Newsroom

Newsroom

Ο Αλέξανδρος Δρυμωνίτης στο koutipandoras.gr για το φεστιβάλ "Electric Nights"

Medea Electronique

H Medea Electronique διοργανώνει για τρίτη φορά το 27ωρο φεστιβάλ πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής “Electric Nights” στο Booze Cooperativa. Στο πλαίσιο αυτού του μοναδικού δρώμενου, τακτικοί καλεσμένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που ασχολούνται με την πειραματική ηλεκτρονική μουσική, τον θόρυβο, τις DIY μουσικές δραστηριότητες και την avant garde, συμπράττουν επί σκηνής, σε performances ηλεκτρονικής μουσικής. Με αφορμή το φεστιβάλ, συναντήσαμε τον Αλέξανδρο Δρυμωνίτη από τη Medea Electronique και μιλήσαμε μαζί του για τον πειραματικό ήχο, την ανεξάρτητη μουσική σκηνή,  τον προγραμματισμό και τις δραστηριότητες μιας καλλιτεχνικής κολεκτίβας αυτή την εποχή.

– Πες μας λίγα λόγια για τη Medea Electronique…

H Μedea είναι μία ομάδα που αποτελείται από ανεξάρτητους καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία. Ηλεκτρονική μουσική, βίντεο, αυτοσχεδιασμός, χορός, προγραμματισμός. Οι δραστηριότητες της περιλαμβάνουν πολλές εκδηλώσεις, δράσεις και σεμινάρια. Μία από τις κεντρικές μας διοργανώσεις είναι και το “Εlectric Νights” που γίνεται για τρίτη συνεχόμενη φορά στο Booze Cooperativa. 

– Είστε μία πολυσυλλεκτική ομάδα, μία καλλιτεχνική κολεκτίβα. Τι σημαίνει αυτό σε πρακτικό επίπεδο; 

Είμαστε κολεκτίβα. Αυτό σημαίνει μία ομάδα ανθρώπων που όλοι έχουμε τον ίδιο λόγο στις δραστηριότητες μας και όλα γίνονται από κοινού. Στη Medea όποιος ασχολείται με κάποιο project, έχει και τον πρώτο λόγο σε αυτό. Η πρωτοβουλία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο μέσα στην ομάδα. Το οικονομικό κομμάτι το ρυθμίζουμε με βάση το κάθε project ξεχωριστά, αλλά υπάρχει το κοινό ταμείο της ομάδας για να καλύπτουμε τα λειτουργικά μας έξοδα. Δεν έχουμε ιεραρχία και ηγετικά στελέχη, απλώς όσο περισσότερο ασχολέίται κάποιος με ένα έργο, τόσο περισσότερες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει σε σχέση με αυτό. Δεν συμμετέχουν όλα τα μέλη της ομάδας σε όλες τις δραστηριότητες. Αυτή την περίοδο τρέχει το Soundscapes Landcapes στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ διοργανώσαμε και κάποια εργαστήρια στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

– Πως συνδυάζεται ο προγραμματισμός με τη μουσική; 

Ο προγραμματισμός δημιουργεί τον ήχο από το μηδέν. Οι μόνες πηγές που έχεις είναι συναρτήσεις που προκαλούν ταλαντώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν ήχο και έτσι δημιουργείται ένα πρωτότυπο αποτέλεσμα.

– Τι θα δούμε στο Electric Nights; 

Το Electric Nights είναι ένα φεστιβάλ πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής το οποίο έχει ροή και συνέχεια, καθώς διαρκεί 27  ώρες. Εμείς θέλουμε ο κόσμος να έρθει και να μείνει, να ζήσει αυτή την εμπειρία σε βάθος. Ο χρόνος εντείνει και διογκώνει τα ερεθίσματα που προέρχονται από τον ήχο. Έτσι η εμπειρία αυτή εναλάσσεται  και γίνεται μοναδική. Όταν εκτίθεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα στη μουσική εμπειρία, τα ερεθίσματα αποκτούν πολλαπλή επίδραση. Εμείς θέλουμε το φεστιβάλ να γίνει πολλές φορές, να το μάθει ο κόσμος και να μετατατραπεί σε “θεσμό”. Να σκέφεται το κοινό ότι γίνεται αυτό το πράγμα στην πόλη και να λέει ναι πάμε να το ζήσουμε… Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει κόσμος στο χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ και να διαμορφώνονται μεταξύ μας όροι διάδρασης και εναλλαγής. Να αφεθεί ο κόσμος στη ροή του ήχου. Εμείς, καλύπτουμε μία μεγάλη γκάμα διαφορετικών τεχνικών. Το κοινό στοιχείο είναι ο ηλεκτρονικός ήχος και ο πειραματισμός”.  

– Πως αποκτάει ο ήχος ερευνητική διάσταση; 

Για εμάς ο ήχος έχει και ερευνητική – ακαδημαϊκή πλευρά. Για αυτό και πολλοί από τους καλεσμένους του φεστιβάλ προσεγγίζουν τη μουσική με αυτόν τον τρόπο. Εξάλλου, όταν μιλάμε για προγραμματισμό και για ηλεκτρονική επεξεργασία του ήχου, μιλάμε ταυτόχρονα και για μία επιστήμη. Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό και συνδυάζουν επιστήμες, όπως τα μαθηματικά, η φυσική, ο προγραμματισμός κτλ”. 

– Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε ως ομάδα;

Οι δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την εποχή συνδέονται κυρίως με την κάλυψη των εξόδων. Επειδή θέλουμε να είμαστε δραστήριοι και να κάνουμε καινούργια πράγματα, υπάρχει αυτή η πίεση. Στα ανεξάρτητα φεστιβάλ οι χορηγοί δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουνε χρήματα, για αυτό και το οικονομικό είναι το μεγαλύτερο “αγκάθι”. Εμείς δίνουμε μεγάλη έμφαση στην επικοινωνία των δράσεων μας και στην προώθηση των ίδιων των συμμετεχόντων. Ως ενεργός μουσικός που θέλεις να είσαι στην πειραματική σκηνή και να κάνεις πράγματα, πρέπει να είσαι διατεθειμένος να το προσπαθήσεις πολύ περισσότερο. 

-Υπάρχει κρατική χρηματοδότηση για πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τον πολιτισμό; 

Τη χρηματοδότηση από το κράτος την έχουμε ξεχάσει. Ακούγεται σαν ανέκδοτο αυτή την εποχή. Πολλά προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Εμείς δεν ποντάρουμε σε αυτή την προοπτική, ούτε περιμένουμε να γίνει κάτι από τους μεγάλους φορείς, για αυτό και παραμένουμε ανεξάρτητοι. Έχουμε κάποιους χορηγούς επικοινωνίας, που μπορεί να προσφέρουν φαγητό στους συμμετέχοντες ή κάποια στήριξη, αλλά μέχρι εκεί. Τώρα αν το φεστιβάλ γίνει γνωστό και υπάρχει διάθεση για κάτι άλλο στο μέλλον έχει καλώς. Εμείς θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε το φεστιβάλ όσο το απολαμβάνει ο κόσμος. 

– Η νέα κυβέρνηση μπορεί να δώσει λύσεις;

Για τη νέα κυβέρνηση, το βάρος έχει πέσει στο οικονομικό πεδίο, τις συζητήσεις για το μνημόνιο και νομίζω ότι προέχουν άλλα στην παρούσα φάση. Μόλις λυθούν αυτά τα προβλήματα, ίσως να δοθεί τότε έμφαση και στον πολιτισμό. 

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

 

 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…