Newsroom

Newsroom

Ο διάσημος φιλόσοφος Alain Badiou στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της γαλλικής διανόησης, σε μια ανοιχτή συζήτηση με το αθηναϊκό κοινό με θέμα την Ιστορία.

5a609f711dc52430668b4598

Στο πλαίσιο των εορτασμών των 111 χρόνων από την ίδρυσή του, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος αφιερώνει τον Κύκλο διαλέξεων Σύγχρονη Σκέψη στο ερώτημα Πώς μπορεί η ιστορία να φωτίσει το μέλλον;

Ο διάσημος φιλόσοφος Alain Badiou, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους σε διεθνές επίπεδο και από τους πιο μεταφρασμένους, θα ανοίξει τη νέα σειρά διαλέξεων και το ραντεβού του με το αθηναϊκό κοινό, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, στις 19.00.

Με ένα σημαντικό έργο που καλύπτει πληθώρα πεδίων, όπως την οντολογία των μαθηματικών, καθώς και την πολιτική και το θέατρο, ο φιλόσοφος Alain Badiou, Ομότιμος καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή École Normale Supérieure, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της γαλλικής διανόησης.

Το 2017, ολοκλήρωσε το γνωστό ανοιχτό σεμινάριο του που διεξήγαγε από το 1966. Ωστόσο, το συγγραφικό του έργο είναι πιο πλούσιο από ποτέ. Δύο τόμοι των μαθημάτων του σεμιναρίου του Vérité et sujet και Changer le monde, δημοσιεύτηκαν το 2017 από τις εκδόσεις Fayard, καθώς και δύο έργα με στοχασμούς του πάνω στην πολιτική: Je vous sais si nombreux και Éloge de la politique υπό μορφή συζητήσεων με την Laure Lancelin.

Για τον Alain Badiou, η Ιστορία μπορεί να μας παρέχει τη δυνατότητα για κάποιον έλεγχο του μέλλοντος, μόνο εάν υπάρχουν νόμοι της Ιστορίας, όπως υπάρχουν στη Φυσική νόμοι της φύσης. Πράγματι υπάρχουν τέτοιοι νόμοι, αλλά μόνο για περιόδους της Ιστορίας, κι όχι γενικά για την Ιστορία. Η Ιστορία περιέχει όντως τομές οι οποίες λόγω της ιδιότητάς τους δεν μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο υπολογισμού στο πλαίσιο των νόμων της εκάστοτε περιόδου. Ο Alain Badiou τις ονομάζει «συμβάντα», τα οποία είναι, σε σχέση με τους νόμους της Ιστορίας, εξαιρέσεις, παρότι οι συνέπειές τους προφανώς ενσωματώνονται σε μία νέα περίοδο, της οποίας η προέλευση είναι ακριβώς η συμβαντική τομή, ως «εκτός νόμου» τομή.

O ψυχαναλυτής και διευθυντής του περιοδικού αληthεια, Δημήτρις Βεργέτης θα προλογίσει τον Alain Badiou και θα συντονίσει τη συζήτηση.

Info:

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, στις 19.00

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών – Αuditorium Theo Angelopoulos

Είσοδος ελεύθερη, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων / Ταυτόχρονη μετάφραση

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.