Newsroom

Newsroom

O γαλλικός Τύπος για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών

Στην επικράτηση του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν έναντι των παραδοσιακών κομμάτων, αλλά και στην αποχή-ρεκόρ εστιάζει ο γαλλικός Τύπος την επομένη του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

590f49e21dc5241d138b459d

«Ο Μακρόν ολοταχώς για συντριπτική πλειοψηφία» (Le Figaro), «Ο Μακρόν καθαρίζει το παιγνίδι» (L’Opinion), «L’ OPA» (επιθετική εξαγορά, Liberation), «Βουλή Μπλέ Μακρόν» (L’ Humanite) είναι ορισμένοι από τους κεντρικούς τίτλους των γαλλικών εφημερίδων.

«Ποιος να το πίστευε; Ποιος να τό ‘λεγε; Ενα πολιτικό σχήμα που δεν υπήρχε εδώ και δύο χρόνια πορεύεται προς μία αναιδή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, συνταράσσοντας ένα πολιτικό πεδίο που για πολύ καιρό θεωρούσαμε αμετακίνητο», σχολιάζει ο Πολ-Ανρί ντι Λεμπέρ στην εφημερίδα Le Figaro.

Με 32,32% των ψήφων και προβλέψεις για την εξασφάλιση 400 έως 455 εδρών στην 577μελή Γαλλική Εθνοσυνέλευση για τo προεδρικό κόμμα La Republique en Marche (LREM), «o Μακρόν μπορεί να καταλάβει όλες τις εξουσίες», γράφει ο Λοράν Ζοφρέν στην Libération.

«Πρόκειται για την απόλυτη νίκη της στρατηγικής της ανανέωσης που υποσχέθηκε ο αρχηγός του κράτους», σχολιάζει ο Λοράν Μποντέν της τοπικής εφηερίδας L’Alsace.

Οι σχολιαστές επισημαίνουν ωστόσο το γεγονός ότι η αποχή-ρεκόρ δεν επιτρέπει να μιλάμε για πλήρη προσχώρηση του εκλογικού σώματος στο πρόγραμμα Μακρόν. «Ούτε το 24% του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, ούτε το 50% της χθεσινής αποχής δεν πρέπει να δώσουν την ψευδαίσθηση μίας Γαλλίας που βρίσκεται σε “Macron-mania”» , γράφει η Νικολά Μπετού στην επιχειρηματική L’Opinion.

Τα οριστικά αποτελέσματα φέρνουν το ποσοστό της αποχής στο 51,29% και για την κομμουνιστική L’Humanité, «η αποχή είναι ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης».

«Για να κυβερνήσει κανείς πρέπει να υπολογίζει σε μία σαφή προσχώρηση στο πρόγραμμά του και να έχει μία αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο παρά στον δρόμο. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο», διαπιστώνει ο Μισέλ Ουρβοά στην Ouest-France, ενώ σύμφωνα με την Les Echos, «ο Εμανουέλ Μακρόν κινδυνεύει να εξασφαλίσει μία πληθωρική πλειοψηφία που θα είναι πολύπλοκο να χειρισθεί».

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…