Νέος γύρος συνομιλιών για το Μακεδονικό – Συνάντηση Κοτζιά, Ντιμιτρόφ με Νίμιτς

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να βρίσκεται από χθες στην Βιέννη.

5a707eff1dc5248f088b4622

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε το βράδυ της Δευτέρας συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, με τους δύο άνδρες να έχουν νέα συνάντηση, σήμερα το πρωί με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Η συνάντηση ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ και από τις τρεις πλευρές (Αθήνα, Σκόπια, ΟΗΕ).

Οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν πιθανότατα και στη Σόφια την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, όπου πραγματοποιείται το άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε. Οι επαφές επιβεβαιώνουν την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα πυκνώσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Η θέση της Αθήνας παραμένει για σύνθετη ονομασία, κατά προτίμηση με γεωγραφικό προσδιορισμό, και χρήση του όρου Μακεδονία στα σλαβικά χωρίς μετάφραση.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών όσο και οι σημερινές επαφές με τον κ. Νίμιτς δείχνουν ότι έχουν γίνει κάποια βήματα προσέγγισης.

Παράλληλα, χθες Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην Άγκυρα και ζήτησε και έλαβε τη στήριξη της Τουρκίας στην προσπάθεια των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Κατά τις επαφές που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία της ΠΓΔΜ με την Τουρκία.

Ο Ζάεφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία «είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ένταξης της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», με τον Γιλντιρίμ να απαντά όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας πως «το θέμα του ονόματος μιας χώρας, αποφασίζει η ίδια η χώρα. Το να ορίζουν άλλες χώρες σε αυτήν τη χώρα ποιο θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος», 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…