Newsroom

Newsroom

"Ο Επιφανής Άγνωστος" στους κινηματογράφους

Ματιέ Ντελαπόρτ & Αλεξάντρ Ντε Λα Πατελιέρ

epifanis agnostos

Το συγγραφικό δίδυμο Ματιέ Ντελαπόρτ & Αλεξάντρ Ντε Λα Πατελιέρ, μετά τις επιτυχίες «Για όλα Φταίει τ’ Όνομα σου» και «22 Σφαίρες», επιστρέφει με ένα δυνατό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Ματιέ Κασοβίτς.

Η υπόθεση

Ο Σεμπαστιάν Νικολά πάντα ονειρευόταν ότι είναι κάποιος άλλος. Αλλά δεν έχει καθόλου φαντασία. Έτσι αντιγράφει. Παρατηρεί τους ανθρώπους που συναντά και στη συνέχεια τους μιμείται. Περνάει μέσα από τις ζωές τους. Αλλά κάποια ταξίδια δεν έχουν δρόμο επιστροφής……

O σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ματιέ Ντελαπόρτ μιλάει……

Για τον πρωταγωνιστή Ματιέ Κασοβίτς

«Συναντήθηκα με πολλούς ηθοποιούς γιατί πρόκειται για έναν εξαιρετικά δύσκολο ρόλο. Αλλά αφού διάβασε 40 σελίδες του σεναρίου, ο Ματιέ τηλεφώνησε στον παραγωγό για να του πει ότι αν και οι επόμενες 40 σελίδες ήταν το ίδιο καλές θα έκανε την ταινία. Νομίζω ότι η ταινία δεν θα ήταν αυτή που είναι χωρίς αυτόν….Με τον Ματιέ τα πράγματα ήταν πολύ απλά – κατάλαβε αμέσως τι ήθελα. Αν ένας ηθοποιός πρόκειται να σου δώσει τον καλύτερο του εαυτό, πρέπει να ανοιχτεί και να ψάξει για το ευαίσθητο κομμάτι του εαυτού του. Για να το κάνει αυτό, πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη. Αυτός είναι ο ρόλος του σκηνοθέτη. Τα πήγαμε πολύ καλά, με ένα πολύ επαγγελματικό τρόπο, με αμοιβαίο σεβασμό ο ένας για τα δικαιώματα του άλλου. Μόλις έφτανε στα γυρίσματα και έβλεπε που είναι η κάμερα ήξερε ακριβώς τι να κάνει και πώς να τοποθετηθεί. Έχει εκπληκτική φαντασία, ευαισθησία, και σεμνότητα. Άντεξε 13 εβδομάδες γυρισμάτων με 4 ώρες μέικ απ την ημέρα! Στην αρχή, δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλη φυσική πρόκληση θα ήταν για αυτόν. Ευτυχώς, ο Ματιέ είναι σε καταπληκτική φόρμα και πολύ αθλητικός. Πιστεύω ότι ένας άλλος ηθοποιός θα είχε εξαντληθεί στο τέλος των γυρισμάτων. Αλλά ο Ματιέ ήταν βράχος, κι αυτό δεν είναι απαραίτητα εμφανές. Βγάζει προς τα έξω μια ευαισθησία. Επιπλέον, είναι εφευρετικός, αποφεύγοντας τις εύκολες λύσεις. Αυτό κάνει εφικτό για τον καθένα να δει τον εαυτό του σ’ αυτό το χαρακτήρα – έχει την ικανότητα να παίζει χωρίς να πιθηκίζει. Ποτέ δεν φαίνεται βεβιασμένο ή ψεύτικο.»

Για τη σκηνοθετική τεχνική του

«Όλα τα βλέπουμε μέσα από τα μάτια του Σεμπαστιάν Νικολά. Εκτός από την σεκάνς πριν τους τίτλους αρχής, τον παρακολουθούμε καθώς αυτός παρακολουθεί τους άλλους. Το κοινό αρχικά βλέπει το χαρακτήρα του Σεμπαστιάν με ένα εντελώς ψυχρό, κλινικό τρόπο, και, σιγά – σιγά, έρχεται στη δική του οπτική γωνία, μοιράζεται τα συναισθήματα του, ταυτίζεται συναισθηματικά μαζί του. Όσον αφορά στο γύρισμα, στην αρχή της ταινίας, όλα είναι σε μελετημένα πλάνα και ο Σεμπαστιάν πάντα στέκεται γύρω από τις γωνίες του κάδρου σαν να είναι κοινωνικά συμβατικός. Όλα γύρω του είναι άψογα και αυτό αντανακλάται σε ένα μάλλον ψυχρό, ελεγχόμενο και γεωμετρικό κάδρο. Αργότερα, όταν ο Σεμπαστιάν αρχίζει να κινείται και να αισθάνεται, η κάμερα αρχίζει να κινείται, η εικόνα γίνεται θολή, σαν να έγινε ξαφνικά η σκηνοθεσία πιο οργανική.

Ο Αλεξάντρ [Ντε Λα Πατελιέρ] κι εγώ το συζητήσαμε και αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο συνεργείο που είχαμε στο «Για όλα φταίει τ΄όνομα σου»…….Με τον διευθυντή φωτογραφίας, τον σκηνογράφο και τον ενδυματολόγο εστιάσαμε σε δύο βασικά πράγματα: τα χρώματα (κόκκινα, πράσινα και μπλε) και το κάδρο. Με τον Σεμπαστιάν όλα είναι μονοχρωμία γιατί έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο που είναι όλος γκρι. Απ΄ την άλλη, το διαμέρισμα του Ντε Μοντάλτ, είναι γεμάτο πράσινα και κόκκινα, κουλτούρα και πάθος. Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής φωτογραφίας Νταβίντ Ουνγκαρό δούλεψε φωτίζοντας αυτά τα χρώματα σύμφωνα με το τι συνέβαινε στην ιστορία.»

Δείτε το τρέιλερ: 

 

 

Συντελεστές: 

Σκηνοθεσία 

Ματιέ Ντελαπόρτ

 Σενάριο

Ματιέ Ντελαπόρτ

Αλεξάντρ Ντε Λα Πατελιέρ

Παραγωγή

Ντιμίτρι Ρασάμ

Αλεξάντρ Ντε Λα Πατελιέρ

Φωτογραφία

Νταβίντ Ουνγκαρό

 Μοντάζ

Σίλια Λαφιτντιπόντ

 Πρωταγωνιστούν

Ματιέ Κασοβίτς

Μαρί-Ζοζέ Κροζ

Ερίκ Καραβακά

 Διάρκεια

117’

 Διανομή

weird wave

 

 

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…