Ντράγκι: Aν χρειαστεί, θα επεκτείνουμε το QE – Περιορισμένοι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Αμετάβλητη διατήρησε την πολιτική της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κρατώντας τα βασικά επιτόκια της στα ιστορικά τους χαμηλά με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να διαμηνύει πως θα παραμένουν στα τρέχοντα επίπεδα «για όσο διάστημα χρειαστεί».

5939552e1dc524bb548b475f

Ο Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι οι παράγοντες οι οποίοι απειλούν την ανάπτυξη έχουν «περιοριστεί σημαντικά». Ωστόσο, δεν ήταν το ίδιο αισιόδοξος αναφορικά με τον πληθωρισμό, καθώς οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ προχώρησαν σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους για την πορεία του.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό καθώς τώρα εκτιμά ότι θα κινηθεί στο 1,5% το 2017 έναντι εκτίμησης 1,7% το Μάρτιο και στο 1,3% το 2018 (προηγούμενη εκτίμηση 1,6%) και στο 1,6% για το 2019. Η εκτίμηση για την ανάπτυξη διαμορφώνεται πλέον στο 1,9% φέτος από 1,8% και στο 1,8% έναντι 1,7% για την επόμενη χρονιά.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ έστειλε εκ νέου το μήνυμα ότι δεν αρκεί η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ για να στηρίξει την Ευρωζώνη, αλλά τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να ωθήσουν υψηλότερα την παραγωγικότητα και να περιορίσουν τα επίπεδα ανεργίας.

Αναφερόμενος στη δημοσιονομική πολιτική, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είναι «φιλική προς την ανάπτυξη», χωρίς φυσικά να ξεφεύγει από τα όρια που θέτει το Σύμφωνα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο αναμένεται ότι θα συνεχιστεί έως τον Δεκέμβριο του 2017 και μπορεί να παραταθεί εάν το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας κρίνει ότι είναι απαραίτητο. Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, επεσήμανε ότι τα κράτη – μέλη διαθέτουν υψηλότερο χρέος από ό,τι την προηγούμενη δεκαετία. 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…