Νίπτει τας χείρας του ο πρωτεργάτης της λιτότητας για την κατάσταση στην Ελλάδα

Ο υπαίτιος της φτωχοποίησης του νότιου τμήματος μίας ολόκληρης ηπείρου, που προκλήθηκε από την εμμονή του στο δόγμα της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, προβαίνει σε διάχυση των πολιτικών ευθυνών που τον βαραίνουν. Με ευθύτατη επίθεση προς την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και εν γένει το πολιτικό και κρατικό σύστημα της χώρας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην αντανάκλαση του πολιτικού του καθρέφτη βλέπει άλλους υπαίτιους και όχι το πρόσωπό του για την κατάσταση στην Ελλάδα.

58512ce71dc524b0588b4569

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στο συνέδριο της Δυτικογερμανικής Ραδιοτηλεόρασης WDR στο Βερολίνο, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους Έλληνες που μαστίζονται από την κρίση. Παράλληλα με την ξαφνική ευαισθητοποίησή του, επέρριψε ευθύνες στο «ελληνικό πολιτικό σύστημα το οποίο με ή χωρίς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του». 

«Έγιναν βήματα προόδου» είπε και συμπλήρωσε: «Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας συνεχίζει να επιμερίζει το βάρος στα αδύναμα στρώματα». Η τελευταία αποστροφή του Σόιμπλε κυμαίνεται στα όρια της γραφικότητας, καθόσον ο ίδιος επιμένει στην αναγκαιότητα συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το οποίο ζητούσε ως προαπαιτούμενα τα νέα μέτρα για το 2019 και το 2020 προκειμένου να μην αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.

«Βγήκε με την υπόσχεση να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια για τους εφοπλιστές, αλλά τίποτα δεν έγινε» τόνισε, διευκρινίζοντας πως η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική. Πόσο δηλαδή θα ήθελε να φτάσει ο βασικός μισθός για να γίνει η χώρα ανταγωνιστική; Είναι μία ερώτηση που πρέπει κάποτε να απαντήσει ο κ. Σόιμπλε.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε, επίσης, ότι η ευθύνη επιμερίζεται στην Ελλάδα και την «ελλειμματική λειτουργία των κρατικών δομών της». Προφανώς, δεν εντόπισε κάποια ευθύνη στο πρόσωπό του, κάτι που κάνουν πάρα πολλοί υπουργοί Οικονομικών λοιπών ευρωπαϊκών χωρών. «Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει υπό τις ισχύουσες προϋποθέσεις συμμετοχής σε ένα σταθερό νόμισμα με χαμηλά επιτόκια, τότε θα πρέπει να θέσει την οικονομία και τον κρατικό της μηχανισμό σε κατάσταση που να διασφαλίζεται αυτό μακροχρόνια» προειδοποίησε, ενώ δεν παρέλειψε και τη μόνιμη επωδό του: «Έγιναν πολλά, αλλά όχι αρκετά».

Άξιο αναφοράς πως ο επιλεκτικά σχολαστικός και τυπολάτρης  Σόιμπλε αν και απαιτεί απ’ όλους τους ευρωπαίους εταίρους να τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες, εκείνος δεν έχει δώσει κάποια εξήγηση για το λόγο που η Γερμανία παραβιάζει εδώ και χρόνια το όριο του κρατικού προϋπολογισμού των χωρών της ΕΕ, φτάνοντας ακόμα και το 8%.

Η απάντηση του Μαξίμου στο παραλήρημα του Σόιμπλε

Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, αποδίδοντας στον κ. Σόιμπλε ιστορικές ευθύνες για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. 

«Οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους» τόνισαν. 

«Βολές» Μοσκοβισί κατά Βερολίνου

Για δημοκρατικό έλλειμμα έκανε λόγο ο Πιερ Μοσκοβισί, επικρίνοντας τις πολιτικές προσεγγίσεις της Γερμανίας για την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος. «Το να αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες για τη μοίρα της Ελλάδας δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ χωρίς δημοκρατική λογοδοσία» τόνισε, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτή την προσέγγιση εντελώς απαράδεκτη.

Η φράση του κ. Moscovici ερμηνεύεται ως ευθεία βολή απέναντι στη γερμανική στάση ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ο Επίτροπος έκανε μάλιστα αυτή την επισήμανση απευθυνόμενος στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Pier Carlo Padoan, και τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών, Johan Van Overtveldt, οι οποίοι συμμετέχουν στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών. 

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για το ελληνικό ζήτημα απάντησε ότι «έχουμε συμφωνήσει στο παρελθόν ότι θα δοθούν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους -αν θα χρειαστεί στο τέλος του προγράμματος». «Το ΔΝΤ και η Ελλάδα θέλουν αυτά τα μέτρα νωρίτερα. Δεν φτάσαμε σε λύση στο τελευταίο Eurogroup και έχουμε ένα νέο Eurogroup σε δυο εβδομάδες. Βλέπω περιθώριο για ελιγμούς προκειμένου να υπάρξει λύση» είπε ο Βέλγος υπουργός, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…