Ο δήμαρχος του μεγαλύτερου "Όχι" στην Κωνσταντινούπολη: Ας μην τσακωθούμε με την Ελλάδα για δυο βράχια

Με την περίοδο της δικτατορίας της Ελλάδας πριν 40 χρόνια παραλληλίζει την κατάσταση που ζει η Τουρκία ο δήμαρχος του Μπεσίκτας, όπου σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό του «Όχι» σε όλη την Κωνσταντινούπολη με 83%. Ο κ. Μουράτ Χαζινεντάρ και στέλνει μήνυμα αδερφοσύνης στους Έλληνες.

5901c4051dc52420388b469f

Ο Μουράτ Χαζινεντάρ σε συνέντευξη του στο newsbeast.gr και στον Μαρίνο Γκασιάμη καλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη να βοηθήσουν να στηριχθεί η Δημοκρατία στην Τουρκία. 

Στο σχόλιο του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος απάντησε μεταξύ άλλων «Προσπαθούν να αλλάξουν την δημοκρατική, κοσμική και κοινωνική δυναμική του κράτους. Δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό να διαχειριστούμε κατάλληλα την διαδικασία» και πρόσθεσε ότι «δεν ήταν ένας δίκαιος ανταγωνισμός καθώς η κυβέρνηση χειραγώγησε όλα τα κρατικά μέσα μιας και είχε την εξουσία. Όταν κοιτά κανείς το αποτέλεσμα θα δει κανείς τις περιοχές που κατοικούνται κυρίως από μορφωμένους και διανοούμενους πολίτες να λένε «Όχι» στην Συνταγματική μεταρρύθμιση που πρότεινε η κυβέρνηση. Στις περιοχές όπου ο ζει κόσμος με κατώτερα επίπεδα μόρφωσης και εισοδήματος μέσα σε κλειστές κοινωνίες όπου η αλληλεπίδραση του λαού είναι περιορισμένη, το αποτέλεσμα ήταν «Ναι».

Μήνυμα ειρήνης μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας

Σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας ο Μουράτ Χαζινεντάρ χαρακτήρισε σημαντική την ειρηνική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες λέγοντας ότι « Αντί να μιλάμε για καλές σχέσεις και αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μας μιλάμε για τους βράχους των Καρντάκ (σ.σ Ίμια). Δυστυχώς ένα μικρό κομμάτι βράχων απειλεί την ειρήνη ανάμεσα σε δύο λαούς και χώρες και ακόμα και την παγκόσμια ειρήνη. Μιλάμε για μια νησίδα μερικών τετραγωνικών μέτρων Ναι δέχομαι ότι κάθε κομμάτι μιας χώρας, τα εδάφη της και η σημαία της είναι σημαντικά αλλά υπάρχει κάτι πιο σημαντικό. Η ειρήνη και η αδερφοσύνη αυτών των δύο λαών και κρατών».

Τι είπε για το γεγονός πως το 83% του λαού στο Μπεσίκτας ψήφισε «Όχι» στο δημοψήφισμα

Το 83% είναι πραγματικά ένα μεγάλο ποσοστό. Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πολύ σημαντική πόλη. Το Μπεσίκτας είναι ένας δήμος όπου ζουν καλά μορφωμένοι άνθρωποι, ηγούμενοι της Τουρκικής Βιομηχανίας, του επιχειρηματικού κόσμου, του ιδιωτικού τομέα καθώς επίσης του πολιτισμού και των τεχνών.

Εκπροσωπώ τις φιλελεύθερες αξίες του Μπεσίκτας. Ίσως να συμβάλαμε στις ψήφους του «Όχι» κατά 2-3% αλλά πραγματικά αυτό το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει τον συνολικό χαρακτήρα των κατοίκων του Μπεσίκτας. Πιστεύω πως δεν πρόκειται ούτε για προσωπική επιτυχία, ούτε του κόμματός μου CHP. Εξελέγην με 77% ως υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Αλλά και πάλι δεν θα ήταν ρεαλιστικό να πω ότι οι ψήφοι του κόμματός μου ήταν 77%. Το Μπεσίκτας είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος. Είναι μια Ευρωπαϊκή πόλη.

“Έλληνες σας αγαπάμε” 

Τέλος ο Μουράτ Χαζινεντάρ στέλνοντας ένα μήνυμα στου Έλληνες λέει « Το πιο όμορφο μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε από το Μπεσίκτας και την Τουρκία σε όλη την Ελλάδα και τους Έλληνες αδερφούς και αδερφές μας είναι πως «Σας αγαπάμε». Είσαστε οι γείτονές μας. Μόνο μαζί μπορούμε να στηρίξουμε και να διατηρήσουμε την ειρήνη. Δεν θα πρέπει να θυσιάσουμε και να ανταλλάξουμε την Τουρκοελληνική φιλία για τίποτα άλλο και να αφήσουμε τις πολιτικές σκοπιμότητες. Μας χρειάζεστε και σας χρειαζόμαστε».

πηγή:newsbeast.gr 

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.