Ντομπρόβσκις: Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο

Υπάρχουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2018 και τη χρηματοδότησή της στη συνέχεια από τις αγορές, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

5a213aae1dc524034c8b4587

Ερωτηθείς, αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές τον Αύγουστο, ο κ. Ντομπρόβσκις απάντησε: 

«Είναι σε εξέλιξη τώρα μία αξιολόγηση του προγράμματος. Πρέπει να λεχθεί ότι τα πράγματα είναι γενικά σε τροχιά. Η Ελλάδα έχει επανέλθει στην ανάπτυξη, εκπληρώνει και στην πραγματικότητα έχει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τους δημοσιονομικούς της στόχους. Ετοιμάζεται και ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος, ο οποίος σέβεται το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Επομένως, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, που ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει σχετικά σύντομα, θα πρέπει να αρχίσουμε τις προετοιμασίες για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτή τη στιγμή, όμως, θα έλεγα ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε θα μπορούσαμε πράγματι να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, όπως προβλέπεται, τον Αύγουστο και μετά το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να επανέλθει στη χρηματοδότηση από τις αγορές».

Αισιοδοξία για κλείσιμο της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο πριν τη Δευτέρα 

Την ίδια ώρα, αισιοδοξία επικρατεί τόσο απλό την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης όσο και από πλευρά Ευρωζώνης πως η γ’ αξιολόγηση μπορεί να κλείσει σε τεχνικό επίπεδο πριν από τις 4 Δεκέμβρη. 

Συγκεκριμένα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης επισήμανε πως στην αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα όπου μετέχουν και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, φαίνεται πως υπάρχει «θετική πρόοδος», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ελπίδες για μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας».

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι έτοιμα πριν από τα Χριστούγεννα, εξήγησε ο ίδιος παράγοντας της Ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να υλοποιηθεί ένας μεγάλος όγκος προαπαιτούμενων δράσεων (περίπου 100 που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση). Μια δέσμη προαπαιτουμένων θα πρέπει να νομοθετηθεί πριν από τα Χριστούγεννα και μια πολύ μεγαλύτερη δέσμη μέτρων θα πρέπει να νομοθετηθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Εάν όλα πάνε καλά, το EWG πoυ θα συνεδριάσει στις 11 Ιανουαρίου θα λάβει την έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς, ούτως ώστε στη συνέχεια το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου να μπορέσει να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια.

«Έως τώρα αυτή η αξιολόγηση εξελίσσεται εντυπωσιακά ομαλά», ανέφερε ο ίδιος παράγοντας της Ευρωζώνης.

Κληθείς να σχολιάσει τις ποινικές διώξεις που εκκρεμούν εναντίον πρώην μελών του ΤΑΙΠΕΔ, αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, πέρα από το να εκφράζουμε την ανησυχία μας, πρόσθεσε στη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει δυσφορία, αλλά και απογοήτευση σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, παράγοντας της Ευρωζώνης ανέφερε ότι εφόσον υπάρξει θετική απόφαση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, αυτή θα ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα προαπαιτούμενα. Υπενθύμισε ότι το 2018 θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και αν το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη συμφωνήσουν σε μια κοινή ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τότε αναμένεται ότι το ΔΝΤ θα προτείνει την ενεργοποίηση του δικού του προγράμματος για την Ελλάδα.

Εξάλλου, το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου θα εκλέξει το νέο πρόεδρό του. Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, αναμένει η διαδικασία να είναι γρήγορη και να ολοκληρωθεί μετά από δύο έως τρεις γύρους ψηφοφορίας.

Παράλληλα, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε: «φαίνεται ότι θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) το Σάββατο»». 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ