Ντογιάκοι

Ας υποθέσουμε πως ο Ισίδωρος Ντογιάκος, Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών είναι ο καλύτερος άνθρωπος. Ας υποθέσουμε ακόμη πως είναι και ο Εισαγγελέας των Εισαγγελέων. Δίκαιος στη δουλειά του, νομογνώστης και νομοεφαρμοστής.

57de35b01dc52463138b458b

Του Κώστα Βαξεβάνη

Πως δεν ισχύει τίποτα από όσα του έχουν καταλογίσει με δημοσιεύματα, πως έπαιρνε εντολές από τον Σαμαρά ως “Παναθηναϊκάκιας” για το ποιούς πρέπει να δικάσει, πως είχε άμεση εμπλοκή στις παράξενες διαδικασίες που “αθώωναν” τον Βγενόπουλο, πως είχε μετατρέψει της Εισαγγελία Εφετών σε προσωπικό φέουδο στο οποίο ο νόμος ήταν όπλο ισχύος του και όχι Δικαιοσύνης.

Ο Ντογιάκος όμως τιμωρήθηκε πειθαρχικά, από τα πειθαρχικά όργανα της Δικαιοσύνης, πράγμα που τον εμποδίζει από την επίδοση της απόφασης στον ίδιο, να είναι Προϊστάμενος Εισαγγελίας. Παρά τη γνώση πως δεν θα είναι Προϊστάμενος σε μερικές μέρες ακόμη και αν εκλεγεί, ο Ντογιάκος κατέβηκε στις εκλογές και κατάφερε να γίνει και πάλι Προϊστάμενος της Εισαγγελίας ,έστω και μερικών ημερών ως την έκπτωσή του.

Γιατί ο Ντογιάκος έβαλε σε τέτοια ταλαιπωρία τους συναδέλφους του αφού ξέρει πως θα ξαναγίνουν εκλογές σε μερικές μέρες όταν θα είναι έκπτωτος; Προφανώς για να κάνει επίδειξη δύναμης, γιατί μάλλον ως δύναμη αντιλαμβάνεται τις διαδικασίες στη Δικαιοσύνη και όχι ως απόδοση Δικαιοσύνης. Γιατί η απόδοση Δικαιοσύνης, απαιτεί ο ίδιος να αποδεχθεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης όποιες και αν είναι αυτές, ακόμη και αν τον αδικούν.

Ας αφήσουμε όμως τον Ντογιάκο και ας πάμε στους 39 που τον ψήφισαν, δηλαδή στο μισό περίπου δυναμικό της Εισαγγελίας Εφετών. Αυτοί οι 39 ανώτεροι Εισαγγελείς, παρότι γνώριζαν την πειθαρχική ποινή του Ντογιάκου, παρότι γνώριζαν πως η εκλογή του δεν εξασφαλίζει τη διοίκηση της Εισαγγελίας από τον ίδιο αφού θα εκπέσει, παρότι γνώριζαν πως έτσι ταλαιπωρούν τους Εισαγγελείς και την Εισαγγελία με νέες εκλογές, ψήφισαν τον Ντογιάκο.

Είναι διαφορετικό να τον ψήφιζαν για να διοικήσει την Εισαγγελία γιατί θεωρούν τον ίδιο ικανό και όσα του αποδίδονται άδικα και διαφορετικό να τον ψηφίζουν ξέροντας και τη δίωξη και το αποτέλεσμα της έκπτωσης που επιφέρει.

Ποιά Δικαιοσύνη αποδέχονται οι υπό αυτές τις συνθήκες ψηφοφόροι του Ντογιάκου; Ποιό σεβασμό στα όργανά της που πήραν μια απόφαση πειθαρχικής ποινής; Και ποιό σεβασμό στους εαυτούς και τους συναδέλφους τους που μετατρέπονται από Εισαγγελείς σε πιόνια ενός παιχνιδιού ισχύος;

Οι ψηφοφόροι του Ντογιάκου δηλαδή αποδέχονται τις αποφάσεις των οργάνων κατά περίπτωση; Αν τα όργανα αυτά αποφάσισαν λάθος, η λύση είναι ο κλεφτοπόλεμος των χαρακωμάτων ή η υπόδειξη του λάθους; Όταν αύριο θα διώκουν ανθρώπους ή θα δικάζουν μαζί με τους δικαστές θα το κάνουν κατ εφαρμογή του νόμου ή της διάθεσής τους απέναντι στο νόμο;

Η συμπαράταξη της μισής Εισαγγελίας Εφετών με το Ντογιάκο, επιβεβαιώνει όσα γράφονται για την παθογένειά της και τις σκοτεινές διαδρομές στο εσωτερικό της. Οι 39 δεν ψήφισαν Ντογιάκο για να επιλέξουν κάποια λύση, αλλά για να δηλώσουν “είμαστε εδώ και είμαστε πολλοί”. Αλλά αν το δηλώνουν αυτό ψηφίζοντας Ντογιάκο, ενάντια στη νομιμότητα, αυτοί οι θεματοφύλακές της, τότε πρέπει αν δηλώσουν και ποιοί είναι; Είναι μια ισχυρή ομάδα; Οι άνθρωποι του Ντογιάκου; Αυτοί που δεν θα υποχωρήσουν αλλά αντιθέτως “θα μας δείξουν”; Ποιά είναι το στοιχείο της ομαδοποίησής τους με τέτοια μάλιστα ένταση; Γιατί η Δικαιοσύνη σίγουρα δεν είναι. Αν ήταν η ρημάδα η Δικαιοσύνη, ή θα έβγαιναν ως θαρραλέοι Εισαγγελείς να πουν ποιό είναι το μη σύνομο στην πειθαρχική δίωξη Ντογιάκου, ή θα εφάρμοζαν τις αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων, δηλαδή της Δικαιοσύνης.

Δεν είναι απλώς Ντογιάκοι, αλλά η απόδειξη πως η Εισαγγελία Εφετών, είναι ένας προβληματικός χώρος απόδοσης της Δικαιοσύνης και πολύ φοβάμαι χρήσης της για πράγματα που δεν έχουν σχέση με τη Δικαιοσύνη. Δεν υπήρξε καμιά δημοκρατική έκφραση υπέρ κάποιου υποψηφίου, αλλά η προσβλητική για τη Δημοκρατία (δυστυχώς μέσω της Δημοκρατίας) δήλωση “εμείς είμαστε η εξουσία”.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…