Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

Για νέο κύμα κακοκαιρίας προειδοποιεί η ΕΜΥ σε νέο έκτακτο δελτίο της. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κάνει λόγο για νέο γύρο σφοδρών χιονοπτώσεων από την Τετάρτη με τα φαινόμενα να συνεχίζονται έως και την Πέμπτη.

58736e0c1dc5247f268b45ee

Μάλιστα, εκτός από τις πυκνές χιονοπτώσεις που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, κύριο χαρακτηριστικό των φαινομένων θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά και οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως την Πέμπτη, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι όλης σχεδόν της χώρας θα πρέπει να προετοιμαστούν για άλλες 72 ώρες έντονων καιρικών φαινομένων.

Τα φαινόμενα που επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση μέχρι και το βράδυ της Τρίτης ενώ νέα επιδείνωση αναμένεται από την Τετάρτη και από τα δυτικά.

Πιο αναλυτικά:

Για σήμερα, Δευτέρα, και αύριο, Τρίτη, αναμένονται χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και κατά περιόδους στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Στην Αττική παροδικές χιονοπτώσεις από απόψε το βράδυ οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στα βόρεια.

Παράλληλα θα υπάρχει κατά τόπους ισχυρός παγετός, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.

Από το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται, επίσης, τοπικές καταιγίδες στη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και σταδιακά στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τοπικά, δε, στο Αιγαίο θα υπάρχουν τοπικά θυελλώδεις άνεμοι.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου, του Αιγαίου και πιθανόν της Κρήτης ενώ οι άνεμοι θα γυρίσουν σε νοτιάδες με θυελλώδη ένταση.

Την Πέμπτη τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και θα εξασθενήσουν.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Εύβοια, Σκόπελος, Αλόννησος λόγω του χιονιά

Σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης έχουν κηρυχθεί η Αλόννησος, η Σκόπελος και ο δήμος Κύμης – Αλιβερίου. Αρκετά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα ενώ σε Αλόννησο και Σκόπελο υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

Κλιμάκιο από υπαλλήλους της ΔΕΗ αλλά και από την Πυροσβεστική Μαγνησίας μεταβαίνει σήμερα στην Αλόννησο για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τα προβλήματα. Ήδη, έχει αποκατασταθεί το 40% του δικτύου ηλεκτροδότησης αλλά οι ενισχύσεις είναι αναγκαίες.

Το χιόνι σε κάποια σημεία του νησιού έχει φτάσει ακόμη και τα δύο μέτρα.

Από την κακοκαιρία, πολλά δέντρα έπεσαν πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ και γι’ αυτό σε πολλές περιοχές παρατηρούνται προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Παρόμοιο το σκηνικό και στη Σκόπελο όπου χωριά παραμένουν αποκλεισμένα ενώ το χιόνι έφτασε σε κάποιες περιοχές ακόμη και τα 2 μέτρα.

Κλειστά τα σχολεία στο Βόρειο Αιγαίο την Τρίτη

Και αύριο, Τρίτη θα παραμείνουν κλειστά λόγω κακών καιρικών συνθηκών, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στον Άγιο Ευστράτιο, στην Ικαρία, στη Λέσβο, στη Λήμνο και στη Σάμο, με απόφαση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου.

Επίσης δεν θα λειτουργήσουν:

Στη Χίο νηπιαγωγεία και δημοτικά στις περιοχές: Βολισσού, Καρδάμυλων, Λαγκάδας, Συκιάδας, Καρυών, Θολοποταμίου, Αγίου Γεωργίου Συκούση και Λιθίου και γυμνάσια και λύκεια στις περιοχές: Βολισσού και Καρδάμυλων.

Στις Οινούσσες το νηπιαγωγείο και το δημοτικό. 


Στα λευκά όλη η Ελλάδα – Εντυπωσιακές εικόνες με χιονισμένα τοπία









Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…