Λέει: “Μας φέρνει το κύμα και πάμε θλιμμένοι στο απέραντο βράδυ που μας περιμένει, χωρίς ένα φως πουθενά. Προφταίνουμε μόλις δυο λόγια να πούμε, να πούμε δυο λόγια σ’ αυτούς που αγαπούμε κι αμέσως βυθάμε ξανά”. Το ποίημα αυτό με συγκίνησε βαθιά, το μελοποίησα και με αυτό κλείνουμε το πρώτο μέρος της συναυλίας μας.

Κυκλοφορεί το καινούργιο σας τραγούδι με τίτλο Παιδί. Ποια είναι η ιστορία του τραγουδιού; Τι αποτέλεσε για εσάς πηγή έμπνευσης;

Το τραγούδι περιγράφει στιγμές της σύγχρονης ζωής μέσα από τη ματιά ενός παιδιού. Είναι κι ένας διάλογος με τον ενήλικο εαυτό μας. Σα να αναμετριόμαστε με την παιδικότητά μας, που κάτι μου λέει ότι την έχουμε λιγάκι παραμελημένη. Πηγή έμπνευσής είναι και για μένα και για το συνεργάτη μου, Μάνο Σαγκρή, που υπογράφει όλους τους στίχους, η παρατήρηση. Μέσα μας, στους ανθρώπους, στην κοινωνία. Όχι κριτικά κι αποστασιοποιημένα, αλλά εμπλεκόμενοι συναισθηματικά σε αυτό που όλοι ζούμε.

Ποιοι ήταν οι καλλιτέχνες που σας ενέπνευσαν περισσότερο στη μέχρι τώρα πορεία σας;

Αυτοί που έγραψαν πολύ βαθιά ήταν η Γαλάνη, ο Λάγιος, ο Καρυωτάκης, η Πλάτωνος, ο Φρεντερίκ Σοπέν, ο Λαρς Φον Τρίερ.

Τι σηματοδοτεί για εσάς η μουσική, η δημιουργία, η ενασχόληση με την τέχνη; Πιστεύετε ότι πρόκειται για ένστικτο, ταλέντο ή για κάτι διαφορετικό;

Αυτό που σηματοδοτεί για μένα η μουσική, είναι τη διαδρομή μου για να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Αυτό τον κώδικα έχω διαλέξει. Η δημιουργία τεντώνει όλα μου τα νεύρα σε κατάσταση “ζωής”. Όλα αυτά που λες είναι, μαζί. Όπως για όλα τα αντικείμενα ενασχόλησης. Κι αυτός που φυτεύει ένα σπόρο στη γη, έχει ταλέντο και ένστικτο για το αντικείμενό του. Είναι αλήθεια ότι αποφεύγω να διαχωρίζω τη μουσική και τις Τέχνες ως πράγματα πιο μαγικά κι ανώτερα από άλλα που θεωρούνται επαγγέλματα ή απλές δουλειές. Πιστεύω πώς κάθετι που καταπιάνεται ο άνθρωπος, χρειάζεται τέχνη, μεράκι και αγάπη.

Τι πιστεύετε ότι έχει απόλυτη ανάγκη η μουσική σήμερα για να μπορεί να “αναπνέει” και να δίνει ζωή;

Χρειάζεται αληθινούς δημιουργούς, αληθινούς ακροατές, αληθινή διαδικασία ακρόασης. Θέλει συνειδητοποίηση σε όλα αυτά τα επίπεδα. Όσο παρεκκλίνουμε, τόσο το χάνουμε. Έχουμε μπερδευτεί λιγάκι σε μια χρόνια αγωνία της βιομηχανίας να τζιράρει. Παλιότερα. Τώρα να επιβιώσει. Ίσως όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να τζιράρει ξανά, ίσως με άλλα μέσα πια. Ανθρώπινα όλα, οκ. Κι από τα λάθη, πάλι, όλοι μαθαίνουμε. Έτσι διαμορφώνουμε καλύτερα και την παιδεία μας. Είμαι πολύ αισιόδοξος πάντως ότι αυτή η εποχή κρίσης, κυρίως αξιών, θα μας κάνει όλους να αναζητήσουμε πιο συνειδητά το καλύτερο επίπεδο. Την αληθινή αξία του προϊόντος.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το επόμενο διάστημα;

Συναυλίες με τους “Ποιητές”, αλλά και ένα διαφορετικό project σε μια από κοινού παρουσίαση με το Μάνο Ελευθερίου! Και φυσικά, το Φθινόπωρο αναμένουμε με πολλή χαρά την έκδοση του ολοκληρωμένου μας album, από τη Μικρή Άρκτο!


Συντελεστές

Πιάνο: Γιάννης Καφετζόπουλος

Βιολί / μαντολίνο: Χρήστος Δαλιάνης

Κλασική, ηλεκτρική κιθάρα: Μάριος Μούρμουρας

Τύμπανα: Βασίλης Χωριανόπουλος

Κοντραμπάσο: Απόστολος Παπαπέτρος

Video Art: Μάνος Σαγκρής

Info: 

Μουσική σκηνή Σφίγγα

Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής

(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845

[email protected]

Ώρα έναρξης: 21.30

Τιμή εισόδου στο μπαρ: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…