Newsroom

Newsroom

O Άρης Ζέρβας στο koutipandoras.gr: "Η μπίζνα γύρω από τη μουσική κλονίζεται"

Τα τραγούδια του νέου άλμπουμ θα παρουσιάσει ζωντανά στο «Σταυρός του Νότου Club» ο τσελίστας Άρης Ζέρβας. Μετά την πρόσφατη κυκλοφορία του δίσκου «Πες Μου Αλμυρή Μου Θάλασσα», ο Άρης Ζέρβας μας μιλάει για τις ιστορίες που θέλει να διηγηθεί μέσα από τον δίσκο του, τα μελοποιημένα ποιήματα της γιαγιάς του, αλλά και το μουσικό τοπίο στην Ελλάδα, όπως έχει διαμορφωθεί τα χρόνια της κρίσης.

58ff75d61dc524f1758b47a7

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

Πείτε μας λίγα λόγια για τον δίσκο σας “Πες μου αλμυρή μου θάλασσα” που θα παρουσιάσετε στο Σταυρό του Νότου.

Ο δίσκος αυτός κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες και είναι η πρώτη μου προσωπική δουλειά. Περιέχει έξι τραγούδια και τρία ορχηστρικά κομμάτια. Τα τραγούδια είναι δύο μελοποιημένα ποιήματα της γιαγιάς μου, ακόμα ένα κομμάτι σε στίχους ενός φίλου μου και τα υπόλοιπα τρία σε δικούς μου στίχους και μουσική. Υπάρχουν και τα τρία ορχηστρικά κομμάτια, όλα με φυσικά όργανα που αναδεικνύουν τον ήχο του τσέλου σε περιγραφικού τύπου συνθέσεις.

Για πρώτη φορά θα παρουσιάσετε τα δικά σας κομμάτια. Τι σηματοδοτεί για εσάς αυτή η επιλογή; 

Είναι πολύ σημαντική στιγμή για εμένα και νιώθω μεγάλη ικανοποίηση και συγκίνηση που αυτή την φορά θα ανέβω σε μια σκηνή όχι απλά ως τσελίστας αλλά για να παίξω το δικό μου υλικό.

Με ποιον τρόπο δύο ποιήματα που έγραψε η γιαγιά σας έγιναν αφορμή για να δημιουργήσετε αυτή τη δουλειά; 

Τα δύο αυτά ποιήματα προέρχονται από μία μεγάλη συλλογή κειμένων και ποιημάτων που είχε γράψει η γιαγιά μου και ενώ ξέραμε την ύπαρξη τους στα χέρια μου ήρθαν αφού η γιαγιά μου «έφυγε». Εγώ λοιπόν της είχα δώσει μια υπόσχεση ότι κάποια στιγμή όταν θα τα βρω, θα φτιάξω ένα τραγούδι με τα ποιήματα αυτά. Έτσι λοιπόν κράτησα αυτή την υπόσχεση γράφοντας δύο τραγούδια μελοποιώντας δύο γραπτά της, και μαζί με αυτά δημιούργησα και το υπόλοιπο υλικό ώστε να βγει μια ολοκληρωμένη δουλειά.

 Υπάρχει κάποια ιστορία που θέλετε να διηγηθείτε στους ακροατές σας μέσα από αυτό το άλμπουμ;

Θεωρώ ότι το πώς εκφράζεται κάθε άνθρωπος όταν βιώνει την χαρά, την αγάπη, τον πόνο είναι μία μοναδική προσωπική στιγμή που δεν μπαίνει σε κανόνες και σε καλούπια. Ένα αυθόρμητο μοιρολόι, ένα τραγούδι σε στιγμές χαράς, ή ένα κείμενο, όπως της γιαγιάς μου, σε στιγμές θλίψης και προσμονής ενός έρωτα αποτελούν μια μοναδική μορφή έκφρασης που συνήθως δεν αποτυπώνεται πουθενά. Αυτό ακριβώς θέλω να δείξω με αυτά τα δύο τραγούδια. Να δώσω μία μονιμότητα, μία υπόσταση σε αυτή την προσωπική στιγμή έκφρασης μιας γυναίκας πριν πολλά χρόνια.

Έχετε συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής. Τη χαρούλα Αλεξίου, τη Γιώτα Νέγκα, τη Νατάσσα Μποφίλιου. Τι κρατάτε από αυτό το “ταξίδι”;

Όλες οι συνεργασίες μου έχουν προσφέρει υπέροχες στιγμές και συγκινήσεις. Είναι μοναδική αίσθηση το να βρίσκεσαι στην ίδια σκηνή, να είσαι ένα κομμάτι του συνόλου που συνοδεύει τις τρεις αυτές υπέροχες τραγουδίστριες. Να βιώνεις μαζί τους την συγκίνηση και τις αντιδράσεις του κοινού, να ζείς και εσύ μαζί τους τόσο έντονα τις μοναδικές στιγμές τους. Θεωρώ τον εαυτό μου πραγματικά πολύ τυχερό.

Πιστεύετε ότι η μουσική έχει αντέξει τα χρόνια της κρίσης; Υπάρχει έλλειψη στήριξης από την πολιτεία;

Το μουσικό τοπίο σίγουρα αλλάζει. Η μουσική αντέχει, αυτό που κλονίζεται είναι όλη η βιομηχανία, η «μπίζνα» γύρω από την μουσική και τους καλλιτέχνες. Και αναφέρομαι σε όλο το φάσμα και τα είδη της μουσικής. Σίγουρα υπήρχαν ανισότητες και υπερβολές και το ότι αυτό αλλάζει είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πολιτεία δυστυχώς δεν βοηθάει. Σκοπός της θα έπρεπε να είναι να προάγει τον πολιτισμό και την τέχνη χωρίς κριτήρια επιχειρηματικά αλλά με καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά. Η μουσική πρέπει να είναι μέρος της παιδείας ενός λαού. Στην Ελλάδα κάνουμε το αντίθετο, κλείνουμε ορχήστρες, μειώνουμε ώρες από τα σχολεία και κάνουμε με την γραφειοκρατία και την φορολογία αδύνατη την επιβίωση για ένα μουσικό.

Με ποιον τρόπο κρατάτε ζωντανή την έμπνευση σας; Υπάρχουν άνθρωποι, καταστάσεις, τόποι που σας γεμίζουν και σας δείχνουν τον τρόπο όταν τα πράγματα είναι δύσκολα;

 Μου αρέσει να ταξιδεύω και μου αρέσει πολύ η φύση. Ο συνδυασμός αυτών των δύο πραγμάτων μου γεννάει την επιθυμία να γράφω μουσική και να κάνω σχέδια.

Πιστεύετε ότι υπάρχει ελπίδα στη σημερινή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα; 

Θεωρώ ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας είχε πολύ καλά αντανακλαστικά από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Πολύς κόσμος βοήθησε και βοηθάει ανθρώπους που έχουν ανάγκη είτε μεμονωμένα είτε μέσα από συλλογικές δράσεις. Αυτό μου δίνει ελπίδα για την κοινωνία μας.

Οι πολιτικοί μας αντίθετα θεωρώ ότι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές και τομές για να δουλέψει σωστά το κράτος και η πολιτεία. Αλλά δεν βλέπω δυστυχώς ικανό πολιτικό προσωπικό. «Μικροί» πολιτικοί για τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας; 

Συνεχίζω να συνεργάζομαι ως τσελίστας με την Νατάσσα Μποφίλιου και ταυτόχρονα θα ετοιμάσω και κάποια ακόμη δικά μου live μετά την παρουσίαση στον Σταυρό. Παράλληλα ετοιμάζω καινούργια κομμάτια ορχηστρικά αλλά και τραγούδια.

Πληροφορίες :

Tετάρτη 3 Μαΐου

Έναρξη : 21.30

Είσοδος: 12€ με μπύρα-κρασί

Σταυρός του Νότου Club

Φραντζή & Θαρύπου 35-37,

Νέος Κόσμος

τηλ: 2109226975

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…