Newsroom

Newsroom

Ο διάβολος κρύβεται στο τελευταίο άρθρο

Με το fast track νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ο χρόνος που απαγορεύονται οι προσλήψεις και οι αλλαγές υπηρεσιακής κατάστασης των…

Με το fast track νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ο χρόνος που απαγορεύονται οι προσλήψεις και οι αλλαγές υπηρεσιακής κατάστασης των δημοτικών υπαλλήλων προ εκλογών γίνεται από δύο μήνες ένας

Του Στέργιου Ζιαμπάκα για τo efsyn.gr

Γράφει και σβήνει η κυβέρνηση τις διατάξεις που αφορούν στην απαγόρευση υπηρεσιακών μεταβολών δημοτικών υπαλλήλων κατά τη διάρκεια της επικείμενης προεκλογικής περιόδου. Στις σχετικές ρυθμίσεις που προωθούνται, τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβάλλουν, αφενός, τις άμεσες ανάγκες στελέχωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των νομικών τους προσώπων μέσω νέων προσλήψεων και, αφετέρου, τη διασφάλιση της επανατοποθέτησης δημοτικών υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Ωστόσο, διαμορφώνεται, επιπλέον, το πλήρες νομικό πλαίσιο που… απαντά σε όσους υποστηρίζουν ότι στην απαγόρευση των υπηρεσιακών μεταβολών εντάσσονται επιπλέον δημοτικοί υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, όσο και οι απολύσεις ήδη «διαθέσιμων».

Με το τελευταίο άρθρο του νομοσχεδίου «Επείγουσες ρυθμίσεις υπουργείου Εσωτερικών» οι εκλογικές απαγορεύσεις περί προσλήψεων και αλλαγών υπηρεσιακής κατάστασης των δημοτικών υπαλλήλων, περιορίζονται από τους δύο στον ένα μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Από τις 18 Απριλίου

Επομένως, εν όψει του α΄ γύρου της 18ης Μαΐου, οι εκλογικοί περιορισμοί θα ισχύουν από τις 18 Απριλίου ώς την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Εξισώνεται, δηλαδή, η περίοδος αναστολής προσλήψεων και πάσης φύσεως υπηρεσιακών μεταβολών πριν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με την αντίστοιχη περίοδο λόγω εθνικών εκλογών.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι δεν θα ισχύουν οι εκλογικοί περιορισμοί για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, από τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα. «Πρόκειται ιδίως για συμβασιούχους με αντικείμενο τη φροντίδα των βρεφών και νηπίων, τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών, την πυρασφάλεια κ.λπ.», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, επιβεβαιώνοντας πως με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται πολλοί σκοποί. Από την πλευρά του το συνδικαλιστικό κίνημα, έχει επισημάνει πως προσλήψεις με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ, εντός προεκλογικής περιόδου, δημιουργούν (έστω) υποψίες ρουσφετιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο «μπήκε» και «βγήκε» από τη δημόσια διαβούλευση με ταχύτητα fast track. Αναρτήθηκε στο opengov.gr την περασμένη Παρασκευή, οπότε ξεκίνησε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, και «έκλεισε» για το κοινό η δυνατότητα σχολιασμού, μόλις χθες.

ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, με τίτλο: «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας», τροπολογία που ορίζει ότι «κατά την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών του έτους 2014 και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων στους Δήμους και τις Περιφέρειες δεν αναστέλλεται η έκδοση πράξεων που αφορούν οποιαδήποτε μεταβολή αναφερόμενη στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού που έχει τεθεί σε κινητικότητα/διαθεσιμότητα βάσει των διατάξεων του ν. 4172/2013». Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει πως με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται όποιο ενδεχόμενο «πάγωμα» των διαδικασιών επανατοποθέτησης «διαθέσιμων» δημοτικών υπαλλήλων. «Τροπολογία “δολοφόνο”» αποκαλεί την προαναφερθείσα προσθήκη ο βουλευτής και υπεύθυνος τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «απελευθερώνονται απολύσεις-διαθεσιμότητες κατά την προεκλογική περίοδο».

Η «μνημονιακή υποχρέωση» της κυβέρνησης να εντάξει 25.000 υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα έχει εκπληρωθεί κατά 80%. Απομένουν περίπου 4.000 υπάλληλοι, οι οποίοι θα προέλθουν από την τοπική αυτοδιοίκηση. Το πρόγραμμα της «Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας», δεν «περπατάει» ποσοτικά. Ως εκ τούτου, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο οριζόντιων επιλογών με στόχο την υποχρεωτική ένταξη δημοτικών υπαλλήλων στο καθεστώς.

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

καπερναρος

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις στα γήπεδα, αλλά πάντα περνούσαν στο ντούκου», παραδέχτηκε ο πρόεδρος…