Newsroom

Newsroom

Ντεϊσελμπλούμ: Δεν είδε αγορές και μετά το Eurogroup

Πριν τη συνεδρίαση Eurogroup ο πρόεδρός του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη «πολλή δουλειά» για να επιστρέψει…

deisebloym

Πριν τη συνεδρίαση Eurogroup ο πρόεδρός του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη «πολλή δουλειά» για να επιστρέψει στις αγορές.

«Ελπίζω να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στην Ελλάδα. Σε ό,τι με αφορά θα επιθυμούσα η αξιολόγηση της τρόικας να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κληθείς να σχολιάσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο Ντεϊσελμπλούμ απάντησε ότι σίγουρα έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, αλλά προσέθεσε πως αναμένει να ενημερωθεί από τους εκπροσώπους της τρόικας για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Πρέπει πρώτα να ακούσουμε τους εκπροσώπους της τρόικας για να δούμε πόσες πιθανότητες υπάρχουν να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος του έτους», ανέφερε ο κ. Ντεϊσελμπλούμ.

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του ενος δισ. ευρώ προς την Ελλάδα μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αντίθετα, η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, με το «καυτό» ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, είναι «δύσκολο αν όχι αδύνατο», όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και επομένως η συμφωνία μετατίθεται για τον Ιανουάριο.

Ο επικεφαλής της Eurogroup αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και η Αθήνα «εργάζεται εποικοδομητικά» με την τρόικα προκειμένου να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα, τόνισε όμως ότι χρειάζεται «περισσότερη πρόοδος».

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε ότι το κλιμάκιο της τρόικας επιστρέφει στην Αθήνα από την Τρίτη και θα επιδιώξει να κλείσει «όσα περισσότερα ζητήματα μπορούν ως το τέλος του έτους».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι θα καλυφθεί σύντομα το τέταρτο προαπαιτούμενο (ΕΑΣ).

«Έχουμε πλήρη συνείδηση των προσπαθειών» που καταβάλλει η Ελλάδα, «αλλά η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί» πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας ότι όλα τα ζητήματα θα τα δει εκ νέου το Eurogroup τον Ιανουάριο.

Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνονται στα ήδη συμφωνηθέντα, στο πλαίσιο του μνημονίου, και δεν είναι νέα μέτρα.

Την εκτίμηση ότι είναι πιθανή η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εντός του 2013 εξέφρασε και ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ ο επίτροπος Όλι Ρεν διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στην Ελλάδα σε «αυτή τη δύσκολη προσπάθεια» που καταβάλλει.

To Eurogroup ενέκρινε την τελευταία έκθεση αξιολόγησης του ιρλανδικού προγράμματος και απένειμε τα εύσημα στις ιρλανδικές αρχές για την σταθερή εφαρμογή του προγράμματος.

Το Eurogroup ενέκρινε επίσης επί της αρχής την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 100 εκατ. ευρώ για την Κύπρο, καλωσορίζοντας το συμπέρασμα της τρόικας ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…