Newsroom

Newsroom

Ο Αλεξέι Σταχάνοφ – Ο άνθρωπος και ο Σταχανοβισμός

Ο Αλεξέι Γρηγορίεβιτς Σταχάνωφ γεννήθηκε το 1906 αι πέθανε το 1977.

800px stakhanov

Ο Αλεξέι Γρηγορίεβιτς Σταχάνωφ γεννήθηκε το 1906 αι πέθανε το 1977. Ήταν ένας ανθρακωρύχος και ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης. Έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας του σε ηλικία 30 ετών.

Έγινε διάσημος το 1935 ως σύμβολο του κινήματος που έγινε γνωστό ως Σταχανοβισμός. Μιας εκστρατεία που αποσκοπούσε στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων αλλά και να αποδείξει την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού οικονομικού συστήματος.

Γεννήθηκε στη Λουγκόβαγια, ένα χωριό του Οριόλ το 1906 και ξεκίνησε να εργάζεται σε ένα ορυχείο που ονομάζεται «Tsentralnaya-Irmino” στην πόλη Καντίεβκα στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας.

Το 1933, ο Σταχάνωφ έγινε χειριστής κομπρεσέρ. Το 1935, πήρε μαθήματα εξόρυξης. Στις 31 Αυγούστου του 1935, αναφέρθηκε ότι είχε εξορύξει την ποσότητα ρεκόρ των 102 τόνων άνθρακα σε 5 ώρες και 45 λεπτά, κάτι που αναλογούσε σε 14 φορές την ποσότητα που του είχε ζητηθεί. Τον Σεπτέμβριο έκανε νέο ρεκόρ με 227 τόνους άνθρακα σε μία μόνο βάρδια.

Το…κατόρθωμα αυτό χρησιμοποιήθηκε από το καθεστώς μέσω των εφημερίδων ως πρότυπο προς μίμηση. Εμφανίστηκε και στο εξώφυλλο του περιοδικού Time στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την περίοδο 1936-1941 ήταν και φοιτητής της Βιομηχανικής Ακαδημία της Μόσχας. Το 1941-1942, διορίστηκε διευθυντής του ορυχείου Νο 31 στην Καράκαντα.

Την περίοδο 1943-1957 εργάστηκε στο Υπουργείο Βιομηχανίας Άνθρακα της ΕΣΣΔ. Από το 1957 έως το 1959, διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής και μετά από αυτό, βοηθός επικεφαλής μηχανικός στο γραφείο διαχείρισης του ορυχείου Νο 2/43 μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1974.

Υπήρξε αναπληρωτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ από την πρώτη σύγκληση. Τιμήθηκε με πολλά μετάλλια. Η τελευταία Κυριακή του Αυγούστου ανακηρύχθηκε σε «Ημέρα Ανθρακωρύχου”, προφανώς προς τιμήν του. Η πόλη της Καντίεβκα στην ανατολική Ουκρανία, όπου άρχισε την εργασία του ο Σταχάνοφ μετονομάστηκε προς τιμήν του το 1978, μετά το θάνατό του

Το 1985, οι New York Times, τυπώνουν μια ιστορία στην οποία υποστηρίζουν ότι ο Σταχάνοφ κατάφερε το ρεκόρ του, μόνο και μόνο επειδή το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε κανονίσει το γεγονός ως έναν τρόπο για την ενίσχυση του ηθικού του λαού, με πολλές άλλους ανθρακωρύχους να εργάζονται για να βοηθήσουν τον Σταχάνοφ ώστε να κάνει το ρεκόρ εξόρυξης.

Η Times μάλιστα, χρησιμοποίησαν μια δήλωση του επικεφαλής του ορυχείου που δούλευε ο Σταχάνωφ που λίγο πολύ είπε οτι η επιτυχία οφειλόταν στο νέο σύστημα εξόρυξης άνθρακα.

Το 1988, σε μια εποχή που η ΕΣΣΔ κατέρρεε και υπήρχε κύμα απομυθοποίησης πολλών επιτευγμάτων της, η Σοβιετική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda ισχυρίστηκε ο Σταχάνωφ τα κατάφερε χάριν στους βοηθούς που είχε αλλά παραδέχτηκε ότι το παράδειγμά του οδήγησε στην αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της καλύτερης οργάνωσης της εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της εξειδίκευσης και της αλληλουχίας στην εργασία.