Newsroom

Newsroom

Νικώντας τη δημιουργία του αρνητικού εσωτερικού διαλόγου

Γράφει η Ελένη Φύσσα,  ψυχολόγος, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κρήτης

dialogos

Γράφει η Ελένη Φύσσα,  ψυχολόγος, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κρήτης

Παρατηρώντας την καθημερινότητα μας και τον εσωτερικό μας διάλογο, κάποιοι από εμάς θα διαπιστώσουμε ότι γινόμαστε οι χειρότεροι επικριτές του εαυτού μας. Δώστε την προσοχή σας στο να παρατηρήσετε τις «συζητήσεις» που κάνετε με τον εαυτό σας, τον εσωτερικό σας διάλογο. Θα διαπιστώσετε το πόσο αρνητικοί είμαστε όλοι μας τελικά με τον εαυτό μας, το πόσες αρνηικές λέξεις χρησιμοποιούμε για τον εαυτό μας όταν θυμώνουμε:

·        Που δεν καταφέραμε να κάνουμε κάτι όσο καλά θα θέλαμε
·        Που δεν πετύχαμε ένα στόχο μας
·        Που δεν έπιασαν τόπο οι προσπάθειες μας να καταφέρουμε κάτι
·        Που αποτύχαμε σε κάτι άλλο

Το αποτέλεσμα της αρνητικής αυτοκριτικής είναι πως τελικά μας κάνει να νιώθουμε ηττημένοι, απογοητευμένοι, απελπισμένοι. Νιώθουμε δηλαδή ότι δεν είμαστε αρκετοί:

·        Αρκετά ικανοί
·        Αρκετά έξυπνοι
·        Αρκετά άξιοι
·        Αρκετά εμφανίσιμοι
·        Αρκετά αδύνατοι

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να νικήσουμε αυτές τις σκέψεις πριν καν δημιουργηθούν;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά:

1.   Ποια είναι τα βασικά είδη του αρνητικού εσωτερικού διαλόγου; Τα πιο κοινά είδη είναι:
·        Ο θυμωμένος εσωτερικός διάλογος που καταλήγει στο να κατηγορώ τον εαυτό μου
·        Η έντονη εσωτερική κριτική που καταλήγει στο να υποτιμώ τον εαυτό μου
·        Ο εσωτερικός διάλογος της απελπισίας που καταλήγει στο να νιώθουμε αβοήθητοι και ηττημένοι.

2.   Πόσο καταστροφικές μπορούν να είναι οι επιπτώσεις των αρνητικών σκέψεων στη ζωή μας;

Πολύ συχνά βλέπω ανθρώπους που ο αρνητικός τρόπος που σκέφτονται, ο αρνητικός τρόπος που μιλούν στον εαυτό τους και ο αρνητισμός με τον οποίο λειτουργούν καθημερινά, τελικά τους φέρνει στο σημείο όπου επηρεάζονται όλοι οι τομείς της ζωή τους. Η απαισιοδοξία κατακλύζει όλη τους τη ζωή και καταλήγουν να μιλούν στον εαυτό τους λες και μιλάνε στο χειρότερο εχθρό τους κι όχι στο σύμμαχο τους! Με αυτό τον τρόπο επηρεάζεται η επαγγλεματική, η κοινωνινκή, η οικογενειακή και η ερωτική τους ζωή. Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως όσο πιο άσχημα μιλάμε στον εαυτό μας τόσο μειώνονται τα επίπεδα ευτυχίας που βιώνουμε.
 
Τι να κάνω τώρα;

Κάθε φορά που βάζουμε ένα στόχο έχουμε προσδοκίες ότι θα τον πετύχουμε. Επενδύουμε χρόνο και προσπάθεια για να τον πετύχουμε. Όταν αποτυγχάνουμε ή όταν δεν τα καταφένουμε τόσο καλά όσο θα θέλαμε, ξεκινάει ο αρνητικός εσωτερικός διάλογος.

ü  Η πρόταση μου είναι να ξαναδούμε λίγο τους στόχους μας. Η πιο σοφή στρατηγική όταν θέτουμε στόχους είναι αυτοί οι στόχοι να έχουν νόημα κι αξία για εμάς, να είναι σημαντικοί για εμάς. Χρειάζεται δηλαδή, να σιγουρευτούμε πως οι στόχοι που βάζουμε είναι δικοί μας στόχοι κι όχι στόχοι που μας έχει υπαγορεύσει κάποιος άλλος ή που κάποιοι άλλοι θα ήθελαν από εμάς να τους πετύχουμε.  Σιγουρευτείτε ότι οι στόχοι σας είναι ευθυγραμμισμένοι με το ποιοι είσαστε πραγματικά κι όχι με το ποιοι οι άλλοι θέλουν να είστε. Οπότε ας τσεκάρουμε πρώτα τις δικές μας προτεραιότητες κι όχι των άλλων. Αυτό θα μας προστατέψει από το να ξοδέψουμε χρόνο κι ενέργεια σε κάτι που δε μας ταιριάζει. Θα μας προστατέψει από την αρνητική ενέργεια που έχουμε όταν κάνουμε κάτι που δεν επιλέξα,με εμείς. Και τέλος, θα μας βοηθήσει να απολαύσουμε τη διαδικασία του «προσπαθώ να πετύχω κάτι». Θα μας βοηθήσει να έχουμε κίνητρο και πάθος για την επίτευξη του στόχου μας κι άρα και καλύτερη διάθεση.

ü  Εξίσου σημαντικό είναι να βάζουμε στόχους ρεαλιστικούς κι επιτεύξιμους. Στόχους που τους έχουμε χωρίσει σε μικρά βήματα. Διαφορετικά, είναι σίγουρο πως βαδίζουμε στην αποτυχία κι εκεί είναι που δίνουμε χώρο στο να δημιουργηθούν οι αρνητικές σκέψεις.

ü  Ακρίβεια! Μολύβι και χαρτί και καταγραφή. Το μολύβι και το χαρτί είναι οι καλύτεροι μας φίλοι. Διάφορα περνάνε από το μυαλό μας, διάφορες ιδέες, όνειρα, στόχοι… συχνά όλα αυτά βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας, μιας και ποτέ δεν ξεκαθαρίζουμε αν τα θέλουμε πραγματικά ώστε να ξεκινήσουμε να βάζουμε σε εφαρμογή τα πρώτα βήματα για να πραγματοποιήσουμε τους στόχους ή τα όνειρα μας. Το να ζούμε με ψευδαισθήσεις δεν είναι καθόλου βοηθητικό. Είναι σα να λέμε στον εαυτό μας ότι θέλουμε κάτι πολύ, αλλά βλέποντας ότι δεν το έχουμε γεμίζουμε με αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας. Δεν είναι άδικο όμως να μιλάμε άσχημα στον εαυτό μας για κάτι που δεν βάλαμε καν σε διαδικασία εφαρμογής; Όλα όσα έχουμε στο κεφάλι μας δε θα έρθουν μόνα τους να πραγματοποιηθούν. Ας αποκρυσταλώσουμε λοιπόν τι θέλουμε πραγματικά κι ας βάλουμε τους στόχους μας στο χαρτί. Στο χαρτί θα αποκαλυφθεί τι είναι ρεαλιστικό και τι όχι, τι μας ταιριάζει και τι όχι. Ό,τι είναι ραελιστικό και ό,τι μας ταιριάζει και μας παθιάζει, ας το παλέψουμε. Τα υπόλοιπα, ας τα αφήσουμε στην άκρη. Δεν έχει νόημα να στενοχωριόμαστε για όσα δε γίνεται να γίνουν. Ας ασχοληθούμε με τα όσα γίνεται να γίνουν, με τα όσα μπορούν να γίνουν!

ü  Καλή επιτυχία
 

Φαραντούρης: Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη, κύριε Μητσοτάκη

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Φαραντούρης: Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη, κύριε Μητσοτάκη

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…