Newsroom

Newsroom

Νουί: Πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες η μείωση των "κόκκινων" δανείων

H επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της EKT, Ντανιέλ Νουί, περιέγραψε ως την επόμενη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναφερόμενη στις εκροές καταθέσεων σημείωσε ότι, ενώ το 2016 υπήρξαν καλά νέα σε πολλά μέτωπα, «τους πρώτους δύο μήνες του 2017 απόγοητευτήκαμε λίγο, σαν να έγινε μια παύση στην πρόοδο».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στο περιθώριο της επίσκεψής της στην Αθήνα, η κ. Νουί σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια η πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες ήταν η φερεγγυότητα, η ανακεφαλαιοποίηση και η αναδιάρθρωση των ομολόγων των τραπεζών. «Και τώρα αντιμετωπίζουν το σημαντικό θέμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων», πρόσθεσε.

Η κ. Νουί στάθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι αυτό θα σημάνει περισσότερη εμπιστοσύνη. «Και η τραπεζική λειτουργία σημαίνει εμπιστοσύνη. Οπότε θα είναι ένα δυνατό σημάδι στις αγορές, στους επενδυτές, όπως επίσης και στους καταθέτες που πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες, αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για τις εκροές από τις τράπεζες τον Ιανουάριο, είπε ότι «το 2016 υπήρξαν καλά νέα σε πολλά μέτωπα, τους πρώτους δύο μήνες του 2017 απογοητευτήκαμε λίγο, σαν να έγινε μια παύση στην πρόοδο. Την ίδια στιγμή, έχουμε δει ότι το ρευστό χρήμα μειώθηκε επίσης. Επομένως, μπορεί να είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, μεμονωμένες περιπτώσεις. Φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις πληρώνουν φόρους ή λογαριασμούς και ίσως η κατάσταση ξαναγίνει ομαλή τους επόμενους μήνες. Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα».

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του δανεισμού των τραπεζών από τον ELΑ τον Φεβρουάριο, είπε ότι αυτό σχετίζεται με τις καταθέσεις που φεύγουν από τις τράπεζες, εκφράζοντας την ελπίδα να είναι κάτι προσωρινό.

Η κ. Νουί υπογράμμισε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη που θέλει τις τράπεζες να μην αποφεύγουν μια νέα ανακεφαλαιοποίηση. Όπως είπε, οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλοποιημένες.

«Θα έβαζα ως πρώτη προτεραιότητα τα νέα Δ.Σ., την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και να κάνουμε τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που έχουν πρόσφατα αναληφθεί, να λειτουργήσουν τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτές είναι οι προτεραιότητες», πρόσθεσε.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…