Ντάισελμπλουμ: Από τότε που ανέλαβαν Τσίπρας – Τσακαλώτος όλα έγιναν πιο εύκολα

Για την πορεία της Ευρωζώνης, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά τη θητεία του και φυσικά για το ζήτημα της Ελλάδας, μίλησε σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Γερούν Ντάισελμλπουμ ο οποίος αποχωρεί σήμερα Παρασκευή, από πρόεδρος του Eurogroup.

5a5873e21dc52495448b4652

Ο Ντάισελμπλουμ ένας από τους μεγαλύτερους υπεύθυνους για την χάραξη οικονομικής πολιτικής της ΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρωζώνη εξακολουθεί να μην είναι «ανθεκτική στις κρίσεις». Κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Ντάισελμπλουμ, οι κυβερνήσεις αντιμετώπισαν τη χειρότερη κρίση χρέους των κρατικών ομολόγων, συμπεριλαμβανομένης της διάσωσης της Κύπρου και της Ελλάδας.

Κεντρικό ρόλο στη συνέντευξή του ήταν η ανησυχία για την πορεία της Ελλάδας, της οποίας η κρίση χρέους κορυφώθηκε το 2015.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, ενώ πολλά είχαν λεχθεί για τα σχέδια της Γερμανίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του κρίσιμου καλοκαιριού του 2015 που τότε ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης, σχετικά με ένα ένα προσωρινό “Grexit”, στην πραγματικότητα υπήρχαν χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης – με πολύ χαμηλότερο πλούτο ανά κεφαλή από την Ελλάδα – που το ζητούσαν αυτό.

«Πίσω από την ευρεία πλάτη της Γερμανίας υπήρχαν αρκετές χώρες που ευθυγραμμίζονταν, οι οποίοι απλά είπαν:« Τελειώσαμε. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε να μιλάμε πλέον με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για Plan B» αποκάλυψε  ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Παράλληλα, υποστήριξε, ότι ποτέ δεν ήταν ο ίδιος υπέρμαχος του Grexit, το οποίο θα ήταν «πραγματικά καταστροφικό» και «τεράστιο λάθος».

Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα πλέον δεν παραβιάζει τους κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ και είναι έτοιμη να αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης φέτος.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και φυσικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν ολοκληρωτικά αλλάξει την σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν τα πάντα είναι ευκολότερα από τότε… Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Παραδέχτηκε, επίσης, ότι μερικά από τα μέτρα που έπρεπε να λάβει η Ελλάδα για να αποκαταστήσει τα σπασμένα δημόσια οικονομικά της ήταν «ακραία».

Τέλος ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως αν κλονισθεί φέτος οικονομικά η ΕΕ, πολλές από τις χώρες της αλλά και η νομισματική ένωση στο σύνολό της δεν είναι έτοιμες για να το αντιμετωπίσουν.

«Δεδομένου ότι τα κράτη μέλη εξακολουθούν να έχουν τις κύριες μακροοικονομικές εξουσίες και αρχές, θα πρέπει να συνεχίσουν τη μεταρρύθμιση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό», είπε,

Αυτή είναι και η τελευταία συνέντευξη του Γερούν Ντάισελμπλουμ ως πρόεδρος του Eurogroup αφού παραδίδει την προεδρία στον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών Μάριο Σεντένο. 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…