Newsroom

Newsroom

New York Times: Οι 4 κίνδυνοι που απειλούν με διάλυση την Ευρώπη

Ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρώπης φαντάζει ολοένα και πιο ρεαλιστικός την τελευταία εβδομάδα καθώς οι κρίσεις μέσα σε αυτή συνεχώς αυξάνονται και τα προβλήματα ολοένα και μεγαλώνουν.

58c7d03c1dc5243c2b8b45c2

Η Βρετανία έκανε ένα ακόμα βήμα για το διαζύγιο με την ΕΕ, η Σκωτία αναζητά επίμονα την ανεξαρτησία της απειλώντας με νέο δημοψήφισμα, η ακροδεξιά στην Ολλανδία αναμένει αυξημένα ποσοστά στην αυριανή κάλπη και η Τουρκία οδηγείται σε μετωπική σύγκρουση με την Ευρώπη.

‘Οπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν οι New York Times πρόκειται για βαθιά υπαρξιακά προβλήματα που εξελίσσονται σε κρας τεστ για την «ενωμένη» Ευρώπη για το αν μπορεί να τα ξεπεράσει ή τουλάχιστον να διαχειριστεί τα προβλήματά της.

1) Η νίκη της ακροδεξιάς στις ολλανδικές εκλογές

Η ολλανδική ακροδεξιά κατέχει σήμερα 15 από τις 150 θέσεις του ολλανδικού κοινοβουλίου, ωστόσο στις ερχόμενες εκλογές αναμένεται να έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς από 5 έως 15 επιπλέον έδρες, γεγονός που θα καταστήσει το ακροδεξιό κόμμα τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Ολλανδίας.

Φαντάζει απίθανο να ηγηθεί ο Βίλντερς μιας κυβέρνησης συνασπισμού, με δεδομένο ότι θα χρειαστεί 76 έδρες και κανένα από τα κόμματα δεν είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί μαζί του.

Παρ’ όλα αυτά η επίδοση των Ολλανδών ακροδεξιών θα αποτελέσει «πυξίδα» για την πορεία των ακροδεξιών στη Γαλλία αλλά και τη Γερμανία. Ακόμα κι αν ο Βίλντερς χάσει, ακόμα κι αν χάσει και η Μαρίν Λεπέν, η ενίσχυσή τους θα αποτελέσει μοχλό πίεσης για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.


2) Σύγκρουση Τουρκίας – Ευρώπης

Η κλιμάκωση των διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας δοκιμάζει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους εξυπηρετεί τα πολιτικά συμφέροντα και των δύο ηγετών. Για τον Ταγίπ Ερντογάν, αυτή η διαμάχη του επιτρέπει να κάνει μια επίδειξη των δυνάμεών απέναντι στην Ευρώπη δείχνοντας πως δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στο εθνικό συμφέρον της χώρας του.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εμφανίζεται ως ο πρωθυπουργός που τολμά να τα βάλει με τον πανίσχυρο ηγέτη της Τουρκίας. Ευνοημένος όμως από αυτή την διαμάχη είναι και ο Βίλντερς ο οποίος άδραξε την ευκαιρία για να παρουσιάσει την τουρκική μειονότητα ως ένα ξένο και εχθρικό σώμα.

Οι πιθανότητες, παρά τον διπλωματικό πόλεμο, είναι ότι Ολλανδία και Τουρκία θα τα ξαναβρούν… όμως το επεισόδιο αποτελεί ένα τεστ για το εάν τελικά η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει σε ρεαλιστική βάση μια πορεία προσέγγισης με την Τουρκία.

Αλλά είναι επίσης είναι και ένα πρακτικό ζήτημα: Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία για να ανακόψει την άφιξη των προσφύγων. Αν ασκηθεί πίεση στον Ερντογάν τότε θα μπορούσε να ακυρώσει τη συμφωνία και να στείλει τα εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη. Μια ταχεία εισροή θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει σοβαρά την ευρωπαϊκή πολιτική.


3) Το Αρθρο 50 φέρνει το Brexit πιο κοντά

Το βρετανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για το Brexit το οποίο λύνει τα χέρια της Τερέζα Μέι. Η ενεργοποίηση του Αρθρου 50 θα ανοίξει τον δρόμο για μια διετία δύσκολων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Τι θα συμβεί όμως εάν στα δύο αυτά χρόνια δεν καταστεί εφικτή μια συμφωνία;

Το ενδεχόμενο ενός «άτακτου» Βrexit- αν και φαντάζει απίθανο- δεν αποκλείεται. Και στις δύο περιπτώσεις, με ή χωρίς συμφωνίες, το Brexit θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην Βρετανία αλλά και την ΕΕ.


4) Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία ζητούν την ανεξαρτησία τους

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας έχει ήδη απευθύνει κάλεσμα για ένα νέο δημοψήφισμα προκειμένου αν εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της από την Βρετανία και να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δήλωσή της δεν είναι δεσμευτική και δεν μπορεί να γίνει αν δεν εγκριθεί από την βρετανική κυβέρνηση, και δεν είναι σαφές ακόμα αν θα γίνει.

Η βόρεια Ιρλανδία από την άλλη θα μπορούσε να ακολουθήσει και το Ηνωμένο Βασίλειο θα οδηγούνταν σε κατακερματισμό.

Οι οικονομικές συνθήκες, όμως, είναι λιγότερο ευνοϊκές για ανεξαρτησία. Μια ανεξάρτητη Σκωτία θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές του πετρελαίου, όμως η τιμή του έχει πέσει κατακόρυφα από το 2014, κάτι που δεν συμφέρει τη χώρα.

Όπως και αν έχει πάντως η ανεξαρτητοποίηση είτε της Σκωτίας, είτε της βόρεια Ιρλανδίας θα δημιουργούσε νέο κύμα αβεβαιότητας με τις συνέπειες να παραμένουν άγνωστες. 


Ξεσηκωμός στην Αργεντινή – Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας (photos)

AP24114688766400

Ξεσηκωμός στην Αργεντινή – Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας (photos)

Έως και 1 εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους - Χώροι «κατήχησης» της αριστεράς τα πανεπιστήμια, σύμφωνα…

Άγιοι Ανάργυροι: Ξεσπάει ο πατέρας της Κυριακής – «Να πετάξουν τη στολή οι αστυνομικοί» (video)

at agion 1 1 1

Άγιοι Ανάργυροι: Ξεσπάει ο πατέρας της Κυριακής – «Να πετάξουν τη στολή οι αστυνομικοί» (video)

23 ημέρες έχουν περάσει από την δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, έξω από το Τμήμα των…

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

AP23317538119864

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

Ανεξάρτητη διεθνής έρευνα ζητά ο ΟΗΕ για τους ομαδικούς τάφους στα δυο μεγαλύτερα νοσοκομεία της…